Thursday, January 22, 2009

Pecah rumah express..

Pagi tadi, aku dan Pie buat kerja pecah rumah. Kita orang start dengan pangsapuri di Ampang. Aku sampai pukul 9 pagi di rumah Pie. Gerak ikut Jalan Hulu Langat sebab nak elakkan jammed. On the way singgah kedai hardware beli tombol pintu. Tombol pintu aku cepat habis. Dulu aku beli 10, simpan stock dalam kereta, dah habis pun. Kena beli stock banyak2 lagi lepas ni. Sampai di Pangsapuri itu, lebih kurang pukul 9.45 pagi, tak sampai 5 minit dah siap buka. Ambil gambar lebih kurang, dan check apa yang patut, sembang sikit dengan jiran sebelah rumah, kita orang pun gerak ke Jalan Kelang Lama.






Sebenarnya aku nak masukkan elektrik ke Apt Cendana. Semalam aku tak bawa IC junny, jadi tak dapat tukar nama lagi. Hari ni baru settle. Pukul 10.45 pagi siap. Terus gerak ke Bandar Sunway untuk last kerja2 hartanah hari ini. Aku kerja hari ni, masuk pukul satu tengahari, sebab tu kena gerak pantas. Naik apt, terus potong mangga, buka tombol pintu, massuk rumah, check dan ambil gambar, pukul 11.15 siap buat kerja. Gerak ke Kajang hantar Pie, Pukul 12.30 tghr sampai Cyberjaya. Sempat pun pergi kerja.

Wednesday, January 21, 2009

One full day..

Semalam merupakan hari yang sibuk. Ada banyak benda untuk customer yang aku kena buat. Penat tu biasa , nak cari makan kena korban masa dan tenaga. Tak payah nak merungut tentang itu. Tapi setiap penat tu haruslah mendapat hasil yang setimpal. Aku start kerja aku dengan pergi TNB yang dekat dengan rumah aku. Ada 4 rumah aku nak kena settlekan, dan 2 rumah takde bill. Kena check outstanding, di mana cawangan yang aku kena apply untuk tukar nama dan kos yang terlibat. Rumah Farid ada outstanding tertunggak RM3,700.00. Rumah lain sikit je, tak sampai RM200.00. Farid tak payah risau, TNB kata tak perlu bayar, cuma tukar nama ke akaun baru sahaja. Farid punya aku belum tukar nama lagi. Takpe, dekat dengan rumah. Esok aku tukar nama, expected ada api kalau tak Jumaat, mungkin Rabu depan. 2 hari bekerja.

Kemudian macam2 lagi aku kena settlekan.. pergi ambil kontrak lelong yang dah siap di KL.. pergi TNB Jalan Kelang Lama untuk tukar nama.. pergi penara untuk mintak diorang sambungkan air.. oo.. di Penara ni ada problem sikit. Mereka baru tukar management kepada JMC. Mereka tiada data tentang bill lama dan lain2.. sepatutnya daripada 9 january mereka dah dapat data dari Dwitasik, then tangguh kepada 15 january, tapi sehingga 20 january pun takde lagi. Request aku simple je, mintak sambungkan air. Sebenarnya aku dah call banyak kali, tapi tak berjawab. Terpaksa pergi office dia. Mereka tak dapat nak decide bila boleh pasang meter dan sambung air, jadi mereka akan call aku balik. Berita baiknya, petang tu mereka call aku balik dan beritahu esok mereka akan pasang meter air. Alhamdulillah. Back on track.

Kemudian ke Cendana pulak. Ada problem juga, sebab meter air tiada. Menurut maintenance person in charge di pejabar cendana tu, aku kena dapatkan deed of assignment loan dan pindah milih nama, nak letter offer by the bank dan macam2 lagi la, baru la diorang nak pasang meter air. Abah dia la.. tu kan makan masa yang lama. Dia suruh lawyer aku call dia untuk mintak explanation. Ok.. aku pass kes pada Junny. Lagipun Junny the lawyer adalah penama untuk rumah itu. Aku sempat juga ke Kurnia Insurance untuk mendaftar agency aku. Paling cepat by next week aku dah boleh start provide motor vehicle insurance. Aku start dengan Kurnia dulu. Slowly aku akan tambah lagi 5 company lain. Bukan atas nama aku sorang. Ada 3 partner. Sila support kami dengan membeli motor vehicle insurans anda dengan kami.

