Tuesday, September 28, 2010

Jemputan ke Open House Satu Solution

2 Oktober ini, Satu Solution akan mengadakan open house. Bermula dari pukul 2.00 petang, di jemput rakan2 dan sahabat handai sekalian hadir ke majlis kami. Acara makan2, sembang2, cerita raya, cerita rumah lelong, semua boleh. Nak main cash flow pun boleh. Malamnya, pukul 9.30 malam, kita akan buat TT di Nasi Kandar Line Clear pula. Sila lah datang.

Alamat : 33-2 Jalan Dwitasik, Dataran Dwitasik, 56000 Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Tuan Besar Satu Solution, Tuanbri @ 016-3106500

Kita buka cerita lelong pulak. Semalam petang aku dan Bri ke Ehsan untuk membida bagi pihak client lagi. 2 unit hartanah yang hot. Hartanah pertama, sebuah low cost berdekatan dengan office Satu Solution yang sememangnya hot. Harga tak menentu, kadang2 boleh dapat below 60k (jarang2..), kadang2 boleh dapat below 70k (kadang2..) tapi selalunya, kena siapkan target atas 70k kalau serius membeli. Kalau target bawah 65k tu, boleh dikatakan bakal membuang masa sahaja. Nak cuba boleh, tapi kemungkinan besar akan tewas. Target Azhar tinggi juga. Block D bhai.. baru lagi. Rumah pun cantik, nampak macam takde orang. Bila lelongan dimulakan, 8 orang yang masuk membida. Hahahah.. Dari harga 50k, masuk ke angka 70k, dah tinggal 2-3 orang serious bidder sahaja yang masih menyambut bidaan, termasuk aku. Akhirnya? Harga mati pada 80k. Mahal sangat dah tu. Ah.. tiap2 bulan ada unit lelong di sini, bulan depan cuba lagi. Hartanah kedua, sebuah apartment di Shah Alam, dengan harga rizab 180k. Hot tempat ni dari semenjak belum adanya MSU lagi. Bila siapnya MSU bertambah2 hot tempat ni. Seriously, kalau masuk lelong sebelum ini, 180k ni orang tak pandang lagi. Last lelongan, Pendekar Nija masuk dan menang pada harga 174k. Itupun dah kira harga yang tertinggi buat masa itu. Sebelum lelongan bermula, agent2 try mencari pembida2 terlibat untuk nego. Rupanya semua taknak nego, masing2 cuma nak offer, dan angkat rumah, tak mahu accept offer. Pendekar Renza yang sebelum ini pernah menang pada harga 160k, akan melawan. Dengan hanya 3 pembida, debaran bermula. Nilai sekali bidaan di tetapkan 2k setiap kenaikan. Dari 180k, naik perlahan2 ke 190k dan mula melepasi 200k. Pendekar Renza terus bertarung dengan agent Cina yang selalu masuk membida area ini juga. Dari 200k angka terus meningkat ke 210k… 220k.. malahan melepasi 230k… hahahahah.. aku dah cuak.. Pendekar Renza masih melayan.. agent Cina juga masih melawan.. akhirnya.. agent Cina menang pada harga 236k.. Arrgghh.. rekod yang gila… Orang2 Kaya Shah Alam yang lain hanya ketawa mendengar harga baru ini. Hahahahaha… Dengar cerita kadar sewa di sini dah cecah 2k satu unit. Boleh la Nija letak sardine 10 ekor bila dia dah mula sewakan unit 174k dia nanti. Unit yang Renza dapat sebelum ini, dah selamat di isi oleh 10 sardine juga. Tak tau la sardine perempuan ke, sardine lelaki. Jangan kecewa Pendekar Renza, bulan depan kita cuba lagi.. hehehh
Ada satu unit Teratak yang dilelong pada 54k semalam, tiada pembida. Sebelum ini harga 60k, tiada pembida juga. Jadi, next auction harga akan turun menjadi 48.6k sahaja. Menurut pelelong, kemungkinan besar unit ini akan di lelong semula bulan Oktober nanti, Lelongan Mega RHB. Ya.. Lelongan Mega RHB akan kembali bulan Oktober nanti. Bersedia untuk membida nanti.

