Sunday, November 22, 2009

SS Talk Day 21 Nov 2009

Sessi talk bersama lawyer dan banker semalam memang mendapat sambutan. Ramai kehadiran dari bakal2 pelabur baru. Tak sempat nak berkenal-kenalan. Sepatutnya sessi sekitar 2 jam, tapi berlanjutan ke pukul 1 lebih. Di lain masa mungkin kita boleh anjurkan lagi dengan masa yang lebih panjang, memandangkan ramai yang mempunyai banyak persoalan.








Lebih kurang pukul 2 petang baru start main Cashflow 101. Main 2 board sahaja. Table aku habis awal sebab Ja adahal.. terpaksa tamatkan permainan pada pukul 4 petang. Lain kali boleh main lagi.







Semalam juga ada lelongan di 3 tempat yang berlainan. Kita menang 2 unit Tiara Beach Resort pada harga reserve. Unit studio pada harga 75k dan unit 2 bilik pada harga 90k.

Monday, November 16, 2009

Just an update.

Satu Solution Resort launched
Satu Solution Resort telah mula beroperasi dengan 2 unit permulaan. Satu unit studio type dan satu unit 2-bedroom type. Maklumat lanjut boleh diperolehi di Satu Solution Resort. Modus operandi dan harga sewaan kami adalah sama dengan PMC Resort kerana kami adalah adik beradik dalam bidang ini. Buat masa ini Satu Solution Resort hanya menguruskan Tiara Beach Resort. Kami masih dalam perbincangan untuk menambah unit2 di bawah pengurusan Satu Solution Resort.

Lawyer Talk 21 November 2009
Selain Puan Junny dari Ram Reza & Muhammad, kami akan menambah satu lagi panel jemputan iaitu Puan Nurul dari Abu Zahar, Syed Mohd Fuad & Partners. Akan di confirmkan kelak. Talk akan diadakan dari 10.00 pagi sehingga 12.00 tengahari. Kemudian sessi boardgame cashflow101 akan diadakan selepas itu. Untuk memudahkan urusan, sila tinggalkan nama atau berapa orang yang akan hadir untuk lawyer talk dan sama ada mahu bermain cashflow atau tidak. Ini untuk memudahkan kami menyediakan berapa ramai mentor untuk boardgame tersebut, dan untuk pengagihan pemain. Tuan puan boleh tinggalkan pesanan di blog ini, atau di blog Satu Solution. Kepada yang sudah meninggalkan pesanan di posting sebelum ini atau di blog Satu Solution, aku dah take note.

Terima kasih.

Thursday, November 12, 2009

Lawyer session on 21st November 2009

Sepertimana yang aku ada beritahu sebelum ini, satu sessi bersama Puan Junny dari Ram Reza & Muhammad akan di adakan di pejabat Satu Solution. Sessi akan di buat pada 21 November 2009, hari Sabtu bermula pukul 10.00 pagi sehingga 12.00 tengahari. Kehadiran dari rakan2 semua, pembaca blog, pelabur hartanah dan mereka yang berminat di galakkan. Satu Solution memang buat sessi ini untuk anda semua. Topik yang terlibat, lebih kepada urusan pembelian hartanah melibatkan peguam. Apa yang peguam dapat bantu untuk melicinkan urusan pembelian hartanah, apa yang menjadi skop kerja peguam, dan pihak2 lain yang terlibat.

Berkenaan dengan Ram Reza & Muhammad, terutama Puan Junny, beliau telah menguruskan proses pembelian hartanah aku, secara individu sejak tahun 2007 dan berbagai case study telah aku dan Puan Junny brainstorm untuk mendapatkan hasil kerja yang memuaskan dalam pembelian hartanah lelong. Kebanyakan kes2 unik rumah lelong aku telah dapat diselesaikan secara baik, sama ada owner lama tidak berpuashati, tunggakan maintenance yang tinggi, urusan dengan pihak pemaju dan pejabat tanah dan sebagainya. Bermula January 2009, sejak Satu Solution di wujudkan untuk menyediakan perkhidmatan dalam bidang hartanah, terutama pembelian rumah lelong, Ram Reza & Muhammad telah menguruskan puluhan atau mungkin ratusan kes pembelian sama ada dari Satu Solution, walk in clients, reffered by our bankers atau dari sumber2 lain.

Kepada yang berminat, di jemput kehadiran anda semua. Selesai sessi bersama peguam, Satu Solution akan menganjurkan permainan Cashflow 101. Diselang selikan dengan sessi bersama Pie2020 dan Tuanbri. Boleh ambil gambar, minta autograph, atau khidmat nasihat.

