Friday, May 22, 2009

Lelongan UOB & RHB Bank 22 May & Pecah rumah hari ini.

Hari ini Satu Solution masuk membida untuk client. Aku di Property Auction House dan Tuanbri di JTR Auctioneers. Tewas di PAH dan kemenangan RP di JTR. Tahniah untuk Azhar kerana telah berjaya mendapatkan hartanah di Kepong. Wan Azmi, aku rasa dia takde apa hal pun.. kalah satu.. esok lusa boleh menang dua tiga bijik lagi.. heheh.. Antara yang menjadi tumpuan hari ini ialah pangsapuri di Sg Besi. 2 unit low cost flat Sg Besi tersebut dilelong, yang nilai semasa lebih kurang 60k, naik daripada RP 45k kepada 68k dan 73k setiap satu. 9 pembida yang membida untuk unit2 tersebut. Aku.. personally.. tak gemar dengan keadaan ini, bila masing2 membida pada harga tinggi. Aku cuba berfikiran positif. Lain orang.. lain tujuan pembelian. Kalau hati dah suka.. layan je la. Hartanah2 low cost yang dianggap murah.. RP lebih kurang 30-50k menjadi tumpuan ramai tapi akhirnya naik kepada 70-80k. Baiklah beralih kepada medium cost yang RP 70-80k.. kurang persaingan.. tak perlu lawan sampai 10-40 orang untuk mendapatkan hartanah medium cost. Aaahh.. pandai2 la buat kiraan sendiri.



Balik dari lelongan, aku dan Peruzz ke VL untuk sessi pecah rumah pertama. Setelah di buka, kami berpuashati dengan keadaan dalaman. Masih bersih dan tak banyak sampah. Api dan air masih ada. Cuma perlu tambah beberapa lampu dan kipas, cuci rumah.. dan rumah sudah boleh disewakan.. Terdapat hadiah percuma dengan pembelian unit ini, iaitu peti sejuk 2 pintu, coffee table dan sofa 2 seater.




Peruzz agak teruja dengan peti sejuk 2 pintu percuma ini..
Selesai pecah rumah sessi pertama, kami makan dahulu. Tambah stamina. Ada 2 lagi sessi pecah rumah menyusul.. Sate Kajang Hj Samuri.
Sessi 2.. Penara Cengkok yang baru menang semalam. Unit bermangga. Terpaksa menghabiskan lebih kurang 15 minit untuk potong mangga. Peruzz turut mencuba untuk memotong mangga. Latihan amali di lapangan. Selama ni dengar cerita kat blog je.. Hari ni aku dah banyak jimatkan masa dalam membuka tombol. Successful rate untuk buka tombol jenis bulat masih lagi 100% dan kepantasan dipertingkat. Semakin lama semakin pakar.. Tuanbri.. pe cite anak murid sulung kau? Mau belajar dengan aku kah?? Heheheh..

Sekali lagi.. api dan air masih ada. Tak perlu buat apa2 untuk wiring dan lampu. Semua masih berfungsi dan masih ada. Cuma perlu cuci.. dan boleh disewakan. kalau perlu.. tambah tikar getah.



Sessi terakhir.. di Bangi. Bandar Sri Putra. ImanMukhriz yang baru menang unit tersebut pada 19 May yang lepas tak sabar2 nak tengok keadaan rumah. Grill tidak bermangga. Sepatutnya agak mudah untuk dibuka. Tetapi, kunci grill telah dirosakkan sebelum ini menyebabkan ianya telah jammed dan tersangkut tidak boleh digerakkan langsung. Aku dan Peruzz gunakan cara yang sama seperti kami buka Koi Tropika 2 hari lepas. Percubaan berjaya. Halangan utama berjaya dilepasi. Bila tiba part tombol, 2 saat dah settle.. heheh. Tapi, cara dan teknik yang aku gunakan tak semuanya berjaya dengan teknik yang sama. Tombol bulat juga ada beberapa jenis dan berlainan mechanism. Sebab itu kena belajar beberapa teknik. Setelah unit di buka.. ianya semi furnish. Masih terdapat sofa, separuh kitchen cabinet (bahagian table top telah tiada, tinggal almari atas sahaja), dan banyak barang2 di dalam bilik. Elektrik dan air masih ada, tetapi kesemua lampu dan kipas telah tiada. Agak penat untuk mengemas semula apt tersebut. Gambar aku tunggu gambar dari camera Peruzz. Hari pun dah malam.. esok nak turun auction lagi. itu sahaja aktiviti aku hari ini. itupun balik pukul 12 malam jugak.. haih..
Jom ke Henry Butcher esok.. Yeah..

