Friday, October 30, 2009

Lelongan 29 October 2009

Mega auction BSN. 5 buah hartanah perlu di bida. Di atas kertas, budget kami agak tinggi. 5 hartanah tersebut melibatkan Apt Sri Penara RP 70k, Pangsapuri Persanda RP125k, Gugusan Cempaka RP36k, Apt casa Subang RP137k dan Cyberia Condo RP252k. Mega Auction BSN melibatkan lebih kurang 100++ buah hartanah. Kehadiran orang ramai memberangsangkan. Jarang2 lelongan Ehsan sesak sebegini. Memang banyak hartanah yang di bida dari listing 100++ hartanah tersebut. Style pelelong Ehsan ini, di mulakan dengan unit yang banyak pembida. Tidak mengikut turutan lot number. Hanya mengikut turutan berapa ramai bilangan pembida. Mrs Mazmi, Mr Renza, Mr Nija, Mr Samsul dan Mr Chambink (Wakil Mr Tenno) turut datang untuk membida sendiri. Topeq dan Hazri pun datang memeriahkan suasana.

Unit Pangsapuri Persanda, SS daftarkan untuk 3 orang pembida yang dikategorikan heavyweight contender. Mereka mampu meletakkan budget yang tinggi. Tapi akhirnya tewas pada harga 150k++. Casa Subang, yang telah aku nyatakan tak mungkin lagi boleh didapati pada harga rendah, melonjak naik kepada 178k dengan 6 pembida. 2 pembida yang SS daftarkan juga tewas walaupun budget mereka agak tinggi. Pertarungan pendekar wanita di gelanggang pertama tidak membuah kan hasil lagi untuk Mrs Mazmi. Pertarungan pertamanya, dengan pengalaman mengangkat paddle sendiri, beliau kelihatan gementar walaupun pertarungan telah berakhir. Menggigil2 tangan. Kita cuba lagi. Unit Sri Penara, walaupun harga RP70k dikira agak tinggi, dengan 4 pembida, harga naik sehingga 83k. Unit Gugusan cempaka tingkat 5 juga harga naik tinggi, tak silap aku 48k.

Setelah menunggu agak lama.. akhirnya diumumkan unit2 yang hanya mempunyai pembida tunggal. Mr Ali mengambil alih tugas sebagai pelelong. Bermula dengan lot 6,7 dan lot Cyberia ialah lot 10. Masa lot 6 diumumkan, aku dah call Mr Ismail untuk umumkan dia menang RP. Tiba2 dari lot 7 pelelong skip ke lot 20, unit Sibertel, dan dia umumkan aku pembida tunggal. Gila apa apa nak masuk Sibertel untuk Mr Ismail. Aku cakap lot aku, lot 10, unit Cyberia. Tiba2 dia kata unit2 selepas ini ada yang mempunyai pembida, tak semestinya pembida tunggal. Mr Ali menambahkan debaran pada aku.. tak senonoh betul perangai. Setelah unit2 lain diumumkan, akhirnya barulah lot no 10 dibacakan semula.. dan kemenangan RP 252k disahkan untuk unit Penthouse Cyberia condo. Habis debaran. hanya satu kemenangan dicatatkan.







Selesailelongan lebih kurang pukul 1.00 tengahari. Lunch dulu di restoran sebelah Ng Chan Mau. Lepak bersama macha Bri, Topeq dan Hazri. Pukul 3 nanti ada lagi satu unit Cyberia yang perlu di bida, juga untuk Mr Ismail, our heavyweight contender untuk unit2 di Cyberjaya. Pukul 2.10 selesai lunch. Macha Bri nak selesaikan unit FD Satu Solution. Unit FD SS telahpun disewakan kepada awek. Namun unit kami juga tak terkecuali dari menghadapi masalah tiles. Akan dibaiki dalam masa terdekat.