Malamnya aku ke Shah Alam nak usha rumah yang akan di lelong esok, sambil berjumpa dengan Joefizi. Joefizi ni pun boleh tahan power, anak didik Asri Anak Rombau. Mana Asri eh? Lama tak dengar cerita. Esok nak bida satu unit untuk abang Joefizi. Ada cerita menarik juga di sebalik cerita nak masuk lelong ni. Sebenarnya, beberapa minggu yang lepas, Abang Joefizi dah survey satu unit apartment untuk pembelian subsale. Unit yang dia nak beli ni, di miliki oleh seorang kontraktor. Rumah diduduki oleh adik pemilik tersebut. Abang Joefizi pun dah setuju la nak beli. Minggu lepas baru bayar duit booking 1k. Sekali Joefizi pun bagitau la ada satu unit nak lelong di kawasan yang sama. Lepas dapat detail dan info melalui POS, rupa2nya, rumah yang nak dilelong ni, rumah yang abang Joefizi nak beli dari subsale ni la. Hahahahah… owner sudah kencing sama abang Joefizi da.. Joefizi pun tak tau apa kesudahan cerita ni, yang penting, esok nak bida dulu unit ni. Sehingga pukul 7 petang ni, unit tersebut masih on lagi untuk di lelong. Kita tengok esok apa cerita.

Lelongan pagi tadi pun takde bawak balik hasil. 2 yang kita nak masuk, satu dah pun called off. Tinggal satu tu pun, harga naik dari 64k kepada 79k. Masa harga 72k lelongan yang lepas bulan July, takde sape nak masuk.. Esok, Bri akan turun lelongan di KL dan aku akan ke lelongan di luar KL pula.

*jangan lupa datang 2 Oktober ni!!

Sunday, September 26, 2010

Cerita Rumah Lelong Ridzuan

Jumaat yang lepas, seperti hari2 biasa sepanjang minggu ini, aku turun membida untuk pihak client. Kalah lagi.. hahahah.. rasa2 budget dah power, dah cukup tinggi, ada orang lain lagi tinggi. Landed property di Puchong, 9 pembida. Tapi yang paling ramai pembida, satu unit di Sri Desa Apt, dengan 35 pembida. Dari harga 120k naik kepada 211k. Selesai lelongan, lepak dengan pelelong Ehsan jap sementara menunggu Ridzuan datang. Ali Ehsan cakap dia masuk Astro Awani siaran pukul 4.30pm tentang property talk. Nak tengok apa, aku kat tempat lelong, dengan dia. Lebih kurang pukul 5.00pm Ridzuan sampai, aku dan Ridzuan ke office lawyer Ridzuan dulu. Kes Ridzuan ni, aku advice dia untuk beli satu unit apt di Ampang pada bulan June yang lepas, di lelongan Mega RHB. Menang pada harga reserve 124k sahaja berbanding market value sekitar 200k. Sebelum bidding, aku dah turun site untuk survey, nampak ada orang tapi tak buka pintu. Barang2 banyak di luar rumah. Following my guts, aku advice Ridzuan untuk masuk membida. Dengan tempoh 120 hari, kami ada banyak masa. So far lawyer dah advice pihak bank untuk released payment kepada pihak RHB sebagai bank pelelong. Cuma masalah tak dapat tengok rumah dan berjumpa dengan penghuni sahaja lagi.

Selepas menang dahulu, aku ada pergi lagi untuk jumpa penghuni, tapi tiada orang di rumah. Beberapa hari sebelum puasa aku ada pergi lagi, dan dapat berjumpa dengan penghuni. Yang ada cuma seorang nenek yang baru sampai dari kampung untuk berpuasa bersama keluarganya, dan cucu2 nya. Dari pertanyaan yang aku buat, rumah ini milik mereka. Aku dapatkan no phone tuan rumah untuk aku call kemudian. Agak kerap aku call dan sms, dia cuma balas sekali sahaja. Katanya nak call aku balik, tapi sampai sudah tak call aku. Macam cubaan untuk mengelak. Kita bagi peluang dahulu. Lagipun tempoh masih panjang lagi. Ridzuan tak banyak masa, isnin dia dah nak terbang semula ke Dubai, jadi, Jumaat lepas kami terjah saja ke unit tersebut.