17 comments:

Saiful said...

nampak ye lepas ni kena masuk rumah rate 70K keatas..kurang persaingan..rumah murah2 susah nak dapat dah..

peruzz said...

gud luck kepada para pembida hari ni..doa2 lebey sket beb.. insyaALLAH kalo dah rezeki tak kemana tuh...
wida.. umah vl tuh.. kalo mau wat semifurnish pn chentek... dapat barang percume tuh.. hehe

sepul_besut said...

tahniah laaa geng2 power rangers..

Wida said...

Chantek la rumahnya... peruzz okes nanti kita diskas...

pie2020 said...

wwoww .. peti sejuk free .. .woow.. TAHniahh.. syabass .. rezekii tu

carjunk said...

best nyer beli umah. dtg sekali ngan peti ais dll..hehe

sourplum said...

bes2 dpt peti ais
besar lak tuh
npe la org sblm tu duk tgl kn
xsyg duit gamak nye :P

syada said...

pergh..bkn sng nk dpt fridge pree..beli rumah dpt fridge..(kalo dlm iklan..beli 1 dpt 2 gintel..ahah..). bleh up kan sewa tu..hee

tahniah2 kpd pemenang..=)

MattDemon said...

tahniah kepada semua pemenang..

wida n peruzz...better fully furnish rumah tue sbb korang JV kan..leh upp sket rate sewa.

bling2 said...

low cost kat sg besi...

tp bidder aritu mmg giler r...

bird pon ade masuk utk kakak dia...
2 2 tewas...

unit yg non bumi 68k..
bumi lot 73k
luas sama..lokasi same...
ape cter bebb....
lu pikir la sendiri..
low cost ni...
geram betul aku...

aku nk try la interview successful bidder tu..
ckp aku wartawan dari blog faridzaswadi... haha

faris said...

wartawan dari blog e-hartanah la Bling2.. hahah..

peruzz said...

bro matt.. mmg ade terpk mau semi furnish or ff.. tp tgk keadaan .. pasal pasni.. ade lg pojek mau bwat.. kene wat kire2 bebetull..hehe
case 1 ..pecah umah vl.. tak bape payah sgt..kejap jerk sifu faris pecah masukk
case 2.. pecah umah penara.. kepayahan makin bertambah.... br aku tau cane susahnye mau pecah masuk umah bermanggakan solex ni.. macam2 teknik ade.. kau pegang sebelah aku pegang sebelah.. mcm2 tekbik aa.. boleh tahan gak la payahnye hehe..
case 3 umah kt bangi.. lg payah.. nampak cam senang..teknik yg digunakan utk pecah masuk umah vl tak menjadi..
last2 gune teknik kederat tulang 4kerat.. pecah masuk umah ni henjut pakai tgn..faris pegang sebelah aku pegang sebelah.. sama2 henjut.. last2.. yey.. pecah jgkk.. hehe..
itu saje laporan case2 pecah rumah yg dilakukan oleh satu solution.. hehe ..

p/s: bro.. gambau2 umah imanmukhriz tuh.. td wa dah email kan..

Wida said...

Bro Matt... yalah rumah VL ni.. tengah berkira2 lagi.. sebab.. kena kira kalau furnish.. sewa boleh naik berapa banyak.. kalau naik byk.. mungkin boleh consider.. kalau kurang.. then stay dengan unfurnish..

MattDemon said...

Wida n Peruz..kalu dah ff..upkan RM200 dari rege unfurnish..total ff tak sampai Rm2K la...address kedai murah dah emailkan kat Wida...TV 21 inci beli yg dsiplay kat Giant..lam RM300 or below...mesin basuh Khind kat Giant yg 7 kg pong RM369 je kat Giant..wow..masyukk

nurul123 said...

bestnye tgk korang dh de rumah..lawa la rumah VL ni..

doakan la saya pun ada rezeki beli rumah sendiri nanti..tringin gak nk ade.. :)

Sue said...

salam tuan rumah,
sy ni baru tgok2 umah kat VL.nampak menarik.tp apesai ramai nak jual ye.market tuk sewakan situ ok ke??
harap dpt maklumbalas.sekian terima kasih

faris said...

Salam Sue..
VL adalah projek Talam. Beli untuk sewa, ok, tapi kena tengok harga. Market orang nak jual mungkin sekitar 120k, tapi kalau beli daripada lelong, kebiasaannya boleh dapat below 100k. For more info, boleh email kepada saya. Open discussion boleh mewujudkan persaingan.

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com