Wednesday, September 30, 2009

Lelongan Alliance Bank 30/9

Hari ini turun auction saja2 dengan budget RP sahaja untuk client. Tewas. Tak kisah pun.. lagi pun aku nak dapatkan feel auction semula setelah cuti panjang time raya. Ada 3 unit yang menarik perhatian pembida hari ini. Tancorp penuh sesak untuk membida 3 unit ini. Unit VK dari harga RP 207k naik kepada 247k. MV 250k. Aku pernah iklankan di lelongan menarik, nasib baik korang tak ambik.. memang ramai yang masuk. Unit kedua hot.. sebuah kilang kalau tak silap aku.. dari harga 530k.. melonjak kepada 696k.. dan yang paling ramai tunggu, pertarungan 2 penjuru untuk hartanah bernilai 2.3M. Dari awal ulat dah sibuk berkeliaran tak tentu arah nak negokan 2 pembida ini.. max yang pembida offer, 200k. Tawaran di tolak.. pembida satu lagi mahukan 500k. Lawan..

Tapi bila harga bidaan pertama 2.4M, dan pembida yang pertama mengangkat paddle, tiada sambutan dari pembida satu lagi. Harga mati pada 2.4M, sekali angkat sahaja. Selesai menang, pembida yang menang bersama geng2 mereka bersorak.. yeah!! Yeah!! Suasana bising.. aku tak faham kenapa pembida satu lagi tak melawan dan tak nak accept offer 200k? Ulat2 bengang2.. dah lah taknak kawtim.. tak melawan pula.. kalau tak ulat2 pun dapat bahagian mereka. Ahh.. terpulang2 la masing2 punya cara..

Semalam aku ke Kajang untuk tengok unit client yang kena pecah masuk pencuri. Tiada kesan force entry pada grill atau pada tombol. Untuk keselamatan, aku tukar kan tombol pintu baru. Nak pasang kunci jenis dead-bolt, kena buat lubang baru. Unit Kajang ini, tingkat 2. On the way aku naik tangga, di tingkat 1, dari 4 unit yang ada di floor tersebut, 3 daripadanya memasang kunci tambahan jenis dead-bolt. Jadi, aku rumuskan memang selalu berlaku kejadian pecah rumah disini. Terdapat juga masalah lain di unit ini, dan kami kena datang lagi untuk buat minor repair works selain nak install kunci jenis dead-bolt tersebut. Selak belah dalam pun kami akan pasang.

Tuesday, September 29, 2009

SS @ work : Kembali sibuk.. Kembali cargass..

Pukul 9 lebih aku dah keluar rumah.. Pukul 12 malam baru sampai rumah.. layan listing lelong sampai pukul 3 pagi.. teruja dengan listing2 lelong bulan Oktober.. banyak email masuk.. banyak call masuk.. banyak benda yang aku kena buat hari ini.. dan hari2 seterusnya. Dah seminggu aku tak update blog.. banyak benda aku nak cerita.. atau mungkin tak payah cerita.. Hehehh. Kerja bermula bersama Bri di Damansara Damai. Buka rumah client. Baki harga lelongan telah dijelaskan, seminggu sebelum raya lagi. Notis kepada owner lama telah diletakkan di hadapan pintu. Kini SS kembali ke unit tersebut untuk menukar kunci. Notis kami masih berada di situ. Seperti yang aku jangkakan, setelah unit di buka.. barang2 owner lama masih disitu, tidak dipindahkan.. aagghh.. kacau betul la. Patutnya aku nak mulakan kerja2 baik pulih. Owner lama pernah call aku dan Bri, dari public phone. Dia taknak bagi no phone dia. Aku dah bagitau dahulu.. kami akan settlekan baki dengan bank dalam masa terdekat, dan kami nak owner lama keluarkan barang2 dia. Sekarang.. barang2 dia masih ada. Kacau betul la.. Kami dah tukar kunci dan letak notis lagi. Kalau owner lama tak hubungi kami lagi.. terpaksa fikirkan apa nak buat dengan barang2 dia. Patutnya ke FD nak tengok rumah Peruzz dan buat minor repair rumah client lain di FD, tapi tak sempat. Aku jumpa agent FD Peruzz di Sri Damansara untuk ambil kunci, dan shoot ke office SS sebab ada appointment dengan 3 orang client SS di office.