Pukul 2.15 jumpa dengan banker RHB dahulu, Cik Nora untuk urusan loan application clients. Kemudian baru ke Ng Chan Mau. Lelongan MBSB. Kehadiran, tak berapa ramai. Tak banyak unit2 yang menarik. Bila lelongan mula berlangsung, kebanyakan pembida mendapat harga RP. Unit Armanee Condo RP226k, mulanya pembida tunggal ingin membatalkan niat untuk meneruskan pembelian, dengan niat nak tunggu next auction apabila harga turun lagi 10%. Mr Foong memberikan kenyataan, sekiranya pembida mahu menarik diri, bank draft akan di pegang oleh pihak pelelong selama 3 minggu, dan apabila next auction tiba, pembida tidak akan dibenarkan membida lagi. Ini untuk mengelakkan syndication, katanya. Lagi pula kata Mr Foong, bila harga next auction turun 10%, menjadi 200k, akan menarik lebih ramai pembida. Beliau tidak mungkin dapat kekalkan harga 226k tersebut. Akhirnya pembida terima, dan meneruskan pembelian. Untuk unit Cyberia Townvillas, kemenangan RP lagi untuk Mr Ismail pada harga 307k. Tahniah untuk 2 kemenangan RP pada hari ini.



Sebelah petangnya, pergi repair rumah Penara Mr A yang ada masalah leaking. Alaa... Mr A.. takkan tak kenal.. Hahahah

Wednesday, October 28, 2009

Haih.. Masalah rumah lelong lagi..

Aku pernah hughlightkan isu ini sebelum ini, dan nampaknya aku terpaksa hightlightkan sekali lagi. Aku tak pasti berapa lama aku kena ulangi isu yang sama.. aku harap semua orang dapat faham, pembelian rumah lelong memang ada risikonya. Kes2 terbaru banyak menunjukkan masalah yang pelbagai corak. Sama ada masalah dengan owner lama, masalah dengan loan atau masalah2 lain. Tapi aku harap semua masalah2 tersebut dapat kita jadikan iktibar supaya kita tidak mengikut jejak ke arah menghadapi masalah yang sama. Dan kalau pun kita terjebak dengan permasalahan yang sama, pastikan kita nampak jalan keluar supaya masalah dapat dirungkai.

Classic kes aku, yang aku rasa kebanyakan orang aware dari awal aku berblog yang pernah aku ceritakan, (Bid sampai menang.. yeah!!) loan aku tak lepas setelah aku membuat pembelian yang ke x. Selang seminggu aku buat dua pembelian rumah lelong yang berharga 80k dan 54k setiap satu. Kedua2 pembelian tersebut telah buat pengiraan dan telah aku consult banker aku untuk kepastian berapa kelayakan pinjaman aku. Di atas kertas, banker mengesahkan aku masih layak buat pinjaman untuk kedua2 unit tersebut, tetapi bukan banker tersebut yang meluluskan pinjaman. Dia hanya mampu membuat pengiraan, dan hanya mampu submit dan dapatkan approval dari branch. Last stage adalah untuk pihak HQ yang luluskan, dan disahkan aku tidak layak. Komitmen terlalu tinggi. Walau telah aku buat rayuan, tetap gagal. Bukan satu dua bank yang aku cuba.. 5-6 juga yang aku cuba, gagal kesemuanya. Next step taken adalah, menyusun strategi untuk menyelesaikan baki pembelian secara tunai. Walaupun payah.. telah pun berjaya dilakukan. Sebelum pembelian tunai dilakukan, aku minta tempoh dari pihak bank, dan mereka memberikan kerjasama untuk meluluskan extension. Bank yang terlibat adalah UOB dan Affin Bank. Sebelum extension dilakukan juga, telah aku consult lawyer aku untuk mendapatkan pandangan dan menyusun strategi. Apa yang penting, communication antara banker, lawyer dan kawan2 yang faham situasi kita perlu kita lakukan. Banyak kepala lebih baik dari takde kepala. Banyak pendapat dapat di zahirkan. Kita pilih yang mana terbaik, keputusan akhir tetap di tangan kita.

