Tuesday, March 31, 2009

Lelongan hari terakhir bulan March 2009.. Misi menyelamat Cendana!!

Sepatutnya ada 2 unit yang aku perlu bida hari ini. Unit Cendana dan TBR, tetapi TBR last minute called off. Jadi misi aku hari ini adalah untuk menyelamatkan Cendana aku sahaja. RP unit cendana ini bermula seperti lelongan terdahulu iaitu RM55,080.00 sahaja. Ada cerita disebalik Cendana ini. Aku pernah post kan dalam blog lama aku, mungkin ramai yang tak tau kisah ini, jadi aku flash back kisah cendana ini..


Bulan May 2008, aku masuk bidding unit Cendana selaku rumah ke 5 aku. Ini merupakan projek JV aku bersama JaiWMaju, projek JV pertama. Ini disebabkan kedua kami nak masuk unit yang sama, jadi aku offer Jai untuk JV dengan aku. Walaupun belum benar2 kenal dengan Jai, tapi Jai percayakan aku. JV menggunakan nama aku dan semua kos di bahagi 2. Perbincangan dilakukan selepas sessi TT di NZ Wangsa Maju selesai. Masa tu sessi TT yang paling ramai, lebih daripada 20 orang hadir. Matt pun ada, masa tu baru lepas menang Flat Angsana petangnya. Perbincangan aku dengan Jai tamat lebih kurang pukul 5 pagi, waktu NZ dah nak tutup. Budget kami hanyalah 70k the maximum limit, berdasarkan package loan pada masa itu, setelah membuat kira2.


Pada hari lelongan, hanya terdapat 2 pembida, aku dan seorang mamat melayu lain, dan beliau cuba deal 1k dengan aku. Aku tak accept deal, lalu aku teruskan dengan niat aku, lawan.. akhirnya aku menang pada harga RM67,080.00. Apa yang menarik tentang unit Cendana ini, bila aku check outstanding maintenancenya, hanya beberapa ratus, dan tiada tunggakan air. Aku cuba ketuk pintu selepas aku menang auction, untuk bersemuka dengan penghuni tapi tak berjawab. Lalu aku tinggalkan nota untuk penghuni menghubungi aku. Maghribnya, owner yang call aku, menyatakan penghuni disitu adalah penyewa, 3 nurse yang menyewa di situ pada kadar RM500.00 sebulan. Rumah telah di ubahsuai dengan cat yang baru, tiles dan kitchen table top. Owner mengatakan mereka telah beli dari subsale untuk membantu rakan yang mahu clearkan nama dari blacklist, tapi tak sangka unit di lelong. Mereka telah membeli dari bulan Oktober 2007 lagi. Hasil pertemuan dengan owner tersebut, bersama Pie, Jai dan aku, mereka bersetuju untuk melepaskan unit tersebut kepada aku dengan gantirugi lebih kurang 3k. Menurut mereka, modal yang telah dikeluarkan melebihi 20k, tapi mereka hanya minta pampasan 3k sahaja untuk renovation works.




Aku tak dapat nak bayar dahulu kerana urusan pindah milik nama belum selesai. Apa jaminan yang aku akan berjaya dalam urusan pindah milik nama? Aku masih baru lagi dalam urusan lelong ni pada waktu itu (sekarang pun sama..) jadi aku agak ragu2 untuk membayar dahulu. Aku juga cuba untuk menolong mereka, kalau mereka masih mahukan Cendana itu, aku try talk to my lawyer and to get their lawyer details. Tapi sikap mereka acuh tak acuh, jadi aku teruskan urusan loan dan pindah milik nama. Setelah urusan loan selesai, aku bagitau pada mereka yang aku akan start collect duit sewa daripada penyewa, dan penyewa pun telah bersetuju meneruskan sewa dengan aku. Secara kebetulan, penyewa adalah girlfriend-pada-masa-itu Din, officemate aku, jadi urusan pun lancar. Bila tiba bulan July untuk aku start collect sewa, penyewa kata mereka diarah oleh owner untuk terus bayar sewa kepada mereka, kerana owner dah letak kaveat atas rumah tu. Rupanya owner dah berbincang dengan lawyer mereka yang lembab buat kerja, untuk letak kaveat. Turn out to be, kaveat mereka tidak sah, dan aku masih berhak atas unit itu. Communication breakdown.. kenapa tak cakap pada aku awal2 nak teruskan pembelian, aku tau pun sebab penyewa bagitau. Dah lah kaveat tak laku.. lepas tu malu sendiri. Akhirnya dia arahkan penyewa keluar dari rumah tersebut, dan unit dibiarkan kosong. Aku cuba slowtalk, kalau unit dibiarkan kosong, rugi. Biarlah disewakan. Kalau pertikaian siapa yang lebih berhak belum selesai, biarlah pihak lawyer yang pegang duit sewa sebagai pemegang amanah. Lawyer aku dah pun bertindak menghantar surat kepada mereka, penyewa dan lawyer mereka. Tapi mereka tetap berdegil.

