Saturday, January 30, 2010

Tamat Lelongan Januari

Semalam adalah siri lelongan terakhir untuk bulan Januari. Aku ke Tancorp uruskan 3 unit yang perlu di bida untuk client dan Bri ke NCM untuk urusan bida 1 unit hartanah untuk client. Di Tancorp, lelongan semalam adalah untuk Alliance Bank dan Ambank. Satu unit yang sepatutnya client aku masuk, called off. Kecewa lagi Nija.. heheh.. 1 down.. 2 to go.. unit DVT yang Nizam masuk, sepatutnya tiada tentangan. Dengan RP 90k, aku rasa pembeli belum berani masuk. Tapi kalau next auction pada harga 81k, aku rasa mungkin akan ada pembeli berani masuk. Jadi, Nizam mencuba untuk membida pada harga 90k. Satu lagi unit di Seri Kembangan, harganya agak murah. RP 94k. Ada 2 client aku masuk. Hasil risikan dengan agent lain sebelum lelongan bermula, terdapat 4 pembida. Hasil perbincangan, Farhan sanggup compensate bidder lain untuk dapatkan pada harga RP atau mungkin menghampiri RP. Bila lelongan bermula, seperti di jangka, unit DVT dimenangi pada harga RP dan unit Seri Kembangan, pelelong menetapkan harga bermula pada 96k. Farhan menang pada harga 96k. Hanya satu unit di KL yang mencuri tumpuan, dari RP 270k, dengan hanya 2 pembida, harga akhir menjadi 314k. Unit Putramas Condo. Selain dari itu, unit Desa Mentari 60k pun orang beli juga. Untuk bulan Januari, SS bermula dengan baik, dengan 10 hartanah berjaya di bida. Tapi bila aku sembang2 dengan agent lain, diorang punya sales lagi hebat. Bulan ini, 30 unit yang berjaya di bida. Itupun diorang kata tak cukup bagus. Di NCM, Bri tewas.

Selesai lelongan, sementara menunggu kontrak siap, Farhan tanya aku tentang loan. Sama ada nak buat shorter tenure atau longer tenure. Pada aku, aku prefer longest tenure. Untuk masa sekarang, a few banks boleh bagi loan sehingga umur 70 tahun, atau loan sehingga 40 tahun. 2 sebab utama kenapa aku pilih longest tenure..

1) Minimumkan monthly payment, Maksimumkan monthly cashflow.

Sebagai contoh untuk loan amount 87k. Ambil kira interest rate pada kadar 4%pa. Dengan loan tenure selama 30 tahun, kita membayar 415.00 sebulan, Dengan loan tenure 40 tahun kita membayar 364.00 sebulan. Ada perbezaan sebanyak 50.00 sebulan atau 600.00 setahun yang kita boleh guna untuk bayar cukai taksiran, dan menanggung sedikit maintenance fee bulanan. Pada aku, dengan longest tenure juga, kita dah tetapkan nilai bayaran bulanan paling rendah setiap bulan, yang mana kalau kita nak cepat habiskan hutang rumah, kita juga ada option untuk bayar lebih (dengan syarat extra payment goes towards the principal) atau kita cuma ikut bayaran bulanan.

2) Minimumkan komitmen dengan bank, maksimumkan ruang untuk meminjam.

Kerana kebanyakan kita suka menggunakan konsep menggunakan OPM, kita perlu kira komitmen bulanan kita dengan kelayakan meminjam yang bank tetapkan. Kita perlu minimumkan komitmen bulanan untuk kita mempunyai ruang yang selesa untuk meminjam lebih banyak pinjaman perumahan,mungkin untuk 4, 5 atau 10 buah hartanah.

Atas 2 sebab utama itu, aku suka buat longest tenure untuk pinjaman perumahan. Hari ini, Sabtu, tiada lelongan kerana cuti umum Thaipusam. Hari Isnin pun tiada, sempena cuti umum Hari Wilayah. Rabu atau Khamis depan baru start turun lelong. Weekend, macam biasa, ada kerja post auction perlu dilakukan. Mungkin ke Genting dengan Renza nak usha unit yang dimenangi minggu lepas, dan juga ke Seremban, untuk buka rumah Kamal yang dimenangi minggu lepas juga.