Lunch di Kayu Nasi Kandar.. sambil berbincang tentang auction yang client SS akan masuk minggu ini. Perbincangan di teruskan di office. Pukul 4 aku dan Bri gerak ke Condo Penara. Ingatkan nak pasang tombol di Penara Saiful Nizam.. tapi penyewa tak balik rumah lagi. Unit baru disewakan beberapa hari yang lalu, student praktikal, perempuan. Aku tak tau berapa orang yang duduk di situ. Bri yang jumpa penyewa. Tau apa yang SS selalu hadapi dengan penyewa? Penyewa yang datang tengok rumah, dan terus confirm.. dan bayar deposit on the spot.. dan terus pindah masuk. Terbaru, rumah Penara Saiful Nizam ni la.. Datang malam2 terus bawak beg nak pindah. Sebelum itu, Astaria Wakif.. dan banyak lagi kes2 seperti itu sebelum2 ini.. Ada yang bagus.. ada yang tak bagus.. kami boleh tengok dan nilai dari luaran.. dalaman belum tentu ok. Tenant aku pun ada yang macam tu, contohnya, FD aku. Datang tengok rumah.. walaupun tak pernah sampai di FD, tapi dah confirm nak masuk rumah aku. Alhamdulillah.. payment cantik sampai sekarang.

Dari Penara, shoot ke Kinrara, buka rumah client lagi. Aku duduk Puchong.. Puchong boleh dikatakan kawasan aku.. tapi masih lagi sesat nak sampai ke Pangsapuri Enggang. Hehehh.. jauh ke dalam jugak Enggang rupanya. On the way balik pun.. konon2 nak ikut jalan pintas tembus ke Sirim.. silap masuk jalan dan sesat lagi. Sebelum sesat, kami lalu depan gated community dan beberapa orang pak guard melambai2 tangannya seperti menunjukkan tiada apa2 dihadapan atau mungkin jalan mati. Kami ignore.. 1 atau 2km dihadapan.. ye.. memang jalan mati.. terpaksa berpatah balik. Heheheh.. Bila dah jumpa jalan.. terus shoot ke Taman Mas Puchong. 2 tahun lalu aku pernah survey kawasan ini. Kena survey lagi sekali.. kalau2 ada pembangunan atau pembaharuan. Masih sama.. dan.. aku masih kurang berminat pada kawasan Taman Mas ini. Sepatutnya ke Kajang pula.. Ada kes pencuri pecah masuk ke unit yang SS manage. Tapi ada pulak orang nak tengok Apt MC untuk disewa. Terpaksa berkejar ke Apt MC sebentar.

Terpaksa harung jalan jam untuk sampai. Pukul 8.30 malam baru selesai bakal penyewa tengok rumah. Kemudian ke LP. Rumah sepul_besut juga dimasuki pencuri beberapa hari yang lalu ketika penyewa keluar untuk dinner. Penyewa phobia dan terus berpindah. Rumah bermangga, grill di kunci dan tombol di kunci pada waktu kejadian, tapi pencuri agak mahir dengan kerjanya. Targetnya hanya laptop. Barang2 lain tidak dicuri. Nasihat aku.. cuba pasang tombol tambahan jenis dead-bolt. Aku pun susah nak buka tombol jenis itu. Dalam kesemua ops buka rumah SS, successful rate adalah 100%. Tiada lagi kes kami gagal buka rumah.. cuma yang membezakannya, adalah berapa lama masa yang kami ambil untuk buka rumah. Masa baru2 belajar dahulu, segala tools kami kena gunakan. Tukul besi paling ganas.. habis rosak tombol, tapi pintu tak boleh pecah atau rosak. Untuk melengahkan pencuri, untuk menyusahkan mereka membuka rumah, aku nasihatkan pasang kunci2 tambahan. Aku dah beli kunci jenis dead-bolt tadi, tapi dari 3 unit yang kami cuba, kesemuanya tak muat. Kena buat lubang baru, atau kena adjust lubang tombol. Benda ni akan meningkatkan kos.. tapi untuk keselamatan, aku rasa perlu. Sambil tukar tombol di rumah sepul_besut, kontraktor pun ada untuk tengok rumah sepul_besut yang nak buat minor renovation. Kemudian datang pula member aku Maarip. Dah lama aku tak jumpa member aku Maarip ni.. Bulan 11 ni nak kawin dah. Tahniah Maarip. Last2 tak jadi ke Kajang.. kena pergi esok pulak. Esok pun sibuk lagi nampaknya aku dan Bri. Esok nak turun auction lagi..

