Saturday, July 25, 2009

Lelongan Minggu Ini

Kembali cargass mencatat kemenangan!! Moral kembali naik.. Alhamdulillah..
Hari ini dan semalam aku mula mencatatkan kemenangan semula untuk client Satu Solution. Pagi ini hanya satu, untuk Mr Husni yang budget nak duduk sendiri. Agak tinggi budgetnya bila menewaskan 3 pencabar lain. Harga dari 129k naik kepada 143k dengan market value sekitar 180-190k untuk Apt di area Melawati. Freehold Apt dengan keluasan 1068sqft.

Agak kelam kabut hari ini apabila terdapat beberapa perkara yang aku kena settlekan sebelum aku bercuti untuk 5 hari lagi. Kalau boleh, memang aku nak postpone cuti aku, kerja banyak gila.. Tapi aku dah rancang cuti ini 10 bulan yang lalu. Sebelum adanya Satu Solution dan ketika aku masih di OCBC. Kalau aku masih di OCBC, aku sedang bercuti 2 minggu sekarang ni. Mr Ismail akan mencuba nasib untuk membeli 2 buah unit esok. Di sebabkan beliau balik kampung pada hujung minggu, tugas membida diletakkan kepada aku. Esok aku akan ke Equatorial Hotel dan Tuanbri akan ke Henry Butcher. Lebih kurang 20 registration telah aku submit untuk siri lelongan minggu hadapan dan tugas berat menanti Tuanbri untuk menyempurnakan kemenangan!! Jangan hampakan gua machaaa...

Petang tadi lepak2 bersama Encik Shaharudin the banker dan Zull. Sign LO di Pelita. Aku sampai lambat. Lepak2 bercerita hal2 perbankan terutama Homextra. Tikus ujian telah melepasi ujian. Terima kasih kepada Syamoi kerana telah menjadi bahan ujikaji Homextra dan telah berjaya lulus cemerlang setelah menjadi bahan ujikaji selama beberapa bulan. Proses2 homextra telahpun aku fahami dan selepas ini kita sudah boleh jangkakan berapa lama masa yang diambil untuk disburse homextra. Kes subsale, rumah sedia ada yang mengalami capital appreciation dan kes rumah lelong adalah berbeza dalam proses homextra. Kes lelong mengalami kelewatan atas sebab2 tertentu. Nak tahu?? Heheheh..

Selain Tuanbri yang menerima tugas berat aku, handyman aku turut menerima tugas berat untuk menyelesaikan kerja2 baik pullih rumah2 client Satu Solution. terdapat beberapa masalah hari ini untuk rumah TM Nogix. Beberapa hari yang lalu, elektrik masih ada bila kami mula pecah masuk rumah tersebut. Penyewa akan menerima kunci esok, tapi ada masalah lain yang timbul. Bila handyman aku ke sana untuk memasang kipas tambahan, didapati rumah telah dikunci dengan mangga lain. Bukan Nogix atau penyewa atau aku yang tukar. Mangga di pecahkan.. dan ditukar semula. elektrik pula tiada. Bila di semak di meter room, meter pun telah tiada, ditanggalkan. Mistik. Siapa punya kerja??Mungkin.. owner lama yang menamatkan elektrik untuk mendapatkan kembali deposit. Tapi kenapa sekarang?? Kenapa tidak dahulu?? Nogix telah mendapatkan unit ini setahun yang lalu dan baru kini urusan disbursement selesai atas masalah mendapatkan consent. Perbuatan khianat orang tertentu?? Siapa?? Kenapa nak tukar padlock baru dan kenapa meter telah tiada?? Kita tinggalkan persoalan itu untuk Nogix jawab.. sekarang dia tak boleh jawab.. tengah pening kepala.