Sesampai disana lebih kurang pukul 8 malam. Agak lama nak buka pintu, akhirnya anaknya yang aku jumpa sebelum ini, buka pintu. Katanya ibu bapanya keluar pergi beli makanan. Kami katakana, kami datang nak tengok rumah sahaja. Kalau begitu, lebih kurang sejam lagi kami datang semula. Sementara tu, lepak di bawah makan nasi lemak. Lebih kurang pukul 9 malam, kami naik semula ke unit terbabit, setelah lama ketuk pintu dan tunggu diluar, akhirnya dapat juga kami berjumpa dengan tuan rumah tersebut. Dia keluar bersama isterinya. Dia tak dapat bagi kami masuk dalam, sebab banyak barang dalam rumah dia. Dari cerita2 dia, dahulunya dia ada kedai makan, tapi business tak jalan, kedai pun tutup, banyak barang2 perniagaan terpaksa diletakkan di rumah dan di beberapa tempat lain. Dia sebenarnya kecewa dengan pihak bank, yang tak dapat bertimbang rasa dan berbudi bicara untuk menunggu dia melangsaikan tunggakan. Tutur kata dia baik, dia rela serahkan unit ini pada Ridzuan, Cuma dia minta tempoh sedikit untuk dia cari rumah lain dan akan handover unit tersebut bulan hadapan. Pada aku, bank patut lebih bertimbang rasa dan bagi sedikit masa. Sebenarnya bank dah terima duit epf dan ada lump sum payment yang tuan rumah dah jelaskan juga (menurut katanya), cuma tunggakan berbaki lebih kurang 3k sahaja tidak dapat dilangsaikan lagi. Kerana kecewa, setelah penat berusaha sana sini akhirnya dikecewakan, mereka ambil keputusan untuk ignore sahaja, termasuk ignore bakal pembeli dan pembeli baru. Sebab itu dia tak jawab panggilan aku dan tak buka pintu. Tapi akhirnya dia fikir, dia patut jumpa kami. Kesimpulannya, dia akan keluar bulan hadapan, dan unit boleh disewakan. Kadar sewa pun boleh tahan, antara 1-1.2k sebulan boleh dapat. Halfway settle. Aku harap tiada apa2 masalah lagi selepas ini.

Semalam, di lelongan NCM, unit2 yang aku nak bida, semuanya called off. Hahahahah.. unit di Sri Kembangan aku tak masuk. Seperti biasa, dari RP 90k dengan 10 pembida, harga mati pada 108k. Telah ku duga, harga akan naik melebihi 105k. Tak sia2 aku tak masuk membida.

Untuk sessi TT, di tetapkan di Line Clear, Bandar Sri Permaisuri, berdekatan dengan office kami. Waktu selepas pukul 9.30 malam pada 2 Oktober. Sessi open house akan di tetapkan kemudian, kerana Bri nak buat open house untunk geng Hartawan Hartanah dia sekali. Berjumpa kita 2 Oktober nanti okey!!

