Monday, June 29, 2009

Lelongan 29 June 2009

Pagi tadi aku ke NCM untuk lelongan Maybank. 2 unit dimenangi pagi ini. Apt BF yang mempunyai 7 orang pembida di menangi oleh Mr Shamsul pada harga 134k. Agak tinggi.. tapi masih di bawah market value. Kadar rental juga agak menarik. Tapi aku bukan penggemar area2 sana.. buat masa ini, target market untuk aku personally, masih di Puchong, Petaling Jaya dan Cheras.. mengikut ranking. Kalau kita nak melabur, mulakan dengan tempat yang kita tahu dan kita mahir. Dan aku memang mahir tempat2 tersebut. Hartanah yang kedua di menangi ialah Apt di BTS untuk Mr Kyrol. Hehehh.. aku tak dapat lari dari guna akronim sekarang, sebab aku taknak tumpuan di berikan pada tempat ini sahaja.. Menang pada harga 91k dengan MV sekitar 110-120k.



Lelongan sesi petang ada 3 tempat. Aku ke Leong, Bri ke Jln Riong dan Bling2 dan El ke Ehsan. Tewas kesemuanya. Hanya satu unit apt sahaja yang mempunyai pembida di Leong, dengan 4 pembida. Sepatutnya lelongan bermula pukul 3.30pm, tetapi terdapat beberapa masalah sehingga lelongan hanya bermula pukul 4 lebih. Bri ke Jln Riong untuk membida 2 unit Apt di Kajang Area II, tewas di tangan pemaju lagi. El dan Bling2 ke Ehsan untuk membida unit di Damansara, tewas juga.. kalau 1-2 bulan dulu, boleh dapat RP di kawasan Damansara ini, malah ada yang tidak mempunyai pembida juga..



Selesai lelongan, lepak di Sbux menghilang dahaga.. Asri belanja!!



Ada beberapa client Satu Solution yang telah selamat sign Loan Agreement di Ram Reza hari ini. Wakif sempat sign beberapa muka surat, yang lain akan di courierkan kepadanya. Terdapat masalah pada komputer di Ram Reza hari ini. Saiful Nizam sempat sign kesemuanya. Aku datang sebelah petang untuk submit a few cases lagi. Mrs Junny belum cuti bersalin lagi. Dijangka 15 July beliau akan mula bercuti. Kes2 terkemudian untuk bulan July akan di handle oleh Senior Partner dari HQ yang mempunyai pengalaman 7-8 tahun dalam bidang guaman untuk kes2 hartanah.

Pukul 7 petang, Wakata pula datang untuk sign Loan Agreement.



Selesai di Ram Reza, aku ke Solaris untuk lepak bersama Bri dan Satu Solution appointed bankers untuk handle kes2 client Satu Solution. Kami tak dapat nak gunakan satu banker sahaja seperti dahulu bila kes2 mula bertambah.

Esok hari yang terakhir untuk siri lelongan Bulan June. Masi ada 4 hartanah yang akan di bida untuk client2 Satu Solution. Setakat ini, kejayaan yang di catat oleh aku tidak menyamai rekod bulan April dan May..

Satu Solution @ Work

Aku dah mula dapat menyusun jadual aku untuk tidak kelihatan terlalu padat. Kebanyakan kerja2 baik pulih telah di serahkan kepada network2 Satu Solution. Akan datang, Satu Solution akan membuka sebuah pejabat untuk di jadikan markas operasi Satu Solution. Masih dalam perbincangan antara 3 director Satu Solution. Tempat dah ok.. harga pun.. boleh la.. costing overhead bulanan pun telah dapat dianggarkan.. Nampak macam boleh survive dengan menggunakan seorang kerani dan seorang runner.. dapatkan office dahulu.. baru kami akan mula mencari kerani dan runner.

Kerja2 hari ini, mula2 jumpa client untuk penyerahan dokumen untuk tujuan lelongan esok. Dari Puchong, gerak ke Apt di Shah Alam, yang baru rakan kita menang di acara lelongan 20 June yang lepas, bukan lelongan mega RHB. Apt MV sekitar 130k yang dibeli pada harga 91k. Unit tidak pernah diduduki, tidak bergril dan beberapa repair works dan penggantian barang2 perlu dilakukan sebelum unit dapat di sewakan. Bingkai tingkap telah hilang di curi, grill perlu dipasang dahulu.. kemudian baru dapat mulakan kerja untuk pasang DB Box, ganti tiles yang rosak, pasang lampu dan kipas, repair tandas dan cuci rumah.. Agak banyak kerja yang perlu dilakukan. Sebelum itu owner perlu memasukkan bekalan air dan elektrik untuk unit ini.



