Monday, March 31, 2014

Cerita Lelong Bulan Feb-Mac 2014

Esok adalah hari lelongan terakhir untuk bulan March. Ada beberapa unit yang aku cuba bida untuk Brader Cengkok dan Nasir Kia. Itupun kalau tak called off. Lelongan MBSB, apalah sangat yang boleh diharapkan. Walau 100 yang diiklankan.. Kalau pada akhirnya tinggal 15.. Dan yang 15 itupun bukan kawasan pilihan.. Apalah yang nak diharapkan.

Lelongan CIMB Mega bulan Feb adalah seperti yang dijangkakan, acara tetap membuang masa. Aku bida 4 unit, cuma satu yang kena. 3 yang kalah, boleh dikatakan kalah teruk. Pantai Indah dengan harga reserve RM122k naik kepada RM255k, Bandar Tasik Kesuma RM70k naik kepada RM136k dan Taman Mas 50k naik kepada RM100k. 26 Feb, aku turun ke Shah Alam High Court bersama pembida. Dah lama tak turun, tempat lelong pun dah bertukar ke tempat baru. Bukan lagi sebelah kafeteria. Ok juga tempat baru, kurang sesak dan boleh dapat coverage phone. Client adalah Azraie dan Siti Jalilah yang merupakan kawan kepada kawan kepada kawan aku, Zam Luqman. Jauh connection dia. Kita cuba satu unit di Meru. 1.5 Tingkat, Semi-D dengan harga RM207k. Akan tetapi..disaat akhir sebelum membida, baru kita dapat tahu, ada kaveat. Sudahlah hanya 2 pembida sahaja.. Mahu tak mahu.. Terpaksalah kita let go sahaja. Petangnya pula, ada satu unit di Puchong Permai yang dilelong pada harga RM130k dengan market value sekitar RM230k. Sesampai aku di NCM, rupanya called off last minute. Itulah nasib dunia lelong. Sebelum pukul 12 tengahari kita dah confirmkan unit masih aktif, lepas pukul 2 petang, called off pula. 28 Feb pula, hari terakhir lelongan bulan Feb, aku masuk membida satu unit di Seri Kembangan. Kawan Yob pun masuk membida unit ini juga. Dengan budget yang agak rendah, aku dapat rasakan, akan tewas. Percubaan kesekian kalinya untuk Azlie, gagal. Dari harga RM160k naik kepada RM184k. Kalau cerita dulu.. Aku pernah bid untuk Din OCBC, harga buka 78k, menang pada harga 85k. Ahh.. Dulu beb.. Dulu..

Masuk bulan March, keadaan sibuk semula. 5 March aku bida satu unit untuk Samsul Brunsfield. Tahun ini, Samsul belum menang unit lelong lagi. Kita cuba satu unit low cost di Subang dengan harga reserve 49k sahaja. Itupun dah cecah 8 bidder, dengan harga akhir 71k. Tewas adalah perkara biasa. 14 March, kita mencuba nasib lagi, di lelongan Hong Leong Bank. Unit di Putra Perdana, dengan harga reserve RM75k.. Aku tau akan ada saingan. Dengan budget yang agak boleh tahan.. Adalah sedikit harapan untuk menang. Bila lelongan bermula, 13 orang yang masuk membida. Harga akhirnya menjadi RM120k. Tinggi.. Memang tinggi. Unit Saujana Putra pula, dari harga RM75k, naik kepada RM101k.. Budak emo yang menang.. Memang power budak ni.. Heheheh.. Lastly, unit Batu Caves, dengan harga reserve RM81k .. 2 kali Nasir Kia up budget dia untuk memastikan kemenangan, dengan last kita lawan pada RM114k, akhirnya tewas juga pada harga RM116k. Tiada lagi rezeki untuk menang setakat ini. 