Rumah VM Bird pula mengalami masalah meter rosak. Dari awal Julai aku dah tukar nama TNB dan sehingga kini elektrik masih belum disambungkan. Handyman aku check meter room dengan bantuan maintenance office (meter room berkunci) dan didapati cutt off suis dan meter memang ada. Setelah diselidiki, didapati meter rosak. Kena minta TNB tukar kepada meter lain atau baikinya. Menunggu...

Last job hari ini, aku dan Zull ke Ram Reza untuk sign LA. Sementara Zull sign LA, aku sembang dengan Siti untuk melihat masalah2 client Satu Solution yang completion date dah dekat tapi masih belum disburse. Antara masalahnya, LO kena ammend termasuk kes Wakif yang berada di Terengganu. Masalah berpunca bila notis lelongan dikeluarkan, title masih berstatus master, tapi bila pembelian dilakukan title has been issued. Sebelum2 ini, walau kes ini berlaku, bank masih menerima LO tersebut dan ammendment dilakukan kemudian. Tapi sekarang, bank bersikap lebih berhati2 dan ammendment perlu dilakukan sebelum disbursement. Melecehkan dan memerlukan masa tambahan.

Semalam punya cerita lelongan, aku ke Cahaya Auctioneer. Tak pernah pergi beb.. tanya Sifu GPS pun gagal.. heheh.. biasa Cahaya buat lelongan bersama Ng Chan Mau atau Tancorp. Hari ini dia buat sendiri di office mereka. Apt di Nilai menjadi target. Rupanya ada 4 pembida. Sebelum2 ini Apt di sini boleh didapati pada harga sekitar 60-70k. Semenjak dua menjak ini, harga dari lelong telah mula meningkat. Dahulu ImanMukhriz dapat pada harga 77k dan hari ini, harga naik kepada 90k. MV sekitar 100-110k. Tewas. The unexpected berlaku bila unit Penara 66k tiada pembida. Hehehehh.. Client aku bersetuju untuk swap target setelah tewas Apt Nilai. Kemenangan RP 66k untuk Penara.

Esok lelongan terakhir sebelum aku mula bercuti. Harapan tinggi aku letakkan untuk menang berdasarkan harga RP yang agak tinggi untuk lelongan esok. InsyaAllah!!

Monday, July 20, 2009

Satu Solution @ Work


Sudah beberapa minggu aku tak pergi office Kim. Untuk bulan lepas, aku masih mengekalkan prestasi di tangga kedua. Tangga top 3 atau takde tangga, aku tak kisah pun sebenarnya. Yang penting ada sales, dapat belikan orang rumah lelong yang berpatutan, itu sudah cukup bagus. Aku untung, pelabur pun untung. Untuk jangka masa panjang, semestinya pelabur yang lebih untung. Sebab itu aku pun beli juga. Jangan sangka aku cuma belikan untuk pelabur sahaja. Kena faham bagaimana aku bermula sebagai agent. Aku sendiri pun pelabur hartanah. Aku tak describe atau announce yang aku sudah berjaya. Masih panjang perjalanan aku. Umur pun baru 31 tahun. Dalam masa 4 tahun lagi, masih boleh buat loan 30 tahun lagi. Masih gunakan OPM konsep dan masih bermain property yang bertaraf kecil-kecilan. Motivation drive kadang2 tinggi, kadang2 surut. Bila melihatkan prestasi aku yang baru menang 4 unit untuk client bulan ini, moral agak down sikit. Kita tunggu minggu depan. Agak banyak property yang client aku akan masuk membida.
Minggu lepas dan minggu ini, banyak client aku tidak berjaya mendapatkan hartanah lelong. Sama ada kalah berjuang, atau called off. Bussiness semakin kencang. Ramai pelabur muda dan pelabur baru yang menceburkan diri dalam bidang hartanah. Perkembangan yang amat baik. Sama ada bidang hartanah lelong, subsale atau projek baru, atau projek bina sendiri, kita mempunyai pilihan. Matlamat tetap sama, menjana passive income untuk bekalan hari akan datang. Sebagai sumber pendapatan pasif yang boleh mendatangkan kekayaan, dan sumber yang boleh diwarisi oleh anak kita. Cucu2 kita, biarlah anak2 kita yang mencarikannya untuk anak2 mereka. Biar mereka belajar menjadi passive income earner dan belajar mencipta kekayaan. Jangan bagi mereka ikan tanpa mengajar mereka cara mendapatkan ikan2 tersebut. Bila kita telah tiada, siapa nak bagi mereka ikan lagi?
Weekend yang lepas, sepeti biasa Satu Solution menyelesaikan kerja2 unit2 yang perlu dibaik pulih etc.. Unit Shah Alam kepunyaan Wakif telah dikosongkan, dan kami mencari penyewa baru. Penyewa lama tak tinggalkan kunci. Mereka telah berpindah. Kami buka sendiri rumah tersebut. Nampaknya ada beberapa pembaikan perlu dilakukan.. minor repair only.




