Saturday, May 16, 2009

Lelongan Resolution Alliance 16 May 2009

Tiada kemenangan yang di catatkan oleh Satu Solution untuk acara lelongan hari ini. Terdapat ramai pembida dan harga yang di beli tinggi2 belaka. Satu Solution mencuba nasib untuk membeli Cendana Apt, tetapi harga naik sehingga 82k. Begitu juga Penara, dari RP 60k, juga naik kepada 82k. Apt2 lain yang cuba dibida juga mengalami nasib yang sama. Pembida2 luar berusaha mendapatkan hartanah pilihan mereka walaupun harga yang di beli melebihi harga pasaran. Contoh lain, Brunsfield Apt di bida pada harga 121k, Permai Ria Apt di bida pada harga 125k. Itu bukan satu masalah bagi aku. Hartanah lelong semakin banyak sekarang. Semua orang boleh dapatkan hartanah lelong, cuma kita tunggu harga yang sesuai dan kurang persaingan sesama rakan blog, untuk pastikan kita dapat harga rendah.





Selesai membida.. makan dulu di Kg Baru.. kejap lagi nak sambung jadi machai.. pecah rumah orang dan buat rumah orang pulak..

17 comments:

saiful said...

penara 82K mahal ye..

sourplum said...

rmai org bid penara sejak pie n the gang pomot penara kt sini

azlie said...

salam faris, brunsfield 90k naik 121k tu bkn 1st time auction ke? hebat bumiputera2 kita buat speculation future price hehe.. klu aku gi td mmg sah blk awal..

Wida said...

faris.. brunsfield ni mv berapa?

pOkLi said...

MV brusfield...RM120-130K....kiranya menang pada market price.....Jeng jeng Jeng...next week pokli pulak nak beli rumah...hehehe..sila beri laluan..bajet hangit

Wida said...

huhuhu.. itu macam pokli..kena bagitau la masuk mana.. macamana mau bagi laluan kalau tak tau laluan mana nak guna..huhuhu

pOkLi said...

1) Vista M
2) Sri Alam
3) Vista L
4) Cheras

Faridz tahu detail

saiful said...

sekali masuk terus 4 rumah..takpe saya bagi laluan utk pokli..haha..

rizal said...

oo,otai2 pun ada ke kt situ.. takut la aku tgk diorg bid, mcm xde limit je.. huhu.. yg aku nk bid pun dr 69k RP smpai 92k.. lebih kurg market price je.. dh la aku cek ada late payment interest ng tabung apa ntah kna byr bebrp ribu, dh tentu x cover tu.. xpela, xde rezki kot.. rugi x dpt kenal otai2 ms tu.. kalu tau, dh tentu mntk sain otograp..

faris said...

Orang selalu jumpa Tuanbri minta sign autograph.. Tuanbri memang terkenal.. celebrity blogger.. macam aku ni silent blogger je.. hahaha.. kalau gi lelong.. mesti ada yang usha2 Tuanbri..

Brunsfield apt tu, 2 bilik type. Market value lebih kurang 115-120k sahaja. Tolonglah.. jangan beli melebihi market price.. emotional is not part of this game.. Its about getting a property below market price.. not getting a property at whatever cost it may take.. Aku tak kata bank untung.. sebab bank akan pulangkan pada defaulter.. tapi yang rugi disini.. buyer.. dah la kena spend untuk repair.. beli melebihi market price.. yang untung? tukang cucuk la.. agent2 yang push and psycho buyer suruh beli.. lagi tinggi harga.. lagi tinggi commission.. yeah.. dengan 80k.. boleh dapat VM atau Penara.. apa pilihan anda?? heheheh..

anip said...

aku setuju dgn faris...
nak buat apa kalau menang harga MV..baik amik subsale je..tak payah pening-pening nak pikir outstanding balance, condition rumah, nk nego2 kalau umah ada penyewa etc...aku dah masuk kali ke4 gi bid umah brunsfield nie...semua harga dekat dgn MV..tak ada yang <20% dari hrga MV yang dapat...

sourplum said...

Brunsfield tu besh sgt ke
ktne ek nk tgk gbr die

pOkLi said...

tepi jalan jalan...kalau kita dari federal highway....lepas bayar tol shah alam 1.10....keluar 1st exit...ambil kanan....menghala ke TTDI....lepas tu akan nampak Condo Servis ni belah kanan jalan...tinggi....tepi sungai yg banjir arituh......

syada said...

brunsfield xbest..hehe..

peruzz said...

brunsfield ni wa minat gak.. tp kalo org dah sampai mv mmg aku tak lawan aa.. mcm da tak leh masuk jer unit ni.. asyik dapat mv jerk.. hehe
petang karang..sy ngan kawan sy masuk bid satu unit..bajet tak la tgggi sgt.. tuan faris tau detailnye.. hope ade rezeki utk unit tuhh..

samsul bruns said...

sbb aku tak berapa busy kat office ari ni.. aku menyusur baca post ko yg lelama.. teringat nostalgia aku balun tapau brunsfield dlm tahun 2008-2010 dulu..walaupun org dok cakap time tu MV nya (dlm kes ni) dlm RM120-130k..pada aku apa ada hal.. sbb time tu unit yg aku menang ni 2 bilik tapi time tu bleh sewa dlm RM1300.. korang kire je la ROI nye brapa.. bayar bank baru RM500.. sekrang punya rate sewa jgn dok citer le RM1600.. asking price pun skrg dah cecah RM180k..(baru dlm 2 tahun lebih je)apa apa pun syukur, aku buat pilihan yg tepat.. kadang2 tu kita kena pikir selain dari MV, harga sewaan semasa n potential tempat tu memain peranan penting.. kalau sewanya boleh bagi ROI dah lebih 15% ( utk kes ni ROI nya 50%).. go on je lah.. ape kira sgt MV tu.. tu pendapat aku lah..

faris said...

@ Samsul : Betul.. keputusan kau memang tepat, sebab kau faham dan mahir area Shah Alam. Brunsfield yang sebelum tahun 2007 boleh dapat sekitar 80-100k tiba2 naik harga mulai tahun 2008. Tapi kalau nak beli sekarang.. 180k pun belum tentu boleh dapat. Sama naik je dengan Persanda.

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com