Friday, March 29, 2013

Cerita Lelong Penghujung Bulan Mac 2013


Minggu lepas aku ke Parit, Perak untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu wife aku. Musim cuti sekolah, kalau aku tiada kerja, mungkin aku sambung cuti sampai hari isnin atau Selasa, tapi tak boleh. Banyak kes lelong kena pergi bida. Aku cuma ke Parit dari Jumaat sampai Ahad. Perancangan awal ingatkan nak check in hotel/rumah tumpangan sahaja, macam di Cempaka Sari di Pekan Parit ke, tapi sepupu wife aku offer rumah dia yang di jadikan homestay di Bandar U, Seri Iskandar. Boleh tahan juga kawasan Bandar U. Ada pembangunan dan permintaan disebabkan terdapat UiTM dan UTP. Ada Tesco dan kedai2 lain macam di pekan2 lain. Sempat juga menziarahi saudara mara wife aku di Chopin dan Beruas. Kalau sempat, mungkin juga boleh ke Kuala Kangsar, mungkin lain kali.


Minggu terakhir untuk bulan Mac, aku makin sibuk. Pihak bank dan pelelong meneruskan acara lelongan seperti bulan2 sebelum ini, dengan kebanyakan LACA kes tertumpu pada minggu terakhir bulan tersebut. Dengan Lelongan Mahkamah dan Lelongan Pejabat Tanah juga di adakan pada waktu pagi, hampir setiap hari, ada ketikanya aku kena minta tolong kawan2 lain untuk membida. Apatah lagi sekarang ini hampir setiap hari aku turun lelong. Tiada pertambahan jumlah client yang besar dari pihak aku, cuma pertambahan jumlah unit yang perlu dibeli dari acara lelongan.

25 Mac, aku ke Shah Alam High Court untuk membida satu unit landed di Batu Caves dengan harga reserve 400k. Dengan 11 pembida, setiap kenaikan 10k, harga permulaan 450k, tewas lagi hari ini, dengan harga mati pada 510k. 26 Mac pula aku turun lagi ke Shah Alam High Court untuk membida satu unit di Kuala Selangor dengan harga reserve 99k. Dengan 5 pembida, Kenaikan pertama 105k, aku angkat sekali sahaja untuk 110k sebelum tewas pada harga 115k.

Dengan hari2 esoknya makin sibuk, aku tak dapat jumpa client dan kawan2 diluar. Semua kena jumpa di Puchong. Kadang2 3-4 appointment waktu malam. Dengan sibuk nak cancel bank draftnya, sibuk nak buat bank draft, apatah lagi aku buat bank draft ikut mana sempat, tiada branch specific yang aku gunakan. Untuk lelongan 27 Mac, aku buat bank draft di Maybank Giant Kinrara, sebab branch tutup lambat sampai pukul 6 petang. Tapi, ada notis baru, yang mana, Maybank Giant Kinrara tidak lagi beroperasi pada hari Ahad dan Public Holiday, dan hari Sabtu sehingga pukul 1.00 petang sahaja. Mereka kata, branch KLCC juga akan terlibat dengan perubahan waktu operasi ini. Bagi orang macam aku, extended operation hours seperti ini memang amat diperlukan. Nasib baik RHB dan CIMB KLCC tiada perubahan waktu operasi lagi.

Petangnya aku jumpa Hafizan untuk collect bank draft, untuk lelongan 28 Mac. Lepak sampai lebih kurang pukul 7.50 malam, sebelum aku balik rumah sekejap untuk prepare document untuk appointment selanjutnya. Hafizan adalah client hasil dari marketing mulut ke mulut. Asasnya dari Khairul Anwar, atau Bird, yang kenalkan aku pada Engku Farhan, kemudian Engku Farhan kenalkan pada Hafizie, dan Hafizie pula kenalkan pada rakan sepejabatnya, Hafizan. Hafizie, boleh dikatakan mendapat beginer’s luck, bila first try hartanah yang aku bida untuk dia mengena. Dengan harga yang sesuai dan hartanah di lokasi terbaik. Tapi itu bulan Sept 2012 punya cerita la. Dan itulah hartanah yang baru berjaya di beli untuk Hafizie sahaja sehingga kini, sebab 6 bulan seterusnya, kalau masuk membida, sama ada kalah, atau called off sahajalah jalan ceritanya. Mungkin juga Hafizan bakal mendapat tempias beginer’s luck Hafizie. Pukul 8.30 malam, aku jumpa Hafiz Kamarudin dan Remy sekali. Kedua-duanya untuk pass bank draft. Hafiz Kamarudin akan ke Shah Alam High Court untuk lelongan 27 Mac dan Remy akan ke lelongan Etika Auctioneers pada 28 Mac. Lepak2 sampai pukul 11 jugalah, sampailah Hafiz Kamarudin dan Remy balik, aku sambung lagi last appointment dengan Hanan pulak. Hanan pass bank draft pada aku untuk lelongan 27 mac sahaja, disebabkan beberapa unit lelongan 28 Mac telahpun called off. Macam unit Seksyen 19 Shah Alam dengan harga reserve 258k yang called off.