Atas dasar serik, dah lama aku tak buat loan atas nama sendiri untuk menstruktur semula kewangan aku untuk kembali meneruskan pembelian dan melakukan pinjaman atas nama sendiri. Selepas kes classic aku, ada lagi kes2 seperti kes aku muncul dan kini muncul kembali. Aku harap kes2 seperti ini tidak muncul lagi selepas ini dan aku harap semua orang akan membuat homework sebelum melakukan pembelian2 yang ke 4-5 atau yang ke berapa2 sekalipun. Bukan senang kita nak keluarkan deposit untuk membeli rumah. Aku pernah refinance kereta aku, keluarkan duit epf selain traditional method, savings. 8-10k atau berapa jumlah sekalipun, memerlukan masa, tenaga dan pengorbanan untuk dikumpul. Plan kan betul2 sebelum melakukan pembelian untuk mengelakkan masalah. Kalau boleh jangan salahkan orang lain atas tindakan kita. Kita cuba merebut peluang yang ada, tak salah bersikap tamak dalam situasi pembelian rumah lelong. Modal deposit kita ada, modal repair, kos lawyer dan kos2 sampingan kita ada. Mungkin fund mencukupi untuk 5-6 buah hartanah, tapi bila kelayakan pinjaman sangkut, kita perlu fikirkan masalah itu sejak awal2 lagi sebenarnya. Tak salah kalau kita melakukan satu pembelian demi pembelian setelah pembelian sebelumnya telahpun selamat disburse, selamat beroperasi selama beberapa bulan dan selamat disewakan untuk beberapa bulan. Sekurang2nya ada track record kemasukan duit sewa sebagai supporting income. Tapi.. masalah setiap orang tak sama. Aku tak dapat rumuskan semua orang ada masalah dan penyelesaian yang sama. Yang penting.. kita bertanya pada yang pakar, dan kita dapatkan jawapan yang pasti. Kalau main agak2.. susah bai..

Lawyer aku pun menghadapi masalah bila di katakan tidak cekap membuat kerja. Sesuatu yang mereka tidak dapat tolong, seperti masalah loan tak lepas, atau masalah owner lama tak nak keluar, takkan nak salahkan lawyer? Rasa2nya, patut tak lawyer dipersalahkan bila loan kita tak lepas? Beberapa bank yang aku tahu modus operandinya, ada yang boleh approved loan walaupun completion date dah tinggal sebulan, tapi dengan syarat kena dapatkan extension dari pihak bank pelelong. Memang susah berhadapan dengan situasi seperti ini. Bank main tarik tali, nak tolong approved tapi kena dapatkan extension dari pihak lain, dan pihak lain pula kata boleh bagi extension tapi kena dapatkan loan approval dari pihak lain dahulu. Apebenda ni?? Haih.. Rakan2 kita pun ada yang dah terkena macam ini, dan berjaya melepasi permainan tarik tali ini walaupun terpaksa top up cash untuk hartanah yang dinilaikan tidak senilai dengan harga pembelian. Risiko.. risiko.. itu juga sesuatu yang tak dijangka bila kena top up amount.

Maka.. dengan itu.. Mrs Junny dari Ram Reza & Muhammad akan mengadakan sessi bersama investor/bakal pembeli rumah. Bertempat di pejabat Satu Solution, akan di buat pada bulan November yang akan datang ini. Kemungkinan besar akan di buat pada hari Sabtu pagi. Terbuka kepada semua yang mahu hadir untuk sessi soal jawab atau sessi mendengar taklimat. Tarikh akan di beritahu kemudian. Tempat tak terhad, tiada bayaran dikenakan, selagi muat office Satu Solution, datang sahaja. Berminat?? Nyatakan sokongan anda.. Banyak benda yang semua orang boleh kemukakan nanti. Apa2 aspek legal tentang pembelian rumah, boleh ditanyakan nanti.

