Friday, October 31, 2008

Mini auction day by Ng Chan Mau 31st Oct 2008


Hari ni aku pergi auction lagi. Tapi hari ni aku cuma tolong member je. Rumah ni aku bidkan untuk Din. Auction start pukul 3pm, pukul 2.40pm baru aku sampai untuk register. Ramai jugak orang hari ni. Rumah yang di auctionkan ada 20 bijik, tapi yang ada bidder cuma 3 je kot, kalau tak silap aku. Sebabnya lepas aku bid untuk rumah Din ni, aku terus keluar sign kontrak, malas nak tunggu lama, aku cuma tengok auction seterusnya dari luar je. Rumah yang aku bid ni, terletak di Sri Kembangan. Vista Pinggiran Putra. Reserve price RM81k. owner lama Chinese, jadi ini bukan bumi lot. Total ada 5 bidder. Rumah ni yang first di auctionkan. Daripada harga RM81k, pembida pertama terus angkat paddle dan naikkan RM85k, wow.. tak sabar nak tunggu naik 1k minah tu.. aku pun balas balik RM86k.. pastu terus senyap.. takde orang lain bid dah. So, menang at RM86k. rezeki Din la dapat murah. Salah seorang daripada bidder tu sebenarnya lawyer yang hadir utk acara lelongan ni, dan turut membida untuk kawannya. Dia dah ikut rumah ni daripada lelongan yang lepas sebenarnya, dan dia ingat kali ni takde bidder nak masuk, boleh dapat reserve price, tapi silap dia la.. heheh.. dia tanya aku, rumah ni untuk Mr Wong ke? Aku cakap .. bukan.. ni untuk kawan saya.. sebenarnya Mr Wong ni agak terkenal di kawasan vista pinggiran tu. Semalam aku pergi tengok rumah tu untuk check maintenance fee dan tengok keadaan rumah. Masa di maintenance office, aku jumpa orang Mr Wong yang turut menyemak maintenance fee untuk rumah yang akan di auction. Sebenarnya aku tak nak tau pun dia nak bid untuk siapa dan siapa Mr wong ni, tapi orang Mr Wong ni yang sibuk2 bagitau kat aku.. dia siap bagitau Mr Wong ada banyak rumah area ni.

Ada satu lagi vista pinggiran yang di lelong pada harga 90k, dan apartment yang inilah yang orang Mr Wong tu nak masuk. Corner lot, size lebih besar (850sqft) dan rumah kosong. Aku tak tau la saper yang menang rumah ni, tapi memang ada bidder yang masuk jugak. Tapi yang paling ramai masuk bid tadi, rumah di bukit sentosa, rawang, lot 11. Rumah tingkat 1, reserve price 8k, punya la ramai bidder, auctioneer letak next price to 10k untuk saper2 yang berminat, (untuk eliminate pembida modal kecik kot) dan bidaan seterusnya rm100.00 sekali angkat. Last price terjual pada RM16,300.00. Bayangkan la.. 63 kali angkat paddle jugak tu. Memang puas la bertarung.. hahaha..

Lepas menang tu, aku sms la kat Din, bagitau dia dah menang rumah tu pada harga 86k.. punya la seronok Din.. ada la 4-5 kali message aku benda yang sama.. yeah yeah aku menang.. yeah yeah aku menang.. malas betul aku nak layan. Din kerja hari ni, biarla dia terlompat lompat sorang2 kat opis tu. Tapi aku pun tak tau nak cakap la.. semalam masa aku ngan Din pergi usha rumah ni, menurut maintenance office, owner yang duduk rumah ni. Masa kita orang naik tengok rumah pun, owner ada kat dalam. Tingkap terbuka, barang2 masih banyak. Tengok la macam mana Din settlekan.. hahaha.. semalam pun, lepas aku pergi usha rumah vista pinggiran ni, aku pergi Ehsan auction jap, tengok tuanbri. Sebenarnya tuanbri tak dapat rumah tu, ada bidder lain menang at 59k untuk rumah yang macam Syamoi dapat masa bulan puasa hari tu. Relax tuanbri, takde apa yang nak disedihkan.. banyak lagi rumah lain kau boleh beli.. kalau kau goyang.. kau boleh join syamoi.. pakatan super goyang…

9 comments:

juruukur said...

tahniah Dinn.. syoknya dapat rumah baru.. hehheh

Untuk Syamoi.. hehheh.. goyang.. jangan tak goyang

tuanbRi said...

pakatan goyang ?
aaiiikk....mana ada goyang...
hehehe...

malas nak jadi jiran Syamoi je...

aku cuma x sedap hati...
hehe...

tapi still sedih lagi sampai hari ni

btw, tahniah Din. Kau dah masuk pakatan MR. wong...

bling2 said...

congrats din...

itu cina lg 1 hal... ayoyo

gud luck din...
wowwwww noura...pelapis faris... hahha

jeguk said...

Din...congrats...
noura yg bidkan ek...
hisshhh...da lama xpegang kipas tu...huhuheheh...

peruzz said...

syabas din.. hehehe..makan besau la sifu faris semmgu ni..tiap2 ari din blanje makan.. sebut aje mana mau kan..style ape.. western..thai.. malay..indon.. hehe.. din blanje.. hehe

K.AIDA said...

wow...

umah tepi jusco tuh ye...

umah yg wa dok ysha nak beli nih...tp bajet ini tawun dah xde nak tambah umah daa... tunggu tgk lain tawun ada bajet ke tak...

bestnye....
dolu2 RP at 70 k ++ jek, skg dah naik...wow...

mercly said...

wow tahniah din R34. akhirnya dapat jugak VPP.

carjunk said...

Tahniah Din. Aku baru baca ler post nih. Selamat datang ke Vista Pinggiran. Aku duk sinih. Rumah nih pun aku beli lelong. Mcm kak Aida ckp,dulu leh dapat RP RM70k++. Skang dah naik RM80k+. Tapi kire ok lg. Tempat tip top. Naseb baik aku takde duit utk tambah umah lg wat masa nih.Kalo perlukan pertolongan nk pecah rumah,bgtau aku.Rumah nih blok mana?

ctfarazila said...

tahniah din! wow dpt rumah baru... jumpa hari tu dgn faris senyap je si din ni..ala2 pemalu gituk..haha

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com