*Terima kasih untuk komen2 anda. Service SS akan dikemaskini dan diperbaiki dari masa ke semasa.

Friday, September 18, 2009

Pelaburan Hartanah Bagi Aku

Hot topic minggu ini ialah perbandingan pelaburan mana kah yang terbaik.. sambutan hangat dari mereka yang melabur dalam hartanah dan melabur dalam emas. Haih.. ada banyak cabang pelaburan lain, kenapa nak focus pada emas dan hartanah sahaja. Mereka juga ada yang melabur dalam kedua2nya. Adakah emas dianggap pelaburan? Terpulang definisi dan pelan tindakan masing2. Aku tak main emas. Mungkin belum lagi. Pengetahuan aku tentang emas, cukup basic. Pada aku, setelah kita beli emas, kita perlu tunggu sehingga harga naik untuk kita membuat keuntungan. Beli harga murah, jual pada harga tinggi. Tapi kadar keuntungan yang aku lihat, tak berapa tinggi. Jangan anggap aku menolak pelaburan lain. Pelaburan lain bagus, mengikut definisi masing2. asalkan ianya menghasilkan sesuatu bagi kita, kita puashati dengan prestasi pelaburan kita, teruskan. Ada banyak sebab aku melabur dalam hartanah.

Pasif income.
Itu matlamat aku dalam pelaburan hartanah. Sebuah apt aku boleh jana secara puratanya RM200.00 sebulan pasif income. Kalau sepuluh buah, aku ada pasif income RM2000.00. Modal yang aku keluarkan secara purata untuk menjana RM200.00 tersebut lebih kurang RM15,000.00. Return of Investment dari sebuah rumah lebih kurang 15% pa. Itu yang aku cari. Asalkan ROI nya melebihi 10% pa itu sudah cukup bagus.

Menyediakan Pasif income untuk keluarga
Asas yang sama, Cuma bila aku sudah tiada, keluarga akan mewarisinya, dan berterusan menerima pasif income dari aku.

Menggunakan duit Bank
Well said, aku cuma keluarkan 10% untuk deposit, bank keluarkan 90% balance, penyewa yang bayarkan monthly installment, dan sedikit cash flow dari penyewa, untuk aku.

Hasil penjualan Rumah.
ROI yang aku sebutkan diatas hanyalah untuk kes rumah yang disewakan. Tetapi bila kita jual, ROInya menjadi lebih tinggi. Contoh, dengan modal RM15k, aku beli sebuah apt berharga RM80k. Aku jual pada harga RM130k. Untung kasar RM50k-RM15k = RM35k. Err.. ROI 233.33%. Bapak aahhh tinggi. Hehheheh.. Modal 15k, untung RM35k. HHmm…

Membantu sesama kita
Aku selalu ceritakan teknik yang aku gunakan, sama ada dalam mencari modal, mencari untung, lokasi2 hangat dan aktiviti aku. Perkongsian ini tidak memberikan aku keuntungan dalam bentuk wang ringgit.