Dari Shah Alam kami ke Ukay Perdana ke rumah Cik PM. Nak discuss masalah rumah lelongnya yang memerlukan extension dan pengiraan kos2 yang terlibat. Kes rumah Cik PM agak rumit dan lawyer yang di pertanggungjawabkan atas kes ini, agak tidak cekap membuat kerja sehingga kami yang terpaksa advice perkara2 berkaitan kepada pihak lawyer, sehinggakan part loan agreement dimasukkan ke dalam loan pun kami nak kena bagitahu, sedangkan semuanya telah di dokumenkan di dalam letter offer daripada bank. Leceh beb.. leceh..

Cik PM masak nugget je untuk kami.. lain kali masak sedap2 eh.. Hahahah..
Dah jadi lumrah aku ngan Bri bila pergi tengok rumah.. nak tengok pakai kunci jenis apa.. mangga jenis apa.. terbuat macam rumah sendiri pulak. Heheheh




Orang nak ambil gambar.. tutup muka pulak.


Cik PM belajar memotong mangga.. Pelapis ni beb..

Sunday, June 28, 2009

Lelongan CIMB 27 June 2009 & Satu Solution @ Work

Pagi tadi aku ke BTS untuk lelongan CIMB dan Bri ke NCM untuk lelongan Eon Bank. Tewas di NCM untuk unit low cost di TMJ. Dari RP 50k harga naik kepada 65k, menyamai MV. Di BTS pula Apt DTR dari RP 63k naik kepada 70k, juga menyamai MV. Tewas juga. Satu Solution tak advice pelabur membeli hartanah lelong pada harga MV. Untuk lelongan unit terakhir yang aku bida, agak suspend. Unit di Cyberia pada RP 167k terdapat 2 pembida. Salah satu pembida adalah dari syarikat. Pelelong meminta pihak peguam menyemak profil syarikat untuk memastikan mereka berstatus Bumiputra. Ini kerana unit Cyberia ini berstatus Bumi Lot. Lelongan di teruskan dahulu untuk unit2 lain. Antara yang menjadi tumpuan ialah landed property di Keramat AU2 RP340k dengan 25 pembida, tetapi di saat akhir setelah semua pembida selesai mendaftar dan acara lelongan dimulakan, unit called off on the very last minute. Unit low cost di Kota Damansara dengan RP75k, dengan hanya 2 pembida, naik kepada 100k.. Low cost beb!! Low cost!! 100k?? Hahahahh.. Serius aku tak faham.. apa sudah jadi dengan market hartanah lelongan sekarang... Dari Penara.. kini sudah mula merebak ke hartanah2 lain... Selesai lelongan2 yang tidak bermasalah.. pelelong mula merujuk kembali unit Cyberia ini. Keputusan muktamad, syarikat tersebut disqualified, dan kemenangan RP untuk client aku. Agak memeranjatkan bila unit ini tidak mempunyai pembida lain, sedangkan di acara lelongan terdahulu, harga naik kepada 200k++. Ini yang dinamakan rezeki.. Sudah la RP rendah.. Dapat RP pula.. MV untuk unit ini sekitar 230k. Tahniah Zull.
Selesai lelongan, Mr Saiful Nizam yang turut hadir sebagai pemerhati di acara lelongan tadi, sign Loan Docs. kat Sbux pun boleh..


Selesai acara lelong.. bermula kerja2 lain untuk Satu Solution. 2 hari lepas Bri bagitahu pada aku.. bekalan air unit GH Uncle Dodi akan di potong. Aku kata biarkan dulu.. sebabnya.. ex-owner masih mahu makan duit sewa walaupun rumah sudah terlelong. Kami beritahu padanya, Ok!! Tapi.. kami belum mahu bertanggungjawab atas bil2 maintenance dan segala bil2 lain yang tertunggak. Segala bil2 tertunggak tersebut atas tanggungjawab ex-owner jika dia masih mahu collect sewa. Disebabkan pihak pengurusan Condo memutuskan bekalan air semalam, dan ex-owner tidak mahu bertanggungjawab atas bil2 tertunggak tersebut, yang pada akhirnya bersetuju menyerahkan hak kutipan sewa kepada kami mulai bulan hadapan, kami bersetuju membayar tunggakan maintenance atas persetujuan Uncle Dodi. Ok.. taktik berjaya.. Dah beberapa kali aku gunakan taktik ini, jika ex-owner masih mahu mengutip sewa, dan tidak mahu bertanggungjawab atas tunggakan maintenance. Implikasinya, jika pihak maintenance tegas, mereka akan memotong bekalan air, dan penyewa terpaksa gunakan duit sewa untuk membayar tunggakan maintenance, yang mana ex-owner pun tak merasa duit sewa dan kami terselamat dari membayar bil maintenance terkini, atau jika pihak maintenance tak tegas, ex-owner akan masih berpeluang makan duit sewa.. Selesai pembayaran, pihak maintenance akan menyambungkan bekalan air hari ini juga.