Akhirnya aku buat keputusan untuk cari penyewa baru, dan aku minta kunci dari mereka. Mereka tidak mahu memberikan kerjasama, malah mengugut untuk memecahkan unit tersebut. Ya.. mereka telah memecahkan unit tersebut keesokan harinya.. Lantai tiles dipecahkan yang mana sempat. Yang tak sempat dicalar2kan, table top simen dipecahkan, kipas lampu di cabut, dan mereka juga telah menyimpulkan wayar2 didalam power point untuk tujuan khianat. Man ada untuk settlekan semua tu. Aku dan Jai terpaksa mengeluarkan kos untuk baik pulih. Alhamdulillah, selepas baik pulih siap, aku tampal iklan, terus pangilan datang menderu2. Esoknya juga terus dapat tenant budak baru kawin. Tapi masalah belum selesai..

HSBC pula tidak meneruskan pembelian aku. Kata mereka title telah dikeluarkan jadi mereka terpaksa perfectkan title dahulu. Aku tak nampak ianya satu masalah sebenarnya, sebab lawyer aku boleh terus perfectkan title terus kepada nama aku. Tapi disebabkan HSBC mahu memudahkan kerja mereka, deposit aku dikembalikan dan unit on hold untuk dilelong semula. In the mean time menunggu unit dilelong, aku biarkan je la unit tersebut budak tu sewa dulu. Sehinggalah aku dapat tahu unit tersebut di buka untuk dilelong semula... Itu lah kisah di sebalik Cendana ini. Banyak lagi cerita2 menarik masa aku berbual/berperang dengan owner tu. Heheheh.. malas mahu bukak cerita. Jadi.. hartanah lelong ni memang satu cabaran untuk pembelinya. Jangan ingat semuanya senang. Itu baru aku bukak cerita Cendana, belum aku bukak cerita Permai Villa, Flora Damansara dan lain2. Tapi so far ini antara cabaran aku dalam kes2 rumah lelong aku. Tamat flashback.


Di acara lelongan tadi ada 5 pembida yang bersaing untuk mendapatkan Cendana ini termasuk aku, tapi bila harga naik kepada 60k, hanya 2 pembida serius yang bertarung. Akhirnya aku menang pada harga 67k, disebabkan pelelong menggenapkan angka kepada 56k pada masa bidaan bermula. Jadi, aku boleh kata aku dapatkan kembali Cendana ini pada harga yang sama seperti setahun yang lalu. Cuma, Jai dah mula mencarikan tenant untuk disewakan pada harga RM600.00 sebulan. Ooo.. penyewa aku yang sekarang dah pun keluar, sebab berpindah tempat kerja. Tepat pada masanya.. heheh.. Jadi, tiada kos baik pulih lagi yang terlibat, unit boleh terus disewakan. Alhamdulillah..

Sebenarnya, aku willing untuk bid lebih daripada 80k, malah 90k pun aku sanggup.. dan seperti yang aku jangkakan, memang akan menarik pembida2 lain. Terima kasih kepada rakan2 blogger kerana tidak masuk untuk unit ini, semua yang masuk membida tadi orang luar ... aku rasa. Ok.. lelongan untuk bulan March telahpun berakhir. Acara penutup marathon ini adalah kemenangan aku untuk unit Cendana ini. Aku berpuashati dengan pencapaian rakan2 kita untuk bulan March ini. Aku baru nak rehat2 settlekan kerja yang tertunggak, listing lelongan April dah mula keluar pulak.. Haih.. sila nyatakan sokongan anda untuk Bri berenti kerja!! Yeah...