27 Mac, aku ke KL High Court. Dah lama aku tak turun KL High Court. Situasi yang berbeza setelah diperkenalkan pekeliling baru. Kalau di Shah Alam, walaupun dengan perubahan syarat wakil pembida, once kita dah letak bank draft sebelum pukul 9.30 pagi, kita masih boleh lepak2 di luar bilik lelongan. Masih boleh pergi breakfast, pergi tandas, merokok dan lain2, sementara menunggu lelongan bermula pukul 10.30 pagi. Itupun selalunya bermula pukul 11.00 pagi. KL High Court pula, kita kena letak bank draft sebelum pukul 9.00 pagi. Setelah kita serahkan bank draft pada pihak mahkamah, kita dikehendaki masuk ke dalam satu bilik lain, iaitu kita diasingkan dari pihak lain, kita akan duduk bersama pembida2 sahaja. Kita tidak dibenarkan keluar, dan kalau nak ke tandas, polis akan escort pergi tandas dalam pejabat mahkamah, bukan tandas luar. Penggunaan talipon tidak dibenarkan, dan aku cuma bersms dan whatsapp sahaja. Itupun dengan line yang tak berapa nak ada, setakat 1-2 bar sahaja. Communication memang terhad dan memang sangat2 susah nak buat deal atau nak kawtim. In a way, ianya bagus. In another way, ianya menyusahkan aku juga. Hafiz Kamarudin yang berada di Shah Alam High Court cuba nak contact aku untuk dapatkan instruction daripada aku, tapi aku tak boleh jawab call dan buat call. Nasib baik, aku dapat jumpa berapa pembida yang ada, untuk unit yang aku nak bida ini. Lebih kurang pukul 9.30 pagi, lelongan bermula. Untuk unit di Bukit Jalil yang aku bida ini, dengan harga reserve 340k, dengan sekali angkat, disahkan pemenang.  Cayalah Hanan. Setelah banyak kali mencuba, baru satu yang sangkut. Minggu depan kita cuba lagi, membawa pulang beberapa biji lagi, hahahahahah…  Sebelum pukul 10 pagi lelongan dah selesai, cuma nak tunggu stamping siap, makan masa juga lah. Lebih kurang pukul 11.00 pagi baru siap. Di Shah Alam High Court pula, Hafiz Kamarudin terpaksa berlawan dengan 12 pembida lain untu satu unit landed di Kuala Selangor dengan keluasan lebih kurang 2000sqft, pada harga reserve 40k. Tewas pada harga 90k. Kemudiannya Hafiz Kamarudin gerak ke Ipoh dan membida untuk clientnya di sana dan mencapai kemenangan beremosi lagi. Haih la budak emosi, asal menang je nak nangis2… memang emosi betullah budak Hafiz Kamarudin ni.