Mrs Junny n Siti

Last kerja aku semalam adalah menghantar kontrak lelong. 1st aku hantar ke Junny, lama aku lepak kat office dia, sebab ada banyak kes aku yang tertunggak, dan ada banyak kes yang aku submit. Junny pulak boleh blur, tunggu call dari Henry Butcher sebab kontrak lelong tak sampai2. Kalau dia as lawyer memang la auctioneers akan hantarkan kepada dia, yang dia tau sign kontrak lelong dan auctioneers akan hantar, tapi sekarang dia sebagai pembeli, dia la kena collect sendiri. Hehehe.. aku beredar dari office Junny pun dah pukul 7 malam. Then aku jumpa Matt di Kajang, janji pukul 8 malam. Nak hantar kontrak lelong Matt. Tapi Pie pulak ajak tt skali, apa lagi, RJ je la. Yang lepak semalam, Azmi, Keepitreal, aku, Matt n Pie. Aku dah mengantuk gila, pukul 10 malam aku balik.. tidur… Letih gila!!

Sunday, January 18, 2009

Saturday 17th Auction Day part II




Ok.. aku sambung cerita pasal auction semalam. Pagi semalam aku ke lelongan Henry Butcher di bawah bank pelelong Resolution Alliance. Bertempat di Hotel Grand Continential, Jalan Raja Laut. Geng2 PMC ramai yang ke sini, sama ada yang membida, memberi sokongan atau belajar. Cuma 3 hartanah lelongan yang Geng PMC masuk, Cendana (Junny), dan 2 buah Sri Penara (Matt Kenya). Sepatutnya ada lagi yang nak masuk membida, tapi OD/ASB tak disburse lagi, modal belum ada. Masa mula registration, ada sahaja ulat yang menyibuk nak tengok kita orang nak register lot mana. Lepas dapat tahu, diorang akan pass maklumat kepada ulat lain. Tapi aku tak kisah pun. Aku datang untuk beli rumah. Aku ada budget yang dah di tentukan. Aku nak rumah. Kalau aku tak dapat, takpe, aku akan cuba lain kali.

Junny dan Malau datang sekali untuk lelongan ini, tapi diorang pass pada aku untuk angkat paddle bid. Ramai penyokong aku semalam. Elmiza(elmo), Man, Nahar, Matjoe, Jai dan Asri bersama wife. Apa yang menarik, aku berjaya dengan strategi yang aku tentukan dan aku menang. Yang penting, yakin!! Ada 6 bidder yang masuk unit Cendana ini, tapi serious bidder cuma aku dan seorang lagi pembida. Daripada 60k, last price won at 75k. Kemudian Matt punya giliran untuk membida. Penara yang pertama,ada 7 bidder. Naik sehingga 82k (low cost sampai 80k?? dah le hari tu sampai 117k. gila!!). Matt let go. Matt bagi peluang pada Elmo untuk angkat paddle bid sebenarnya. Menggigil jugak la Elmo angkat paddle bid tu, dan berdebar, walaupun bukan dia yang bid rumah tu. Next Penara, tingkat 17 (atas sekali), cuma ada 3 bidder. Kali ini anak Matt pula yang angkat paddle bid. Rezeki Matt, menang at 71k. Di acara lelongan lain, Bri pun menang rumah untuk client Satu Solution. Lepas urusan selesai, aku jumpa Bri kejap, dan sebelum kami bergerak ke Melaka, Team Satu Solution selesaikan beberapa kerja.

Apa yang kita orang buat? hhmm.. di sebabkan aku dan Bri sukakan fast work, fast services, kami terus pecah rumah dan kenalpasti apa yang perlu di perbaiki untuk rumah2 yang baru dimenangi tersebut. Rumah2 yang di pecah masuk adalah rumah2 yang dikenalpasti sememangnya kosong, dan ianya untuk client yang ambil full package. Yang pertama kami masuk adalah Cendana. Setelah di pecah masuk, di dapati rumah tersebut berkeadaan baru. Cuma habuk yang agak tebal dan rumah tersebut dijadikan tempat menghisap gam oleh remaja2 sekolah. Rumah yang kedua pula, Penara. Setelah di pecah masuk, juga rumah yang masih baru. Elektrik masih ada, cuma air yang tiada. Rumah yang ketiga kami tak dapat pecah masuk lagi kerana rumah tersebut, grillnya bermangga dan kami tak bawa cutter. Sampai di Melaka, aku terus serahkan kunci rumah untuk pemenang2 rumah lelong pagi tadi. Semestinya mereka agak impress dengan kepantasan servis Satu Solution. Itu yang kami cuba buat, dan itu yang akan menjadi cara kami bekerja. Semoga kami dapat kekalkan momentum servis yang bagus begitu untuk selamanya. Ada beberapa rumah yang kami perlu selesaikan untuk berkeadaan siap untuk diduduki dalam masa 2 minggu ini. Ini adalah tugasan Satu Solution yang pertama. Yakin boleh!!