Monday, March 30, 2009

Lelongan 30 March 2009



Terlalu ramai yang masuk membida untuk satu unit yang Wan Azmi masuk hari ini. Wan Azmi tewas untuk hari ini. Apt PV yang terletak di Pandan menarik minat 22 pembida. Harga yang bermula dari 100k naik kepada 162k. Itu lah yang aku perhatikan dari dahulu.. bila satu2 unit itu reserve pricenya terlalu rendah, ia akan menarik ramai pembida, terlalu ramai. Kalau nak di berikan contoh.. Bukit OUG RP 76k naik kepada 140k dengan 18 bidder, Penara RP 40k naik kepada 76k dengan 40 bidder, Sri Suajaya RP 67k naik kepada 112k dengan 12 bidder.. itu sekadar beberapa contoh.. jadi, berdasarkan trend sekarang, kita tak perlu menunggu untuk harga yang benar2 murah untuk membeli hartanah lelong. Harga yang agak moderate, between 20-30% below market price mencukupi untuk kita mulakan membeli. Tak perlu tunggu sehingga 40-50% below market price. Trend 2009 berbanding 2008 juga aku perhatikan pembida berani membeli sehingga menghampiri market value. Sebagai contoh lain, ramai yang masuk bid Penara dan membeli sehingga melebihi 70k. Kalau mengikut kiraan blr sekarang, sememangnya monthly payment dalam lingkungan RM300.00 sahaja. Itu kalau interest ratenya 4% per annum. Bagaimana kalau interest rate 5%? Monthly paymentnya RM330.00 dan kalau interest rate 6% monthly paymentnya RM380.00. Kita tak dapat jangkakan berapa lama blr akan kekal pada tahap serendah ini. Jadi, kalau berlaku kenaikan blr dan kenaikan monthly payment bulanan pada hartanah2 anda semua.. bersedialah untuk tidak mendapat cash flow yang secukupnya atau lebih padah, kena top up duit sendiri. Berpada pada lah dalam membeli. Pastikan back up anda kuat.

Balik auction aku settlekan urusan pembelian bank draft dan penjualan semula bank draft. Bila perut lapar.. singgah ke Nando's IOI Mall Puchong, new wing. Ada banyak kedai makan baru yang di buka disini, termasuk Pizza Papa John yang nampak cambest dan TGI Friday. Lepas makan Nasi bersama strip chicken, aku makan chicken wings pula. Kalau dah lapar macam tu la.. heheh.. air pula ice lemon tea free flow. Aku habiskan je, waiter datang tambah air. Sekarang ni orang TNB pun dah jadi client aku. Hampir setiap minggu aku ke TNB buat urusan tukar nama TNB client aku, orang TNB tengok hartanah yang di beli murah2, lalu diorang pun berminat.. Aku singgah TNB hantar POS untuk hartanah2 yang diorang minat.

*Esok adalah hari terakhir marathon lelongan seminggu ini. Kepada Allah Berserah.

Sunday, March 29, 2009

Kerja hari ini..

Pagi2 pukul 8.30 pagi aku dah keluar rumah. Mula2 pergi pecah rumah Apt PP Wan Keepitreal. Kejap je buka rumah Wan sebab tombol telah di rosakkan sebelum ini. Masuk2 rumah, kipas lampu dah siap ada, elektrik dan air pun belum di potong. Tikar getah pun dah ada, bantal dan toto pun ada. Percuma tong gas. Rumah2 yang Wan dapat selalunya datang bersama tong gas percuma. Lepas habis pecah rumah wan, aku ke Penara untuk tunjukkan rumah Matt pada bakal tenants, dan juga hantar kunci pada Kelang. Sepatutnya aku ke Condo DVT Khairul pula (Orang banyak rumah..) tapi kereta aku kena block kereta yang buat double park tapi tarik handbrake. Lepas lebih kurang 45 minit aku tunggu dalam kereta sambil online tengok email dan baca blog, tiba2 kereta yang block aku tu memecut laju tinggalkan Penara. Aaahh.. aku bukan marah tahap gila babi pun, yang takut sangat kenapa.. kalau kena marah sekalipun.. bukan luak pun.. tahan telinga je la.. Cuba kita bertanggungjawab atas apa yang kita buat. Setakat minta maaf, sejuk hati orang.. takkan la sampai aku nak tumbuk atau belasah orang tu dengan cutter aku.. Paling2 pun kalau lama sangat, aku pecah je la cermin kereta dia lepaskan handbrake. Khairul pun tak boleh tunggu lama pasal nak balik Kedah, terpaksa cancel operasi pecah rumah.