Petang tadi aku dan Bri ke lelongan hartanah mega Maybank. Kehadiran memang ramai. Banyak hartanah menarik yang dibida. 2 sessi lelongan diadakan untuk membezakan syarat lelongan yang ditetapkan. Lelongan sessi 3.00 petang untuk hartanah bersyarat Maybank cover tunggakan maximum 10% dari harga rizab jualan, dan sessi 3.30 petang untuk syarat jualan Maybank tak tanggung langsung sebarang tunggakan dan baki mesti dijelaskan dalam tempoh 90 hari. Satu Solution masuk membida 3 unit hartanah, dan keputusannya, kami tewas kesemuanya. Yeehhaawww..
Kami akan cuba lagi. Esok lusa dan hari2 seterusnya, kami tetap akan menghadiri sessi lelongan hartanah. Banyak juga hartanah2 yang menarik untuk di bida pada bulan ini.

Air Asia telah mengadakan jualan tiket penerbangan free seating nya bermula semalam sehingga 15 November ini. Aku berjaya booking 9 tempat duduk untuk penerbangan ke Bandung bulan July 2010. Untuk 9 tempat duduk ini, aku bayar RM455.00 untuk airport tax, luggage dan convenience fee. Booking menggunakan credit card, charge card atau debit card akan dikenakan caj RM5.00 per seat yang dinamakan convenience fee. Macam2 la kau ni Air Asia. Tak kisahla.. yang penting kos penerbangan per person untuk pergi dan balik antara KL dan Bandung hanya lebih kurang RM50.00 sahaja. Tahun depan, bulan July.. aku akan bercuti selama 5 hari ke Bandung. Hotel belakang kira.. yang penting dah ada tiket penerbangan. Tapi dalam msa terdekat, sebelum July 2010 sampai, aku akan bercuti lagi. Bulan Disember dah confirm, lagi satu mungkin January atau February.

Wednesday, November 11, 2009

I'm backing up all my networks!!

To get an auction property at good price nowadays are getting difficult each and everyday. A lot of people starting to flow the market no matter they are equipped with knowledge, or they think it’s a new trend, or they know nothing at all, or maybe they know a little and hopping that they could learn along the way after purchasing the property. 1-2 years back when there’s not much people getting into this type of investment, we don’t have much problem arise or heard of. Along the way, we have a lot of people joining and they blog about it. It’s a good thing. No doubt about it. We’re sharing informations and stories. We share about our success stories, our difficulties, our process to get the properties, the problem arise from it and even stories about how people screw up your purchase and your dissatisfaction upon it. It’s your side of stories. And even you don’t have a blog, you can shout on the box and you can spread the stories when you meet up among the groups. No problem on that. My concern is that, before you spread the damage, kindly understood the whole process of purchasing a property until it get repaired, including the cost and the people that we’re dealing with in order to complete the whole process. We need to understand, why in some cases, the people cannot deliver the job within the stipulated given time.

I tried to detail process flow of purchasing an auction property before just to make most of you understand. Maybe my words are not good enough. If you do not understand, try to get to other sources. We have a lot to choose our resources from. But if you still do not understand how it works, then better for you to not getting yourself in to this type of investments. Its just gonna made things mess. Try to focus on what you do best. Investors come and go.. but only the one with high spirit and motivation drives will stay focus on this.

If you think some people are guilty, maybe they’re guilty. That’s the spirit. Have your dignity spare unchallenged and undisputed. That’s what I’ll do too. But if you do know, that you’re wrong later on in this part of your life’s, kindly put back things on how it should be. But of course, the damage has been done. It’s not easy to put back things on how it should as before. Attacking one another doesn’t give a good result on this type of situation. Both reputations will be damaged. Whether you’re right or you’re wrong, that’s not the main thing that I concern. It’s all about how you deliver your stories. People judge on how you write your stories. The word you’ve chosen should be considered wisely. You need to have both sides of stories to complete and to judge a scenario. That’s how things work before you make any decision to bash other people. No doubt people have anger. Do not let your anger damage your reputation. We don’t live alone in this type of network. Once damage has been done, people will remember. Melayu mudah lupa kah??

You might say, I pay your service. You know what.. sometimes money is not everything that we’re after. I myself, have the principle that “Its not always about the money”. By paying the money, doesn’t mean you own the person until the job done. Its about helping and trusting each other. There’s always rooms for negotiation and rooms for improvement. I always go for negotiation first.

All my networks are advice to read not only my blog, but all the blog listed in my blog list. They do read, and they know what’s going on. They know our capability, vision, knowledge and our strength towards becoming a good network of young and dangerous investors. I also not going to delete any positive or negative comments on my blog. It is for all of you to comment, and it’s up to you to put your choice of word. If you’re brave enough like most of the commenter here, you’ll put your name on it. But please, do not make a fool of your goodself by dropping childish and stupid comments. People judge by your choice of word. Put your anger aside, and put your comment professionally.

Why I’m writing this? Some people just do not understand my network work and job scope. I’m not talking about lawyer only, it’s about all. The banker, the lawyer and the handyman. I’m backing up all my networks!! That is what friends for. We stand up for each other!!
To all my networks.. all of you have done a good job so far. Do not let me down!!
I'm counting on you guys!!

