Sunday, December 15, 2013

Cerita Leong Bulan Nov dan Awal Dec 2013

Ini cerita bulan lepas.
Cerita pasal lelong, dari January sehingga awal Disember, total 37 unit telah dimenangi. It’s within target. Target sebulan 3-4 kemenangan atau lebih kurang 40 unit setahun. Target yang agak moderate, tidak terlalu tinggi. Tapi untuk mencapai 40 unit setahun itu, lebih dari 400 unit setahun perlu di bida. Bulan November agak kurang memberangsangkan. Banyak unit yang called off. Lelongan CIMB Mega sebagai acara tetap membuang masa, menyaksikan status tetap, kalah. Unit Medium Apt Flora Damansara 85k yang selalunya boleh dimenangi pada harga di bawah 130k, naik pada harga 155k selain Bukit OUG yang naik dari 275k kepada 370k. Putra Intan di Dengkil juga hebat, dari 90k naik kepada 158k.



18 November lepas aku turun ke NCM bersama Norman untuk membida satu unit di Puchong Permai. Aku pernah membida untuk diri sendiri pada harga sekitar 80k, pernah membida untuk Azhar Zain pada harga sekitar 90k, dan untuk Cengkok pada harga sekitar 110k. Unit pada kali ini, dengan harga reserve 160k adalah unit non-bumi. Kita dah budget power, lebih dari 180k. Harapan memang tinggi untuk menang. Norman masih belum berjaya mendapatkan unit lelong untuk tahun ini. Walaupun ada 5 pembida kesemuanya, dan hanya kami pembida Melayu, itu bukan masalah. Aku yakin boleh menang. Bila bidaan bermula, rupanya kita tewas tipis. Memang last aku angkat 190k, tapi pembida lain angkat lagi pada 192k. Bukan rezeki lagi untuk Norman.


21 Nov pula, ada lelongan sebelah pagi di PAH. Aku collect bank draft pukul 10 pagi dari Azureen di Jln Sultan Ismail dan terus gerak ke PAH. Azureen datang menyusul tak lama kemudian. Satu unit di Seksyen 16, Shah Alam akan di bida. Bulan Okt, unit dilelong pada harga 115k, tetapi tiada pembida. Azureen kata dia dah tengok rumah. Aku yakin dengan pemerhatian dia, dan kita teruskan untuk membida. Di PAH, tidak lah ramai sangat orang yang datang membida, dan kalau ramai pun, unit di Melaka, yang menyaksikan Yob datang bersama Ruhaifi. Kalau musim cuti sekolah barulah dua2 budak ni datang sekali, kalau tidak, boleh Nampak salah sorang sahaja. Unit di Melaka start dulu, dan Yob dan Ruhaifi tewas lagi. Untuk unit Seksyen 16, Azureen berjaya mendapatkan pada harga reserve, 103.5k. Dengan market value sekitar 150k, ianya satu pelaburan yang agak berbaloi. Dah lama mencuba, lebih dari 10 percubaan, baru kini berjaya. Tahniah.


28 Nov pula aku ke Sabak Bernam Land Office untuk membida satu unit landed dengan harga reserve 40.5k. Sabak Bernam.. peerrghh.. boleh tahan jauh. Pukul 6.30 pagi aku gerak, dari Puchong menuju ke Lebuh Raya Guthrie dan keluar untuk ikut Jalan Persekutuan No 5. Dekat2 pukul 9 baru sampai Sabak Bernam. Jumpa Zam Luqman di Petronas dan gerak ke Land Office untuk breakfast dulu. Selesai breakfast baru gerak nak pergi register. Bila sampai tempat lelongan, agak mengejutkan juga, bila ramai agent2 KL yang aku jumpa di sini. Aku sangkakan, laluan mudah untuk menang harga reserve, rupanya laluan sukar dengan 19 pembida.  Bila lelongan bermula, Zam Luqman tunggu luar, aku masuk dalam bilik lelong. Kenaikan pertama di tetapkan pada harga 45k, dengan setiap kenaikan 5k. Dengan market value sekitar 60k sahaja, memang itulah harga yang last aku angkat, sebelum dipintas dan akhirnya dimenangi orang lain pada harga 70k. Boleh tahan bosan juga perjalanan balik aku, sebab kalah. Tapi ianya pengalaman yang menyeronokkan, sebab aku dah berhasrat untuk membida di luar kawasan untuk diri aku sendiri, kalau ada yang sesuai.