*Masalah rumah yang aku buka minggu lepas belum selesai lagi. Masih menunggu penghuni menghubungi aku.

Sunday, January 24, 2010

Masalah lepas buka rumah..

Semalam, lepas habis auction, aku gerak ke Puchong untuk buka rumah bersama client aku. Condo ni di menangi awal January yang lepas. Dari survey awal aku, tiada siapa di rumah. Aku tak dapat nak check meter TNB atau air sebab meter room berkunci. Dari bacaan meter air, minimum charges sahaja. Aku anggap tiada orang tinggal di situ lagi. Nak buka rumah, agak sukar. Ambil masa lebih daripada satu jam. Bila rumah dah siap buka.. fully furnish juga. Tapi dapat rasakan masih ada orang tinggal. Lantai tak berhabuk... barang2 dapur kebanyakannya dah expired bertarikh 2008 dan 2009. Tiada bukti2 baru bertarikh 2010 dalam rumah. Hati memang la tak sedap. Sembang2 dengan jiran sebelah, katanya orang Melayu yang duduk rumah ni, tapi jarang2 balik. Rumah ni atas nama Cina. Mungkin penyewa yang duduk. Kami tinggalkan notis untuk penghuni hubungi kami. Sehingga sekarang belum sesiapa yang hubungi. Itu baru masalah no 1..

Masalah no 2 pula.. petang2 sikit Khairul ajak aku buka rumah sewa dia di Serdang. Penyewa dari Yemen tinggal di sini. Kata khairul, diorang ni bayar tak ikut bulan. Kadang2 bayar untuk 6 bulan terus, kadang2 3 bulan terus. Sekarang ni dah 2 bulan tertunggak. Diorang pun dah tak dapat di hubungi. Mungkin diorang tinggalkan rumah tu macam tu sahaja. Aku dan Khairul gerak ke Serdang. Ops buka rumah lagi. Sembang dengan jiran2 diorang pun kata dah lama tak nampak penyewa tu. Nak buka pad lock pun ambil masa lama. Tenaga aku dah banyak habis tengahari tadi. Lebih kurang sejam, baru dapat masuk rumah.. Keadaan memang teruk.


Macam kena tsunami.. Khairul decide untuk suruh aku bersihkan balik rumah tu, dan nak mula iklankan semula. Bukti pendudukan terakhir mungkin dari roti gardenia berkulat bertarikh 5 January. Barang2 penyewa masih banyak lagi. Aku dengan Khairul pun berbelah bagi.. ragu2 juga penyewa akan balik semula atau tidak. Tapi Khairul tetap nak teruskan juga. Ok.. aku follow..


Petang tadi handyman aku gerak ke Serdang untuk settlekan rumah ni. Bersihkan dah selesai, repair apa yang patut dah selesai, last job nak buat cuma tukar tombol pintu depan. Sedang tukar tombol, tiba2 6 orang Yemen sudah balik rumah daa... Hahahahah. Kena marah juga handyman aku. Tapi dia tak cuak la.. dia suruh Yemen tu call aku. Aku mintak yemen tu bincang balik dengan Khairul, akhirnya Yemen tu masih duduk situ la.. tapi rumah dah siap bersih. Barang2 diorang pun dah siap packing. Heheheh..

Saturday, January 23, 2010

Lelongan Eon Bank Hari Ini..


Lelongan hari ini mencatatkan beberapa kejutan. Aku ke lelongan Eon Bank pagi ini untuk membida satu unit, manakala sepatutnya client aku datang sendiri untuk membida satu unit lain. Ng Chan mau penuh sesak hari ini dengan kehadiran pembida. Aku perasan sesuatu, tak ramai Melayu pada hari ini. Aku dapat rasakan beberapa hartanah Bumi Lot akan dapat pada harga reserve price atau pun tiada pembida. Lebih kurang pukul 10.30 pagi lelongan bermula, di mulakan dengan Federal Auctioneer. Unit Penara 45k mendahului senarai. Aku nak nampak muka client aku yang sepatutnya datang membida Penara. Pelelong mengumumkan single bidder untuk unit Penara 45k. Haih.. beberapa agent bertanya pada aku, bukan ini area kau ke?? Hahahahah.. nak buat macam mana.. pembida tak datang. Kalau no bidder, memang aku masuk.. 45k!! Unit Block C!! Perrgghh…