 28 Mac, sesi pagi tiada yang aku dapat bida sebab unit2 yang ingin di bida teahpun called awal. Sesi petang pula aku ke Jln Yap Kwan Seng, dan Remy ke Solaris Jln Duta. Singgah ke TNB untuk pick up Cengkok yang nak join turun lelong. Dia nak masuk unit Cyberjaya, tapi called off awal. Cancel bank draft dan follow aku untuk masuk satu unit lain di Balakong. Mula2 ke Felda Jln Semarak untuk jumpa Azley. Azley contact aku beberapa hari yang lalu untuk masuk satu unit di Seri Kembangan. Dia bagitau, pernah jumpa aku 3-4 tahun dahulu. Dia kenal geng2 Felda macam Topeq dan Azri yang juga dah lama aku tak jumpa. Ini geng hartanah tahun sebelum tahun 2010 lagi. Zaman RHB buat mega auction di Hotel Rennaisance dan CIMB buat mega auction di Berjaya Times Square. Aku pun tak ingat Azley yang mana satu. Bila jumpa muka, baru aku ingat, dia memang dah lama main hartanah lelong. Collect bank draft, dan aku gerak ke Megan Avenue II. Sampai di Megan Avenue II, singgah Ng Chan Mau dulu, tengok unit masih aktif atau tidak. Kemudian aku ke Ehsan. Permai Villa 135k dah called off selain Cyberjaya juga called off. Unit balakong yang Cengkok nak masuk juga ada pembida lain, lantas cengkok malas nak masuk, sebab dia nak pada harga reserve sahaja. Kechik pula datang, nak bida satu unit di Shah Alam pada harga reserve 315k. Ada pembida lain juga, walaupun harga 315k ini dah menghampiri mv. Aku biar mereka bincang dan aku turun ke NCM untuk register unit di Seri Kembangan. Mula2 Cuma aku dan Halim sahaja yang register untuk unit Seri Kembangan ini. Sedang berbincang2 dapat tahu ada lebih kurang 4 pembida. Kita lawan sahaja lah, walaupun aku tau aku akan kalah. Dekat2 lelongan nak bermula, Azley pun sampai, nak tengok suasana lelong sekarang. Dari harga reserve 43k, naik sehingga 73k. Memang tewas la. Kawasan ini kalau sekitar 2010 boleh dapat sekitar harga bawah 30k sahaja. Kechik pula menang pada harga 320k.

Di Solaris, Remy inform aku ada 4 pembida kesemuanya. Hasil perbincangan, hartanah di Seksyen 7 Shah Alam berjaya di menangi pada harga 71k, dari harga reserve 70k. Beginer’s luck untuk Hafizan. Percubaan pertama yang mengena. Tahniah.


29 Mac, aku ke lelongan Ambank di NCM pukul 3.00 petang. Beberapa hari yang lalu, Samsul Brunsfield whatssapp aku. Katanya dia di Mekah, tengah buat umrah. Apa2hal whatssapp sahaja. Dia nak masuk membida satu unit low cost di Petaling Jaya dengan harga reserve 56.7k. Aku ingat lagi unit ini, 30 July 2012, waktu tu bulan puasa. Ada 2 unit di Petaling Jaya ini yang dilelong pada hari yang sama di 2 tempat yang berlainan. Satu di NCM yang bermula pukul 3.30 petang untuk harga reserve 56.7k, dan satu lagi di PAH yang bermula pukul 3.00 petang, untuk harga reserve 60k. Aku decide untuk ke NCM dahulu, yang bermula pada pukul 3.30 petang, kerana harga reserve yang lebih rendah. Wrong move, bila ada beberapa pembida lain, dan akhirnya harga naik kepada 62k. Aku call pelelong PAH dan unit 60k tersebut tiada pembida, lalu aku minta pelelong tunggu sampai aku sampai. Aku nak beli unit tersebut untuk Samsul Brunsfield. Berjaya dapat pada harga reserve walaupun aku sampai dah lepas pukul 4.00 petang. 8 bulan kemudian, unit 56.7k tersebutlah dilelong semula hari ini pada harga reserve yang sama. Tapi kini, mengundang 8 pembida. Dari harga 56.7k, akhirnya jatuh pada harga 84k. Cayalah. Harga dah macam harammm.. Di NCM juga, Pie2020, Hafiz Kamarudin, Zam Alfian dan kawan2 baru lain seperti Iskandar, Omar dan lain2 turut membida. Tiada hasil juga untuk mereka kecuali Zam Alfian yang menyapu bersih 2 hartanah yang dia bida. Yang lain semuanya tewas bertarung. Minggu depan perjuangan akan di teruskan lagi. Dengan 3 kemenangan untuk bulan Mac ini, ianya mencapai target aku. 