Terus aku gerak ke teratak untuk 2 job. Wiring rumah tukun aku, dan operasi pecah rumah Asri. Lepak2 makan sambil tunggu Pie yang Mrs Hani nya bila2 masa akan bersalin, bila dah settle makan, sambil tengok listing hot area bulan April, terus gerak ke teratak tukun aku. Pasang 8 unit lampu dan 1 unit kipas siling. Asri pun sampai. Dia kata rumah dia ada orang duduk. Habis tu ada orang duduk nak pecah rumah apa lagi. Lepas settle rumah tukun aku, Asri ajak pergi rumah Teratak dia. Bincang dengan penyewa, diorang cerita owner pun dah tak ambil kisah tentang tentang rumah tu. Bulan2 duit sewa diorang buat bayar maintenance sebab tunggakan ada 4k++. Kalau tak bayar nanti air kena potong. Jadi, Asri akan take over sewa, dan settlekan tunggakan maintenance itu. Singgah kedai mamak sebab Asri dan Pie tak makan lagi (kami mau William..!!) lepas tu Asri dan Pie pun balik. Kerja aku belum selesai lagi..







Aku singgah ambik Cik PM nak ajak dia pergi tengok rumah dia yang baru menang. Masa aku survey dulu takde orang. Hari ni ada orang. Adik ipar owner yang duduk. Tiap2 bulan tenant ni bayar sewa 800.00 pada abang ipar dia, dan abang ipar dia bagitau akan jelaskan semua maintenance dan bayaran bulanan bank. Baru2 ni access card dia dah tak boleh guna, so dia syak something wrong. Abang ipar dia pun cerita la dia dah lama tak bayar maintenance dan rumah nak kena lelong. Dia suruh adik ipar dia take over. Adik ipar dia pun dah lama duduk sini, dan telah pun submit dokumen pada agentnya utk pembelian. Tau2 hari ni aku datang bawak berita Cik PM dah beli.. heheh.. Jadi.. kisah akan bersambung lain kali. Tempat ni cantik.. tapi certain area tak berjaga. Badminton Hall dan Squash Court dah tak boleh pakai. Banyak pintu2 di club house dah kena makan anai2 atau dah rosak. Lepas aku hantar Cik PM, aku gerak ke Kajang pula. Petang2 dekat nak maghrib aku sampai Kajang. Apt C yang di menangi oleh Encik Turtle ni ada orang duduk masa aku survey sebelum auction dulu (Client aku ni pemalu, dia suruh letak nama Turtle). Aku syak rumah diduduki oleh penyewa berdasarkan teknik deductive reasoning aku (Hasil banyak baca buku Sherlock Holmes dan komik Detektif Conan). Tekaan aku betul, bila aku pergi sana, dan aku dapat berjumpa dengan Pak Arab yang duduk di unit tersebut. Namanya Encik Ahmad Dyab dan beliau bersetuju untuk meneruskan sewa dengan Encik Turtle. Encik Ahmad ialah student UKM yang ambil PhD. Encik Ahmad ada bagi no contact owner lama. Kemudian kami akan follow up dengan owner lama. Ha.. sekarang baru kerja selesai.. balik rumah habiskan masa dari pukul 8 sampai pukul 11 malam nak update 3 hari punya cerita..

*Nuffnang aku menunjukkan tanda2 lebat.. ketiga2 ruang iklan aku di blog Faridzaswadi dapat metered campaign. Yeah.. Blog2 lain tu buat eksperimen je.. heheh..

Kemenangan RP 28 March dan Kerja2 hari ini..