Awal Disember, aku sempat turun ke Lelongan Mega Affin Bank. Tempat yang mengimbau kenangan lama, sebab dah lama tiada lelongan di adakan di Renaissance Hotel. Dulu2 RHB Bank akan buat Mega Auction, setanding atau sebenarnya lebih gah dari CIMB Bank. Sebabnya, deposit sama, 5%, tapi pelelong ada 4-5 pelelong di bilik yang berlainan, dengan lebih kurang 500 unit dilelong pada satu hari berbanding CIMB Mega Auction yang cuma ada 2-3 pelelong. Jumlah hartanah yang lebih banyak, dan area yang memang terbaik. Yang menjadi tumpuan selalunya Penara dengan harga reserve 40k, dengan sekali lelong ada 3-4 unit yang kadang2 menarik 30-40 pembida. Tapi bila RHB rajin called off, tiada lagi acara Mega Auction yang RHB jalankan. Hari ini, Affin Bank pula buat Mega Auction di sini. Dengan 5 pelelong di 3 bilik berasingan. Aku cuma masuk untuk lelongan Tancorp dan PAH. Ceritanya, aku dah set alarm di smart phone, tapi aku bangun lambat juga. Pukul 9.08 pagi baru aku terjaga, menggelabah beruang. Lelong pukul 10 pagi bai… Hal bank draft, dokumen berkaitan memang aku dah selesaikan. Siap mandi, capai beg terus gerak. 2-3 minit sebelum pukul 10 baru aku sampai untuk register di Tancorp, dan terus ke PAH untuk register lagi. Nasib baik sempat. Daripada 3 yang aku masuk, cuma satu yang mengena. Nasir Kia, yang juga dah banyak kali mencuba, baru hari ini berjaya dapat satu unit, apartment di Balakong pada harga 46k.  Unit lain yang tak berjaya di bida adalah unit di Subang Suria, pada harga reserve 56k yang naik kepada 127k, dan unit di Subang Impian untuk Samsul Brunsfield yang tewas tipis. Ramai jumpa kawan2 di sana, dan ramai yang mencatat kejayaan juga. Tahniah.. tahniah..



Sabtu 14 Dec, lelongan Mega CIMB di adakan kembali, dan aku membida 6 unit. Hal bank draft dah aku selesaikan 2-3 hari sebelum. Cuma player macam Hafizi Manan yang selalu bagi funds last minit, aku cuma bawa cash pada hari lelongan. Small amount sahaja, sebab unit2 pilihan dia dalam range harga 60k ke bawah. Jadi, aku yakin boleh bagi cash sahaja di hari lelongan. 4 unit untuk PAH dan 2 unit untuk NCM. PAH akan memulakan lelongan pukul 10.00 pagi. Pukul 9.30 pagi aku sampai, tapi barisan untuk pendaftaran dah panjang gila. Macam biasa, petugas PAH kelam kabut nak register, pendaftaran untuk tunai tidak di benarkan. Jangan kalut, kena cool. Aku daftar dahulu dengan bank draft, 2 unit yang aku nak register tunai aku kiv kan dulu. Lepas tu baru cari bank draft. Dah jumpa bank draft, baru register semula 2 unit lagi. Selesai pendaftaran untuk PAH, beratur lagi untuk pendaftaran dengan NCM. Dari 6 unit yang aku nak masuk ni, ada beberapa yang aku rasa boleh menang. Rasa je..

Lelongan PAH hanya bermula pada pukul 11.00 pagi. Satu unit di Kajang yang aku bida untuk Akhi, dengan harga reserve 50k, ada 5 pembida. Tewas pada harga 65k. Satu unit di Seksyen 25 dengan harga reserve 64k yang aku bida untuk banker aku Kamaldeep, ada 9 pembida. Tewas pada harga 92k. Menunggu giliran seterusnya sampai mengantuk, akhirnya tiba giliran untuk membida satu unit di Seksyen 19 Shah Alam. Dengan harga reserve 40k, 5 pembida, tewas lagi pada harga 70k. Seterusnya, membida untuk Salwana yang juga member Wida (Wida yang introduce), dan juga rakan sekerja Cengkok di TNB. Satu unit di Taman Melati pada harga reserve 90k, dengan 12 pembida. Tewas juga pada harga gila,156k. Harga2 unit lain pun boleh tahan gila. Satu unit low cost di Ampang/Ulu Kelang berkeluasan 500+sqft, Kelumpuk Mawar, naik sehingga 176k. Satu unit di Menara Alpha, harga reserve 240k, aku suruh Norman masuk. Dia tak berani, sebab hits dalam lelongtips tinggi, selain non-bumi lot. Kita expect ramai yang akan masuk, dan harga akan jadi tinggi. Mulanya memang ramai yang masuk, tapi akhirnya disqualified sebab pelelong nyatakan pada saat akhir ianya Bumi Lot. Tinggal 2 pembida sahaja. Salah satu pembida juga non-bumi, yang juga akhirnya menarik diri. Last2 tinggal pembida tunggal Melayu yang dapat pada harga reserve 240k. Rugi.. rugi.. tak masuk.