Saturday, November 7, 2009

Lelongan MBSB 7/11

Satu Solution baru warm semula masuk acara lelongan bulan ini pada hari ini setelah last lelongan yang di hadiri pada 29 oktober lalu. Dalam seminggu ini, banyak benda yang berlaku.. tapi mood menulis agak kurang sikit. Untuk hari ini, aku ke Plaza PKNS, Shah Alam dan Bri ke Hotel Equatorial, KL. Ada 3 unit yang Bri perlu bida dan hanya satu unit yang aku bida. Keputusan hari ini, aku menang satu, Bri menang satu untuk client. Untuk hartanah yang aku bida, untuk Rizal, unit di Seri Kembangan dengan kemenangan RP 89k. Sebenarnya baru 2 hari lepas aku terperasan yang unit di Seri Kembangan ini open for auction, dan secara kebetulan aku baru habis search dan Rizal pun datang office aku untuk collect bank draft unit yang dia kalah last week on 29 Oct. Sepatutnya Rizal nak masuk unit Cendana atau Penara yang turut di lelong pada 7/11, tapi aku kena bagitau Rizal yang Cendana dan Penara pun akan ada saingan dari client aku juga. Lagipun kalau masuk unit Seri Kembangan dengan RP 89k ni, saingan agak kurang. Kebanyakan orang.. selalunya akan mula masuk lelong untuk unit di sini pada harga 81k dan bila harga jadi 72k lagi lah ramai yang akan masuk lelong.. provided bank cover maintenance charges tertunggak dan cukai taksiran. Kalau bank tak tanggung tunggakan2 tersebut, memang peluang dapat RP cerah. Lagipula, lelongan oleh pihak SWT Management (pihak pelelong) kurang di ketahui umum. Aku pun baru tahu yang pihak SWT Management, pejabatnya di Bandar Puchong Jaya sahaja, berhadapan IOI Mall. Jadi, Rizal pun terus cargass usha unit selepas jumpa aku, dan berpuashati dengan keadaan unit. Alhamdulillah, Rizal dapat RP dan unit Cendana yang seorang lagi client SS (Palie) masuk pun di menangi, walaupun harganya agak tinggi, 86k daripada RP 65k. Moral of the story, kalau budget kita memang lebih sedikit dari RP yang ditawarkan, kita tak semestinya menunggu untuk next auction, kerana apabila next auction tiba, agak susah nak kekalkan harga, kemungkinan besar harga akan melonjak naik melepasi harga RP sebelumnya. Method ni dah beberapa orang yang pakai. Tak semestinya tunggu harga murah sangat2 untuk masuk lelong. Musim sekarang, persaingan sangat kuat. Kalau MV sekitar 130-150k, bila harga Rp 100-110k pun kita dah boleh masuk tanpa menunggu harga RP menjadi 80-90k.


Di lelongan MBSB tadi, lelongan dijalankan di dalam shopping complex. Untuk menarik crowd katanya. Dari sejumlah lebih kurang 80 unit yang dilelong, hanya 6 yang mempunyai pembida. 4 daripadanya, pembida dapat RP. Lelongan bermula untuk unit Condo di KL pada harga RP 207k dan MV dianggarkan pada 230k sahaja. Seramai 5 pembida, dan pelelong menetapkan setiap kenaikan 1k. Lebih kurang 20 minit kemudian barulah lelongan unit pertama ini selesai pada harga 301k. Penat betul aku menunggu dari harga 207k naik kepada 301k. Kemudian baru lah lelongan untuk unit aku, dan Chambink pun turut membida bagi pihak Wan Azmi, yang turut menang pada harga RP untuk unit di Kajang. Pihak SWT agak baru dalam acara lelongan awam, dan mereka menetapkan stamp duty pada harga RM150.00. Serious mahal. Alasan mereka, pihak syarikat telah menetapkan harga pada RM150.00 dan lain syarikat, lain bayaran. Aku tak kisah pasal harga, tapi aku tau, ramai yang akan kisah. Kalau pelelong yang besar pun hanya tetapkan RM50.00 sahaja untuk stamp duty, kenapa mereka tak boleh.


Selesai lelongan, sempat ke Ampang dan PJ untuk tunjukkan rumah pada potential tenants. Pukul 6 petang baru balik rumah. Sampai di depan Apt aku, nampak ramai orang berkerumun di parking lot. Aku nampak yellow tape polis. Aku nampak ada plastic hitam membungkus sesuatu. Kejap2 bungkusan hitam diselak. Aku nampak kepala seorang lelaki. Ahh.. ada orang mati terjatuh dari tingkat atas.. Sembang2 dengan jiran, katanya Myanmar atau Chinese. Bunuh diri atau mungkin di tolak seseorang. Tiada kaum keluarga/sahabat yang membantu. Mungkin tinggal seorang diri. Akupun tak tau. Permai Villa ada 4 block. Aku tinggal di Block 2. Aku sewakan unit Block 1 aku. Unit yang ada orang mati tadi, unit Block 1. Bukan penyewa aku. Habis lah.. unit tu berhantu.. hahahahah..

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com