Gabungan minat menghasilkan active income.
Bermula tahun ini, baru aku decide untuk menjadi agent hartanah yang menyediakan full pakage service dari proses pembelian sehingga rumah siap diduduki. Itupun, aku rasa, I’m not a good businessman. Harga murah, kerja banyak, badan penat. Sekadar perbandingan, Mr D yang menang Emerald Condo membayar 3k kepada agent. Apa dia dapat? Dapat rumah je la.. lawyer kena urus sendiri, loan urus sendiri, semua la sendiri.. Berapa pula yang aku caj Rizafarid? Hahahah.. kalau menang pun, aku caj 1k sehingga loan disburse. Murah? Terpulang pada definisi masing2. Berbalik pada tajuk di atas, membantu sesame kita. Apalah nilai 1k max charge yang aku kenakan pada client, kalau client boleh jana 20-50k untuk keuntungan sebuah rumah. Yang penting, repeated business, meluaskan network, dan membantu kita menjana ekonomi. Tapi aku rasa puashati bila pembeli mendapat hasilnya.

Untuk pengetahuan, client aku ada lebih dari 100 orang, dan dari January sehingga September, lebih dari 70 buah hartanah lelong telah dibeli melalui aku. Jumlah harga belian untuk kesemua hartanah yang dibeli itu melebihi RM5,000,000.00. Sehingga kini, kesemua pembelian itu melibatkan kaum bumiputera sahaja. I’m not racist yang limitkan client untuk bumiputera sahaja. Tapi dah memang client aku semua Bumiputera, apa yang aku boleh buat. Kalau aku seorang yang beli untuk diri sendiri, aku tak mampu. Tapi bila aku offer service, ramai yang berkemampuan telah mula menceburi dan merancakkan pelaburan hartanah. Itu baru harga belian, sedangkan bila mereka membeli dari lelong, mereka beli secara puratanya below 20% market value. Hasil dari keseluruhan pembelian ini boleh menghasilkan lebih dari RM1,000,000.00. Ada yang telah menjual hartanah mereka, ada yang telah menyewakan, ada yang telah menghomextrakannya. Bermakna, keuntungan telah dijana. Dan apa aku dapat? Aku dapat pengalaman untuk diri aku sendiri, dan aku dapat active income juga. Gabungan yang menarik untuk aku. Kalau kita minat, transform minat kita itu untuk menjana active income untuk diri kita juga. Konsep yang sama, boleh saja digunakan untuk menghasilkan active income dalam bidang lain.

Aku cuma dapat bercerita. Nak guna service Satu Solution atau tidak, terpulang pada masing2. seriously.. terpulang pada masing2. Aku bukan salesman yang bagus dalam hal nak memujuk client. Let the clients decide. Sebab aku pun client untuk orang lain, aku suka ada pilihan dan aku suka decide sendiri apa yang aku mahu. Dalam consultation aku pada client pun, aku banyak bagi option pada client, supaya mereka memilih sendiri. Konvensional atau Islamic, Nak buat fully furnish atau tidak, Nak teruskan pembelian atau tidak (kes biasa rumah ada penghuni), Nak ambil MRTA 10 tahun atau 30 tahun dan lain2 lagi… Client perlu diberi pilihan. Pembelian hartanah melibatkan komitmen selama 30 tahun. Aku cuma bersikap adil kepada client.

Pelaburan hartanah tetap memiliki risiko. Aku pernah cerita sebelum ini. Tapi kalau risiko2 tersebut menakut2kan kita sehingga kita rasa pelaburan hartanah tidak sesuai dengan kita, jangan ceburkan diri. Apa yang baik untuk orang lain tak semestinya baik untuk kita. Salam Aidilfitri.

Cerita Semalam..

Hujung minggu ini kita akan merayakan Hari Raya. Aku akan bertolak balik ke JB pada hari raya yang ke2. Hari Khamis atau Jumaat depan, dah kembali ke KL semula. Ada lelongan yang perlu di hadiri. Aku jangkakan, bulan Oktober nanti banyak hartanah2 yang menarik akan masuk listing. Kita nantikan..