Seterusnya, satu apt di Bandar Sunway yang client aku masuk, terdapat 34 pembida. Hanya 1-2 nama yang aku kenal pasti Melayu. Yang lain Chinese. Aku dapat rasakan kekalahan. Lelongan terdahulu untuk unit di sini, harga naik kepada 140k dari RP 120k. Itupun bank tak tanggung maintenance. Sekarang, yang melelongnya Eon bank, mereka tanggung tunggakan maintenance. Bila lelongan unit ini bermula, pembida pertama menggunakan teknik Bri untuk mencantas. Beliau membida untuk 170k. Hahahah.. teknik cantas yang membuatkan ramai tewas. Pertarungan disahut 2-3 kerat sahaja. Harga akhir jatuh pada 202k untuk apt di Sunway ini, walaupun market value sekitar 180k. Dah la tingkat 5, walk up apt. Gila haper.. Tamat la riwayat aku untuk lelongan hari ini. Carjunk turut membida satu unit di area PJ, dan tewas juga. Apt lain yang menarik perhatian ramai, ialah satu apt di Subang, dengan 42 pembida. Dari harga 220k naik kepada 335k. Lepas selesai lelongan apt di Sunway ini, habis lengang bilik lelongan.

Yang bernasib baik hari ini ialah Bri dan Pie. Bri ke lelongan CIMB di Seremban dan Pie di lelongan CIMB di Melaka. Mereka berdua ada mencatat kemenangan. Kira ok la ada 4 unit yang di menangi hari ini. Semalam punya lelongan pun tiada hasil. Pagi semalam aku lelongan Maybank, terpaksa berlawan dengan pemaju untuk unit di Kajang. Kalau pemaju dah masuk line, memang tewas la.. petang pula, sepatutnya ada 5 unit yang perlu di bida, 4 called off dan satu tewas. Tiada hasil juga untuk hari semalam.. kita tengok minggu depan punya cerita pula macam mana nanti.

Thursday, January 21, 2010

Survey rumah.. Buka rumah..

2-3 hari ini, kerja aku cuma survey rumah dan buka rumah sahaja. Pun begitu, tak masuk lelong pun. Setakat survey sahaja. Disebabkan outstanding maintenance terlampau tinggi, tambahan pula bank pelelong tidak mahu menanggung tunggakan tersebut, lebih baik cari hartanah lain. Reserve price hanyalah 60k++ berbanding market value 150k++ dan tunggakan maintenance 50k++. Haih.. lebih kurang 12 tahun tiada bayaran langsung dibuat kepada pihak maintenance. Walaupun lokasi cantik, harga murah.. tinggalkan sahaja.

Hari Isnin malam yang lepas, penyewa rumah yang SS manage beritahu, bekalan air telah dipotong kerana tunggakan maintenance unit tersebut belum dijelaskan. Semalam aku dan Bri cuba selesaikan masalah tersebut. Sebenarnya bekalan air tidak di potong, Cuma terdapat gangguan bekalan air sehingga pukul 4.00 pagi sahaja. Maintenance office yang dikendalikan oleh pihak JMB pula hanya di buka setiap hari Ahad dari 10.00 pagi sehingga 2.00 petang. Jadi, kami tak dapat nak settlekan lagi tunggakan maintenance. Bekalan air tidak di potong pun sebenarnya. Bikin gempak saja.. penat kami ke Shah Alam nak settlekan.