Lelongan NCM bermula lebih kurang 12.30 tengahari. Aku masuk untuk Khairi, untuk satu unit di Dengkil. Dengan harga reserve 72k, 22 pembida, harga permulaan yang Mr Foong tetapkan pun 90k. Sempat la 2-3 kali angkat sebelum harga melebihi 100k dan akhirnya mati pada harga 140k. Unit terakhir yang aku bida, satu unit di Seri Kembangan dengan harga reserve 38k dengan 5 pembida. Akhirnya mati pada harga 56k. Tewas juga. Lebih kurang 1.45 petang baru lelongan selesai termasuk urusan pemulangan bank draft. Seperti biasa, Lelongan Mega CIMB adalah acara tetap membuang masa yang menjanjikan harapan tipis untuk menang. Tapi tetap kena cuba.



Minggu yang mendatang sehingga hujung bulan, aku tetap akan turun membida. Berjaya atau tidak, belakang kira, yang penting cuba dulu. 

Wednesday, October 23, 2013

Cerita Lelong

Salam.. lama tak jenguk blog. Kadang2 macam tu lah.. malas nak update. Datang aku punya malas, 2-3 bulan juga tak update. Kawan2 pun dah tanya, bila nak update blog. Masalah terbaru, laptop aku rosak. Screen problem. Laptop dah tua, dah dekat 5 tahun aku pakai. Nak beli screen baru, malas, nak cari sparepart, lama aku tunggu, dekat seminggu hantar kedai, takde lagi dapat spare partnya. Last2 aku trade in je. Banyak cerita, banyak yang berlaku, banyak juga yang menang, lagi banyak yang kalah. Sambungan ringkas dari cerita sebelum raya puasa dahulu, aku dan Brader X dah pun berjumpa dengan owner asal unit di Puncak Alam tersebut, dan owner masih mahukan unit tersebut, untuk dia tinggal. Masalah timbul bila dia nak keluarkan duit epf, tapi bank tak bagi masa yang mencukupi untuk dia melakukan pengeluaran, maka, disebabkan itu, unitnya terlelong. Owner asal setuju untuk bayar pampasan kepada Brader X, dan, dia akan selesaikan masalahnya dengan pihak bank. Brader X pun terpaksa lah mencari unit lain. Bukan kerja senang. Sebelum raya puasa, iaitu pada bulan May dan bulan July, aku dah dapatkan 2 unit untuk Brader X dengan harga yang cantik. RM40,500.00 pada bulan May, dan RM44,500.00 pada bulan July. Selepas raya, tak dapat dah harga below 50k. Pada lelongan CIMB bulan August, harga dah mula cecah 102k untuk lelongan Mega CIMB. Lelongan di pejabat pelelong, dah cecah 70-90k, dan bulan September dan Okt, lelongan Mega CIMB, harga dah cecah 102k kembali. Walaupun misi mustahil, kalau ada lagi, kita akan cuba juga.