Separuh minggu pertama, kita masih 0. Masuk babak separuh minggu kedua.. Keadaan mula berubah. 19 March aku turun lagi ke High Court Shah Alam bersama Siti Jalilah untuk membida unit di Meru. Unit Semi-D Single storey pula, dengan harga reserve RM210k. Sebelum pukul 9.30 pagi, kita masukkan bank draft.. Dan menunggu. Dalam tempoh menunggu, sempat aku cari2 kalau ada orang lain masuk juga. Ramai yang datang hari ini, membida untuk unit di Taman Sentosa Klang. Menghampiri 10.30 pagi, kita dapat tahu cuma kita sahaja pembida tunggal. Cuma.. Ada masalah lain. Aku tengok ada sorang pakcik ni, turut menunggu. Lalu aku tanya unit mana yang dia masuk. Ceritanya, rumah dia nak kena lelong hari ini. Unit di Meru RM210k. Alamak.. Hehehe.. Tapi kita tak boleh nak buat apa2. Sebab kita dah register untuk unit ini. Dan lawyer pun dah confirmkan kita pembida tunggal. Pakcik ni datang dengan harapan kalau2 boleh tarik semula dari lelong. Tapi itulah kesilapan dia, cuma datang hari ini. Kalau dia datang jumpa bank sebelum hari lelongan, mungkin boleh tarik semula. Jadi, hari ini, kita dapat menjadi pembida tunggal setelah 2 kali percubaan untuk Azraie dan Siti Jalilah. Urusan dengan pemilik kita akan selesaikan kemudia. Sambil2 menunggu di High Court, Brader Joe yang dah lama tak masuk gelanggang lelong, jumpa aku untuk pass bank draft. Semenjak baru dapat hasil jualan, barulah nak aktif semula. Sebelah petangnya aku akan membida untuk Brader Joe di NCM. Tapi belum ada rezeki lagi, kalah kepada Halim.




20 March, aku turun ke Land Office Bangi untuk membida satu unit hot di Pandan. Dengan harga reserve RM140k, market value sekarang menghampiri RM300k. Lebih kurang 23 pembida untuk unit ini. Aku tak sempat angkat tangan pun. Harga mati pada RM270k. Ada satu unit Semi-D yang berpotensi untuk dibida hari ini. Dengan hanya berharga RM380k dengan harga market sekitar RM600k, Nasir Kia agak kecewa bila rakan2 JV nya tak berani nak masuk unit ini. Unit ini di menangi pada harga reserve oleh orang lain.. Rugi.. Rugi.. Petangnya pula.. Aku ke NCM untuk lelongan Maybank. Ada 2 unit yang akan di bida. Satu di bandar Sg Buaya dengan harga reserve RM63k dan satu Di Shah Alam dengan harga RM194k. Percubaan Azlie kali ini berjaya. Kita berjaya mendapatkan unit di Shah Alam ini pada harga reserve sahaja. Percubaan kedua Brader Joe untuk tahun ini, masih belum berjaya. Dengan 13 pembida, harga mati unit di Sg Buaya, 89k dengan kemenangan kepada Suhaidi, Tok Penghulu Rawang....

22 March.. Acara tetap membuang masa kembali lagi. CIMB Mega Auction. 4 unit akan di bida hari ini. Kalau beberapa hari sebelum ini, kita tewas di Putra Perdana pada harga 120k, hari ini kita mencuba nasib lagi. Rupanya nasib yang lebih teruk. Dari harga reserve 65k.. Naik kepada RM160k.. Hahaha.. Memang gila. Unit di Ukay Perdana pun tak kurang gilanya, dari RM118k naik kepada RM255k, Unit di Puchong Permai, dari 89k naik kepada 140 dan akhir sekali, unit di Rawang dengan harga reserve 25k, naik kepada 71k. Tewas lah ke empat2 nya.

27 March, hari yang agak sibuk. Aku ke High Court KL untuk menemani 2 client yang akan membida 2 unit yang berlainan. Hari ini juga, ada cerita kelakar yang berlaku di High Court KL. Ada kes lain di Ehsan yang diwakili Hafiz budak emo. High Court KL, game lelong yang berlainan. Sebelum pukul 9 pagi, letak bank draft dan terus di kuarantinkan. Haifanizam masuk satu unit di Shah Alam dengan harga reserve 99k. Unit yang agak bermasalah sebenarnya. Owner asal bankrupt dan terdapat beberapa kaveat yang diletakkan diatas unit ini, oleh bank yang menuntut hutang dan oleh individu lain. Haifanizam aka adik Hafizie, berani untuk membida. Rupanya orang lain pun berani juga. Aku tak pasti sama ada mereka yang lain itu faham status kaveat tersebut atau tidak, tapi kebarangkalian untuk buat loan, adalah tipis. 13 orang membida untuk unit ini, dan harga yang dimenangi adalah RM170k. Haifanizam tewas.