Saturday 17th Auction Day.

Pagi ini ada 6 hartanah lelongan yang di register atas aku.

Keputusannya:

Lelongan Resolution Alliance

Junny (cendana apt) : menang at 75k
Matt Kenya (sri penara ) : kalah. last price at 82k
Matt Kenya (sri penara) : menang at 71k

Lelongan CIMB

Rizafarid : menang at 96k
Azmi : kalah. last price at 68k

Lelongan Eon Bank

Juruukur : menang at 46k

Lelongan UOB

Mercly : kalah. last price at 98k

Tahniah kepada semua pemenang. yang tak bernasib baik, jangan putus asa, teruskan membida. Pagi ini aku ada di lelongan Resolution Alliance.

bersambung.. aku ada kat melaka ni.. esok sambung cerita.

Friday, January 16, 2009

Kerja hari ini..

Hari ini ada banyak kerja aku kena buat. Aku mulakan dengan pergi bank buat bank draft. Esok nak turun auction, kena prepare bank draft siap2. pastikan nama bank pelelong tu betul, pasti kan amount betul. Kalau tak sia2 pergi auction tapi tak boleh bid. Aku biasa buat di CIMB. Charges 2.15 untuk sekeping bank draft dan kalau kita nak cancel bank draft, chatges 2.00 sahaja. Mula2 aku keluarkan duit dari Maybank, tapi aku tak buat bank draft dengan Maybank. Maybank charge 5.00 utk bank draft dan 2.00 untuk cancellation. Mahal. Lagipun pergi CIMB boleh jumpa banker aku. Once aku dah buat bank draft, aku submit application untuk homextra. Heheheheh.. $$$$$. Apt Permai Villa aku tu dah beberapa bulan loan disburse. Tapi aku tak comfortable nak apply homextra sebab komitmen aku masih tinggi. Cuba je la. Kalau decline/reject, lain kali apply lagi.Daripada apa yang aku tahu dan aku faham, application baru ini, akan buat evaluation untuk nilai baru. Aku harap market value boleh pergi at least 120k atau lagi bagus 130k atau teramat bagus, 140k. Super bagus 150k cuma dalam mimpi je la kot. Apt Permai Villa ni dah keluar strata title individu, tapi title aku belum keluar lagi. Mungkin ambil masa lagi 3 bulan. Dalam tempoh ni aku tak boleh refinance atau jual lagi, tapi homextra adalah pilihan terbaik untuk kumpul modal. Bila title dah siap nanti, aku akan dapat geran atas nama aku untuk apt ni.

