Thursday, June 18, 2009

Lelongan 18 June 2009 : Gangguan Ulat Psycho

Hari ini aku ke lelongan kecil-kecilan under Eszam Auctioneeer, bertempat di Wisma Central. Cerita menarik hari ini, ada gangguan ulat yang agak psycho+mental. Lelongan bermula pukul 2.30 petang. Pukul 2.00 petang Cengkok dah call aku remind, untuk bidding. Jangan risau.. aku dah sampai Wisma central dah masa tu. Nak mencari bilik auction dia, susah sikit, sebab dia buat dalam lot2 kedai yang agak tersorok. Sesampai aku di sana, Mr Eszam dan staff2 nya dah menunggu. Lepas aku register, aku tengok ada sorang mamat cina yang tak tentu arah tengok unit mana dia nak masuk. Kejap lot no 1, kejap lot no 6.. at the end, aku lepak keluar minum dan makan kek kat luar, dia approach aku. Dia kata dia pun masuk unit ni. PD Legends Water Chalet. Then dia tanya aku, macam mana nak settle. Aku cakap, kita lawan je la.. tapi aku call Cengkok dulu, tanya macam mana nak settle. Cengkok bagi range price dia, dan aku bagitau la pada mamat cina ni. Dia nak cakap sendiri dengan Cengkok, so aku call Cengkok balik.. pass phone pada dia. Akupun tak tau apa yang diorang deal.. then dia pass balik phone pada aku, dia masuk dalam bilik auction, terus register unit yang sama. Aku tanya dia, apa yang korang deal kan?? Dia suruh aku tanya Cengkok sendiri pulak… Ok.. aku call Cengkok. Rupanya dia mintak 3k.. dan ada benda2 lain yang dia ugut Cengkok, kalau Cengkok tak bayar dia.

So.. mulanya deal on.. masa auction dah nak start, Mr Eszam dah mula bacakan syarat2 lelongan, dia ni sibuk push aku, nak deposit la.. nak ic aku for security utk aku bayar dia la.. aku cakap sabar la.. takkan nak bayar depan2 auctioneer. Kau ni gila ke apa? Aku cakap, kalau tak percaya balik nanti follow je la aku.. Sekali.. ada bidder lain juga yang masuk unit ni.. staff Eszam gak. So.. aku terus cakap pada mamat ni, deal broken, its up to you to bid or not, theres 3 bidder now!! Bidaan bermula.. aku dan staff Eszam sahaja yang sibuk berlawan.. dari RP 150k, naik kepada 161k.. pada masa harga 156k, Alex (staff Eszam) terus angkat untuk 160k, dan aku bagi angkatan terakhir aku, 161k.. dan mamat ni senyap dari tadi. Ok.. sold at 161k.. Masalah belum selesai..


Selesai lelongan, mamat ni bagitau aku, he has kept his promise for not bidding, sekarang aku kena bayar dia 3k. 3k abah dia la.. aku cakap.. kan aku dah bagitau tadi, deal broken, theres 3 bidder!! Saper suruh kau tak angkat masa bidaan tadi. Itu bukan salah aku dah.. dan aku pun dapat 11k higher then RP, lagi aku nak bayar 3k jugak?? Dia tetap push aku nak mintak 3k.. dia suruh aku call Cengkok. Cengkok pun dah malas nak layan mamat ni, bila mamat ni call Cengkok, Cengkok tak angkat pun.. Kalau aku call, Cengkok angkat. Mamat ni push aku suruh call Cengkok. Aku memang dah firm dengan keputusan aku, no deal!! Deal has been broken!! Kalau aku call Cengkok pun aku akan bagitau benda yang sama, aku akan bagitau Cengkok jangan bayar. Then mamat ni sibuk nak follow aku. Aku dah hangin.. memang aku cakap dengan dia tinggikan suara saja.. then aku psycho dia balik. Aku ambil gambar dia.. tau pulak dia takut. Aku bagitau, kalau tak puas hati, jom gi balai buat report. Aku jalan keluar buat tak tau.. dia follow aku juga.. sampai depan Wisma Central.. dia mintak aku call Cengkok lagi, dia nak dengar sendiri Cengkok cakap taknak bayar pada dia, baru dia puashati.