Unit TM kepunyaan Nogix juga telah kosong dan kunci juga tidak ditinggalkan penyewa. Pun kami kena buka sendiri. Perlu tukar kesemua lock baru dan Nogix minta pasang 2 buah kipas lagi. Kadar sewa yang menberangsangkan. RM550.00 beb.. hahah.. tengokla rumah.. cat pun cantik. Tikar getah siap dan kipas setiap bilik. Penyewa nak masuk hujung mingggu ini. Tapi aku tengah cari mana kedai yang jual mortice lock (tombol petak berhandle) yang locknya songsang. Susah nak cari.. aku belum jumpa lagi.
Ahad ini aku akan mula bercuti lagi, untuk 5 hari. Urusan pendaftaran masih seperti biasa, by email. Kalau call memang tak dapat kot. Aku akan ke Thailand sehingga hari Khamis. InsyaAllah hari Jumaat boleh start kerja semula.

Friday, July 17, 2009

Lelongan RHB 16 July 2009

Sepatutnya ada 2 unit yang aku patut bida untuk client Satu Solution hari ini. Semalam dah check dengan auctioneer, kedua2 unit masih untuk di lelong. Pagi ini aku check, satu telah pun called off. Tinggal satu unit yang merupakan satu unit pangsapuri yang mempunyai sejarah yang panjang pada geng2 kita.

Pangsapuri di Taman Desa ini memang terkenal hot area. Pantang ada iklan untuk disewa, pasti menjadi rebutan penyewa. Kalau saper2 yang telah dapat penyewa, lupa nak tanggal iklan, pasti akan menerima call lagi dari bakal2 penyewa. Hanan, Pokli, Aku, dan ramai lagi la.. menerima nasib yang sama. Ramai yang masih bertanya kalau ada unit kosong untuk di sewa. Masa Mega Auction tahun lalu, pangsapuri ini telah dimenangi oleh rakan kita, Encik A yang buat konsep JV menggunakan namanya disebabkan partnernya, Encik P loan tak lepas dah. Malangnya, loan rakan kita juga sangkut. Unit ini terpaksa dilepaskan begitu sahaja untuk dilelong semula. Harga belian pada masa itu, 68k. Agak tinggi, menghampiri market value.

Apabila pangsapuri ini dilelong semula, aku suggest Cik S untuk beli berdasarkan anggapan aku bahawa Cik S boleh buat loan rumah. Masih dengan konsep JV, bersama Encik M. Malang sekali lagi, loan Cik S juga tak lepas. Kita cuba minta tempoh untuk sediakan cash untuk buat belian tunai, tapi pihak bank pelelong tidak membenarkan sebarang extension langsung. Maka, JV kali kedua ini juga gagal. Unit masuk lelong sekali lagi pada harga RP 55k. Harga belian pada masa itu adalah RP 55k sahaja. Haih.. rugi!!