Esok pagi dan petang.. aku dan Bri akan ke Megan Avenue II untuk acara lelongan MBSB dan BSN. Boleh tahan banyak hartanah yang perlu kami bida esok.. Nantikan kejayaan kami.. Yeah!! Haih.. dulu Casa Subang 150k takde orang take up. Sekarang harga RP137k, kita nantikan sahaja berapa ramai yang akan masuk gelanggang. Tak boleh nak samakan kes aku dapat RP dengan keadaan sekarang.. Sekarang competition nak dapatkan hartanah lelong tinggi.

Saturday, October 24, 2009

Lelongan 23 Oct 2009

Seperti biasa, di kala orang ramai mula menceburi dan merancakkan bidang hartanah lelong, tak banyak kemenangan yang dapat dicatatkan oleh Satu Solution. Hari ini, satu kemenangan dicatatkan untuk Saudara Hafiz. Di Ehsan Auctioneer, lelongan Citibank. Banyak property yang menarik dengan harga rendah menarik puluhan pembida. Condo tepi pantai di Marina Bay, Pulau pinang dari harga 279k naik kepada 380k. Disebelah aku, Chinese Agent sahabat baik MachaBri kata, kalau di Hong Kong atau di Singapore tak dapat hartanah macam ni pada harga sekitar 400k. Paling2 pun 3-4 Juta Ringgit katanya. Cita2 aku tak sampai tahap nak beli di Hong Kong atau di Singapore lagi.. Tiba giliran aku untuk membida, dari harga RP104k, pertarungan 2 penjuru. Kawasan Puchong memang telah mula mendapat perhatian dikalangan pelabur hartanah. Harga yang diperolehi dari lelong tidak semurah 2-3 tahun yang lalu. Persaingan bertambah sengit. Tak kira bangsa.. Pada aku tiada monopoli untuk bidang hartanah lelong. Unit ini, aku terpaksa lawan dengan Singh. Menang pada harga RM118k. Masih dalam lingkungan murah, disebabkan harga pasarannya sekitar 150-170k. Berkeluasan 1076sqft, terletak di tepi lebuhraya LDP dan berdekatan dengan Pusat Bandar Puchong. Mak Buyung CtFarazila pun ada, mewakili clientnya. Sayangnya, beliau tewas. Selesai di Ehsan, aku ke PAH. Bri dan rakan2 lain ada di sana. Mr A, Mr Tenno dan Mr Chambink dan Pn Aisyah belum selesai membida.

Tiada kemenangan untuk rakan2 di PAH. Tewas kesemuanya. Tewas kali ini tak bererti tewas selamanya. Contohi semangat perjuangan seperti Mr Tenno dan Mr A. Bulan ini sahaja, sejak dari 10 Oktober sehingga hari ini, Brader Tenno kita dah membida lebih dari 15 buah hartanah. Semuanya berlainan jenis dan kawasan. Hanya satu kemenangan yang dicatatkan 2 hari lepas. Yang lain tewas. Itu baru bulan ini.. Hartanah2 yang beliau masuk, bukan calang2.. semuanya hot dan menarik ramai pembida. Price range yang beliau masuk, dari sekecil 40k sampai la ke 700k. Budget beliau pun bukan ciput2.. tapi walaupun setinggi mana budget beliau, ada lagi orang lain berbudget tinggi. Begitu juga Brader A kita. Dengan semangat untuk mencari hartanah pada harga rendah, 20-30 bidaan sanggup diharungi.. walau setakat ini hanya 2 kemenangan di catatkan dan mungkin 20 kekalahan.. perjuangan tetap diteruskan.. Misi mencari hartanah hot pada harga murah tetap di teruskan, walau hampir 90% orang ramai berpendapat itu misi mustahil.. pedulikan mereka. Kita yang tetapkan bagaimana permainan ini harus dimainkan.. Sama ada kita tewas atau beroleh kemenangan.. kita telah berusaha. Yakinlah.. perjuangan kita tidak sia2 dan satu hari nanti, kita tetap memperolehi kejayaan.








