Monday, December 1, 2008

Beli rumah idaman atau rumah investment?

Aku rasa kebanyakan dari korang semua, ada yang telah mempunyai rumah, dan ada yang masih tercari cari untuk membeli rumah dan ada yang tak tahu, nak beli rumah idaman dahulu, atau nak beli rumah untuk investment dahulu. Sekarang aku bagi lagi satu cara, apa yang kebanyakan investor macam aku buat. Jawapannya, beli rumah samada untuk invest atau beli untuk duduk sendiri, yang murah dahulu. Aku tak beli rumah idaman dahulu. Target akhir kita, mesti nak beli rumah idaman, atau istana idaman, yang mahal, harga 200k, 300k atau 1 juta kan.. Tapi kalau sekarang kita dah habiskan kuota meminjam, sampai full, macam mana kita nak buat pinjaman untuk rumah kedua dan seterusnya. Apa yang aku buat, dengan bertambahnya keluarga, aku nak pendapatan, rumah dan harta aku bertambah dan membesar juga. Kebanyakan contoh yang aku bagi dari mula sampai sekarang pun, semua rumah2 yang bernilai below 100k kan.. sebabnya, kita boleh beli banyak, sebab murah. Aku bagi contoh, kalau kita dah kawin, gaji suami isteri total 10k, dengan komitmen bulanan cuma kereta dan credit card, mungkin dalam lingkungan 2-3k, mungkin kita boleh cari rumah yang berharga lebih kurang 1 juta dengan monthly payment dalam 5k sebulan, atau kalau total gaji suami isteri 6k, kita boleh cari rumah idaman berharga 200-300k dengan bayaran bulanan lebih kurang 1.5-2k sebulan. Lepas dapat rumah idaman, baru kita cari rumah investment, gitu? Tapi dengan komitmen sekarang yang tinggi, macam mana bank nak rlsd loan utk rumah kedua dan seterusnya? Cuba korang tengok contoh Pie.. dia ada beli rumah untuk duduk sendiri tak? Jawapannya takde.. hahahah.. kau tengok anak murid dia yang 2 orang tu, Man dengan Tuah, diorang ada beli rumah untuk duduk sendiri tak? Takde juga.. semua rumah yang diorang ada, yang berjumlah lebih kurang 3 bijik sorang.. ialah rumah investment. 2 anak murid gabung rumah pun tak dapat lawan jumlah rumah Sifu Pie diorang.. Kau tengok aku pulak.. aku ada rumah untuk duduk sendiri, tapi aku beli dari lelong je, tu pun murah, bayar bulan2 300 lebih. Selebihnya, rumah investment juga.. Bila agak2 aku nak beli rumah idaman? Hahaha.. jawapannya.. bila aku dah generate pasif income yang bersesuaian untuk aku start beli rumah idaman dan bayar dari pasif income aku.. dan bila keluarga aku bertambah ramai dan besar.. aku nak banglo idaman….

21 comments:

Diver said...

Bila nak beli rumah...
emosi diri letak tepi..
hala tuju,..jika berpinar dengan emosi,..duit tak leh kembang..
minda pun akan kembang kuncup..

kita target le nak keluar dari 'rat race' ..
biar terancang..SMART..
then,..ko buat mansion pun,..semuanya duit passive income..
tentu semuanya manis..

pie said...

saya kalau boleh nak dudukk rumah kecikk jee .... apa pun advice aku ..... utkk starting belii lah rumah utkk dudukk tu ala kadar saja ........ buat investment duluuu ..... bila dahh masyukkk bykkk .. baruu beli rumah besauuuu utkk dudukk ...
pasall kalau starting korang beli rumah besauuu .. confirmmm duitt korang akan abis kat reno rumah tu .... nak pasangg cabinet lahh ... ironn grilll lahh .... lagii besauuu rumah nyee.. lagii bykk perabott dia nak belii ... hhahahahha ..... kesimpulannnyee .... carii lah rumah yg biasa biasa ... bilaa korang bebetull stabill .. baruu beli rumah besauuu ... yg mmg dukk lama nyee ...

ctfarazila said...

aku pon belum beli rumah sendiri... target nye next year.. rumah kecik je.. insyaAllah.. :)

MET said...

saya sokong 300% macam asri jugek..

bersusah2 dahulu bersenang2 kendian..

fariz said...

sape otai2 kat sini dah ada rumah idaman?kak aida? ntah2 rumah besar tuh pon bukan rumah idaman kak aida..tapi tuh pon dah besar...

faris..tak adil..compare aku n man dgn pie..haha...