Hari ini, percubaan ketiga untuk rumah ini dibeli untuk rakan kita. Algu yang telah beberapa kali mencuba untuk mendapatkan hartanah di KL, akhirnya berjaya pada lelongan kali ini. Dari RP 55k, naik kepada 62k. Masih berbaloi. Cuma.. owner lama telah faham situasi ini, dan akan mempertahankan unit ini untuk dia makan sewa free, sehingga loan disburse. Takpe.. kita boleh tunggu.

Malam tadi aku ke Cyberjaya untuk bertemu tenant yang telah sedia ada di unit yang dimenangi oleh Zull pada bulan lepas. Setelah notis diletakkan untuk mereka menghubungi aku, akhirnya mereka hubungi aku semalam. Hasil dari pertemuan, mereka bersetuju untuk menyambung sewa untuk tempoh lebih kurang 2 tahun lagi, disebabkan mereka akan belajar di sana untuk 2 tahun lagi. Ada beberapa isu yang Satu Solution akan selesaikan dengan owner lama dan beberapa baik pulih perlu dilakukan untuk unit ini, terutama masalah leaking. Student perempuan 5 orang. Belum tentu Zull akan makan sewa lagi, tapi kita akan bincang dahulu dengan owner lama. Di Cyberjaya juga aku terserempak dengan Encik Ismail yang juga mempunyai unit disana untuk disewakan kepada student awal bulan Ogos ini. Rumah Encik Ismail lagi cantik dari rumah Zull.. heheh.. tapi takpe.. sewa tetap masyukk.

Wednesday, July 15, 2009

Masalah Rumah Lelong.

Dari Isnin sehingga hari ini, tiada lelongan yang aku hadiri. Tiada cerita tentang auction. Esok baru start turun auction lagi dengan hartanah2 yang menarik. Seperti yang aku jangka, listing2 menarik hanya bertumpu pada hujung bulan. Dari 16 july sehingga 31 July, lebih kurang 30 buah hartanah akan di bida lagi oleh aku untuk client2 Satu Solution. Minggu ini aku lebih tertumpu untuk menyelesaikan kerja2 post auction seperti tukar nama TNB, buat access card untuk apt2 yang di menangi, sambung air, submit loan, submit lawyer dll.. Ada juga aku settlekan hal2 penyewa. Rumah LP Farid berjaya disewakan semula setelah menjadi tukun bererapa bulan. Ada beberapa masalah yang aku kena ceritakan tentang rumah lelong lagi.

Bila kita masih baru dalam bidang hartanah, ada banyak benda yang kita kena belajar. Kalau korang nak jadi pelabur hartanah macam aku, silakan.. tiada masalah. Itulah yang sebaiknya. Kalau nak jadi pesaing untuk servis macam aku pun, ok juga. It's an open market. Aku sukakan persaingan. Tak lama lagi, akan ada servis baru dari Satu Solution. Masih dalam peringkat mencari network yang sesuai. Hanya yang terbaik berhak berada di atas. Kalau aku malas dan mula buat perangai, aku akan duduk di bawah. Itulah yang selayaknya.

Masalahnya ialah bila korang tak buat macam aku buat to cover your ass, dan bila dah jadi masalah baru nak minta bantuan. Tak boleh macam tu.. kalau tak faham.. tanya. Join forum Bicara Jutawan, tanya kat shoutbox dll.. kita ada banyak circle of investment friends... Setiap orang ada case study masing2.. Ada pengalaman masing2. Bila kita cantumkan kisah2 mereka, kita dapat satu cara bagaimana kita selesaikan masalah ikut situasi masing2. Kadang2 aku tak mampu nak jawab kesemuanya dalam masa yang singkat atau pada masa itu juga. Sebab itu la aku buat blog. Boleh baca posting lama2.. bukan banyak pun.. lebih kurang 160 posting sahaja.. Kalau tak cukup info, jenguk ke blog kawan2 kita yang lain pula..