Friday, March 22, 2013

Cerita Lelong Awal bulan Mac 2013

Sehingga 21 Mac 2013, belum benar2 banyak acara lelongan yang aku hadiri. Semasa aku di Medan pada 2 Mac 2013, waktu pagi, ada lebih kurang 4 unit yang perlu di bida di lelongan Mega CIMB. Brader Hanan menjadi wakil aku untuk membida bagi pihak client, sementara Hanan sendiri nak masuk satu unit di Shah Alam. Aku keep in touch melalui whatsapp dan sms sahaja. Brader Hafizie yang katanya nak datang sendiri membida satu unit di Shah Alam, tak jadi pergi sebab aku takde. Fizie, kau kena confident bai.. heheh.. penyudahnya, unit tersebut tiada pembida dan akan dilelong semula bulan April nanti. Siapla, harga naik nanti.. heheh.. Hanan pula membida unit di Faber Indah, untuk Brader Azhar Zain, yang kembali aktif sejak last pembelian 25 Nov 2010. Dengan harga reserve 215k, akhirnya naik kepada 316k. Untuk Cik Nuzul pula, unit Miharja Condominium dengan harga reserve 160k, naik kepada 314k. manakala unit Shah Alam 500k yang Hanan nak masuk, called off last minute. Tewas kesemuanya.

Member di JB pula, Syed Shahrin dan Zulkipli yang beberapa kali mencuba nasib hartanah di KL, tidak bernasib baik, dalam masa yang sama mencuba nasib hartanah di JB juga. Pada 7 Mac, Zulkipli membida satu unit apartment di JB dengan harga reserve 108k, dan berjaya dengan harga reserve. Tahniah, bukan senang nak menang harga reserve. 12 Mac pula, aku ke lelongan Etika Auctioneers. Lelongan unit2 Ambank, yang merupakan unit milik Ambank. Secara teknikal bila harga rendah, setelah beberapa kali dilelong dan tiada pembida, ada sesetengah bank, seperti Ambank misalnya, akan membeli unit2 tersebut melalui lelongan mereka sendiri. Setelah beberapa ketika, mereka akan menjualnya semula, secara lelongan. Cuma, tiada kontrak lelong yang dikeluarkan, sebaliknya, SnP yang akan dikeluarkan kepada pembida yang berjaya. Pada lelongan kali ini, 38 unit dilelong, dan kesemuanya mempunyai pembida. Tiada unit yang called off, kerana ini unit milik Ambank. Kehadiran pembida memang amat amat ramai, sehingga sesak tempat lelongan Etika Auctioneers. Aku cuma masuk satu unit, di Pangsapuri Dahlia, Putra Perdana. Unit low cost terletak di groundfloor, menarik lebih 15 pembida. Aku datang bersama pembida, Pakcik Ismail. Harga reserve, 30k, dinaikkan terus kepada 50k dengan 1k setiap kenaikan. Akhirnya harga mati pada 71k. Cayalah. Low cost Putra Perdana pun dah cecah 70k sekarang.



Bermula 1 Mac yang lalu, untuk kes lelongan mahkamah di Lembah Klang, terdapat perubahan dari segi wakil pembida. Jika pembida hadir sendiri, tiada masalah. Tetapi, jika pembida mahu mewakilkan kepada orang lain, ianya mestilah agent yang berdaftar atau saudara mara terdekat sahaja. Saudara mara terdekat bermaksud suami isteri, adik beradik atau ibu bapa, dan agent berdaftar pula, mestilah agent yang mempunyai dokumen yang diperlukan oleh pihak mahkamah. Jadi, ianya membawa sedikit masalah kepada ramai kawan2 aku sama ada agent atau pelabur hartanah lain, bila pekeliling baru ini telahpun dikuatkuasakan. Aku sendiri pun menghadapi masalah juga, kalau lelongan diadakan di dua tempat yang berasingan. Dah tak boleh minta kawan2 tolong bidkan macam biasa. Kena pakai agent2 yang ada surat sahaja. Cuma, ianya bukan lah suatu masalah yang besar.