Hari ini, pergi survey rumah lagi, dan petang tadi pergi buka rumah yang client menang beberapa hari yang lepas. Hari tu Kecik ada bagitau nak masuk unit ini juga, tapi last minute tak jadi. Jadi, client ini menang pada harga reserve. Setelah unit di buka, eerrgghh.. fully furnish. Dari semakan awal, rumah memang tidak diduduki lagi oleh owner. Dari bill2 yang terdapat di rumah, paling terbaru pun bertarikh tahun 2007. Lebih 2 tahun di tinggalkan kosong. Habuk pun agak tebal di luar dan dalam rumah. Menguntungkan sekiranya owner tidak dapat dikesan lagi. Barang2 pun cantik.. rumah pun cantik. Build in wardrobe di semua bilik, kitchen cabinet, meja makan, tv, sofa, cabinet, washing machine, peti sejuk, katil, tilam.. semua ada. Kain baju pun ada juga.. kalau nak pindah terus pun boleh.

Beli rumah dapat hadiah... Set Periuk.

Tengok lantai.. Habuk tebal..



Selesai di Kepong, gerak ke Shah Alam untuk siri survey rumah lagi. Agak2 dah nak malam, aku gerak ke Bangi pula. Lepak dengan Kayzen dan Ezrin. Mamat 2 orang ni tak sabar2 nak masuk lelong. Ada 2-3 biji lagi rumah lelong yang diorang nak beli. Sambil makan sambil bincang listing2 bulan Januari. Ada beberapa yang disenarai pendekkan, dan ada yang berdekatan dengan Bangi. Lepas makan kami cargass pergi survey unit terbabit. Harga memang murah. Boleh dikatakan 50% di bawah harga pasaran. Sesampai di unit terbabit, lampu terang benderang, pintu hadapan tidak tertutup rapat. Banyak kasut bersepah di luar unit. Dari luar pun dah boleh nampak dalaman rumah, cuma tak nampak orang. Kami ketuk pintu, keluar lelaki Cina yang tidak boleh berbahasa Melayu ataupun Bahasa Inggeris. Dia panggil kawan perempuannya yang boleh berbahasa Inggeris. Boleh ke hapa.. lebih kurang sama je.. Tanya tenant ke owner.. dia tak tau owner tu apa.. tenant tu apa.. tapi, dari apa yang kami faham, diorang student, sewa 1k sebulan.. owner datang kutip sewa tiap2 bulan, diorang datang dari China. Ok.. Kayzen confirm masuk unit ini. Selamat berjaya..

Monday, January 18, 2010

Singapore Trip & Lelongan Hari Ini

Malam sebelum bertolak ke Singapore, Aku dan Bri sempat ke Kota Kemuning untuk Ops buka rumah client yang baru menang lelong seminggu yang lalu. Nak buka rumah tiada masalah. Air masih ada, cuma bekalan elektrik telah tiada. Dalam kegelapan, dapat lihat rumah ada sedikit sampah sarap sahaja. Lepas cuci dan masukkan bekalan elektrik, memang boleh sewakan. kemudian baru gerak ke Ramal Junction untuk TT. Lebih kurang pukul 1.30 pagi TT pun tamat. Aku dan Tuah ikut Pie balik Lavender. Pukul 6 pagi nak gerak ke Singapore. Lebih kurang pukul 2 pagi, Matjoe pulak sms aku, tanya TT ada lagi tak. Heheheh.. dah habis la geng.. Next time sila sms sebelum kau gerak dari rumah.

Di rumah Pie, Pie ngan Tuah layan tidur, jap lagi Pie nak drive.. aku layan movie. Pukul 4 lebih Bling2 pulak sampai rumah Pie. nak layan PS3 tak reti nak bukak, layan astro saja la.. Pukul 6 pagi semua dah bangun, mandi.. terus gerak ke selatan tanah air.. Dalam kereta, layan borak2.. masing2 tak mengantuk lagi.. pagi2 pun dah ada kemalangan jalanraya melibatkan bas dengan lori.. jalan belum jammed lagi.