Aku call Cengkok.. talipon tu aku pegang (nanti dia bawak lari pulak) mula2 aku bagitau situasi sebenar dulu pada Cengkok.. then baru aku bagi dia cakap dengan Cengkok. Keputusan tetap sama.. no deal!! Heheheh.. dari 3k.. dia mintak 2k.. then dia mintak compensation jugak.. macam2 alasan dia bagi kat aku. Then aku keluarkan balik hujah2 aku.. aku bagitau kat dia.. tadi aku nampak dia nak register Lot 1 dengan Lot 6.. kenapa lepas aku register Lot 13, dia pun sibuk nak register Lot 13 jugak?? Dia kata.. I ingat ada bidder lain nak masuk lot 1 dengan lot 6.. sebab tu I tak register. Aku jawab balik.. sekarangkan takde orang register untuk unit tu, pergi la register dan dapat RP… then dia ubah topic pulak… Aku sound dia.. ataupun kalau ada orang register lot 1, 6 dan 13, baru kau register semua unit ni, dan mintak settlement dengan bidder2 lain tersebut?? Wow.. kaya tu.. sorang boleh mintak 3k.. 3 unit.. 9k.. Aku tengah hangin.. memang selamba aku sound dia.. Lastly, dia cakap at least belanja dia makan, dia lapar tak makan lagi. Aku cakap ok.. jom pergi makan.. tapi aku pulak nak pergi trempat lain, so dia cakap dia beli apa2 je la kat 7-11, aku bayar. Ok set.. sekali.. segala keropok, roti, maggi, air kotak, ais krim dia hangkut.. sampai cukup 50.00.. hahahahah.. psycho siutt!!!Ambik la kau.. nak bagi kau puas hati jugak!! Last sekali aku salam dengan dia.. aku tanya nama dia. Dia takut nak bagitau. Aku cakap, now you still want to be my enemy?? Ok.. dia mengalah.. nama dia Frank.


On the way balik.. aku nampak Mr Eszam tengah lepak minum .. dia ajak aku join minum.. Aku story kat dia pasal mamat ni.. dia pun tak percaya.. ada gak orang psycho macam ni.. hahahah.. sembang dengan Alex.. dia kenal jugak dengan mamat ni.. doctor rupanya Frank ni. Gaji 100k sebulan katanya.. tapi perangai memang tak boleh tahan. Pernah sekali, Frank ni menang auction, staff auctioneer mintak duit stamp duty 50.00, dia suruh cari clause dalam POS, mana part yang nak kena bayar 50.00 stamp duty tu.. Last2 staff tu bayarkan untuk dia.. hahahah..

Malamnya lepak di Keramat AU5.. Wida belanja makan Satey Sri Melaka.. Peruzz, Bri, Pie, Hanan, Bling2 & family, Puding dan Kak Aida & husband pun ada..

23 comments:

sourplum said...

haha
giler org ni

peruzz said...

bro.. patut la aku rase cam berat nk pegi join gi tgk auction ni td.. ade org giler rupanye.. hehe
doktor gila??
bior benor.. gaji 100k sebulan?? ke 10k sebulan?? hehe
gaji byk pn.. masih mau paw org..
xdapat paw byk.. paw 50 hinggit pn jadik la.. hahaha..lawak lakk..
sebbaik la bro ni body cam bonzer.. kalo aku lak ..tak tau la cen.. hehehe..

