Sunday, May 31, 2009

Satu Solution @ Work

Tengahari buta Bri call aku.. dia takde kunci mangga DM Eezone. Ada prospect nak tengok DM sekarang katanya.. akupun cargass ke DM. Patutnya nak ke VM dahulu.. sesampai di sana.. prospect pun tak sampai lagi. Prospect sampai.. nampak macam dia kurang berminat.. takpe la.. kami cargass pergi blok sebelah. Sambil tu pergi buang sofa lama..





Di blok 4.. Survey rumah client yang baru menang 3 hari yang lalu. Kami tengok dari luar sahaja sebab pintu tiada tombol dan nampak seperti tak dapat di buka tanpa tools. Aku tak bawa tools.. dalam kereta. Tengah usha2 sambil ambil gambar, datang budak2 (Adik angkat Bri). Dia ajar bri macam mana nak buka pintu tu.. ok.. Bri dah belajar teknik buka pintu baru dengan adik2 dia.. Masuk dalam rumah.. nampaknya rumah tidak pernah diduduki secara sah sejak dahulu. lampu kipas tiada, wiring masih ada. Dinding masih bersih. Cuma .. rumah ini di jadikan stor tempat simpan barang2.. oleh jiran sebelah. Adik2 Bri kata nanti jiran tu clearkan.. nampak macam tak banyak kos baik pulih yang terlibat. cuma masukkan elektrik.. pasang grill.. pasang lampu kipas.




Gerak ke Ampang.. tempat pertama, Mutiara Indah. Buka rumah Wan Azmi.. elektrik masih ada. Air telah dipotong kot.. Nak mencari lift satu hal la tempat ni.. aku ingat kat groundfloor ada lif.. tawaf satu blok .. haram tak jumpa.. rupanya di tingkat satu..







Bersebelahan dengan Mutiara Indah.. Emerald.. Rumah Wan Azmi juga.. takut2 nak bawak cutter.. bawak beg kecik je.. heheh.. lain kali boleh datang lagi bawak cutter..









14 comments:

Mohammad Syahman bin Abu Hasan said...

hallamak..muka bri aje. musti ambil candid kot. heheh..

rohaniah noor said...

saya cadangkan jangan gunakan shortform utk nama hartanah.
sebab mungkin readers yg tak biasa dengan nama hartanah tu tak faham dan tak dpt guess.
antaranya saya la tu.. hehe

rohaniah noor said...

satu lagi sebab kenapa better letakkan nama hartanah tu sebagai nama penuh adalah supaya bila org google nama hartanah tu, entry blog ni akan appear dlm result.
kalau guna shortform, tak dpt la nak di search.

Aizuddin said...

Brader Bri tu selalu turun Stad Shah Alam x ? Kalo selalu bley jumpe kat pintu 10..Huhu..

bling2 said...

nape guna shortform?
psl ramai silent reader yg akan masuk kawasan jajahan tersebut.. haha

nnt xleh cari makan...

klo nk tau gak nama penuh shortform tu leh call or jumpe faris/bri...
nytakan dari mana anda dtg?
klo dpt turun TT lg bagus..
suai kenal...

takut nanti lawan bid sama rakan2..
yg kaya nnt bank..
ini yg cuba kita elakkan...

bling2 said...

brader bri tu sume tempat dia selalu turun...

giler kentang.. haha

mdizone said...

nampak gaya masih jadi tukun la rumah DM aku tu. nasib2.

faris said...

@Syahman : Bri memang suka enter frame.. hahahaha.. suka sangat masuk kalau aku nak ambil gambar..

@Rohaniah : Tukar strategi.. tak boleh reveal lebih2 pada location2 tertentu. Ini bukan sebab kami nak bolot sorang.. nak cari makan.. tapi.. kalau boleh kami nak pembaca cari sendiri hot location mereka sendiri.. persaingan makin kuat.. agak susah nak cari hartanah lelong berharga rendah tanpa persaingan sekarang.. jadi.. apa yang aku paparkan hanyalah teknik, cara.. dan apa2 yang berkaitan hartanah lelong.. untuk lokasi.. tak boleh reveal lebih.. heheh.. kalau dulu TBR boleh dapat below 60k.. sekarang ni 70-80k.. kalau dulu Penara boleh dapat below 60k.. sekarang 70-80k juga.. Teratak dul boleh dapat below 50k.. sekarang 60-65k.. jadi.. aku tak gemar pada peningkatan harga2 tersebut.. tidak menuntungkan pelabur.. tapi kalau sessi TT atau lain2 ruang.. tiada masalah nak reveal..

Anonymous said...

Betul..betul..betul

MattDemon said...

betul2..wa pong setuju...makin lama makin ilang akal rege low cost...orang2 cam wa susah nak cari makan oo..

p/s: Dato' Faris..Angsana wa takde yg sudi melamar lagi ke..? Fully furnish perabot baru tue..:(

syada said...

wow..tere adik2 angkat bri..siap ajarkan cara bukak pintu..bleh ajak dorg pecah rumah tanpa tools la pasni..upah aiskem je..:P

matyeeee said...

setuju ngan faris..........
last year TBR dpt RP 52k..sekarang...aku rasa pengikut blog ni pun dah lebih 5 org queue nk grab...
x masuk org luar...aku ada ready buyer untuk RM 81k studio..maknenyer kalau ada lelong yg rp bwh 80k memang ada buyer.

tu tbr...penara? tnylah Faris...
kwn aku pun berkenan nk beli...kwsn hot katakan

Saiful said...

uniform satu solution ditaja oleh TM..haha..

Rumah lelong dah makin mahal..ni lelong rumah ke apa ni..macammana nak bagi turun.. ada idea..

Norchee said...

Salam, nak tanya sifu-sifu berkenaan tenancy agreement, selalu boleh buat kat mana dan berapa jumlah dicaj.. TQ

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com