Saturday, December 27, 2008

Cerita pasal ulat lelong

Aku tukar template blog aku lagi. Sila komen pendapat anda tentang template baru ini. Semalam ada TT. Ramai yang turun TT semalam. Geng2 yang jauh dari Rawang pun ramai. Antara yang datang TT semalam.. aku, Pie, Hanan, Al Husni, Juru ukur, Tuanbri dan adik iparnya, Bling2, Kayzen, Peruzz, Roslan, Azmi, Azlan, Zaid, Khalil, Ganurianz dan kawannya, Zerouseven dan kawannya, Abbas dan kawannya dan jugak bunga tunggal yang datang, Syada (yang sesat jalan sebab tak pernah sampai RJ). Memang banyak cerita yang keluar.. cerita pasal rumah lelong Roslan yang di baiki pulih nya sendiri, cerita pasal rumah Pie, rumah lelong punya cerita memang biasa la.. topik wajib. Pukul 8 malam aku dah datang, memang awal gila aku datang, sebab aku baru balik kerja, terus pergi RJ, nak makan dulu. Sambil2 tu aku layan listing lelong sorang2. Pukul 9 baru la sorang2 mula datang.. Pukul 3.30 pagi baru kita orang balik. Macam biasa la, muka2 yang balik paling last, aku, Pie, Juru ukur, Peruzz dan Tuanbri. Ada kisah menarik dari Tuanbri yang baru menang auction 23 Dec yang lepas. Cerita pasal ulat…


Begini ceritanya…


23 dec yang lepas, Bri ada turun auction. Sesampai di sana, dia ada jumpa kawan kepada kawan Bri, yang merupakan seorang agen hartanah. Bri pernah lepak sekali dengan mamat ini dahulu, bersama dengan kawan Bri tersebut. Lepak minum2, jadi .. secara tak langsung, Bri sudah kenal dengan mamat ini. Bila Bri sampai di tempat lelongan tersebut, mamat ini approach Bri, untuk mengetahui unit yang Bri ingin bida. Bri yang agak percaya dengan mamat tersebut pun bagitau, unit mana yang Bri akan masuk, pada listing lelong yang di tunjuk oleh mamat tersebut. Tiba2 mamat ini bagitau unit itu pun dia nak masuk untuk client dia.. Jadi.. sekarang kena buat deal. Satu kebiasaan di acara lelongan, salah satu cara untuk mengelak kerugian besar membida pada harga lebih tinggi, kita boleh deal supaya salah seorang boleh tarik diri. Tapi dalam kes ni, mamat ini mintak 2k supaya dia tarik diri, dan Bri boleh dapat unit tersebut pada RP. Bri rasa tersangat mahal dan Bri sanggup deal 500.00 sahaja. Mamat ini mulanya seperti tidak bersetuju. Tak pernah ada orang nak deal bagi 500.00 katanya.. tapi akhirnya terpaksa setuju juga sebab Bri sanggup deal sebanyak itu sahaja. Cerita belum selesai lagi.. permainan baru bermula.. Sekarang masa untuk Bri bertindak balas.


Sekarang kalau Bri yang tarik diri pulak macam mana.. berapa pulak agak2 mamat ini sanggup nak bayar pada Bri? Rupanya mamat ni pun sanggup bagi 500.00 sahaja, disebabkan Bri pun cuma offer 500.00 sahaja. Masing2 diam sejenak.. berfikir strategi selanjutnya dalam pertarungan minda ini. Mamat ini bersuara dahulu. Takpe.. dia suruh Bri pergi daftar dahulu. Dia akan bagitau client dia yang rumah ni dah called off. Sambil itu dia bagitau, rumah tersebut dah ada ready buyer, senang2 boleh jual 75k. Berdasarkan RP 55k, boleh untung 20k. Mamat ini cuma mintak 2% komisyen sahaja. Dia pun tunjuk la kira2 dia. Bila Bri tanya penalty fee untuk loan dan lawyer fee, tak terjawab pulak mamat ni. Dia tanya balik, oo ada penalty fee eh.. sambil bertanya berapa jumlah penalty fee dan lawyer fee. Bri yang tak berapa berminat, sebab mamat ini tak berapa tahu tentang semua itu, terus pergi daftar untuk membida.