Lelongan pukul 10.30 pagi. Sepatutnya ada 4 unit yang aku perlu bida hari ini. Aku dapat maklumat awal semalam 3 telahpun called off. Tinggal satu unit yang perlu dibida, oleh Fauzie. Fauzie turut hadir untuk membida. Unit pilihannya adalah Apt TMJ di Petaling Jaya. Sesampai aku di sana aku nampak Fara dengan clientnya yang baru lepas kalah bidding. Fauzie punya giliran belum tiba. Setibanya giliran Fauzie, pelelong terus membacakan syarat2 lelongan dan untuk Federal Auction, bila dia dah start baca panjang2, maknanya dapat RP. Tahniah Fauzie. Rumah yang Fauzie bida hari ini, beliau telahpun survey sendiri. Nak harapkan aku, heheh.. agak sibuk kebelakangan ini.. Bagus.. dengan melakukan survey sendiri baru kita rasa puas dengan hasilnya.. Since aku dah advice apa yang patut, Fauzie dapat berjumpa dengan penghuni. Penghuni ialah owner, dan berbincang untuk menjualkan unit tersebut kepada Fauzie dengan harga yang lebih murah daripada RP. Syaratnya, Fauzie kena jelaskan tunggakan dengan bank berjumlah lebih 1500++.. bila dah settle tunggakan dan unit keluar dari auction listing, baru boleh bincang tentang pembelian subsale. Too good to be true… aku bagi 2 pilihan pada Fauzie.. sama ada tinggalkan hartanah tersebut.. atau masuk membida. Setelah berfikir semasak masaknya. Fauzie pilih yang ke2, dan kemenangan RP untuk Fauzie. Deal kalau takde black and white mana boleh jalan.. lepas bayar tunggakan.. unit keluar dari auction listing.. kalau owner cuma ucap terima kasih je.. apa cerita?? Sekarang ni lepas menang auction baru boleh cerita.. nak sambung sewa dengan Fauzie, atau nak cari rumah lain.. Consideration akan diberikan.




Setelah urusan lelong selesai, aku gerak ambil Topeq sebagai macha part time Satu Solution. Macha full time tengah busy buat kerja2 audit di samping baru dapat baby baru. Nama anak pun takde masa nak pikir.. Apa cerita ni macha..?? Buat masa ini tiada istilah hari cuti untuk aku.. orang lain menghabiskan weekend bersama keluarga.. aku, Pie dan Topeq bergembira mencuci rumah orang.. hahahah.. Destinasi pertama adalah rumah Dot di Shah Alam.. kerja mencuci Pie dah settlekan sesampai aku disana. Tinggal mengangkut sampah2 besar sahaja.. ada mesin jahit antik, surat khabar lama, oven/cooker dan sampah2 lain.. Bro Mafia turut join sekali.. Lebih kurang pukul 3, kami teruskan ke Desaminium untuk kerja mencuci. Kerja hari ini main air sahaja sebab wiring dah settle. Grill dah sampai tapi tak boleh pasang sebab dah petang. Hari Sabtu boleh buat kerja renovation sampai pukul 1 sahaja. Owner dah call maintenance untuk sambung meter air, tapi masih belum buat lagi. Sila expect benda2 macam ni terjadi. Grill yang telah di tempah 2 minggu yang lalu baru sampai dan belum di pasang, kemasukan elektrik yang lambat, dan lain2 hal yang membuatkan aku kerap bertukar smarpartnership dengan tukang2 yang aku gunakan. Projek banyak2.. tiap2 minggu ada orang menang lelong. Kalau kerja malas.. bertangguh.. semua tak jadi.. jangan ada sikap bertangguh kalau nak maju.. ye.. esok lusa boleh buat.. lepas tu orang menyampah.. tiada lagi projek untukmu.. Ok.. sambung balik.. disebabkan meter air telah tiada, aku kena buat sambungan haram untuk dapatkan air. Topeq belajar tukar tombol hari ini.. once kerja2 mencuci siap, rumah pun nampak cantik.. baru lah orang suka nak sewa.. Lepas habis kerja2 di Desaminium, aku dan Topeq gerak ke LP khairul dan Pie balik ke rumah nak bawak family makan luar.