-tuah-

Pn. Isteri said...

good one!

saya baru terfikir pasal ni semalam. mcm boleh baca fikiran je ek?

btw, nak tanya. dkt mana ada bengkek cashflow101 tu ye? saya dah lama cari.

thanks.

mercly said...

aku dah ada rumah sendiri tapi bukanlah rumah idaman. aku still prefer rumah utk investment tapi ada sorang member aku dia terus beli rumah idaman yg dia nak. rennovate cantik2...enjoy puas2 sampai boring then jual dan upgrade. by that time gaji pun dah naik sikit. risk tinggi reward tinggi. lebih 100k. yg aku nampak mula2 sakit tapi lepas 1st house ok dah. baru stage semi-d tapi sekarang nak beli tanah buat bungalow pulak. sekarang dia pun terrer pasal nak rennovate rumah macam kontraktor so modal ciput tapi cantik. kalau fikir balik ok jugak..tepuk dada tanya selera.

faris said...

boleh baca fikiran? oo.. saya ada six sense.. heheh.. bengkel cashflow ni setahu saya pakdi ada buat.. sila rujuk di sini.. http://www.smlearning.net/about.html

faris said...

betul merc.. tu salah satu cara.. beli.. duduk sendiri.. dah bosan.. jual.. atau kalau tak bosan pun.. tu cara utk flip rumah tu.. beli.. renovate cantik2.. jual.. tapi tak banyak la kita boleh beli kalau cam tu.. betul tak? kecuali modal kita besar.. dan kena ambil masa juga.. apa yang aku nampak.. kebanyakan orang bercita cita nak beli banyak rumah investment.. tapi kalau 1st rumah kita dah spend dan dah ambil loan amount yang besar.. nanti susah kita nak ambil loan amount banyak2 lagi..

mercly said...

member aku tu plan tak mau beli rumah byk2 pun pasal loan dah max. rumah idaman tulah jugak investment dia. cashflow takdela tapi return ok. back up kena power tapi aku tengok dia mula2 takde back up pun.. sekarang terlebih back up pulak. hari tu dia tanya boleh beli insurans tak utk cover kalau hilang kerja. wow... tapi dia pun tak pening2 nak uruskan byk rumah..anyway kalau korang nak tau dia ada lagi 3 bijik rumah lagi. itupun nak jual.

nbs1205 said...

hhmm...

kalau nak beli rumah idaman, kena la make sure rumah tu akan dibeli oleh org seterusnya (location mesti baikk)... kalau tak nanti syok sendiri.... kita nak jual mahal... tapi MV ciput je... camne nak jual?

nbs1205

pie2020 said...

ooo bosann tgkk rumah kee ... bosann tgkk orang rumah .. hhehehehhehe .....

k.aida said...

bosan tgk org rumah ke.....org rumah yg tulah yg banyak berkorban masa, tenaga, jiwa raga baru leh dapat banyak2 rumah....

rumah wa dok skg ni kira pd masa beli tuh mmg la kira rumah idaman dah.. tp manusia mana penah puas, skg terasa macam nak banglo idaman pulak tp x larat nak menyapu pulak la....pastuh kalo banglo idaman mana kelasss perabot kedai 888 je, tul tak?
masa beli umah dulu x tau lg pasal investmen ni, rasa cam x terjangkau akalmu je masa tuh, takut kalo x beli rumah skg duit abis abuk pon tarak....
bila skg baru tau dah ada rumah idaman ni mmg susah skit nak dpt loan tuk umah investmen lain....

hmmm.. camni kena g keje jd bangla kat negeri arab la kot, cepat skit kumpul modal, huhu.....

askrool said...

best gila korang kat smjung aku kat twu terpaksa beli rumah 200k sbb tak de yg 200k bawah..... setinggan banyak...camna nak invest

Anonymous said...

bagi den ,buat investment dulu..umah idaman buat kat kg..ada tanah..kat KL untuk cari makan jer...satu 1 nanti den akan pulang jua ke kampung den...heheheheehee..

tq

-asrimiat-

peruzz said...

wa mesti pilley umah investment .. sementara bujang.. wa mesti pilih rumah invesment.. lepas2 dah berkeluarga kang.. br la pk pasal rumah idaman tuh..
dapat rumah idaman free..rumah idaman org lain bayorkan.. wahh.. beshnye..

MET said...

rumah idaman den takla besar sgt.sedang2 tp cukup serba serbinya.yg penting dan best mestila kne ade tanah libih sket..kawasan lapang.leh taman pokok buahan2..bekebun2 sket.yang juga boleh mendatgkan hasil..

em.bersara di tanah tumpah darah air ku..

RU5H said...

kalau kita boleh bayar rumah idaman pakai duit lebih rumah² investment mmg best... :)

carjunk said...

Topik yg manarik. lain orang lain cara nyer. sapa yg bujang lg mmg senang. beli jer umah utk investment.
tapi yg dah kahwen lain lak. komitmen byk dan org umah slalu nyer nk rumah idaman jer. hehe.
Rumah idaman pun ikut cita rasa masing2. ada nk bungalow. ada nk umah teres jer. terpulang pd masing2.

Anonymous said...

betultu org dh kwin kmdn ada umah sendiri,baru nak start invest buat umah sewa, financial kena arrange elok2.mcm akula..baru je tahu pasal ni dan berminat nak ikut..sifu faris.leh syer tak sapa yg situasinya mcm ni?
bugee

slumbeRAJA said...

topik yang agak menarik untuk dibincangkan. post nie kalau boleh dipanjangkan lagi dengan lebih details sebab ada banyak benda yang perlu diambil kira sebelum membeli rumah terutamanya dari segi financial planning.

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com