Semalam, aku settlekan urusan peribadi di area Subang sebelum ke KL untuk urusan peribadi terakhir. Agak rushing aku ke KL sebab nak kejar klinik yang tutup pukul 5 petang. Minyak yang dah menyalakan lampu merah pun aku tak hiraukan. Yakin boleh. On the way balik Puchong, nak pergi isi minyak.. dapat call dari tenant Astaria. By the way Wakif, tenant ni sedang menunggu duit deposit nya dari owner lama, untuk di bayar pada kau. Ok.. Situasinya, dia nak pergi kerja, keluar dari rumah, lock pintu depan, dan baru teringat kunci tertinggal di dalam rumah. Mangga gril berkunci. Hehheh.. terperangkap antara pintu dengan gril. Dia call aku, tanya aku ada no locksmith area Kosas tak. Jawapannya tiada. Nasib baik aku memang bawa kunci rumah2 sewa, dan aku masih di area KLCC.

Misi menyelamat akhirnya gagal, bila minyak kereta aku ngam2 habis ditengah2 traffic light dengan jalan yang penuh sesak. Kesesakan traffic memang menggila semalam. Aku tolak kereta ke tepi, dan terus call Superhero MachaBri.. Terima kasih kepada Superhero MachaBri yang pantas membantu dengan membawa 1.5 liter minyak petrol. Akhirnya aku pass kunci Astaria pada Bri. Tindakan yang bijak, kerana untuk sampai ke stesen minyak Petronas terdekat untuk mengisi minyak, ambil masa 30 minit, walaupun jaraknya hanya lebih kurang 2km. Jam punya pasal.. haih.. Maka, Bri yang menyelamatkan tenant astaria tersebut.



Lepas berbuka, aktiviti buka rumah pula. Rumah Angsana Pokli. Ok.. elektrik masih ada, cuma cutt off fius tiada. Aku pinjam, ambik rumah lain punya buat testing. Sebab tu nampak ada elektrik rumah ni.







Aktiviti terakhir, pra-sahur di William untuk Partner Satu Solution. Beberapa aktiviti, perniagaan baru, permasalahan semasa dibincangkan. Akan ada beberapa aktiviti yang akan di buat lepas balik cuti Raya nanti. Pukul 3 pagi baru balik rumah..









Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Kepada semua rakan dan pembaca blog. Terima kasih atas sokongan yang di berikan selama ini.
LRT extension.. Berita yang menarik golongan pelabur hartanah untuk teroka tempat baru. Yang dah ada tu.. simpan la baik2 dulu.. InsyaAllah harga boleh naik. Harga sewa dan harga pasaran boleh naik. Tunggu 2012 bila dah siap. Tak lama, 3 tahun sahaja lagi. Heheheh..

Aku akan balik kampung hari Jumaat ini. Balik ke Sungkai sehingga raya ke 2, kemudian ke JB sehingga hari Rabu. Rabu petang mungkin dah bertolak balik ke KL. Bini aku ambil cuti 6 hari sahaja. Ada perancangan untuk buat rumah terbuka dan perasmian pejabat Satu Solution nanti. Tak tau nak buat menu apa. Kena bincang dengan Tuanbri dan Pie2020. Jangan lupa datang.

Blog Satu Solution telah ditutup. Kewujudan blog tersebut adalah untuk Satu Solution update listing hartanah yang kami fikir terbaik untuk dibeli. Namun listing yang kami fikir terbaik, agak limited.. apatah lagi setelah kami tapis untuk tidak mahu mewujudkan terlalu banyak persaingan untuk setiap hartanah. Sekarang, since Tuanbri sudah ada beberapa blog untuk listing hartanah, aku tak fikir blog Satu Solution masih relevan. Lalu aku wujudkan satu ruangan kecil disebelah kanan bertajuk "Lelongan Menarik". Listing yang terkini, belum ada orang booking, aku akan letakkan di sini. Sekiranya ada orang booking untuk masuk lelong, aku akan remove dari ruangan tersebut. Maklumat lanjut untuk hartanah tersebut, sila email kepada aku.

Menu berbuka hari ini.. Sizzling steak Coliseum Cafe

Wednesday, September 16, 2009

Setelah setahun berblog..