Last job for the day adalah ke LP Khairul. Rumah telah disiapkan hari ini untuk kerja mengecat dan polish lantai marble. Hall area telah di cat warna hijau green tea, dan bilik di cat warna light green. Tingkap kaca telah dipotong mengikut saiz yang sepatutnya, tapi still tak bleh masuk. Bri bagi aku glass cutter untuk aku potong sendiri. First time aku buat ni, tak jadi jugak. Last2 skil potong kaca pakai playar, baru ngam. Tapi tepi2 dia memang buruk gila la.. tak kisah la.. asal boleh.. heheh..Banyak kerja yang Khairul cuba buat sendiri, macam syelek semula lantai, kasi kilat balik, dan cuba betulkan lampu tak tak boleh jugak.. heheh.. Bila kita buat sendiri rumah kita, puas hati dia lain dari kalau suruh orang buat. Aku dah biasa buat untuk rumah sendiri, memang puas hati.. last2 kedai hardware dah jadi tempat shopping utama sekarang ni.
* Gambar Topeq ketawa tu sebab aku tengah bukak cerita minyak kereta habis tadi. Lagi 10 meter nak sampai petronas minyak kereta aku habis terus. menolak la kejap.. heheh

Saturday, March 28, 2009

Lelongan hari ini dan Condo KT Farid.



Aku belum update cerita dah macam2 korang komen eh.. takpe.. bagus2..

Baru2 ni Pokli berjaya dalam pembelian VM below market price kerana aku dah divertkan 2 heavyweight investors kepada hartanah lain yang tak kurang hebat dan harga yang mantap. Yang pertama, Farid membuat pilihan untuk membida Condo KT dan yang kedua, Manaf memilih untuk membida Condo BO. Bukti kedua2 Farid dan Manaf ialah heavyweight investors yang sanggup membida lebih 100k malah lebih 120k ialah mereka mendapatkan kedua2 hartanah tersebut pada harga 103k setiap satu. So, kalau aku kata client aku berbudget besar, tiada apa yang aku nak tipu. Sama ada beri laluan, dan aku carikan substitute property yang lebih atau tak kurang hebatnya atau bersedia untuk kalah. Tiada apa yang perlu kita risaukan. Semuanya bergantung pada masa… bila kita akan dapat hartanah yang terbaik untuk kita. Macam aku cakap dulu2.. hartanah lelong ni banyak.. aku pun tak mampu beli semua. Bila kita bekerjasama, masing2 boleh dapatkan pada harga yang rendah, tak perlu berebut dalam komuniti kita ini. Kita hanya akan melawan dari kalangan bukan komuniti kita. Again, the choice is yours sama ada mahu berlawan sesama sendiri atau kita bekerjasama.

Pagi aku ada di Tancorp untuk membida satu hartanah untuk client aku, tapi hartanah tersebut telah pun called off. Tiada masalah, kita akan teruskan dengan hartanah lain. Satu called off, 10 hartanah lain yang boleh kita beli. Belilah secara jujur dan amanah.. Aku agak mengejar masa, aku ke office Real Estate aku untuk submit close deal untuk hartanah2 yang client aku telah menang sepanjang akhir bulan Feb dan awal bulan March. Gila banyak aku submit, account exec pun terperanjat tengok aku submit banyak2. Korang semua memang kaya.. Dan aku turut submit pendaftaran baru untuk lelongan esok dan hari2 seterusnya..

Petangnya aku check kemasukan elektrik ke Puchong Permata, masih hampa.. Aku dan Fahim teruskan membuat follow up dan akhirnya aku dapat berita elektrik dah masuk petang/maghrib. Ya.. 2 minggu kemudian baru elektrik masuk. Syabas TNB Subang.. Petang nya ada lelongan di Tancorp sekali lagi. Manaf menang Condo BO untuk 103k. Tahniah. Aku tak sempat join Manaf, bila aku sampai Manaf dah menang pun. Lepas menang dan ambil salinan kontrak yang belum dimatikan stem, kami lepak2 di Pelita untuk bincang next step apa yang perlu dibuat. Lepas Manaf balik, Farid pulak sampai, lepak lagi sembang2.. Farid turun dari Kuantan untuk sign Loan Agreement di pejabat peguam. Mrs Junny tiada, tapi Cik Siti dan Cik Farah ada menunggu kami. Pukul 6 gerak dari Pelita, pukul 8 malam baru sampai. Kesesakan jalan yang amat teruk pada hari itu. Aku dah cuba divert laluan aku ikut highway pun masih terkena tempias kesesakan lalulintas. Di pertengahan jalan pula kedua2 battery hp aku dah out. Heheheh.. takde siapa dapat contact aku.. Siti dan farah menunggu penuh debaran aku sampai ke tidak.. Farid yang kadang2 terlepas kedepan dan budget nak sesat pun tak dapat contact aku.. Bri yang sibuk2 nak call aku pun tak dapat jugak.. Hahahah.. Akhirnya sampai juga ke pejabat peguam dan sign loan agreement.. Once settle, Mrs Junny suruh aku hantar Siti dan Farah balik ke rumah mereka sebab hari dah malam dan disebabkan aku.. diorang balik lewat.. tengah aku sibuk2 kemas kereta nak susun tangga aku, kipas siling dan benda2 semualah.. aku nampak Siti ngan Farah dah naik kereta Farid.. hampeh.. hahahahah..