Hari ini sebenarnya last day untuk aku registerkan pembida2 untuk lelongan hari esok. Ada 2 kes lagi yang aku submit tadi. Dateline sebenarnya pukul 3 petang. Kes yang pertama takde masalah. Kes yang kedua ni, aku tak dapat contact Juruukur. Dia nak register, tapi dia busy. Ada di Johor rupanya. Berjalan je kerjanya Encik Juruukur ni. Business masyukk… pukul 2.45 baru la dapat contact Juruukur. Kelam kabut jugak la, sebab Juruukur ingat nama Auctioneer dengan nama apt yang dia nak bid je. Sebenarnya selain daripada IC number, nama penuh dan no talipon, aku perlukan maklumat lain seperti alamat hartanah, nama peminjam, nama lawyer dan beberapa maklumat lain. Tapi itu aku boleh cari sendiri. Tapi dalam masa 15 minit tadi aku kena search all the information pastu nak fax lagi ke bank pelelong untuk pastikan mereka terima dan acknowledge penerimaan, baru lah boleh dapat komisyen kalau hartanah tu berjaya di bida. Nasib baik manager aku tolong aku. Heheheh.. kelam kabut aku ngan manager aku call bank pelelong nak submit last minute registration. Bukan aku sorang je yang buat last minute registration ni, ada colleague aku, Puan May pun buat last minute registration sama dengan aku. Nasib baik sempat.
Aku teruskan aktiviti menyettlekan apt segaria pulak lepas tu. Maintenance office bukak lagi. Aku mintak tolong diorang nak bukakan bilik meter eletrik. Bilik meter elektrik sekarang ni selalunya berkunci. Nak elakkan pencuri2 daripada ambil fius tembaga. Sekali lock solex tu jammed pulak. Dah letak WD40 pun tak boleh, kalau Pie ada boleh gak kasi potong terus dia punya mangga tu pakai cutter. So nanti diorang potong mangga tu, bila dah siap diorang akan call aku. Maintenance opis tu tadi sunyi je takde orang. Dia cakap aku first cust hari ini. (pukul 4 petang baru ada cust?? Tak bayar bill ke diorang ni?) Tak dapat la aku nak check dan pasang fius kat meter elektrik hari ni. Kerja kena sambung minggu depan. Last kerja aku hari ni, pergi survey rumah. Kawasan yang aku survey hari ni bukan area aku, since aku tak beli gps lagi, aku sesat. Heheheh.. apalagi, aku pakai servis gps bergerak je la. Aku call Hanan, kejap dia dia bagi direction macam mana aku nak keluar dan sampai ke tempat yang aku nak pergi. Aaahh.. lokasi survey di rahsiakan. Ini adalah tugas untuk client. Private n confidential. Ok, aku dah ready untuk acara lelongan esok. Semoga kami (ramai yang turun membida esok ni) pulang membawa kemenangan esok.

Kepada Allah Berserah!!

*nak keluar kejap ni. nak beli bahan2 bbq. harapan tinggi nampak.. chef faris konon.. hahahah
*esok kita jumpa di Melaka!! Berhati hati di jalanraya...

Sunday, January 11, 2009

Siri : survey rumah (2)

Pagi tadi Team Satusolution dah mulakan tugas pecah rumah bersama Team PMC (padahal pie sorang je.. ). Pembaca semua jangan anggap Satusolution nak cuba bersaing dengan PMC2020. Kami tetap bekerjasama. Kedua dua team adalah dari kumpulan yang sama. Sekarang aku dah daftar sebagai Real Estate Negotiator, jadi aku cuba luaskan pasaran aku pada mereka yang tidak membaca blog kami. Walaupun ada juga aku terima job dari pembaca blog, itu hanya permulaan. Target market akan diperluaskan. Kalau aku ada masalah, aku akan minta tolong dari Pie, dan begitulah sebaliknya. Tak lama lagi, Bri pun akan daftar sebagai Eeal Estate Negotiator juga.

Berbalik pada cerita pecah rumah tadi, kawasan ini agak padat juga. nak parking pun susah. rate sewa tak berapa tinggi, sebab rumah low cost. Range sewa dalam 400-450.00. Rumah ini masih baru, tak perlukan banyak kerja. Cuma perlu pasang grill, pasang lampu dan minor replacement part seperti penarik flush tandas, ganti beberapa keping cermin tingkap dan pasang kipas. Nak buka rumah ni tadi senang je, sebab pie dah memang berpengalaman buka tombol pintu. Masing2 tadi bawa tool box masing2, Bri dengan tool box kecil, aku dengan tool box sederhana besar dan Pie dengan tool box paling bapak besar. Sempat juga berborak dengan jiran sekitar untuk ambil tahu hal2 kejiranan dan rate sewa. Lepas itu Pie terus shoot ke tempat lain dan aku dan Bri memulakan siri survey rumah.


Tempat survey yang pertama ialah kawasan jajahan MPKJ. Ada banyak apartment yang akan di lelong. Aku habiskan masa lebih kurang 2 jam di kawasan ini untuk melihat lebih kurang 10 biji hartanah yang akan di lelong di kawasan ini. Kerja2 survey ni memang memakan masa yang banyak. Tapi kalau dah minat, apa pun sanggup. Tempat ini tempat baru. Ada potential nak naik. Security agak bagus. Nak masuk perlukan pass untuk parking, dan untuk lif. Aku naik lif tumpang orang je. Nasib baik, sampai di pintu rumah yang pertama untuk di survey, ada orang baru keluar lift dan menuju ke rumah tersebut. Aku pun tanya la, duduk sini ke bang.. dan bermula la cerita sikit. rupanya dia ni penyewa, dan tau rumah ini nak kena lelong. Siap dah buat packing sikit2 takut2 kalau ada orang dah beli rumah itu dan suruh dia keluar. Lepas ambil maklumat sedikit sebanyak dari brader tu, kita orang pun meneruskan kerja2 survey. Tempat ini banyak foreigner. Sewa rate agak bagus kalau kita boleh dapatkan harga yang baik. Memang +ve cash flow. Ini bukan job dari client sebenarnya. ini cuma kerja2 servey untuk meluaskan jajahan ke tempat baru. kalau jadi, aku akan angkat rumah disini juga. Untuk aku.


