Monday, September 7, 2009

Aktiviti Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan memang business slow.. Semuanya disebabkan masa yang terhad. Kalau bulan2 biasa tak kisah kalau aku keluar pagi.. balik malam. Tapi bulan Ramadhan ni, pukul 3-4 petang dah balik rumah nak berbuka di rumah. Kalau lewat balik.. lewat le sampai rumah. Listing banyak yang menarik, tapi harga masih on first round auction. Kena tunggu 2-3 round lagi baru sedap..

Bulan ni pun baru satu kemenangan yang client aku catatkan. Hari ini. Itu pun dia pergi sendiri sebab dah 6 kali masuk auction asyik kalah.. walaupun budget agak tinggi. Lama dah client aku try.. dari bulan May kalau tak salah aku.. baru hari ini ada rezeki. Tahniah.

Petang tadi lepas pergi office Kim buat submission, lepak dengan banker. Semua client yang submit loan untuk August dah selesai approved. Rate CIMB memang kurang menarik sekarang, tapi apa yang CIMB boleh offer ialah loan sehingga 40 tahun selain pakej Homextra.



Sabtu.. Sessi interview lagi..





Hari Jumaat.. siang pergi auction.. kalah kesemuanya. Asri je menang Penara.. dapat RP. Malamnya pergi ke FD nak buka rumah yang client menang. Elektrik masih ada.. lampu kipas, kitchen cabinet, aircond, dryer dan water heater ada.. cuma tiles rosak sedikit. Masalah biasa di FD. Tak banyak yang rosak.. di main hall dan bilik tengah sahaja.. Masih kos yang perlu dikeluarkan. Nak kena cari orang yang buat tiles..






Singgah ke rumah client Satu Solution di Block D, wiring dah siap.. tapi meter air masih tiada lagi. Hari tu owner dah settlekan tunggakan.. patutnya air dah sambung. Kalau air dah ada, dah boleh sewa dah..


Hari Jumaat nak pergi bidding, hari Khamis baru terhegeh2 nak register.. Heheheh..


Minggu lepas.. Pra Sahur di William anjuran Uncle Dodi.. Aku dan Bri sampai diorang dah habis makan pun.. tapi still dapat makan Chilli Crab William..



19 comments:

armouris said...

banyak info kesihatan tentang puasa kat sini - Puasa @ Info-Kesihatan-Anda

rizal said...

byk gak FD ye, unit aku tu pe cite ye incik faris..

topeq said...

sian lah kawan ko tu faris..smp 6x..tapi gabenor asri lagi byk..smp 10x..tabik spring la kt die...

Wida said...

Mak aih gelapnya gambar last tu.. tp nampak macam alfad je.. hehe

mdizone said...

faris, william ni kat mana? dah lama aku mengidam nak makan chili crab.

k.aida said...

hmmmm.... rate terbaeek yg banker cimb sya leh kasi skrg hanyalah bfr-1.85% islamic home flexi pekej.....

apa lg pekej2 menarik lain2 bank leh kasi? rhb? citibank? leh share kaa? dah lama dah x serbey loan bank best nih....

rizal said...

loan brp tu ek.. atas 100k kot, tul ke.. sbb sy dpt lg rendah.. huhu..

jeguk said...

rhb islamic IBR-2.1 NFMC Lock in 3 tahun je.
capping rate 10.25..

ja244 said...

saya dah serik dengan rhb islamic....janji2 palsu...x boleh pakai punya...dah la lembab...

ja244 said...

affin bank blr-2.2% whole tenure...tapi monthly rest...penalty 3%...lock in period 5 yrs....proses pun cepat..6 hari dah dapat LO...

KEOWN said...

nak mintak confirmation... penalty tue memang 3% ke? sebab ada kawan kena 8k sebab katanya penalty 3% atau min 8k..... bank2 lain macam mana? siapa yang dah pernah deal ngan penalty nie?

rohaniah noor said...

jadilah macam saya.. saya mmg ban rhb islamic
kecuali lah dlm dunia ni bank tu je yg nak bg saya loan.. hehehe

k.aida said...

affin bank nye rate cam menarek gak tu.. tuh rate skg ke rate bila tuu..

yelah kot, loan wa nih 100 k ke atas

faris said...

Aku pernah walk in to affin branch.. nak apply loan.. mereka accept 220k above sahaja. Aku tak main rumah mahal2.. jadi.. aku lupakan affin.. ambank.. nak apply loan pun not through branch kata branch officer di Puchong.. aku lupakan ambank juga.. Begitu juga Standard chartered Puchong, Public bank Puchong.. dan a few other bank.. akhirnya.. most prefered bank choice for me to use apply for housing loan.. CIMB, RHB dan HSBC.. Heh.. memilih..

peruzz said...

wa pn penah gi affin..saje survey2 loan rumah.. saje tanye..nk tanye loan umah - utk 150k kebawah x??.. banker tuh jawab..sori..kitaorg punye loan rumah 200k keatas saje...terus wa blah tanpa berpaling kebelakang..hahaha

ZamZam said...

Hmm, baru je dapat LO dari CIMB, BFR-1.8%.. bulan Feb ari tu dpt BFR-2.05%.. dalam beberapa bulan je rate dah berubah.. cuma yg bestnyer yg latest ni boleh buat 40 tahun (rate sama 30thn dgn 40 thn).. dulu tak boleyy, max 30 tahun..

Just nak tau, kenapa ramai yg serik dgn RHB Islamic? boleh share tak? boleh la dijadikan panduan...

cheers

jeguk said...

Keown..
Apa2 pun kena tgk loan agreement balik..member ko tu kena ngan bank ambank ek?sbb loan agreement aku memang camtu..penalty 3% from outstanding balance OR 8k whichever higher..
Nyaris kena...seb baik go through balik agreement...so hold dulu..huhu...

ja244 said...

saya baru jer sign LO Affin Bank 2 hari lepas..package nyer ...1st 3 yrs BLR-2%...Thereafter BLR-1.9%...Affin bank nyer BLR ialah 5.5% bukan 5.55%...Lock in period 5 yrs..penalty 5% within 3 yrs..penalty 3% after 3 to 5 years...

tuanbRi said...

wow!
ni musti rumah 250k and above...


www.tuanbri.com

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com