Dari GH kami ke Ampang untuk projek buka 2 unit Apt di Ampang. Unit pertama ialah rumah Wakif. Bekalan elektrik masih ada.. cuma air telah di potong. Isnin ini kena check dengan pihak maintenance untuk minta bekalan di sambung semula. Walaupun unit di menangi lebih kurang sebulan yang lalu, kami agak lambat membuka unit ini, atas sebab unit ini masih diduduki penghuni sehingga hari unit di lelong. Jadi.. kami cuba memberi masa sehingga loan approved untuk mendapatkan unit ini dari penghuni. Rupanya penghuni dah berpindah sendiri tanpa perlu kami jumpa..









Seterusnya.. rumah Wan Azmi. Hhhmm.. kebanyakan rumah yang Wan Azmi dapat, conditionnya masih bagus dan selalunya berkitchen cabinet. Pada aku, sebabnya.. Wan Azmi main medium cost to Condo type yang mana penghuninya berkemampuan untuk mempunyai kitchen cabinet dll.. Balik dari Ampang, kami singgah rumah Hanan untuk majlis kenduri akikah anaknya. Sampai pun dah petang.. semua orang dah balik..


Singgah di Penara Saiful Nizam.. tikar getah telah di pasang. Iklan sewa akan mula diletakkan. Rumah dah cantik.. cuma belum pasang sinki.
Last job for the day.. Cuci rumah client. Rumah Khairul78 yang akan disewakan mulai bulan hadapan. Satu Solution cuma jadi tukang cuci sahaja.. Man datang sebab aku nak bagi kunci pada dia, untuk dia mulakan job pasang tiles di tingkat yang sana, milik Syafril Azmi.



Saturday, June 27, 2009

Kekalahan demi kekalahan.. Bila nak menang ni??

Sepanjang minggu ini hanya satu kemenangan di catatkan oleh client Satu Solution under aku. Sekarang Bri pun dah jadi agent dan ada client sendiri.. Tak boleh la nak kata semua client Satu Solution tu client aku sorang.. tapi kami tetap bekerjasama. Kalau ada lelongan client aku yang aku tak dapat hadir, Bri akan tolong vice versa..

Banyak juga yang called off.. Kemenangan yang dicatatkan.. pada hari Rabu, untuk Mr Syed yang berada di Australia. Menebus kekalahan Mega Auction yang lalu untuk unit apt di tempat yang sama, tingkat yang sama, selang 2-3 pintu sahaja kot.. aku pun tak usha lagi. Aku tak jangka kehadiran pembida agak ramai untuk unit ini. Rupanya 7 orang termasuk aku. Sebelum lelongan dilakukan, ulat2 sibuk bernego antara satu sama lain untuk memberi laluan pada mereka yang sanggup membayar harga paling tinggi.. keputusan akhir negotitation antara ulat2 mencapai nilai 5k untuk diagih2kan kepada pembida.. 2 tak setuju.. ehhemm.. ehhemm.. saya lah salah seorang nya.. Kita lawan!! Tiada apa yang aku nak rasa rugi.. lelongan Public Bank tiada komisyen dari pihak bank.. sama ada lawan to max limit atau cuba lagi.. Harga kawtim aku tak cecah 5k. Dari RP 42k.. slow down kepada 2 pembida degil tadi. bila harga cecah 60k. Ya.. aku juga salah seorangnya.. Last price won at 69k. RP masa lelongan mega hari tu pun 68k. Kira ok la dapat 69k sahaja.


Semalam dua lelongan yang patut aku hadiri, unitnya called off. Jadi aku cuma berada di Puchong untuk settlekan hal rumah2 client di Puchong. Melawat rumah Bird..