Selesai lelongan awam… singgah sebentar melihat kerja2 baik pulih yang dilakukan.. Ada sedikit misteri yang yang menyelubungi unit di Shah Alam. Mungkin tiada apa.. atau mungkin ada sesuatu. Buat masa ni, aku pilih untuk tak nak ambil tahu. Kerja hampir siap. Kontraktor kata malam ni siap.


Bila lapar.. makan bersama kawan2. William lagi. Menu pilihan hari ini.. Sotong Bang2, Paprik Seafood, BBQ Beef Ribs dan nasi putih. Pie tambah Mee Raja (Ayam). Tetamu jemputan selain Satu Solution.. AlHusni dan isteri, dan Joefizi.



Wednesday, October 21, 2009

Lelongan 21 Oct 2009

Lelongan Mahkamah pun hot.. Unit yang client SS masuk hari ini ada ramai pembida. Landed property. Harga naik kepada 165k dari RP 144k. Lelongan mahkamah hari ini sekejap sahaja. Pukul 10.40 pagi dah settle. Since pagi aku free sekejap, terus shoot ke Wisma MPL tengok kayzen bidding.



Tak ramai orang. Masa aku sampai ngam2 baru bermula. Unit pertama pembida dapat RP. Unit yang kedua kayzen masuk. Pun single bidder, dapat RP. Dia tak tahu aku ada kat belakang dia. Tiba aku tengok dia text message, kat aku la tu.. nak bagi tau dapat RP.. hahahah..

Tahniah.. tahniah.. memang expected dapat RP pun.. sebab Affin tak tanggung tunggakan maintyenance yang berjumlah lebih kurang 8k.. RP 72k.. campur maintenance 8k.. lebih kurang 80k jugaklah unit yang dia menang ni. Mash berbaloi, disebabkan market value sekitar 110k. Unit pun kosong, boleh terus cargass masuk rumah dan repair apa yang patut.





Tengahari nya.. ada appointment buka rumah dengan eezone. Kawasan Taman Bukit Subang. Menang pada harga 50k. Aku tak berapa expert kawasan sini. Api air masih ada.. wiring pun tak payah buat.. lampu kipas ada lagi.. hadiah percuma.. Sofa set dan fridge satu pintu. Cuma... fridge tu ada barang sikit.. bila aku buka pintu fridge, kuat betul gas yang terbebas.. habis satu rumah bau.. Unit ni, cuma perlu buang sampah sarap, kasi cuci dan tukar tombol baru sahaja.





Esok aku turun auction di Ehsan, dan Bri ke PAH.
Semenjak dua tiga menjak ni, banyak kes2 rakan2 kita yang ada problem dengan owner2 lama. Banyak kes2 menarik.. pilihan terbaik beli rumah lelong, tetap beli rumah kosong tak berpenghuni macam rumah tinggal. Tapi itu pun belum tentu kita tak hadapi masalah. Cuma kita kurangkan risiko masalah sahaja. Rumah yang berpenyewa pun tak tentu lagi tiada masalah. Tapi itu tak mematahkan semangat kita kan? Cayalah..

Monday, October 19, 2009

Seminggu punya kerja

Sekarang ni kurang sikit masuk auction. Banyak buat kerja2 repair je.. masuk auction pun kalah.. hahahah.. Nasib belum ada lagi. Kita dah budget tinggi pun, ada orang lain budget lagi tinggi. Tak kisah semua tu.. yang penting terus mencuba.













Saturday, October 10, 2009

Lelongan Hari Ini..