Hari ini genap setahun blog aku.
Dalam pada musim harga rumah lelong naik mencanak2.. aku tetap yakin pelaburan hartanah lelong akan kembali normal di masa akan datang. Pelaburan hartanah lelong tetap menjadi pelaburan yang terbaik untuk aku. Baik untuk aku tak semestinya baik untuk semua orang. Bergantung pada tujuan pelaburan itu dilakukan. Sesetengah orang beranggapan pelaburan hartanah memeningkan kepala, ada yang ingin mencuba, ada yang ingin menjadikannya portfolio pelaburan utama, dan akhirnya ada yang kecewa lantas menyertai pelaburan lain. Maka mereka berhijrah ke pelaburan yang lebih sesuai dengan jiwa mereka. Bila kita buat sesuatu, letakkan jiwa dan keghairahan kita di situ. Kalau tiada lagi jiwa kita di situ.. berhijrahlah.. Itu prinsip aku. Dahulu aku pernah letakkan minat aku untuk bekerja dengan bank.. setelah lebih 7 tahun bekerja dengan bank.. jiwa aku tiada lagi di situ.. lalu aku berhijrah.


Aku pernah kata dahulu.. Pelaburan hartanah, bukan skim cepat kaya. Ianya bersifat jangka panjang. Boleh juga dijadikan pelaburan jangka pendek, tapi tetap memerlukan masa sekurang2 3-4 bulan untuk urusan jual beli, secara normal. Ianya boleh di jadikan sumber pasif income, dan ianya boleh dijadikan cara mengumpul modal, dan mengumpul kekayaan. Dan ianya menggunakan duit bank. Menarik. Sekali lagi.. menarik untuk aku, tak semestinya menarik untuk semua orang. Dalam portfolio pelaburan hartanah aku pun, ada yang untuk aku simpan lama, ada yang untuk aku flip, dan ada yang untuk aku kumpul modal.. Tak semuanya untuk tujuan yang sama.

Pada aku pelaburan hartanah lelong, aku anggap rare, unique dan be different... tak ramai yang mahu mencuba dan ramai yang ditakut2kan dengan permasalahannya.. itu bagus.. bila ramai yang mula menjauhi pelaburan hartanah lelong ini.. market terbuka luas kembali untuk golongan rare ini.. Heheheh.. manusia suka menjadi rare dan be different.. maka, bila mereka tidak dapat menjadi rare group dalam pelaburan ini, mereka akan berhijrah ke pelaburan rare yang lain.. jangan silap langkah cukup.. terpulang sama ada kenyataan aku ini ditafsirkan reverse phsycology atau memang aku maksudkannya.. anda mampu memikirkan yang terbaik untuk anda.

Bila ramai yang mula melabur, ianya merancak dan merangsang ekonomi kita. Maka ramai juga yang menjadi blogger untuk turut sama berkongsi pengalaman masing2. Bagus.. cuma nasihat dari blogger setahun jagung macam aku.. kalau boleh kita tak perlu bersaing sesama kita. Selagi kita boleh berbincang untuk kuatkan network kita, kita buat. Jangan merendahkan orang lain, jangan anggap portfolio pelaburan kita lah yang terbaik, jangan merendahkan portfolio pelaburan orang lain dan bersikap telus dengan pelaburan kita. Bagi aku sendiripun, aku cuma berani suggest tempat2 yang aku tau memang bagus, dan boleh bagi cash flow..

Dah setahun aku berblog. Tak tahu berapa lama lagi aku akan berblog.. bila aku rasa bosan.. dan perlu berhijrah ke sesuatu yang lain, aku akan buat. Buat masa sekarang.. aku masih dengan prinsip asal aku berblog, menceritakan suasana pelaburan hartanah terutama pelaburan hartanah lelong. Itu yang aku suka, dan itu yang aku minat.

Sekarang ni.. kebanyakan client Satu Solution dah masuk fasa ke 2. Bila mana loan masing2 telah disburse, perbezaan margin market value dengan purchase price agak tinggi, melayakkan mereka apply homextra, maka banker aku sedang sibuk menguruskan application homextra mereka. Dan aku expect awal tahun depan masing2 akan mula ada fund untuk membeli hartanah semula.. cycle yang menarik.. yang berduit akan terus membeli.. menambah kekayaan.. yang menungu untuk tunggu market surut.. akan terus menunggu.. Maka mereka pun ketinggalan..