Bulan August, bulan Raya, bulan kemerdekaan, tak banyak unit yang aku masuk. Yang betul2 aku masuk lawan cuma 8 unit sahaja, dari 40 unit yang sepatutnya masuk, akhirnya called off. Itu pun menang satu sahaja. Yang menang satu itu pun, memang dah tahu menang pun, sebab client tak bagi budget. Dia kata, lawan sampai menang. Bulan September, pula menang 6 unit. 6 September, hari Jumaat, aku ke Land Office Klang untuk membida satu unit untuk member Zam Lokman. Remy juga turun ke Land Office Klang. Disebabkan kereta aku rosak, aku pergi dengan Remy. Hasilnya, kedua2 unit berjaya di bida.  Bulan Okt, di mulai dengan Lelongan Mega CIMB. Tahun ini, aku tak pernah lagi menang unit di lelongan Mega CIMB. Punyalah payah nak dapat unit2 CIMB. 12 Okt, lelongan Mega CIMB, aku masuk 4 unit untuk Hafizie, dengan harapan dapat 2 pun cukup lah. Satu called off, tinggal 3. Unit di Seksyen 24, dengan harga reserve 68k, tewas pada harga 96k. Unit di Seksyen 17, yang mana, bulan March tahun lepas, aku pernah menang untuk Brader X tapi dia tak teruskan pembelian, menyebabkan unit di lelong semula, dan 2 kali tiada pembida. Hari ini, harga reserve 52k sahaja, mula menarik ramai pembida. Tewas pada harga 75k. Dan unit terakhir untuk aku bida, Seksyen 25 pada harga 63k, menang pada harga 65k. Baru lah merasa menang unit di lelongan Mega CIMB untuk tahun ini. Ada satu kes yang menarik perhatian orang ramai di tempat lelong bila ada pembida yang beremosi. Wujud isu nak saman bank, nak saman pelelong, nak report polis selain maki hamun. Banker aku, Kamaldep pun asalnya nak bida unit ini, nasib baik tak jadi. Rakan agent lain, ada yang masuk membida unit ini, dan merasa bahangnya. Ringkasan isunya, sekitar pertengahan tahun 2000 lebih kurang, unit ini di beli secara subsale, beberapa tahun kemudian, proses tukar nama masih belum dilakukan, tapi owner asal di isytiharkan bankrap. Proses tukar nama tidak dapat dilakukan. Kemudian, owner asal pun dah meninggal, dan tahun ini pula, unit tersebut pun masuk lelong pada harga 140k. Harga yang di jual secara subsale adalah 90k. Bila dah masuk lelong, mula panas. Akhirnya, di beli oleh pembeli subsale tersebut, pada harga 182k. Jarang2 dapat tengok drama panas macam ni. Pernah jugalah 4-5 kali. Tapi tak sepanas ini.


Semalam aku turun lelong di Amcorp Tower untuk Nasir Kia. Cubaan kali ke berapa, aku pun dah tak ingat, masih belum berjaya. Di PAH, unit telah called off, di Leong, dari harga 36k, dengan 7 pembida, tewas pada harga 63k. Hari ini, aku ke Ehsan Auc, untuk menemani pembida, Uncle Vijayan datang sekeluarga untuk anaknya Danny membida satu unit di Jenjarom. Aku baru kenal dengan Uncle Vijayan bulan Sept yang lepas. Dia menang satu unit di Jenjarom pada harga reserve 50k, unit bumi lot. Kononnya aku nak masuk membida untuk Hafizie, tapi last minute Hafizie tak nak. So, aku datang untuk mewakili client Izwan Latiff, dan menang reserve satu unit di Desa Mentari. Saja aku tegur, sebab dia dah menang. Rupanya wife dia bumiputra Sarawak, sebab itu boleh beli. Katanya dia nak cari unit lagi di situ, kalau ada lagi, untuk anaknya. Ada juga satu dua unit kemudian, tapi called off. Dan hari ini, satu unit double storey akan di bida. Masalahnya si budak emo, Hafiz Kamaruddin pun nak masuk juga. Atas semangat setiakawan yang tinggi (Heheheh), kita bagi Uncle Vijayan menang unit ini. Unit di menangi pada harga 294k. Takpe Hafiz, ada 2 unit lagi di Jenjarom yang kau boleh masuk…



Total kemenangan untuk tahun ini, sudah 35 unit berjaya di bida. Sasaran adalah 50 unit. Dapat menang 40 unit pun dah kira bagus. Dengan baki lebih kurang 2 bulan lebih lagi, misi mencari untuk client2 seperti Hanan, Norman, Azureen, Cengkok, Brader X, Dr Ahmad Rahman, Ahmad Ariff, Faruqy, Hafizie, Abdul Syukur, Samsul Brunsfield ( Kau nak cari lagi kan?? Hehehe), Nasir Kia, Khairul Ariffin, Kamaldep dan lain2, akan di teruskan. 