Thursday, January 8, 2009

Cash Flow 101 Game To Play..

Aku baru balik lepak dengan Juruukur, collect Cashflow 101 boardgame. Entah bila aku nak main. Masa cuti aku tak sama macam orang lain, takpe akan ku cari masa yang sesuai nak main game ni nanti. Tak sabar... life aku dah makin busy. Kepada sesiapa yang nak membeli cashflow 101 game ini juga, sila dapatkan dari Juruukur. RM350.00 sahaja. Sila collect di Puchong atau masa sesi TT. Ya, RM350.00 sahaja. Kalau korang search harga sebenar di internet, lebih kurang RM700.00++. Sekarang korang boleh dapat separuh harga sahaja. Beli lah, bila dah handal, boleh kita main sama2 bila2 nanti.

Baru aku iklankan Auction Services, sambutan yang di terima memang menggalakkan. Terima kasih kepada mereka yang menyokong servis aku. Nama tak payah sebut la ye.. private and confidential. Ya, aku dah mula agak sibuk nak catch up dengan kerja baru ini. Sebelum ini, buat untuk diri sendiri, sekarang dah sibuk2 nak buatkan untuk orang lain pulak. Standard kena jaga, servis kena bagus, baru dapat repeated customer continuosly. Yang penting, kita kaya bersama!!! Aku harap, kepada sesiapa yang ada pertanyaan tentang servis aku ni, boleh emailkan pada aku atau tuanbri, atau boleh sms pada aku. Aku ni ada kerja full time, masa kerja aku tak boleh angkat phone, harap semua faham.

Pagi tadi aku dah register sebagai Real Estate Negotiator, jadi, kepada sesiapa yang nak masuk membida, aku harap sekurang kurangnya korang boleh ambil pakej register only. Bukan apa, kalau korang pergi bid saja2 tak daftar dengan agent macam aku ni, korang cuma kayakan bank sahaja. Sekurang kurangnya, kalau register dengan aku, kita dah kurangkan modal yang kita keluarkan. Aku tak dapat nak publish complete rate dan servis yang aku tawarkan, kerana ada beberapa isu sensitif, dan juga kadang2 servis ni tailored made. Ada yang tak perlu digunakan, tak payah la aku buat, dan itu boleh mengurangkan kos kepada korang juga. Malam ni aku tak banyak idea nak menulis, mungkin sebab aku penat. Tak cukup tidur ni. Malam ni nak membuta puas2 skit.

*Juruukur suruh aku buat servis buat blog untuk orang lain. Ada ke orang nak? Heheheh.. Mungkin Alhusni akan jadi first customer aku. Blog ayam dia tak siap2 lagi. Setakat ini, aku pandai guna platform blogspot sahaja. Kalau ada sesiapa yang nak buat blog, aku boleh tolong buatkan di masa lapang aku. One time fee RM50.00 sahaja.

Friday, January 2, 2009

Pinjaman untuk bina rumah sendiri.

Petang tadi aku rasa macam nak ke bank update buku asb sambil lepak2 bersama banker. Jadi, aku pun pergi ke CIMB. Pukul 4 baru aku keluar rumah, sampai di cimb dah tutup pulak, ramai sangat orang. Mungkin diorang pun nak update buku juga. Jadi akupun gerak ke RHB pula. RHB pun ramai orang, tapi di counter sahaja, ruang personal banker tiada pelanggan. Akupun lepak dengan banker aku. RHB Puchong ni tutup pukul 6 petang, takde masalah kalau aku pergi lewat pun. First aku mintak tolong dia update buku aku dulu. Done. Adalah sikit dividen untuk aku.. heheh..