Masalah bila kita dah menang rumah lelong.. secara kasarnya melibatkan 2 situasi.. rumah kosong atau rumah masih berpenghuni. Bila rumah kosong, Sudahkah kita check rumah tersebut benar2 kosong atau masih ada barang penghuni? Bila rumah berpenghuni pula, adakah penyewa atau owner yang duduk sendiri? Kalau owner duduk apa kita nak buat? Kalau penyewa duduk apa kita nak buat? Fahamkah kita dengan peruntukan undang2 selepas kita membeli rumah lelong? Layakkah kita menuduki rumah tersebut sebaik sahaja kita dah menang?

Aku bagi contoh rumah subsale. Selepas kita bayar 2-3% deposit, kita akan buat loan application. Once loan approved, kita akan bayar balance deposit untuk cukupkan kepada 10%. Lawyer akan mulakan kerja2 mereka untuk pindah milik nama dan loan disburse. Once loan disburse, baru lah owner serahkan kunci untuk kita mula menduduki. Kes2 tertentu, owner benarkan kita duduk setelah kita bayar 10% deposit. Jarang berlaku, itu atas budi bicara, communication dan cara kita deal dengan owner.

Kes rumah baru, sama juga. Kita akan bayar 2-3% deposit. Apply loan. Once loan approved, bayar balance untuk cukupkan 10%. Tunggu rumah siap. Bila rumah siap, bank dah selesai disburse semua, terima kunci dari dari developer.

Kes rumah lelong, kita bayar 5-10% deposit. Kita apply loan, once loan approved lawyer akan mulakan proses pindah milik nama dan loan disbursement kepada pihak bank pelelong. Once loan disburse, the house is yours. Thats the procedures. Dalam acara lelongan pun auctioneers dah tekankan perkara ini. Pihak bank tak provide kunci rumah, deposit yang kita bayar bukanlah bukti kita pemilik rumah tersebut lagi. sehingga loan disburse, barulah kita layak di panggil tuan rumah tersebut. Reason being is, apa kata kalau loan tak approved? Kita yang sibuk2 dah halau owner, dah halau penyewa, akhirnya malu sendiri bila loan tak approved. Heheheh.. lain la kalau ada back up cash untuk selesaikan baki balance purchase price. Kata2 aku agak keras, sebab aku taknak korang terjebak di perangkap owner lama yang dalam keadaan terdesak. Manusia yang terdesak sanggup buat apa sahaja untuk menyelesaikan masalah mereka. Rumah mereka terlelong, duit tiada. Tindakan saman owner baru adalah satu langkah terdesak mereka untuk mendapat keuntungan mudah. Jadi, sebelum korang di perangkap oleh owner lama tersebut, cover your ass dan buat sesuatu sebagai justifikasi kenapa kamu masuk rumah tersebut awal.