Wednesday, July 31, 2013

Lelongan Bulan July 2013

Bulan July ini, kes lelongan agak slow. Tidak banyak lelongan yang aku hadiri. Salah satu sebabnya, tidak banyak listing hartanah yang menarik untuk aku bida. Aku mula turun ke tempat lelongan pada 15 July yang lepas, lelongan Mahkamah Tinggi KL. Sebelum ini, Mahkamah Tinggi KL membenarkan authorized Real Estate Negotiator untuk membida bagi pihak pembida. Tetapi, bermula 15 July, hanya agent yang memiliki lessen E sahaja, dibenarkan mewakili pembida, sama seperti Mahkamah Tinggi Shah Alam. Lantas menutup peluang aku untuk membida bagi pihak Arif, yang berada di Kelantan. Pun begitu, aku masih berminat untuk mengetahui keputusannya. Satu unit pangsapuri dengan harga rizab 120k, dengan market value sekitar 160k, yang terletak di Shah Alam. Walaupun dengan undang2 baru, 10 orang yang dah masuk ke bilik lelongan untuk membida. Keputusannya, di bida pada harga 170k. 16 July pula, sepatutnya Nasir Kia akan turun sendiri ke Mahkamah Tinggi Shah Alam bersama aku untuk membida satu unit di Gombak. Last minute punya decision, dia tak dapat turun, atas urusan kerja yang memerlukan dia keluar dari KL. Kalau aku boleh wakilkan dia, kita boleh lawan.. apakan daya..



22 July, aku turun ke NCM untuk lelongan Maybank. Hanya satu unit yang akan di bida. Satu unit di Puchong pada harga 34k sahaja, dengan market value sekitar 100k. Cuma hartanah ini, tunggakannya agak banyak, selain ianya perlu dibaik pulih dengan kos sekitar 5k. Jadi, kita tak boleh bida pada harga melebihi 50k. Mewakili Brader Hanan, aku jangka ada saingan juga. Dengan lebih kurang 8 pembida, dari 34k, naik kepada 70k. Hartanah ini, boleh tahan sebenarnya. Sebuah medium cost apartment berkeluasan 750sqft, pada harga reserve 34k sahaja, siapa yang tak terliur. Kita kalah, dan kita akan meneruskan pencarian seterusnya. 23 July, aku ke PAH untuk membida bagi pihak Hafizie. Setelah banyak kali mencuba area Shah Alam selain beberapa kawasan hot lain, dan gagal, Hafizie mengubah area, untuk mencari pembaharuan. Kawasan Saujana Putra yang tak kurang hot nya menjadi pilihan hari ini. Dengan harga reserve 55k, ada saingan 1 lawan 1 dengan pembida lain, dan kita menang pada harga 61k. Di PAH juga, satu unit Casa Riana pada harga reserve 150k dilelong, dengan sambutan yang hangat. Kalau tahun lepas harga lelong yang dimenangi untuk Casa Riana ini pada harga sekitar 180k, walaupun harga reservenya 100k sahaja, kali ini, dengan harga reserve 150k, ianya di bida pada harga 215k.



24 July, sesi pagi, Rosman ingin membida satu unit di Kota Kemuning. Bulan lepas dia dah berjaya dapatkan satu unit di situ pada harga reserve 70k. Hari ini, satu unit di lelong pada harga 55k, cuma ianya di tingkat yang lebih tinggi. Jadi, kita rendahkan budget kita. Aku tak dapat turun, ada urusan dengan peguam. Aku wakilkan Remy, yang juga akan membida untuk unit lain. Dari risikan awal, Remy tak jumpa ada pembida lain untuk unit Kota Kemuning ini. Bila lelongan bermula, rupanya ada walk in bidder yang kita tak perasan. Kita tewas pada harga 72k. Cuba lagi Rosman. Remy juga tewas pada sesi pagi ini. Di sesi petang, aku turun ke PAH untuk membida bagi pihak Brader X. Beberapa bulan yang lalu, bila Brader X mula main semula di area Puncak Alam, kita bernasib baik dapat beli pada harga reserve. Selepas dari itu, kita tidak lagi bernasib baik, termasuklah hari ini. Dari harga reserve 43k, kita kalah pada harga 64k. Malah, unit dengan harga reserve 80k di Puncak Alam juga telah disapu bersih.