Aktiviti semalam.. buka rumah di Emerald Apt, Damansara Perdana. Ini Condo yang Farid dan El masuk tak lama dahulu dengan RP208k naik kepada 240k... Sebenarnya aku tak kenal pun buyer ni, cuma dia still keep in touch dengan El, jadi El yang suggest dia buka rumah tu dulu.. Rumah memang best..





Carian Google ke blog faridzaswadi semalam ..

Keywords

faridzaswadi
apply od asb
od asb maybank
tuanbri
maybank auction
faris satu solution
bilik untuk disewa penara kemasukan october
pinjaman wang bersama en asrul ambank
mana lagi best homestay taman pokok mangga atau taman jati
selamat atau tidak untuk ke pulau redang pada awal october 2009?


*Siapakah Encik Asrul?? Hahahahah

Thursday, September 10, 2009

Satu Solution @ Work

Damansara Damai. Owner baru telah menyelesaikan baki tertunggak secara tunai untuk hartanah ini. Satu Solution ke unit ini untuk memberi notis kepada penghuni agar dapat mengosongkan unit. Minggu depan kami akan ke sini lagi untuk menukar kunci. Tunggakan hampir 7k.. kami menanti pihak bank menyelesaikan tunggakan supaya air boleh disambung semula.





Kemudian ke FD.. Rumah Rizal. Owner lama telah mengosongkan rumah minggu lalu. Kami ke unit ini untuk menukar kunci sahaja. Tiada major repair diperlukan untuk unit ini. Hanya perlu bersihkan, dan cuci.. Tapi kena bayar duit air dahulu. Meter dah kena clamp.

Di FD sekarang tengah hot cerita pencuri seluar dalam wanita.. mereka pecah masuk rumah dan curi seluar dalam wanita. Ohh.. Satu Solution tidak mencuri seluar dalam wanita, tak tau la kalau Macha Bri ada buat kerja tu.. Heheheh..







Wednesday, September 9, 2009

Lelongan Mahkamah 9 Sept 2009

Hari ini aku ke Shah Alam untuk membida sebuah landed property untuk client. Tempat yang agak hot. Area Gombak. Pukul 8 pagi dah tercongok di Bangunan Mahkamah Tinggi Shah Alam. Suasana pagi agak ramai. Di perkarangan Lobby terdapat ramai wartawan. Kes Sembelih Lembu hari tu punya cerita kot. Aku tak ambil peduli. Terus mendaftar untuk lelongan hari ini. Kebiasaan aku di Mahkamah Tinggi Shah Alam, cuma masukkan bank draft, IC dan authorized letter, tak payah isi borang. Kemudian aku lepak keluar tengok listing2 mahkamah yang terpampang di ruang notice board. Agent2 lain juga ramai. Tak payah kawtim.. sebab lebih dari 10 pembida hari ini. Tak lama kemudian ada agent panggil aku, dia tanya kenapa tak isi borang.. heheh.. dia sound orang lama pun tak tau procedure ka.. Hahahah.. aku orang baru di lelongan mahkamah beb..

Ramai juga pelelong yang turun lelongan mahkamah pagi ini.. dan property yang hot adalah untuk Gombak dan TTDI Jaya. Kedua2 nya landed property. Kalau ikutkan, property yang client aku nak bid ini, ada kaveat yang diletakkan oleh pihak bank pada tahun 1999. Kaveat telah melebihi 6 tahun, not valid anymore. Tapi aku agak ragu2, lantas aku buat semakan. Rupanya ada satu lagi kaveat yang diletakkan oleh penghuni unit tersebut, pada tahun 2006. Kaveat masih sah untuk tempoh 3 tahun lagi. Keadaan agak goyang.. lalu aku teruskan drilling for more info. Bahaya ni beb.. kalau silap bida.. tak boleh buat loan, hilang wang deposit client.
Total count untuk bidder ada 13 orang.. aku cari info dari agent2 lain.. ada yang goyang.. ada yang confident.. ada yang confident tak tentu pasal.. Masing2 sibuk call lawyer masing2 untuk dapatkan kepastian.