Kami sampai JB lebih kurang pukul 9 pagi. Baru terhegeh2 nak keluarkan duit dan tukar duit. Lepas selesai tukar duit, sarapan dulu di kedai mamak. kemudian baru gerak ke Singapore. Masing2 tiada borang putih kemasukan ke Singapore. Aku minta dari imegresen Johor, diorang suruh minta dari Imegresen Singapore. Sampai di Imegresen Singapore, passport tiada borang putih, kami kena ikut satu pegawai Imegresen ke pejabat mereka. Isi borang di sana. Disebabkan Pie first time bawak kereta wira dia ke Singapore, kena beli Autopass. Selesai urusan di pejabat imegresen, terus masuk que semula untuk pemeriksaan kastam Singapore. Pie tersalah lorong, masuk goods to be declare lane. Pegawai Imegresen di lane tersebut, mukanya ketat2 belaka. Habis satu kereta kena inspect. barang2 pun kena selongkar. Heheheh.. Selesai masalah pertama.

Kalau aku pergi Singapore, aku bawak adik aku. Aku memang buta jalan2 kat Singapore ni. Kali ni, ada gps. Itupun bila dah sampai Jurong baru gps berfungsi. Destinasi pertama, ke Motoworld. Pie nak cari barang exhaust motor. Hampa bila harga tak murah sangat dan Stock pun tak banyak. Terus shoot ke Jalan Besar.


Di Jalan Besar ni, kami habiskan masa dari tengahari sampai malam. Memang habiskan masa di kawasan ini sahaja. Mula berjalan2 sekitar Jalan Besar untuk cari kedai helmet. Pie dan Tuah yang kecewa di Motoworld terus kecewa bila di kedai Regina pun tiada stock helmet agv. Sampai ke petang jalan2 di Jalan Besar, kami ke Sim Lim Square untuk tengok barang2 elektrik. Makan dulu di Burger King. Tak jumpa barang2 yang menarik di Sim Lim Square..


Untuk tidak pulang dengan tangan kosong, Pie beli juga helmet. Budget nak jual semula.. kemudian dari Jalan Besar, kami ke Jalan Syed Alwi untuk ke Mustaffa Centre. Sebelum2 ini aku ke Mustaffa Centre cuma pergi tempat2 tertentu. Tak pernah pergi bahagian pakaian lelaki, electrical dept dll. Hari ini habis semua aku ronda. Beli DVD player untuk anak aku, perfume untuk wife aku.


Sebenarnya diorang ni semua nak pergi Arab Street nak makan murtabak Singapore. Masing2 tak tau jalan, layan murtabak mamak dekat dengan Mustaffa Centre sahaja. Milo Dinasour kalau kat JB, Milo tabur.. standard la.. JB lagi murah. Balik JB aku dah ngantuk gila.. seharian jalan kaki ke hulu ke hilir.. Naik kereta, aku pass gps pada Tuah. Baru sampai Bukit Timah, gps habis battery. Aku cakap ngan Pie, follow singboard Woodland sudah.. hahah.. dekat2 nak sampai causeway Pie gerak, nak sampai Imegresen dah. Balik takde problem dengan imegresen. Tuah je yang cuak, buang tag harga, sorokkan perfume dia takut kena tax.


Sampai JB di New York hotel, lebih kurang 9.45 malam. Terus check in, mandi jap.. Jeguk call. Geng2 JB dah tunggu kat Banafe Village. Lepak ngan Jeguk, Hangtoshi, Sepul_jb rumput2 advanture dan Zul. Geng2 JB makin berkembang, cuma belum ramai macam geng KL. Itupun bagus, kurang persaingan. Makan malam, Hangtoshi payungkan, terima kasih. Lebih kurang pukul 2 pagi, masing2 dah ngantuk.. balik hotel.. tido..


Pagi2 pukul 10.00 Pie ngan Tuah datang bilik aku.. nak kejutkan suruh balik KL.. hahah.. Mandi2.. terus gerak balik KL. On the way.. singgah di Batu Pahat, makan Nasi Beriyani, gerai Mohd Shah. Memang layan betul la.. harga pun tak la mahal sangat. Nasi Beriyani kambing RM6.00 sahaja sepinggan. Aku tapau 2 bungkus bawak balik KL. On the way balik KL aku ngan Bling2 sambung tido lagi.. heheh..