Sebenarnya aku nak tau lebih lanjut tentang loan rumah untuk buat rumah di tanah sendiri. Untuk bank RHB, pakej yang terlibat ialah pakej under construction. Contractor akan mintak progress payment dari bank, dan bila duit dah disburse, kita akan mula serve interest berdasarkan jumlah disbursement yang di bayar kepada contractor.

Yang perlu kita ada atau sediakan :

1)Tanah milik kita, dan loan juga atas nama kita. Kalau tanah atas nama bapak kita, kena tukar nama kepada nama kita, dan loan juga atas nama kita. Sediakan geran tanah.

2) Company profile dari contractor. Pihak bank akan review company profile contractor tersebut, sebelum meluluskan pinjaman. Pihak bank akan mengambil kira projek2 contractor terdahulu.

3) Plan rumah dan quotation dari contractor.

4) Dokumen biasa untuk apply loan (ic, slip gaji, bank statement, epf statement dll..)

Aku ingat nak suruh wife aku buat rumah untuk parents dia di Felda tu. Tapi kalau tanah kena tukar nama kepada wife aku, macam leceh la pulak. Takpe, at least aku cari info dulu, kemudian boleh rancang projek. Rate RHB untuk loan amount below 100k adalah BLR-1%.

*minggu depan aku akan daftarkan diri sebagai Real Estate Negotiator. Sila daftar dengan aku sebelum turun auction.

*malam ni turun TT di RJ.

Aktiviti awal tahun.

Selamat tahun baru 2009. Permulaan tahun baru pun aku tak duduk diam di rumah hari ini. Apa aku buat hari ini? Pagi tadi aku repair tombol pintu rumah sewa aku di block sebelah. Payah skit nak repair tombol pintu ini, sebab ada bahagian yang dah patah, dan bahagian skru pula dah haus. Aku tak dapat tanggalkan skru untuk tukar tombol pintu, aku pakai elektrik screw driver tak boleh, aku pakai driller hammer drill pun tak boleh bukak juga. Last aku pakai tukul je, baru boleh. Tu pun ada pecah sikit pintu, tapi aku dah gamkan pakai gam kayu. Alatan je gempak, baru nak belajar guna, hahahah.. alatan kena cukup, baru boleh buat kerja sendiri. Kalau tak asyik nak upah orang je. Tak gempak la kan rumah banyak, semua kerja nak suruh orang lain repair. Kalau kita pandai buat minor repair, banyak yang kita boleh jimat. Aku ingat nak lepak ngan Bri petang tadi, tapi aku ngantuk gila, aku tidur sampai petang. Ya.. hari cuti memang bagus kita habiskan dengan tidur sampai petang. Memang best.


Malam tadi pukul 10.00 malam baru aku lepak ngan Bri dan sifu goyang, Syamoi. Payah nak jumpa Syamoi sekarang, maklum la, busy menguruskan rumah katanya, hahaha.. Hari ni aku jumpa Bri ada 2 tujuan sebenarnya. Tujuan yang pertama adalah, aku nak set up service untuk auction property. Jadi aku akan set up service ini bersama Bri. Yang kedua aku survey rumah untuk kawan aku. Tak payah cerita lokasi la, tempat ini memang hot area. Kalau masuk auction payah nak dapat RP. Selalunya memang ada bidder punya. Nak sewa senang, kemudahan awam, pengangkutan awam, semua cukup dan lengkap. Hari ini, cuma nak pergi tengok keadaan rumah dan check posbox sahaja.

Ada 2 unit yang available untuk lelong, block yang pertama kita orang pergi, ada orang. Walaupun gelap (pukul 1 pagi survey rumah, mana tak gelap), tapi dari luar kita orang dapat lihat meter elektrik bergerak, dan di luar rumah ada selipar. Posbox pun berkunci. Outstanding tak tau lagi, esok la aku check outstanding. Block yang kedua kita orang pergi ni ngeri sikit. Posbox dah kena buka, jadi posbox tak berkunci. Ada bill maintenance. Outstanding tak banyak pun. Dari luar rumah dah nampak kesan simbahan cat warna merah. Aku rasa kes along simbah cat la ni. Meter elektrik pun dah takde, pintu rumah pun tak berkunci. Kita orang selamba masuk. Ngeri beb, dah la malam Jumaat, pukul 1 pagi pulak. Selamba.. masuk dalam rumah, gelap, cahaya bulan tak cukup kuat, cahaya dari handphone terang sikit la. Dinding berconteng, ada mural dari budak2. Tulis tarikh lahir, abc dll.. macam sekolah tadika pulak.. pintu banyak yang dah pecah. Grill takde. Kalau dapat rumah ni, banyak juga la minor repair works, nak kena tukar pintu, pasang grill, cat baru. Tapi ada katil besi, kira semi furnish la.. hahahah.. rumah ni corner lot tu. InsyaAllah, kalau ada rezeki, dapat la rumah ni.