Teknik2 terdahulu aku sebagai novice dalam bidang hartanah lelong ini, aku tunggu sampai loan approved. Once loan approved, aku tinggalkan notis pada pintu rumah lelong. Jika notis ditanggalkan dalam masa seminggu, itu bermaksud ada penghuni di rumah. Walaupun api takde, air takde, mungkin owner jadikan tempat tersebut stor mereka dll.. Kalau notis masih disitu, baru aku masuk rumah tersebut. Itu justifikasi aku. Tiada pergerakan pada meter air, rumah tiada elektrik atau bil elektrik tiada pergerakan untuk beberapa bulan dan notis yang aku letakkan adalah justifikasi terakhir aku sebelum aku masuk rumah tersebut. Dan itulah cara aku handle 2 rumah lelong pertama aku pada tahun 2007. Bila aku masuk rumah, ada barang2 owner lama. Aku tukar kunci, aku letak notis lagi. Dalam masa yang sama aku cuba cari no contact owner lama untuk aku hubungi. Aku berjaya menghubungi mereka, dan hal diselesaikan cara baik. Mereka boleh terima aku dah beli rumah tersbut, dan mereka terima cara aku sebab aku dah buat apa yang perlu. Dari masa ke semasa aku dah cut short the process, tapi aku masih cover my ass.. dan aku tidak menghadapi masalah. Begitu juga jika rumah diduduki penyewa. Ada yang berjaya kita sambung terus, ada yang perlu tunggu sehingga loan disburse, baru penyewa bertukar tuan. Semua itu melibatkan diplomasi, negotiation dan atas budi bicara kedua2 belah pihak. Tak boleh nak nafikan hak2 owner lama. Fahami masalah mereka, bantu mereka untuk mereka nampak jalan keluar dengan tenang. Provide solution untuk mereka atau tunjukkan jalan keluar. Kalau kita saja yang nak menang, kita akan kalah juga satu hari nanti. Kalau kita give and take, mereka juga boleh give and take. Apadehal.. sabar 2-3 bulan sampai loan disburse, at the end of the day, rumah tu kita punya juga.
Apa yang aku ceritakan hari ini adalah rumah2 yang boleh dianggap bermasalah atau bakal mengundang masalah. Yang penting, cara kita selesaikan masalah tersebut. Dalam kebanyakan kes, rumah2 lelong memang dibiarkan sahaja oleh owner lama. Tapi, setiap kes berlainan kan? Tak perlu nak tergesa.. pelaburan hartanah adalah untuk jangka masa panjang. Bukan skim cepat kaya beb!!
Oh.. mungkin juga ada yang menyalahkan aku dan Pie atas peningkatan harga rumah lelong sekarang eh? Hhhmm.. pada aku, konsep aku ialah kita kaya bersama, buka kita kaya sorang2. Kalau aku tutup blog, InsyaAllah aku masih boleh berjaya, same goes to Pie and our circle of friends. Tapi usaha untuk mengkayakan ramai orang, memberi pengetahuan percuma, menyedarkan semua orang melalui medium blog adalah cara aku. Rezeki ada di mana2. Its an open market. Hanya yang terbaik akan berjaya!!

Monday, July 13, 2009

Satu Solution @ Work

Salah satu dari rumah yang Satu Solution manage, berjaya disewakan pada hari ini. Disewakan kepada student UKM yang mengambil Master dalam bidang Engineering. Perempuan. Unit ini boleh dikira fully furnish dan berdekatan dengan UKM, dan mempunyai kemudahan awam yang baik. Sebab itu senang disewakan. Setelah owner iklankan dalam masa 2 hari, beberapa prospek telah mula call untuk melihat rumah. Akhirnya Satu Solution memilih student perempuan.



Semalam satu Solution menyambung kerja2 mencuci di office baru kami. Expected to be ready dalam masa 2 minggu. Plan asal, kami mahu menyediakan 2 buah bilik untuk disewakan, selain Satu Solution, PMC dan KOHARTA. Plan berubah bila Pie dan Bri mencadangkan bilik seminar diperbesarkan untuk kegiatan2 sampingan lain yang boleh menjana pendapatan kepada Satu Solution.



Multipurpose vehicle sedang disumbat dengan barang2..







Sunday, July 12, 2009

Satu Solution @ Work : Kerja mencuci.






Saturday, July 11, 2009

Lelongan CIMB 11/7/2009

Bulan July ini belum banyak listing2 yang menarik keluar.. aku mengharapkan masih ada listing2 menarik yang akan keluar. Mungkin minggu depan, atau mungkin tiada.. maka mungkin market akan kembali normal seperti tahun lepas? Siri2 lelongan minggu ini menunjukkan peningkatan harga untuk unit2 yang dahulu kita boleh dapat harga murah. Untuk lelongan semalam, bertempat di Henry Butcher, Condo VM harga reserve 77,800.00 naik kepada 112,000.00 dengan 12 pembida. Dari March hingga June 2009, pembeli boleh mendapatkan Condo VM di bawah 90k. Pokli dapat pada 82k, JuruUkur dapat pada harga 80k, Bird dapat pada 85k, Wakata 88k tapi sekarang Condo VM dah mula terdapat peningkatan harga. Condo VM pada tahun 2007 dan awal 2008 memang sukar untuk dibeli pada harga below 100,000.00. Bila kemerosotan ekonomi beerlaku, banyak unit2 di Condo VM di jual rendah dan kurang permintaan sehingga boleh dapat pada harga reserve. Sekarang mungkin tidak lagi...