Kami bergerak ke rumah2 Farid, bermula dengan LP.. penyewa masih tiada di rumah, dan uncontactable.. kami tiada pilihan.. peluang telah diberikan.. minggu depan operasi pecah rumah akan dijalankan.. kemudian kami ke Condo KT yang baru di menangi 25 March yang lepas. Sebelum ini aku dah survey, dan unit ini memang berkunci. Sesampai kami disana, unit telah dibuka dan dibiarkan tidak berkunci. Hasil dalamannya memang puas hati. Walaupun tidak menyamai taraf Casa Subang projek JV aku, ada sipi2 nak sama. 2 unit aircond, 2 unit kipas siling, lampu bulat di setiap bilik dan ruang tamu, water heater, kitchen cabinet beserta cooker adalah hadiah percuma untuk Farid. Elektrik masih ada. Tahniah.. lepas ni cuma nak cari 2 unit remote control aircond, tunggu kemasukan air, dan cuci rumah.. siap!! Boleh duduk terus.. kalau penyewa nak fully furnish.. boleh dibincangkan.. Destinasi terkahir adalah sessi TT di Ramal Junction sampai kedai tutup lampu… Asri open 100 cucuk satey (tak cukup.. kami mau William..). Aaahh penat.. balik rumah terus tidur.. esoknya ke auction lagi.. yeah…!!

Thursday, March 26, 2009

Hari ke 3 Marathon : Kemenangan RP untuk Cik PM

Semalam Cik PM bagitau aku suruh aku rahsiakan yang dia nak masuk bidding, sebab tu aku letak bukan nama sebenar. Alang2 satu, terus semua jadi bukan nama sebenar. Ini adalah percubaan pertama beliau, terus dapat RP. Tahniah. Lepas ni dah boleh open table di TGI Friday Puchong. Terima kasih. Lelongan hari ini tidak banyak pembida. Semasa pendaftaran pun aku dah boleh agak yang aku akan dapat RP untuk unit ini. Semasa aku register, registration clerk menandakan ada bidder untuk unit yang aku nak masuk pada flyer lelongan, dan aku datang register seminit sebelum registration tamat.


Ini adalah gambar hartanah yang Cik PM menang. Ada sorang brader tu sempat tanya aku kat mana aku tau ada lelongan unit ini, sebab dia nak masuk bid lain kali, nak bagi harga jatuh lagi. Dia ingat takde orang masuk sebab pelelong tak terkenal. Di lelongan ini juga, ada pulak agent yang cuba nak deal setelah dia tau ada pembida lain masuk unit yang sama. Dia nak offer 5k pada saingannya, tapi saingannya tak nak. Lawan tetap lawan.. walaupun kalah. Pelelong pun warning tak boleh main bisik2..