Ok, berbalik pada auction services daripada aku, kepada yang berminat, boleh call aku direct, kalau aku tak jawab, sila hantar sms. Kebanyakan dari korang semua dah faham tentang auction, jadi, korang boleh pergi bid sendiri. Tapi bagi mereka yang tiada masa, dan perlukan value added services, boleh gunakan khidmat aku. Saya sedia berkhidmat!!!

Pakej asas : Daftar sahaja. Bidding process sila buat sendiri. Ini untuk mereka yang dah faham tentang process auction. Bila korang berjaya dalam bidaan, sekiranya ada komisyen dari pihak bank, ada peratusan untuk korang.

Pakej 2 : Site Survey, Report dan bidding process.


Pakej 3 : Full pakej sehingga siap loan documentation dan disbursement. Boleh tambah sehingga dapat penyewa.

Untuk maklumat lanjut, Faris@016-6295840.
More details will be updated soon.

Thursday, January 1, 2009

Selamat Datang 2009

Tahun baru telah tiba. Apa yang kita akan buat tahun ini? Untuk aku secara peribadi, matlamat telah di tetapkan. Mari realisasikan!!!!

1) Membeli 3 buah hartanah. Target minimum untuk aku sahaja. Buat masa sekarang aku masih lagi menumpukan hartanah jenis pangsapuri atau kondominium. Target ini tidak termasuk projek JV. Kalau ada projek JV, itu cuma kegiatan sampingan atau bonus. Projek JV lebih kepada short term investment.

2) Merancang percutian untuk 2010. Aku suka merancang satu percutian besar setahun atau sekurang-kurangnya 6 bulan lebih awal. Untuk 2010, aku nak buat cara backpakers. Aku akan mula mencari tempat yang sesuai untuk aku buat cara backpackers ini. Destinasi percubaan adalah sekitar Negara-negara Asia dahulu (Vietnam, Laos, Myanmar, Thailand..). Mungkin percutian cara backpackers akan mengambil masa 1-2 minggu. Ada berani nak join aku? Sebelum 2009 tamat, aku akan pastikan aku ada beberapa orang yang akan turut serta dalam percutian cara backpackers ini, dan aku akan tetapkan lokasi, maklumat berkaitan dan tempahan untuk motel/bilik dan tiket penerbangan. Budget kena kira. Percutian kedua, adalah bersama famili, tengah nak pilih destinasi. Adakah Indonesia? London? Gold Coast? Atau setakat Singapore je? Atau buat Umrah? Nak kena pikir.. naik flight? Naik train? Macam best naik train lama2.. Tahun ni punya percutian aku dah rancang tahun lepas. Cuma tunggu tarikh je.

3) Memulakan perkhidmatan membida berpakej dan memajukan perkhidmatan ini. Setelah aku register sebagai real estate agent, aku harap ramai yang akan berdaftar dengan aku, sebelum pergi membida. Detail pakej akan di keluarkan minggu hadapan. Sila dapatkan perkhidmatan aku. Mari membeli property beramai2. Jangan hanya melihat. Tingkatkan tabungan anda. Belilah hartanah. Register dengan aku. Kita kaya bersama!!!

4) Meluaskan network untuk melengkapkan pakej yang aku offer. Kalau nak maju, nak bersaing, pakej kena menarik, terbaik dan berkualiti. Kena luaskan network di kalangan lawyer, baker, contractor dan lain2. Kalau buat sambil lewa, aku hanya akan menjadi Melayu di takuk yang lama. Kita tidak mahu menjadi Melayu yang di cop malas, dengki, suka pakai kabel, kerja nak senang, suka berangan tanpa action, dan lain2 (sila tambah sendiri sikap buruk orang kita..). Kita mesti maju dan berdaya saing atas kekuatan dan kemampuan kita. Tolong menolong. Berubah untuk kejayaan!!


4 cukup. Hari ni takde masa nak berfikir banyak. Macam mana dengan anda semua?

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com