Sebuah Condo di Ampang dengan maintenance tertunggak 42k, harga reserve 140,000.00 dengan market value sekitar 210-250k juga mempunyai peminat bila harga meningkat kepada 190,000.00. Kami dah tengok unit ini, fully furnish. Sembilan tahun kosong. 2 pembida Satu Solution agak goyang untuk masuk unit ini. Pelaburan risiko ni beb.. sama macam Pie beli DVT pada 2007 dengan harga xxk kemudian dijual semula pada tahun ini pada harga xxxk. keuntungan 100%. Makin besar risiko, makin besar untungnya..

Pagi tadi aku ke Berjaya Time Square untuk lelongan CIMB. Sepatutnya ada 5 unit yang perlu di bida. 2 called off. Tinggal 3.. unit MC harga RP 99k naik kepada 111k. Client satu Solution tewas. Unit VL RP 77,800.00 naik kepada 88,000.00. Client Satu Solution tewas. Tak berbaloi dapat harga above 87k pada aku, untuk unit VL. Walaupun MV120k, nak dapat sewa 600.00 pun susah.. Hanya satu kemenangan hari ini untuk unit low cost di Ampang. Di menangi oleh Mr Nogix. RP 49,500.00 naik kepada 53,000.00 dengan 4 pembida. Aku nak pergi pecah rumah dahulu.. petang2 sikit nak cuci office.

Thursday, July 9, 2009

Lelongan2 Mahkamah Minggu Ini.

Semalam dan hari ini, aku cuma ke Mahkamah untuk Lelongan Mahkamah. Lelongan Mahkamah juga ramai orang. Untuk Apt di luar KL yang Pie cuba beli, kami jangkakan tiada pembida. Rupanya ada 4 pembida. Satu lambat tiba, dan cuba memohon untuk dibenarkan membida, atas alasan baru tiba dari Johor dan tidak tahu jalan. 3 undian oleh pembida mengatakan tidak, jadi pembida ke4 tidak dapat membida. Dari harga 70k naik kepada 92k. Pie yang diwakili oleh Hanan, tewas. Landed property yang aku usha untuk client, mempunyai 5 pembida. Kalau tidak ramai pembida, memang aku akan masuk, tapi bila lebih dari 2 pembida, harga memang akan naik tinggi. Lagi pula sebelum bidaan bermula, aku dah mula merisik2 bakal2 pembida... budget mereka agak tinggi. budget nak duduk sendiri.

Hari ini pula, untuk Lelongan Mahkamah KL, hartanah yang menjadi tumpuan ialah landed property di Bandar Tun Razak, RP120k. Double storey house. Lebih kurang 12 pembida. Aku tak masuk unit ini, tapi ada ulat2 yang menyangka aku masuk unit ini, dan mereka tanya aku banyak2 kali, betul ke aku tak masuk unit ini, sebab sessi kawtim sedang berlangsung untuk mereka tetapkan harga kawtim. Aku tak masuk campur. Client aku masuk unit Puchong, terdapat 5 pembida. tewas juga. Untuk sesi petang, Service Apt RP208k naik kepada 254k. Sessi lelongan yang lepas pada harga 230k tiada pembida, dan bila harga RP turun 208k, ramai pula yang masuk, dan harga jadi lebih tinggi.

Kunci Office aku dan Bri dah collect petang tadi. Keadaan office adalah bagus, sungguh luas. Kami sedang dalam proses untuk mengubahsuai dalaman office. Mungkin ambil masa 2 minggu. Aku nak cari clerk dan runner.

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com