Seterusnya, 29 July, aku turun ke Pro Auction House untuk membida satu unit di Putrajaya dengan harga reserve 130k dan satu unit di Damansara Perdana untuk Izwan Latiff dengan harga reserve 110k Aku datang dengan pembida, yang first time turun ke tempat lelongan, dan first time mencuba untuk membida hartanah lelong. Puan Azureen yang turun bersama adiknya, agak rileks. Cubaan pertama tidak semestinya berhasil. Pro Auction House, macam biasa, kata start pukul 3, menghampiri 3.30 petang baru mula. Unit Putrajaya, 9 pembida. Dari harga reserve 130k, kenaikan pertama kepada 132k dengan setiap kenaikan 2k, pembida pertama terus memanggil pada harga 140k. Bidaan terus sengit melepasi harga 150k, melepasi 160k dan akhirnya mati pada harga 168k. Ianya dimenangi pada harga sekitar market value, oleh client Halim. Seriously, daripada beli lelong pada harga market value, baik beli daripada subsale. Damansara Perdana, dengan harga reserve 110k, 4 pembida, last aku angkat pada 128k, sebelum Halim memintas pada harga 130k dan memenanginya. Tewas kedua-dua unit yang di bida, untuk hari ini.


30 July, sesi pagi di Wisma MPL untuk lelongan Affin Bank oleh Heritage Auctioneer. Bilik lelong yang boleh memuatkan sekitar 50 orang, dengan bilangan kerusi lebih kurang 40, penuh sesak hari ini. Anggaran sekitar 100 orang yang hadir. Unit yang hot, adalah unit2 di Rawang dan Bukit Subang. Aku membida untuk Hanan lagi pagi ini. Satu unit di Sg Buloh, pada harga reserve 40k, hasil risikan awal, aku tak temui pembida lain. Macam ada harapan reserve price. Unit yang aku nak bida, lot 44, lot yang terakhir sekali. Sabar menunggu sehingga semua unit2 lain di bida. Bila tiba saat membida, rupanya, ada 2 pembida. Kita lawan. Dengan budget yang tak tinggi mana, kita tewas lagi, pada harga 52k. Sesi petangnya, aku ke Sejahtera Auctioneers di Taman Maluri. Sebelum ini, lelongan Affin bank banyak di monopoli Ehsan Auctioneers, Heritage Auctioneers, Property Auction House dan Tancorp. Monopoly itu telah pecah sekarang. Bukan sahaja Affin Bank, malah bank2 lain juga. Masalahnya, bila pelelong mengendalikan lelongan di pejabat mereka, dan kebanyakan bank suka membuat lelongan di akhir bulan, susah untuk agent macam aku untuk mengatur orang untuk pergi ke semua tempat lelongan. Macam petang ini, ada lebih kurang 5 lelongan diadakan di 5 tempat berlainan untuk sesi petang. Lelongan petang ini, aku bida untuk brader X yang belum berputus asa mencuba nasib di area Puncak Alam. Dengan harga reserve 44.5k, kita cuba juga. Menang belum tentu, dan kalau ikut rekod 3 bulan terkini, memang susah kita nak dapatkan unit di Puncak Alam, below 50k. Nasib kita baik hari ini, kita menang.. kita menang yo… dengan harga reserve 44.5k. Ini adalah hartanah yang ke dua brader X untuk tahun ini. Aku rasa dia nak beli lagi tahun ini. Aku tunggu .. heheh.



Hartanah yang dimenangi hari ini, di bida tanpa di survey terlebih dahulu. Dalam kes pelabur regular aku, ini perkara biasa. Kalau boleh, jangan jadikan habit. Hanya mereka yang berjiwa kental, boleh buat. Kental tak sangat la sebenarnya, sebab pada akhirnya, nanti aku juga yang kena selesaikan.. heheh. Malamnya, brader X pergi usha unit tersebut. Ada orang.. dan orang tersebut adalah pemilik unit tersebut. Yang ada di rumah cuma anaknya, jadi, brader X ambil no phone owner. Selepas usha rumah, brader x datang lepak dengan aku pula. Takpe, kita selesaikan selepas Hari Raya nanti. Bagi owner raya dulu. Brader X tidak datang dengan tangan kosong.. ada hamper raya untuk aku. Bapak besar punya hamper raya. Terima kasih.



Bulan July dah selesai. Hanya 2 kemenangan dicatatkan. Kita sambung acara lelongan selepas cuti raya pula, walaupun listing tak banyak lagi keluar. 