Situasinya begini.. penghuni tersebut, telah membeli secara subsale dari owner. Deposit 20k telah di bayar. Rumah masuk listing lelong.. jadi.. penghuni meletakkan kaveat atas alasan dia masih mempunyai kepentingan untuk meneruskan pembelian. Bila kaveat telah diletakkan, dan alasannya kukuh.. bukan senang nak remove kaveat. Aku pun goyang juga.. Talian hayat digunakan untuk call 2 lawyer aku untuk dapatkan kepastian. Keputusan di capai.. Aku buat keputusan untuk withdraw dari membida. Sebabnya, sekiranya kaveat diletakkan, bank tidak akan memberikan pinjaman. Pembeli kena settle cash. Bukan sikit punya jumlah ni.. 200k reserve price. Harga boleh naik 250-300k. Dan cara yang kedua, kita boleh minta kaveat di keluarkan terlebih dahulu, selepas menang bidaan, untuk tujuan loan. Tapi.. paling cepat urusan mengeluarkan kaveat, 2 bulan. Tak sempat bai.. 2 bulan keluarkan status kaveat.. 2 minggu tunggu loan approved.. tinggal 1 bulan setengah untuk lawyer buat kerja minta bank disburse.. memang tak sempat. Keputusan muktamad, aku tarik diri bagi pihak client. Dari 13 pembida asal, 7 tarik diri.. tinggal 6. Yang 6 itupun masih goyang... belum buat keputusan muktamad. Aku tak tau apa cerita sebab aku dah balik awal..

Untuk landed di TTDI Jaya, dari harga 285k naik kepada 336k.. perbezaan 51k. Huh..

Monday, September 7, 2009

Aktiviti Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan memang business slow.. Semuanya disebabkan masa yang terhad. Kalau bulan2 biasa tak kisah kalau aku keluar pagi.. balik malam. Tapi bulan Ramadhan ni, pukul 3-4 petang dah balik rumah nak berbuka di rumah. Kalau lewat balik.. lewat le sampai rumah. Listing banyak yang menarik, tapi harga masih on first round auction. Kena tunggu 2-3 round lagi baru sedap..

Bulan ni pun baru satu kemenangan yang client aku catatkan. Hari ini. Itu pun dia pergi sendiri sebab dah 6 kali masuk auction asyik kalah.. walaupun budget agak tinggi. Lama dah client aku try.. dari bulan May kalau tak salah aku.. baru hari ini ada rezeki. Tahniah.

Petang tadi lepas pergi office Kim buat submission, lepak dengan banker. Semua client yang submit loan untuk August dah selesai approved. Rate CIMB memang kurang menarik sekarang, tapi apa yang CIMB boleh offer ialah loan sehingga 40 tahun selain pakej Homextra.



Sabtu.. Sessi interview lagi..





Hari Jumaat.. siang pergi auction.. kalah kesemuanya. Asri je menang Penara.. dapat RP. Malamnya pergi ke FD nak buka rumah yang client menang. Elektrik masih ada.. lampu kipas, kitchen cabinet, aircond, dryer dan water heater ada.. cuma tiles rosak sedikit. Masalah biasa di FD. Tak banyak yang rosak.. di main hall dan bilik tengah sahaja.. Masih kos yang perlu dikeluarkan. Nak kena cari orang yang buat tiles..






Singgah ke rumah client Satu Solution di Block D, wiring dah siap.. tapi meter air masih tiada lagi. Hari tu owner dah settlekan tunggakan.. patutnya air dah sambung. Kalau air dah ada, dah boleh sewa dah..


Hari Jumaat nak pergi bidding, hari Khamis baru terhegeh2 nak register.. Heheheh..


Minggu lepas.. Pra Sahur di William anjuran Uncle Dodi.. Aku dan Bri sampai diorang dah habis makan pun.. tapi still dapat makan Chilli Crab William..



Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com