Satu lagi unit adalah unit di Ampang. Cerita panjangnya, bulan Nov tahun lepas, Amir lawyer aku, inform yang kawannya nak bida satu unit bernilai 1.2M. Dia nak minta tolong kalau aku boleh wakilkan kawannya, sebab kawannya akan berada di luar negara pada waktu lelongan di adakan. High Court. Aku tak berkelayakan untuk mewakili pembida. Jadi, kita pun tak jadi masuklah. Rupanya tiada pembida untuk unit tersebut. Kita ikuti perkembangan unit tersebut dan kita dapat tahu bulan March lelongan semula di adakan dengan harga reserve turun kepada 1.08M. Beberapa hari sebelum lelongan kita buat site visit unit tersebut dan advice apa yang patut dilakukan pada hari lelongan. Maka hari ini, aku, Amir dan Hadzi turun ke Jalan Duta dengan harapan untuk mendapatkan unit tersebut pada harga reserve. Pukul 8 pagi dah sampai, lepak di kafeteria, pukul 8.40 pagi baru naik ke tingkat 2. Hadzi terus serah bank draft dan masuk ke bilik kuarantin. Communication selanjutnya adalah by sms. Beberapa ketika kemudian, Hadzi bagitau ada 2 orang lain yang sibuk tanya siapa masuk Ampang. Hadzi buat tak tau.. Duduk senyap sorang2 dia. Diorang tau ada orang lain masuk unit Ampang ini, dan cuba nak kawtim. Diorang nak offer Hadzi untuk bagi laluan diorang menang. Hadzi taknak.. Diorang offer lebih tinggi.. Hadzi taknak.. Atau.. Diorang minta Hadzi buat tawaran pula. Hadzi hampir goyang untuk buat tawaran, tapi.. Jam sudah pun menunjukkan waktu 9.30 pagi. Lelongan akan di mulakan.. Pembida2 sudah di panggil masuk ke bilik lelongan. Bermula dengan unit Shah Alam RM99k. Geng yang nak offer Hadzi juga telah masuk ke dalam bilik lelongan, meninggalkan Hadzi. Hahahahaha.. Part ni aku dah gelak gila.. Bukan sebab gembira yang Hadzi akan menang pada harga reserve, tetapi pada kesilapan yang dilakukan oleh ulat lelong. Diorang dapat tahu yang kita masuk unit 1.08M dan diorang nak kacau. Tapi diorang kacau truly base on luck. Trying their luck kalau Hadzi setuju nak kawtim. Tapi diorang masuk menggunakan ticket unit Shah Alam 99k. Kalaupun Hadzi setuju kawtim, tapi pada akhirnya dia masuk bilik lelong dengan menang harga reserve, kan terkantoi jua akhirnya.. Akhirnya, lepas gelak.. Barulah aku boleh gembira untuk Hadzi yang menang pada harga reserve. Tahniah..

Menghampiri pukul 11 pagi kes selesai, aku terus gerak ke Ehsan. Satu unit di Kajang akan dibida, di wakili oleh Hafiz budak emo. Sesampai aku di Ehsan lelongan baru sahaja selesai, tapi sesuatu masih boleh dilakukan. Jurus rahsia boleh digunapakai kalau perlu. Tapi aku terlambat. Dan kita tewas lagi. Dari harga 81k naik kepada 100k. Disebabkan petang aku free, aku follow Hafiz budak emo yang akan membida unit di Puncak Alam. Semenjak 2-3 menjak Puncak alam dah hot, Brader Joe dan lain2 pemain area Puncak Alam dah tak berminat masuk membida di sini. Harga selalunya mencecah sekitar 80-90k. Hari ini, Hafiz berjaya mendapatkan kedua2 unit tersebut pada harga reserve 70k dan 80k, untuk dia dan clientnya. Tahniah.. Nanti kita pergi makan ramai2..

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com