Penat jalan2 kat Singapore tak hilang lagi, hari ni pukul 10.00 pagi baru aku bangun tido. Check email, layan listing dll.. tengahari baru aku buat bank draft. Pukul 3 petang ada lelongan di PAH dan Ehsan. Aku ke PAH untuk bida TBR dan Bri juga bid untuk TBR dan unit Putrajaya di Ehsan. Keputusan hari ini, kalah semuanya.. Unit TBR 63k naik kepada 70k, unit 80k called off, Putrajaya, satu called off dan satu lagi ada 19 pembida. Dari 75k, harga akhir 114k.

Sunday, January 10, 2010

Lelongan 9 January 2010

Lelongan pagi tadi bertempat di Ng Chan Mau. Sepatutnya kami masuk 5 unit hartanah, tetapi salah satu Penara telah pun called off. Ng Chan Mau penuh sesak hari ini. Memang ramai yang masuk membida. Kami bertarung untuk 2 unit Penara, 1 unit MC dan 1 unit apt di Shah Alam. Nija bertarung dengan 4 pembida lain untuk unit MC. Dari RP 93k, harga akhir 112k, Nija tewas. Untuk unit apt di Shah Alam, Nija menang harga reserve 50k.


Untuk unit Penara, dari harga reserve 60k, Matmin yang diwakili Macha Bri menang pada harga 77k menewaskan 7 pencabar lain. Bukan mudah nak dapatkan Penara. Sebelum ini aku ada cerita tentang kes yang menarik. Flashback kisah setahun yang lalu, ada 2 unit Penara yang di lelong oleh Eon Bank. Setahun yang lalu, harga Penara masih boleh diperolehi dalam lingkungan 60k. Aku dan Bri dah survey 2 unit tersebut, didapati satu unit kosong tetapi ada kesan simbahan cat meah di pintu depan, dan satu unit lagi berpenghuni. Unit berpenghuni di lelong oleh Federal Auctioneer dan unit kosong oleh Ng Chan Mau. Bri decide untuk masuk unit kosong. Pada hari lelongan, cuma terdapat 3 pembida yang membida unit kosong ini. Bri lawan sehingga 86k namun 2 pembida lagi masih bertarung. Harga akhir yang di menangi oleh pembida itu, 117k. Mahal gila... kami tak tau apa yang terjadi dengan unit tersebut selepas itu. Untuk unit berpenghuni pula, tiada siapa yang berminat untuk membeli. Time goes by.. 2 minggu lepas baru aku perasan unit tersebut dibuka semula untuk lelongan, pada harga reserve yang asal, 58k. Kali ini, client SS yang masuk. Unit ini juga terdapat 8 pembida. Harga akhir yang dimenangi, 80k. Client SS tewas. Gila apa nak beli mahal2.. Moral of the stories.. jangan beli mahal2.. Jadi, untuk hari ini, kami menang 2 unit.


Balik dari auction, aku terus ke pejabat SS. Meeting ALP Koop. A few agenda untuk 2010 dan pemilihan ahli2 baru dibincangkan. Koharta akan mula buka akaun bank tak lama lagi, kemudian Koharta akan mula collect funds dari ahli. Beberapa projek dibincangkan. Tunggu je lah bila nak start..


Petang tadi pula, aku ke Puhong Permai dengan Firdaus untuk jumpa owner rumah yang dimenangi end December hari tu. Masa Firdaus survey rumah, tiada orang di rumah. Hasil pertanyaan dengan jiran2, mereka kata owner yang duduk sendiri. Hari ini kami datang lagi. Ada orang di rumah, tapi owner tiada. Cuma anaknya sahaja yang ada. Anaknya baru habis SPM dan bekerja sebagai security guard. Katanya bapaknya driver lori. Kadang2 balik kadang tidak. Mak dah tiada. Adik2 ada yang masih kecil. Aku budget abang sulung dia ni la yang jaga adik2 dia. Aku tinggalkan no contact kita orang untuk bapak dia call.. untuk perbincangan lanjut.