Isnin 18 Mac yang lepas, aku dah start turun lelongan mahkamah, dan kemungkinan besar sehingga 29 mac dan bersambung pada bulan April juga, aku akan turun lelongan mahkamah, hampir setiap hari. 3 unit yang aku nak bida di lelongan mahkamah tinggi Shah Alam, 1 telahpun called off awal, tinggal 2. 2 ini, sempat register, tetapi salah satunya ada kemungkinan called off. Unit yang bakal called off, adalah unit di Seksyen 13 dengan harga reserve 300k. Terjumpa kawan seMRSM/KMS/UKM, Asraf Ali, yang juga nak bida unit yang sama. Lebih kurang pukul 10 pagi, unit Seksyen 13 diisytiharkan called off. Kalau masih aktif, lebih kurang 8 pembida yang akan membida. Tinggallah satu, unit di Seksyen 19 dengan harga reserve 230k. Dengan total 5 pembida, tewas juga unit ini. 19 Mac, keesokan harinya, aku turun ke Mahkamah Tinggi Shah Alam lagi, untuk membida satu unit di Bangi dengan harga reserve 380k. Tahun 2009 Unit di seksyen 4, 2 ½ storey, aku pernah dapatkan untuk Brader Farhan pada harga 180k sahaja. Hari ini, dengan 3 pembida, tewas lagi. 20 Mac, lagi2 aku ke Mahkamah Tinggi Shah Alam, sementara Brader Hanan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Hanan sempat register. Untuk Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, registration adalah sebelum pukul 9.00 pagi. Tapi ada kemungkinan unit di Bandar Tun Hussein Onn ini, akan called off. Lebih kurang pukul 9.30 pagi, Hanan bagitau, unit tersebut called off. Aku pula membida satu unit di Kajang, setelah unit2 di USJ, Bandar Tun Hussein Onn dan Pinggiran USJ telah pun called off awal. Unit di Kajang ini, dengan harga reserve 200k sahaja, menarik 10 pembida. Dan, tewas juga. Untuk ketiga2 unit yang aku bida dari 18-20 mac, aku tewas dengan agent yang sama. 21 Mac, kononnya nak turun lagi ke Mahkamah Tinggi Shah Alam, untuk membida 2 unit lagi, tapi dapat tahu called off pada 20 Mac. Lelongan 22 Mac yang client aku nak masuk juga called off, jadi, aku nak balik kampung dululah Jumaat petang. Hari Ahad baru balik KL semula. 25 sampai 29 Mac, macam biasa, sibuk gila babi dengan kebanyakan pelelong memilih hujung2 bulan untuk mengadakan sesi lelongan. Dengan lebih kurang 30 unit yang bakal aku bida untuk tempoh 5 hari tersebut, memang kena minta tolong kawan2 lain pergi membida. So, macam biasa la kawan2, nanti aku roger la siapa2 yang free tu kan.. 

Friday, March 1, 2013

Cerita Lelongan Bulan February 2013


Awal February 2013, tidak banyak lelongan yang diadakan. Ada 2 faktor utama. Satu, memang kebiasaannya tidak banyak lelongan yang diadakan pada minggu pertama setiap bulan, dan pada minggu kedua bulan ini pula, disebabkan preparation untuk menyambut Tahun Baru Cina, jadi,, tidak banyak juga lelongan yang diadakan.Aku jangkakan, aku akan busy gila, dan terpaksa menggunakan khidmat super friends pada hujung bulan. Super friends adalah kawan2 seperlelongan hartanah yang tolong menolong. Super friends aku dah bertambah lagi, untuk membantu rangkaian kawan2 pergi membida hartanah lelong. Kalau aku sorang2 buat kerja, memang tak boleh.

4 February aku turun ke PAH untuk membida satu unit sahaja. Cengkok yang pada mulanya nak membida 2 unit, satu apt dan satu low cost, membatalkan niatnya untuk membida unit low cost di Bandar Bukit Puchong 2, dengan harga reserve 34k. Ianya tingkat 5, dan tidaklah ralat sangat sebab unit tersebut dibida oleh, lebih kurang 7 orang, termasuk Hafiz Kamarudin dan Shahril Sidek. Dari 34k, naik kepada 51k. Satu lagi unit low cost di Puchong Prima, yang juga dalam radar aku, dari 55k dengan 3 pembida, naik kepada 63k. Unit yang aku bida pula, untuk Cengkok, satu unit apt di Puchong Perdana, juga dibida oleh Hafiz Kamarudin dan Shahril Sidek, dan Yob, dari 85k, dengan kenaikan pertama kepada 120k dan 2k setiap kenaikan, akhirnya mati pada harga 140k, dengan 30 orang pembida. Last aku menang untuk client di Puchong Perdana ini, bulan May tahun lepas, 134k, unit 970sqft, reserve price, untuk Brader Cengkok juga.