Satu Solution kena handle 3 tempat lelongan yang berlainan hari ini. BTS, Renaisance dan Royal Bintang Seremban. Bling2 tolong cover Seremban.. rupanya sesampai di seremban, unit called off. Sia2 pergi. Pagi sebelum gerak ke Seremban, Macha Bri dah confirm kan dengan pihak pelelong, unit masih aktif. Aku pula ke BTS. Sebelum sampai aku tanya bidder, dah register ke belum. haih.. rupanya called off juga. Tinggallah Renaissance untuk lelongan RHB. Well.. aku tak letak harapan tinggi untuk lelongan Mega RHB kerana aku dah biasa, dah alami dan aku tau aku akan alami lagi. Betul.. kekalahan. Kalau menang, pada harga rendah.. bersyukurlah.
Di Renaissance, aku jumpa ramai rakan2 kita. Ada yang dah lama tak jumpa.. ada yang selalu jumpa.. dan memang ramai.. Met yang aku dah lama tak jumpa pun ada. Dia tahu ramai rakan2 yang akan hadir.. jadi, dia bawa kad kahwin dia untuk diedarkan. Met akan berkahwin hujung bulan ini. Untuk lelongan hari ini, aku cover bilik Ehsan. Pelelong buat lelongan tak ikut turutan. Ikut suka hati, ikut yang paling ramai dia settlekan dulu katanya. Gila lama aku tunggu. Ilham dari 80k naik kepada 101k. Client SS tewas. Saujana Ria sold at 39k, client Fara tewas. Budget agak rendah. Lama sungguh aku menunggu untuk Lot No 126, Taratak Muhibbah. Setelah menunggu agak lama, pelelong announce untuk unit2 berikut yang dilelong.. kesemuanya single bidder. Dan termasuklah Taratak Muhibbah. Serious aku agak terperanjat. Mega Auction + RP 54k + Taratak Muhibbah.. Single Bidder. Hahaha.. It doesnt add up. Aku namakan dia rezeki pengantin baru di Hari Raya untuk Carjunk. Tahniah Carjunk.
Selesai lelongan, sempat aku settlekan hal rumah VM Wakata dan beli kerusi opis. Lepak di opis kemas2 sikit.. Esok jangan lupa datang Open House Satu Solution.

Thursday, October 8, 2009

Jemputan ke Rumah Terbuka Satu Solution

Sempena Bulan Syawal ini, Satu Solution Corp Services menjemput kawan2, pelanggan2, pembaca2 blog dan rakan2 perniagaan kami untuk bersama2 meraikan Majlis Rumah Terbuka di pejabat kami, yang beralamat di :

33-2 Jalan Dwitasik,
Dataran Dwitasik,
56000 Bandar Sri Permaisuri,
Cheras, Kuala Lumpur.
Pada hari Ahad ini, 11 Oktober 2009, dari pukul 1-4 petang.

Monday, October 5, 2009

Lelongan 3 Oktober & Work in progress

Sabtu lepas.. ada beberapa unit yang client SS masuk membida. Tewas unit Shah Alam Seksyen 7. RP dari 150k naik kepada 190k. Percubaan pertama Joefizi untuk membeli rumah lelong. Walaupun budgetnya agak tinggi, tapi ada orang lain yang budgetnya lebih tinggi. Tak mengapa.. Joefizi akan cuba menebus kembali pada Sabtu hadapan untuk 2 buah unit terus. Unit Cendana juga tewas. Dari RP 65k naik kepada 87k. Hanya Wan Azmi yang berjaya mendapatkan hartanah lelong lagi, di lelongan Eon Bank.

Since aku dah pakai beberapa handyman/kontraktor untuk kerja2 baik pulih, semuanya berjalan lancar. Rumah Asri.. masih in progress. Tinggal pintu yang belum siap.




Rumah Peruzz, yang mengalami masalah tiles, telah siap dibaik pulih. Bakal2 penyewa dah mula tengok unit Peruzz.





Apt MC Renza pun dah siap pasang tikar getah. Beberapa bakal penyewa juga dah mula tengok unit. Belum confirmkan lagi.





*Esok, Selasa. Hari terakhir untuk aku daftarkan untuk lelongan RHB 10 Oktober. Siapa2 nak mendaftar, email pada aku hari ini.

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com