Tiap2 minggu ada orang menang auction.. makin bertambah beban kerja aku. Semua ni rezeki.. Rezeki korang menang.. rezeki aku jugak.. heheh.. Mungkin hujung minggu ni baru aku plan nak buka rumah. Itu pun kena tengok juga la kalau memang benar2 kosong..
Puan Paddle no 15 yang baru menang minggu lepas ada bagitau aku, pihak bank minta dapatkan bil cukai taksiran dan maintenance fee, kerana mereka nak bayar terus kepada pihak berkaitan. Ini bermakna pembeli tidak perlu menggunakan duit mereka dahulu. Bank yang terlibat ialah Citibank. Akupun pernah dapat kes macam ni, dengan HSBC. Jadi, buat masa sekarang aku nampak bank asing yang banyak tawarkan servis dan cara kerja yang mesra pelanggan. Tunggakan maintenance RM3050.00 rumah LP tersebut tidak perlu dibayar langsung. Alhamdulillah.. Untuk kemasukan api oleh TNB Subang rumah Saiful Izzuan dan Fahim.. seperti biasa.. TNB Subang memang mengecewakan. Aku dah buka akaun dari tarikh 6 March 2009, dan masa Fahim check api rumah dia pada 22 March yang lepas, masih belum ada elektrik. Aku dah report pada 23 March, hari ini pun masih belum ada juga.. Hari ini aku report lagi.. dia kata sama ada petang ini atau esok sebelum tengahari.. aahh.. TNB Subang dengan janji2 yang mengecewakan... Tolong lah berubah.. dah la rumah client2 aku banyak di sini.. rumah Farid yang baru menang semalam.. rumah Pokli yang baru menang semalam.. itu semua nak kena masuk api tu... takkan nak bagi kes penyewa masuk walaupun takde api lagi kot..
Marathon akan diteruskan esok.. ada sessi pagi dan petang.. berehat solat Jumaat.. petang sambung lagi.. habis la kerja2 aku banyak terbengkalai..
*Bri kalah pada sessi lelongan pagi tadi.. nampaknya anak Bri tak suka TBR.. ambik PD Marina la Bri..

Wednesday, March 25, 2009

Property Auction Marathon sudah bermula.. Kita lihat siapa yang kena!!

First and foremost.. aku ucapkan tahniah pada Tuanbri kerana isterinya telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 2.86kg di Hospital Selayang pukul 10.35 pagi pada 24 March 2009. Sila anjurkan TT gersang untuk Tuanbri dan Pie yang akan menyusul tidak lama lagi. Property Auction Marathon untuk aku telah bermula sejak semalam. Time2 auction tengah hebat macam sekarang, by the time tengahari pun bateri handphone aku dah nak habis. Padahal aku pakai 2 handphone.. Untuk semalam, aku cuma wakilkan colleague aku, yang membida untuk Bumi Lot di Sg Buloh. Kerana colleague aku Chinese, aku tolong registerkan dan bid on behalf of client. Hartanah bumi lot hanya boleh dibida oleh kaum Bumiputra sahaja, tak kira agent atau pembeli sendiri. Dari RP 150k, terdapat 4 bidder, harga akhir 171k. Nasib tidak berpihak kepada colleague aku. Tewas. Kerja2 site survey aku teruskan untuk bidaan2 dalam masa 2-3 hari ini. Noura turut menemani aku ke auction semalam. Tak tau duduk diam, tersangat aktif.



Untuk hari ini, marathon diteruskan untuk hartanah2 di Puchong. Saudara P dan WA (JV projek) telah berjaya mendapatkan hartanah di VM pada harga 82k berbanding RP 76k dan MV lebih kurang 160k. Ini satu contoh usaha yang aku lakukan untuk mereka mendapat harga yang lebih rendah. Asalnya budget mereka tinggi, melebihi 100k, sama dengan 2 competitor/sahabat kita yang aku kenal juga. Disebabkan ingin memberi laluan, 2 competitor/sahabat kita, telah divert ke hartanah yang lain. Saudara R, yang juga berbudget tinggi untuk membida VM telah divert hala tujunya kepada Condo KT, yang juga terletak di Puchong. Saudara R juga telah menang, RP 97.2k dimenangi pada 103k. Hartanah tersebut MV nya 150k. Saudara R akan membuat fully furnish untuk condo ini untuk meningkatkan kadar sewa.



Acara marathon ini akan diteruskan esok.. kita lihat sama ada Cik PM akan berjaya atau tidak untuk acara lelongan esok.

*Carian yang sampai ke blog aku untuk hari ini...

Keywords

faridzaswadi od asb
game bina rumah
bandar tasik puteri 2009 auction
penggunaan od
pecah rumah di oug tahun 2009
al rajhi friends
kos memasang jubin di kajang
kota damansara auction
suami keluar duit kwsp 2 tahun lepas beli rumah kemudian isteri keluarkan juga boleh ke
od asb

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com