5 February pula, aku ke Shah Alam High Court untuk membida bagi pihak Remy, untuk satu unit di area Banting. Unit di area Banting ini, kadang2 boleh dapat harga reserve, kadang2 kena membida bersama 3-4 pembida lain. Yang pasti, tidaklah hot sangat, dan tidaklah ramai sangat pembida, kalau ada pembida la. Remy pula turun ke Seremban High Court, untuk membida unit di area Seremban. Kalau membida di High Court ni, aku tak kisah nak openly beritahu, aku masuk unit mana, selepas waktu pendaftaran tamat, kalau ada orang tanya la. Sebabnya, pendaftaran tamat pukul 9.30 pagi, dan lelongan bermula selepas pukul 10.30 pagi. Ada waktu lebih kurang satu jam, untuk berbincang, kalau perlu. Pun bergitu, aku rasa macam tiada pembida lain, sebab dah tanya pada kebanyakan agent, semua tak masuk unit di Banting ini. Bila lelongan bermula, sah unit dimenangi pada harga reserve, 117k. Di Seremban pula, Remy tewas bila ada 10 pembida lain. Dari harga 90k naik kepada 115k.

Lelongan akan disambung semula 13 Feb, dan penghujung bulan aku dah kena cari super friends untuk tolong aku, terutamanya 28-2hb. 28 Feb memang banyak lelongan, dan 2 mac pula, lelongan CIMB Mega. Aku ke Medan 28 Feb- 2 Mac ini.

11 Feb, masa cuti Raya Cina, sempat juga aku ke Penang, buat trip satu hari ke Penang. Aku yang bosan, wife kerja, lepak dgn anak2 aku, adik aku pulak saja datang dari JB sebab cuti panjang. Dia ajak turun Penang sebab dia mengidam nak makan nasi kandar line clear atau nasi kandar beratur, dan mee goreng sotong. Aku pulak, cerita2 series aku dah habis tengok, kena beli stock baru. Biasa aku balik JB atau turun Penang, beli dalam 50 cd cerita2 series. Dalam sebulan dua dah habis tengok. So, pagi pukul 10 lebih baru gerak ke Penang, sampai Penang, singgah rumah kakak aku makan nasi, lepas t uterus shoot ke Padang Kota Lama, makan Mee Goreng Sotong. Lepas habis makan, jadi jeruk kat area Komtar, lepas tu pergi Batu Feringghi, cari CD, settle semua dah pukul 12 lebih. On the way balik jumpa kakak aku semula di Nasi Kandar Beratur di Bagan. Pukul 2 pagi gerak semula ke KL, dekat2 pukul 7 pagi baru sampai KL semula.


13 Feb, Remy bid sendiri untuk satu unit di Banting, dan berhadapan dengan budak emosi Hafiz Kamarudin. Di sebabkan dia emosi, Remy bagi dia menang la. Ada 3 pembida untuk unit tersebut, Hafiz Kamarudin yang menang. 18 sampai 20 Feb, banyak yang aku nak bida, semuanya called off. 21 Feb pula aku turun membida di Shah Alam High Court untuk satu unit di Seksyen 13 berharga 495k. Tempat hot, harga market pun tinggi, tapi macam tiada pembida lain. Ada juga aku try cari, tapi tak jumpa, ingatkan boleh la dapat reserve. Rupanya ada 2 pembida lain. Kalau nak settle pun tak kurang dari 20k, so lawan sahaja. Dari 495k, harga permulaan 500k dan setiap kenaikan 10k, aku sempat angkat sampai 550k sahaja. Last price jatuh pada harga 580k. Hanan yang turun ke Gombak Land Office pun kalah, unit di Tmn Ukay Perdana, dari 330k naik kepada 440k.  22 Feb pula, aku ke JTR. Dari 2 unit yang nak di bida, tinggal satu. Belum ada rezeki untuk Azfar lagi. Tapi rezeki untuk Cengkok. Unit di Kinrara Puchong, dengan rp 110k, berjaya di menangi dengan harga ‘reserve’. Jadi, Cengkok memang power. Malamnya, sempat jumpa dengan Fahmie, yang bekerja di Lumut, berasal dari Johor dan ingin membeli hartanah investment di KL. Insyaallah Fahmie, kita akan usahakan.