Friday, January 8, 2010

Kemenangan pembukaan untuk 2010

Kehadiran pembida memang ramai hari ini. Lelongan Maybank sekarang memang terbahagi kepada 2 sessi untuk membezakan syarat2 lelongan. Syarat2 lelongan sama ada bank cover tunggakan sebanyak 10% dari reserve price atau bank tak cover langsung. Aku sampai setelah lelongan sessi pertama selesai. Pun begitu, di dalam bilik lelongan masih ramai orang. Di luar bilik lelongan pun ramai juga orang, di kalangan mereka yang dah menang auction sambil menunggu kontrak di tandatangani.

Kecik dan Hafiz Kajang dah ada di dalam. Peruzz pun ada, sedang khusyuk mendengar lelongan sambil menandakan harga bidaan pada listing lelong. Bidaan pertama untuk client aku, unit di Batu Caves, terdapat 3 pembida. dari harga 88.5k naik kepada 100k dengan tinggal 2 serius bidder. Bidaan terakhir aku pada 105.5k di tewaskan oleh the other bidder pada harga 106.5k. Belum rezeki Farid lagi untuk unit ini. Tiba giliran Kecik, untuk low cost di Cheras, pelelong mengumumkan nama Kecik dan mengumumkan only single bidder, tiba2 dibantah oleh seorang makcik. Rupa2nya ada 5 bidder untuk unit ini. Auctioneer Idaman hari ini macam blurr sikit. Dari harga reserve 38k makcik tadi menang pada harga 43k. Unit ni tak boleh bida tinggi2 sebab maybank tak tanggung langsung tunggakan maintenance dll.

Keadaan semakin lengang bila tiba pada lelongan First Auctioneer. Aku lepak sebelah Peruzz. Dia kata maklumat dalam listing tak sama pun dengan yang dilelong, sebab tu dia tulis note tempat lain. Aku tengok listing dia pegang, tarikh 22 January. Sebab tu la tak sama.. hahahah.. Peruzz pun blurr... Unit terakhir yang client aku masuk, dari reserve 131k dengan 2 bidder, di menangi oleh client SS pada harga 137k. Cayalah.. kemenangan pertama untuk tahun 2010.


Thursday, January 7, 2010

Ke Acara Lelongan Esok..

Aku baru nak warm up masuk semula acara lelongan bermula esok. 2nd January hari tu cuma Tuanbri yang turun auction. Ada a few unit yang client SS akan masuk esok. Begitu juga hari Sabtu. Dari segi keterujaan peribadi, aku lebih teruja dengan lelongan hari Sabtu. Kenapa?? Kita tunggu selepas hari Sabtu baru boleh cerita.. ada classic case yang kita akan jumpa. Sama ada called off atau tidak, tak tau lagi.. Tapi aku yakin tak called off.

Sepanjang minggu ini, aku lebih banyak menghabiskan masa di office dan survey rumah selain repair rumah. Di office pun aku banyak menerima kunjungan client dan rakan2. Salah satunya, Din. Sempat main game Cashflow101 lebih kurang sejam.

Macam biasa.. aku menang.. Hahaha..


Posing ala2 Tuanbri..


Sepatutnya nak bid rumah ni.. ada kesilapan teknikal.. tak jadi masuk. Bangunan tinggi kat belakang tu, rumah Elmo.


Leaking problem..

Client gua nak masuk ni esok..

Listing baru tiap2 hari ada keluar. Banyak.. 200-400 unit listing baru keluar setiap hari. Tapi sekarang, unit2 yang banyak dilelong lebih ke kawasan luar Lembah Kelang. Johor, Perak, Kedah, Penang, Negeri Sembilan dan Melaka. Not my area of experties, jadi aku ignore listing2 luar Lembah Kelang. Pun begitu, ada juga beberapa hot properties yang akan dilelong. Sri Penara tak terkecuali akan dilelong lagi mid January ini. Sri Penara tetap ada supply dari lelong. Cuma harga belian sahaja yang kita tak dapat jangka. Tapi aku harap pembida2 yang selalu bid tinggi dapat belajar sesuatu selepas terdapat kes Sri Penara di lelong semula selepas pembida membeli pada harga tinggi. Jangan bid tinggi2.. nanti kena top up atau loan tak lepas.. kena lelong semula...

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com