Osman Kering said...

hahaha siot je peruzz ckp fariz cam bonzer.. tapi memang betolla masa first time aku jumpa fariz kat ramal junction haritu, takut gak mau borak... tapi sekali dia senyummm... awek musti cair wooo hahaha

al_husni said...

firstly, tuan faris aku salute ko...ko blh lg belanja dia 50...klu aku mmg sah xdpt apa...anyway tahniah..

osman kering said...

kan saya cakap..
hati farizz lembut
hahahah

cengkok said...

hehehe....kelakar giler.aku agree 3k kalau dpr reserve price selepas confirm ngan bidder (kwn aku).
alih2 dia call selepas auction kt aku menang 161k n dia nak 3k.

siapa nk byr? siap ugut aku nk rosakkan unit tu.
berpuluh2 kali call aku..aku x layan.
Thanx Faris...happy giler dpt unit ni kwn aku coz facing sea..dr ofis aku leh nampak.
Rate sewa weekday 350/day..unit ni RM 500/day pasal ngadap laut..tp x leh mkn sewa lg..managed by Legend...chalet ni ala2 avillion tp masih baru ..O.R not bad..cuti sekolah full..
Kalau semua ok...nk advertise unit ni under 1 Solution Holiday..tq faris

gjie said...

dokter saiko ni..gile betol..sib la faris yg dia pow..kalau kene pompuan..alamatnye terebang la 3k tuh..huhu

Emrull said...

Byk makan pil-pil phsycotropik agaknya.

sourplum said...

wow 500/day
berbaloi giler

zull said...

nasib baik yg nak paw faris tu lelaki kalau pompuan mesti faris biar dia ikut sampai umah punya...

sepul_besut said...

faris.. ko kene ambik bonzer laa sorg.. bawak shotgun.. baru ulat2 ni xbrani nak masok rapat..

kayzen said...

best jugak dengar citer pasal ulat2 ni... macam2 hal..

Saiful said...

ini mcm punya doktor pun ada ke kat malaya ...ulat oh ulat..mana2 pun ada ulat..hati kering je dr ni..

dodi said...

faris, apsal aku terasa macam nak terajang je mamat Frank tu???... ish betul2 punya gatal tapak kaki aku ni.. huhu

MattDemon said...

NIe doktor MD ke doktor sendii cucuk..dia je kot yg claim doktor..kalu gaji RM100K sebulan takkan la nak tibai gak RM50..beli meggi plak tue...lain kali kalu korang ader sekali..pakat2 sepak sebiji sorang..hehe

topeq said...

lawak la ini ulat..hahaha..

syada said...

gile bangang nye "doktot" Frank.. sakit mental agaknye dia..huhu... k.aida jgn jd ulat saiko tau..hihii..gurau je..

Wida said...

Matt..saya rasa gaji dia banyak2 tu bukan datang dari jadi Dr.. tapi dari jadi ulat.. 9k satu hari.. 24 hari bekerja sudah berapa.. hahaha..

k.aida said...

doktor pakar jiwa kot dia ni...ehehehhe... tuh dia mampu saikokan faris belanja dia sampai 50 hinggit.... kalo wa... dia tgh gi amik mkn tuh wa tinggal jek dia terkebil2 situh,biar dia baya sendirik, ehehhe....

pesal xde gamba wa dlm acara mkn2.... oooo.. pas wa balik baru brani dtg dekat2 ngorat wida ye....

ayip said...

fuhhhh...mcm siot jer...nie ulat hampeh nie...

anyway..pasni..kena bawak 2-3 org escort...jdk bodyguard faris...:D

ska said...

kekekek...lawak plak aku baca kisah doctor bangang nih...

wei al-husni (oni).....daa gi bandung lom.... kekekeke

al_husni said...

ska..dh balik pun..ni bru balik dr gunung nuang...tobat aku x naik lg...
ska ni yg mana ye?..

carjunk said...

kesah yg unik. doktor yg sakit jiwa.hehe. akhirnya berjaya jugak dia pow RM50.
Lepas nih, sila la bawa geng. leh jadi bodyguard.hehe

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com