23 Feb sampai 26 Feb, banyak unit yang nak di bida called off. 25 Feb, Cengkok macam berminat nak masuk unit di Vista Pinggiran dengan rp 125k, tapi membatalkan hasrat tersebut. Keputusan yang bagus, bila unit tersebut mengundang agak ramai pembida dan harga mati pada 184k. 27 dan 28 Feb adalah hari yang ada banyak lelongan di adakan. Aku cuma dapat hadiri lelongan 27 Feb. Sebelah pagi, aku ke NCM untuk membida  satu unit landed di Panglima Garang,untuk Remy. Syed Zukri yang contact aku by email, berminat nak masuk unit di Pangsapuri Berembang, berjumpa aku di tempat lelong, dan satu lagi unit, aku bida di Tmn Ukay Indah untuk Zulkipli. Unit di Panglima Garang tiada masalah besar, bila dimenangi pada harga 108k. Unit Berembang pula, adalah satu unit low cost yang terletak di tepi MRR2. Tau lah, unit low cost, size pun 650sqft. Unit pun, walaupun kosong, takdelah fully renovate. Lantai simen juga. Dengan harga permulaan 85k, dengan 14 pembida, dari 85k, naik kepada 161k. Cayalah. Unit Taman Ukay Indah pula, sepatutnya ada 2. Both harga reserve pada 38k. Satu called off, tinggal satu. Shahril Sidek turut membida untuk clientnya. Total ada 20 pembida. Dari 38k, naik kepada 70k. Kalah juga. Sebelah petang pula, aku ke Ehsan Auctioneers untuk membida unit di Seksyen 15, dengan harga reserve 110k. Ada satu lagi unit 80k, telah called off. Unit yang 110k ini pula, mengundang 5 pembida, termasuk Izzat Idris. Dari 110k harga mati pada 138k di menangi oleh client Yusri. Sebenarnya 27 Feb aku busy gila. Banyak bank draft nak kena buat, kena pergi lelong dan sebelah malamnya, jumpa Izwan Latiff, Ruhaifi dan Yob untuk menyerahkan bank draft untuk masing2 pergi membida. 28 Feb aku dah ke Medan pukul 7 pagi.

28 Feb, hari terakhir bulan Feb, aku tiada di KL. Terpaksa menyerahkan tugas kepada kawan2 untuk membida. Hanif Jaffar turun ke Shah Alam High Court untuk sesi sebelah pagi, dan tewas. Unit di Kepong dari 90k naik kepada170k. Sesi sebelah petang dia ke PAH pula, untuk membida satu unit di Kajang. Dari 52k dengan 7 pembida, tewas pada harga 69k. Izwan Latiff ke PAH untuk sesi pagi, membida satu unit di Seksyen 15, Shah Alam dengan harga 98k. Dengan 3 pembida, tewas juga pada harga 131k. Ruhaifi turun ke NCM untuk sesi pagi. Aku tak Tanya dia lagi untuk unit di 2 unit di Puchong yang dia masuk, tapi untuk satu unit yang Syukur, client aku masuk untuk lelongan di NCM, juga tewas. Unit hot di Bandar Sri Permaisuri, dari 85k naik kepada 91k. Tamatlah sesi membida untuk bulan February, dengan aku berjaya membawa balik 3 unit untuk client. Satu untuk Cengkok, 2 untuk Remy. Korang memang power.

2 Mac baru aku balik KL, dan sesi lelongan Mega CIMB pun aku tak dapat pergi. Hanan akan wakilkan Azhar Zain, selain membida untuk sendiri, dan Hafizie juga akan turun membida sendiri. Good luck untuk korang semua. 4 Mac aku dah masuk gelanggang semula, bermula dengan Shah Alam High Court.


Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com