Wednesday, September 22, 2010

Rumah lelong bukan lagi niche market

Membeli hartanah melalui acara lelongan bukanlah lagi niche market. Persaingan sekarang sentiasa sengit, walaupun kadangkala terdapat beberapa kes kita bernasib baik dapat harga reserve atau menang pada harga yang rendah. Semakin ramai yang mula membeli hartanah melalui acara lelongan, dan kebanyakannya follow hot area yang sudah diketahui ramai, mengakibatkan harga belian meningkat. Kita tak dapat selalu beli hartanah dibawah 20-30 % market value. Satu factor yang menyumbang kurangnya aku menulis di blog adalah kerana ini. Ingat seronok ke tengok orang beli hartanah mahal2 dah dekat dengan market price? Habis aku nak beli lagi macam mana? Kena follow trend beli harga tinggi? Hahahah.. tak payah.. Sebagai contoh, di Sri Kembangan, apartment yang dahulunya biasa dibeli pada harga di bawah 95k, kini setiap kali lelongan sekurang2nya naik sehingga 105k. Dengan market value sekitar 120k, Padahal setiap bulan, pasti ada lelongan untuk unit di sini. Aku tak mampu advice client beli pada harga tinggi, disebabkan kita mahukan pulangan yang berpatutan atas pelaburan yang kita buat. Client aku, kebanyakannya pelabur hartanah seperti aku. Lain cerita kalau membida untuk duduk sendiri. Dapat harga below 10-20% market value pun dah cukup baik. Kalau nilai pulangan below 10%, aku rasa ada baiknya kita terus menyimpan di asb.

Untuk menjadikan hartanah lelongan niche market semula, agak sukar, sebab kebanyakan orang telah mengetahuinya. Tapi, sekiranya langkah Bank Negara menetapkan margin of finance pada 80%, terdapat kemungkinan yang pelaburan hartanah boleh menjadi niche market semula. Tak semua orang, buat masa ini, mampu untuk fork out 20% untuk di jadikan deposit pembelian rumah. 20% deposit dah macam deposit untuk beli 2 hartanah. Kalau sebelum ini kita boleh beli 4-5 rumah setahun, mungkin bila Bank Negara laksanakan pembaharuan ini, peluang untuk membeli semula pada harga rendah terbuka semula. Ya, aku sokong langkah untuk mengurangkan margin of finance kepada 80% kerana aku seorang pelabur. Aku menggalakkan orang membeli hartanah, kerana aku juga pembeli hartanah. Pada aku, kita akan nampak susah pada permulaan pembelian sahaja, bila kita terpaksa keluarkan 20% deposit. Hal2 yang berlaku selepas itu, aku rasa, dengan apa yang aku buat sekarang, kita boleh dapatkan semula modal permulaan 20% kita tersebut, malahan ada untung lagi. Seperti biasa, rolling2 rolling2.. Kalau dapat beli secara tunai, kemudian cagarkan/buat pinjaman bank pada margin 80%, masih ada untungkan.. (Kalau beli below market value 30-40% la.. hahahaha).

Muka hadapan Utusan Malaysia memaparkan berita ini. Ya, kerajaan masih mengekalkan margin of finance pada kadar 90%. Tapi itu tidak tertakluk pada pembelian hartanah ke 2,3 dan seterusnya. Ada juga kes2 terbaru client Satu Solution tidak dapat margin 90%, disebabkan komitmen yang tinggi, dan juga disebabkan pembelian yang ke 2 dan seterusnya. Ada juga yang tak dapat loan langsung, nasib baik ada standby cash. Langkah terbaik macam tu la.. kalau tidak, hangus deposit. Ada juga tak bernasib baik, tiada standby cash, lalu hangus la deposit.

Apa cerita lepas raya ni? Kita masih dalam mood raya kan? Aku dan Bri dalam perancangan untuk buat TT bergerak dan juga Sambutan Hari Raya dengan aku dan Bri di office kami. Juga perancangan untuk membuka kelas pelaburan hartanah lelong untuk beginner dan novice. Expert tak payah kot.. kalau dah expert nak pergi kelas buat hapa lagi.. hahahah.. Juga sessi permainan Cashflow 101. Kemungkinan besar 1 June Aku dan Bri akan buat TT pertama, mungkin di kawasan office kami, Bandar Sri Permaisuri. Ada orang nak datang tak? Dan esoknya, 2 Oct, Open House Satu Solution pula.. Ok tak?? Seriously, jadual aku padat sampai hujung bulan. Terkejar2 sini sana. Sebab itu nak buat TT dan Open House bulan Oct. Lastly, aku dan Bri tengah cari sumber nak pasang mesin kad kredit, senang nanti client nak beli rumah, swipe je. Lagi bagus kalau dapat yang boleh convert 12-36 months installment. Nak beli rumah? Nak repair rumah? Nak bayar yuran peguam? Nak apa lagi?? Leretkan sahaja kad anda… hahahahah… hohohoho..