Sunday, June 30, 2013

Lelongan Akhir Bulan June 2013

Kebelakangan ini, aku makin sibuk. Makin banyak nak kena turun lelong. Ada pertambahan client dari geng Proton, UMW-Toyota dan Petronas. Dari geng Petronas sahaja, ada geng dari Petronas Carigali-Hess dan Petronas Carigali. Bila kita menang, kita seronok, kita kongsikan dengan kawan2. Akhirnya yang akan pergi bida, aku juga.. heheh.. 20 June, aku turun ke Leong Auctioneer untuk membida satu unit untuk Hafizie. Masih lagi dalam misi mendapatkan hartanah lelong kedua yang belum kesampaian. Satu unit di Shah Alam akan menjadi taruhan untuk di bida. Lelongan di Amcorp Tower. Unit paling hot adalah unit di Menara Sri Damansara dengan harga reserve 200k, lebih kurang 22 pembida. Akhirnya menjadi 330k. Aku bida untuk satu unit di Shah Alam dengan harga reserve 50k sahaja. Rupanya 3 pembida. Tak boleh selesai luar, kita selesai dalam. Dari harga reserve 50k, naik lebih 60k, aku masih melawan. Dengan angkatan terakhir aku pada 66k, Yusri menang pada harga 68k. Tidak berjaya. Kita cuba lagi. Tengaharinya, jumpa member Samsul Brunsfield, yang berminat dengan hartanah lelong. Lunch dengan Azri dan Munir di KLCC. Insyaallah nanti kita cari property untuk korang.


Jumaat, 21 June, aku turun ke JTR sementara Remy ke PAH. Remy membida untuk Brader X. Kita mengharapkan nasib baik, atau mengharapkan ‘boleh bincang’. Kemenangan 28 May pada harga reserve 40k diharapkan boleh berulang kembali. Punah harapan bila ada ramai pembida, 8-9 pembida dan tak boleh bincang. Dari harga 40k, naik kepada 55k. Di JTR, kononnya nak bida 2 property untuk Brader Cengkok. Apt Suria called off last minute. Jadi, kita bida satu unit sahaja, di Sg Buloh. Kita mengharapkan tak ramai pembida, dan boleh bincang juga, tapi ada 9 pembida. Lawan tetap lawan, walaupun Nampak macam nak kalah. Dengan harga reserve 120k, sebuah unit townhouse berkeluasan 1500sqft, kita lawan. MV yang cengkok check, lebih kurang 180k. Semestinya kita akan bida harga yang lebih rendah dari itu. Unit paling hot adalah Residensi Bistaria. Beberapa hari terdahulu, satu unit Residensi Bistaria di lelong pada harga 170k dan tiada pembida. Maka, semestinya harga akan menjadi 153k pada lelongan akan datang. Hari ini, harga reserve 130k sahaja. 22 pembida, dari 130k, naik kepada 205k. Power.. power… client aku Syed Zukri pun beli subsale pada harga 190k sahaja. Berbalik kepada Townhouse Sg Buloh, dengan 9 pembida, dari harga 120k, naik melepasi 150k.. melepasi 160k.. melepasi 180k.. akhirnya mati pada harga 184k. Kalah la.. apa lagi..


Petang Jumaat aku gerak balik JB lagi… menghadiri majlis perkahwinan sepupu aku over the weekends. Kalau balik JB, memang makan sahajalah. Mee Rebus Hj Wahid, Sate Abang Razak, Ais Jagung, Otak-otak, Murtabak Gazebo, Nasi Beriani Hotel Pan Pacific dengan kambing panggang, Rojak Asma Kg Melayu.. malam merayap pergi Mustafa Centre. Hari Isnin dah mula lelong semula. Malangnya, semua yang nak di bida untuk hari Isnin, dah called off. Hari Selasa 25 June pula, aku ke PAH untuk membida bagi pihak Brader Cengkok lagi. Satu unit Apt di Seremban pada harga 60k. Kita flexible. Boleh accept dan boleh offer. Hari ini, Nampak macam kita nak kalah, kita accept. Tapi bile lelongan bermula, deal pecah. Kita lawan. Aku cuma angkat sehingga 80k sahaja. Kalau ikut kata Cengkok, MV sekitar 115k. Kita kalah pada harga 106k. Selesai lelongan, lepak warung belakang PAH dengan Ah Boon, Ah Chin dan kawan2. Patrick Wong dan Danny pun ada sekali. Katanya lelongan Ambank  6 July nanti banyak yang called off. Kecewa juga mendengarnya. Petangnya aku ke Plaza Permata untuk membida bagi pihak Nasir Kia. Sebelum pukul 1 aku dah check dengan pelelong. Unit masih aktif. Nasir Kia dah usha rumah, ok katanya. Dah tanya jiran di kedua-dua belah rumah. Pukul 1.30 baru aku buat bank draft, depan Plaza Permata. Siap buat bank draft, naik atas, unit baru je called off. Macam haramm… hahahah… turun bawah, masuk bank, cancel bank draft, balik rumah. Kalau masih aktif juga, lebih 12 pembida yang akan membida unit di Bt Caves itu.