Bersihkan pintu rumah Wakata..



Buat spa fish.. bagi ikan makan kaki aku.. beli DVD Dora the Explorer untuk Noura.. Buat bank draft untuk lelongan sehingga hujung bulan..







Hari ini aku turun acara lelongan Tancorp. Sesi pagi untuk lelongan Maybank. Masuk area Kajang. Kalau dulu2.. 3-4 bulan kebelakangan ini.. area ini tidak dipandang sangat oleh pelabur2 hartanah.. 3-4 bulan terdahulu.. senang2 boleh dapat RP dalam range 80k++ .. tapi sekarang tidak lagi.. tak dapat area II pun.. area I pun orang sapu jugak sekarang. Aku masuk area II. Mulanya aku adalah pendaftar tunggal. selepas 15 minit.. ulat datang approach aku. Dia alert aku ada bidder lain sedang mendaftar unit yang sama. Mau kita orang kawtimkan? Berapa sanggup bayar?? Aku layan mereka.. Mamat ulat tu cakap.. Ooo hari ni kau ok eh? Mau kawtim.. Hahahah.. jarang aku nak kawtim2 ni.. Bila aku tengok pembida tu.. orang dari developer. Huh.. orang2 developer memang suka beli balik dan jualkan semula pada harga developer.. Mereka berbudget tinggi. Takdenya dapat kawtim hari ini.. dia daftar last minit dan terus masuk bilik lelongan.. Tapi yang lecehnya orang2 developer ni.. mula2 dia daftar satu unit sahaja. Sedang lelongan hendak bermula.. pelelong membacakan alamat hartanah pertama untuk di lelong.. Kajang area I.. dengan telah di beritahu hanya seorang pembida tunggal.. tiba2 pulak orang2 developer ni boleh cakap tunggu, dia pun nak register untuk unit itu juga. Dan.. dari RP 87k harga naik kepada 101k.. orang2 developer menang. Begitu juga dengan unit yang aku masuk.. dari harga 90k.. naik kepada 113k.. orang2 developer juga menang.



Petangnya.. Di Tancorp juga.. untuk lelongan Alliance Bank. Unit Kepong menjadi pilihan Mr Algu. Sebelum2 ini, unit2 di sini hanya mencapai tahap 61-62k the max. Kini tidak lagi.. tewas lagi. 3 pembida.. last price at 67k. Market value hanya sekitar 65k. Menarik hari ini, ada 4 pembida mendaftar untuk unit di Bandar Tasik Puteri dengan harga reserve 23,230.00. 4 orang ini sebenarnya telah nego awal2 untuk seorang menang.. dengan compensation kepada 3 orang tersebut. Bila lelongan di mulakan untuk unit ini, tiada seorang pun yang menyahut panggilan pelelong untuk harga 25k. Pengkawtim minta harga reserve. Pelelong tak benarkan atas alasan ada ramai pembida. Perlu naik sekurang2nya 1k dan bila harga di genapkan, perlu menjadi 25k. Pengkawtim tak setuju... akhirnya, pengkawtim menerima kemenangan pada harga 24,230.00. Pelelong agak marah bila 3 pembida lain tidak menyahut cabaran lelongan tadi.. sebab dia memang tahu nego telah berlaku.

Malam tadi aku ke Cendana dan Penara untuk repair kerosakan kecil. Unit cendana ni ada masalah dari segi wiring. Wire neutralnya telah disilap pasang pada meter utama menyebabkan wayar neutral berkaran. Pie dah bagitau hari tu.. Wireman aku pun dah bagitau.. TNB pun telah di beritahu.. rupanya TNB tak betulkan lagi.. Rumah Cendana yang didiami penyewa bergelap seketika sementara menunggu aku dan wireman aku datang.. Kerosakan dapat dibaikpulih untuk sementara. TNB tetap perlu menukarkan wire yang disilap pasangnya, kalau tidak masalah akan berulang. Singgah di penara Cengkok. Sudah siap dicat dan bertikar getah.. sudah boleh disewakan.. Cengkok buat semua sendiri.. cayalah.. barulah Pelabur Hartanah DIY. Dapat merasa susah penat cat rumah sendiri..




Esok turun auction lagi.. semangat membara belum muncul.. asyik kalah je ni.. hahahah.. ada 16 lagi unit hartanah yang perlu di bida oleh aku sehingga 30 June untuk menamatkan siri lelongan bulan ini. Semoga berjaya!!!

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com