Testing. Next week listing.

Tarikh Lelongan

Hari

Alamat Hartanah

Harga Rizab

(Selangor)

27-Sep

Isnin

513 Rumah Pangsa Nilam Sari, Jalan Plumbum 7/100A, Shah Alam

RM55,000.00

28-Sep

Selasa

B-01-03 Block B, Flora Damansara, Jalan PJU 8/9, Bandar Damansara Perdana

RM48,600.00

28-Sep

Selasa

616 5th Floor, Block 38, Section 7, 40000 Shah Alam

RM49,500.00

28-Sep

Selasa

5A-103 Emerald Hill Condominium, Changkat Bukit Indah 2, Ampang

RM144,000.00

28-Sep

Selasa

B9-17-28 Block 9, Jalan PJS 2B/1, Desa Mentari 2, Petaling Jaya

RM47,385.00

28-Sep

Selasa

E-607 Kelana Puteri Condominium, Jalan SS 7/26, Kelana Jaya

RM190,000.00

28-Sep

Selasa

B5-08-01 Jalan PJS 6/5B, Desa Mentari, Petaling Jaya

RM45,000.00

28-Sep

Selasa

B1-6-22 Jalan PJS 6/5E, Desa Mentari, Petaling Jaya

RM54,000.00

28-Sep

Selasa

B9-15-03 Desa Mentari, Petaling Jaya

RM47,385.00

28-Sep

Selasa

B-13A-12 Pelangi Damansara, Petaling Jaya

RM51,030.00

28-Sep

Selasa

D-09-13 Apartment Taman Medan Jaya, Petaling Jaya

RM81,000.00

29-Sep

Rabu

Unit No. 1-07-21 Desaminium Flora, Jalan Flora, Sri Kembangan

RM100,000.00

29-Sep

Rabu

E1-3-42 Permai Villa, Persiaran Puchong Permai, Taman Puchong Permai

RM110,000.00

29-Sep

Rabu

F-14-11 Pangsapuri Seri Nilam, Jalan Wawasan 3/8, Bandar Baru Ampang

RM51,030.00

29-Sep

Rabu

23-7-7 Block 23, Ilham Apartment, Jalan Sastera U2/1, Taman TTDI Jaya

RM100,000.00

29-Sep

Rabu

F3A03A Perdana Exclusive Condominium, Damansara Perdana

RM205,000.00

30-Sep

Khamis

P4-A-03A-03A Sri Raya Apartments, Taman Sepakat Indah

RM80,190.00

7-Oct

Khamis

Unit No. E5-3 Bella Vista Apartment, Jalan Cahaya 13, Ampang

RM135,000.00

16-Oct

Sabtu

No. 7-04-08 Block Keruing, Desaminium Rimba Apartment, Sri Kembangan

RM121,500.00

(Kuala Lumpur)

16-Oct

Sabtu

204-4-4 4th Floor, Block 204, Sri Suajaya Condominium, Kuala Lumpur

RM108,000.00

29-Sep

Rabu

D-16-2 Westminster Park, Sri Putramas Condominium, Jalan Kuching

RM192,000.00

29-Sep

Rabu

B1-14-2 Pantai Hillpark, Phase 2, Jalan Pantai Dalam, Kuala Lumpur

RM153,000.00

28-Sep

Selasa

A-7-6 Pelangi Magna, Metro Prima, Kepong

RM63,000.00

27-Sep

Isnin

22-13-10 13th Floor, Block 22, Desa View Towers, Jalan Kolam Air, Kuala Lumpur

RM65,600.00

27-Sep

Isnin

13-13-5 Block 13, Bukit OUG Condominium, Bukit OUG, Kuala Lumpur

RM120,000.00

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com