26 June, aku ke Heritage, untuk membida bagi pihak Izwan. Tolong kawan2. Izwan ke Ehsan untuk membida FD 66k. Izwan tewas di sana, dari 66k naik kepada 133k. Di Heritage, dari 3 yang nak di bida, 2 called off dan 1 tewas. Masih lagi tiada hasil. Namun kita akan membida lagi untuk sesi petang. Di MNP pukul 2.30 petang, aku akan membida untuk Syukur Rahman. Setelah beberapa kali mencuba, masih belum berjaya. Hari ini dia tak dapat join turun lelong, Cuma sempat lunch dengan aku di Megan Avenue sahaja, untuk pass bank draft. Pukul 2.00 aku naik ke MNP, register last minute, pukul 2.30 petang lelongan bermula. Kita harapkan reserve price, dan kita berjaya dapatkan pada harga reserve. Pada harga 40,300.00, Syukur Rahman berjaya mendapatkan satu unit di Taman Pendekar. Kalau dia ada lagi unit di sana, kita boleh panggil dia, Pendekar Syukur. Di NCM pula, lelongan bermula pukul 3.30 petang. Aku bida satu unit untuk Brader X, satu unit di Ampang. Kita tewas juga. Di Tancorp, Abang kepada Asmadi, geng Proton, masuk satu unit di Puchong Perdana. Dari harga reserve 18k, dengan lebih kurang 12 pembida, tewas pada harga 38k.


27 June, ada satu lelongan sahaja untuk aku bida. Di NCM. Kita yakin boleh menang. Dengan harga yang tidaklah rendah sangat, tapi masih di bawah harga pasaran, aku yakin tidak akan menarik ramai pembida. Aku membida untuk geng Petronas. Semakan sebelum pukul 1, masih aktif. Tengaharinya, aku pergi buka rumah Radzuan Razali dahulu di Seri Kembangan. Menurut kata Radzuan, rumah puaka.. hheheeh.. Nak buka rumah tak susah. Tapi sampah sarap memang banyak gila. Selesai di Seri Kembangan terus shoot ke NCM. Sesampai di NCM, sudah called off. Kecewa…. Kecewa.. kita cuba lagi esok untuk lelongan terakhir bulan June.


28 June, kebanyakan tumpuan pada lelongan MBSB di NCM. Pagi aku ke Ehsan untuk lelongan Ambank. Aku membida satu unit untuk Fikri. Satu unit di Pantai Dalam dengan harga reserve 60k. Dengan 12 pembida, aku dah berhenti melawan pada harga 93k. Harga terus meningkat sehingga akhirnya mati pada harga 131k. Selesai lelongan, lepak sebentar dengan kawan baru, Mat Salleh. Aku minta tolong dia ke JTR petang ini, sementara aku akan ke NCM. Lelongan di JTR lebih baik, bila unit masih aktif. Walaupun ada 8-9 pembida, akhirnya unit di Kajang, yang bermula dari harga reserve 70k, di menangi pada harga 94k. Tahniah untuk Azlie. Setelah beberapa kali mencuba baru berjaya. Di NCM, setelah aku buat bank draft tengahari, dengan pengesahan unit masih aktif sebelum pukul 1, sesampai di NCM unit dah called off. Dari 70 lebih unit yang dilelong oleh MBSB, hampir kesemuanya called off. Aku rasa tak sampai 10 pun yang masih aktif.



Bulan June, mencatatkan 7 kemenangan. Dengan nama2 power seperti Brader Cengkok, Brader X, Samsul Brunsfield, Hanan selain pemain2 hartanah lain yang masih lagi akan mencuba nasib bulan July nanti, seperti biasa, aku akan sibuk gila babi lagi. Sabtu kita layan bola dulu.. JDT tidak bernasib baik. Kawan orang Johor. Kawan tetap sokong Johor.



Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com