Selesai mendaftar, Bri tanya balik pada mamat tu, deal masih on ke.. dan mamat ini memberitahu, deal masih on sebab dia dah bagi laluan pada Bri. Bri pun keluar sebentar untuk membuat panggilan telefon, dan kembali semula pada mamat itu dan memberitahu, abang saya kata dia tak sanggup bayar, sama ada RP atau cuba lagi. Itu sahaja. Hhhmm.. tak puas hati la mamat ini, sebab dia takkan dapat 500.00. Dia kata, nak tak nak kena bayar juga lah, sebab dia dah bagitau client dia rumah tu dah called off, lagi pun kalau lawan bida kita jugak yang rugi, sekali angkat dah 1k, 2 kali angkat dah 2k.. (point yang betul… tapi mesti kena pada tempatnya). Bri pun terpaksa buat2 panggilan telefon lagi.. Tiba2 Bri di hampiri satu mamat lain yang berbadan besar, sambil bertanya kenapa Bri nak call off deal tadi? Bri pun bagitau alasan yang sama, abang dia tak sanggup nak bayar, duit semua abang Bri yang support, cuma pakai nama Bri sahaja. Mamat berbadan besar ni cuba nak bising lagi dengan memberi alas an sekarang dah tak boleh daftar lagi, Bri akan dapat unit tersebut pada RP. Bri yang tak puas hati, terus bawa mamat badan besar ini ke tempat pendaftaran dan bertanya pada counter pendaftaran tersebut, sama ada boleh daftar lagi atau sudah ditutup. Officer di kaunter tersebut memberitahu, masih boleh daftar. Heheheh.. sekarang agak2 macam mana diorang nak cover malu? Senang je.. tiba2 pulak mamat badan besar ini toleh kepada mamat yang pertama tadi, dan memberitahu.. eehh.. masih boleh daftar la.. ye la.. boleh daftar lagi.. (sambil buat2 terkejut).


Bri pun masuk terus ke auction hall, tunggu bidaan bermula, dan akhirnya menang at RP. Keluar dari auction hall, dua2 mamat itu telah tiada. Kesimpulan nya.. mereka cuba buat duit cara mudah. Tak perlu bawa bank draft pun nak jadi ulat. Cuma perlu bawak listing lelong dan tanya orang lain masuk unit mana, dan dia akan cakap dia pun masuk unit tersebut, kalau nak dapat RP bayar duit pada mereka. Senangkan?? Apa pula langkah pencegahan yang kita boleh buat? Kalau betul nak deal.. suruh dia register dulu. Tunjuk bukti dia dah register unit tersebut, baru boleh cerita nak deal atau tidak. Kalau ikut cara aku, aku akan sembunyikan diri dan paddle bid, atau masuk auction hall terus, supaya tidak di ganggu oleh ulat2 sebegini. Tak boleh salahkan Bri. Bri dah anggap dalam mindset dia, mamat ni kawan.. tapi rupanya kawan yang nak makan kawan. Tapi kau kena ingat juga Bri, kau akan jumpa lagi mamat tersebut di pusat lelongan. Hati2.







Monday, December 22, 2008

Siri : survey rumah

Untuk memperkemaskan blog ini, aku nama kan ruangan ini siri survey rumah, di mana sebelum aku pergi membida, atau kalau aku ada masa untuk survey kawasan2 baru, aku akan letakkan dalam siri ini. Ini adalah projection aku dan aku anggarkan tempat ini akan menjadi hot area dan boleh memberi pulangan yang okey kalaupun tak lumayan. Aku sebenarnya tak berapa suka masuk tempat2 yang memang ramai orang akan masuk, sebab kebarangkalian untuk menang bid pada harga rendah adalah nipis. Sekali sekala aku akan masuk hot area juga, sekadar mencuba nasib atau sekadar melepas gian angkat paddle bid, tapi aku lebih suka mencuba untuk meluaskan kawasan ke tempat2 baru. Tak semestinya Puchong, walaupun Puchonglah main target area aku. Macam tak best kalau aku letak nama tempat, jadi, nama tempat aku rahsiakan.


Apt medium cost berstatus freehold. Lebih kepada komuniti Melayu. Bila aku sampai untuk survey, aku cuba tanya penduduk setempat tentang keadaan sekitaran. Menurut ceritanya, senang sewa. Dia ingat aku nak sewakan rumah aku, dari gayanya bercerita macam nak cari penyewa. Takpe, kalau dapat baru boleh cerita. Apt ni pun masih baru sebenarnya. Baru mula diduduki bulan July 2008. Kalau search market value dalam internet tak jumpa, mungkin takde orang jual lagi. Rate sewa lebih kurang RM600.00 sebulan. Tunggakan pun tak banyak. Aku survey apt ni untuk kawan aku. Dia macam nak.. macam tak nak.. biasa lah.. orang baru nak melabur dalam hartanah, mesti ada perasaan ragu2 sikit. Kalau lah aku boleh beli lagi tahun ni, memang aku beli untuk aku sendiri. Kalau dia tak nak, dan kalau takde orang beli untuk lelongan terdekat ni, next round aku akan masuk untuk aku sendiri. Mana nak dapat, freehold, komuniti Melayu, kawasan baru, senang sewa, rumah belum diduduki, corner lot, below 100k.


Buat masa sekarang, aku offer servis aku pada mereka yang terdekat. Aku belum buka servis survey rumah pada orang lain lagi. Aku tengah belajar nak uruskan masa aku untuk benda2 macam ni. Aku tengah nak pasang kaki untuk tolong aku. Kena luaskan network untuk terus maju. Masa aku terhad sekarang.

Country view

korang tau ke kat mana ni?


Model rumah : Lelaki macho


Friday, December 19, 2008

Kita di Penghujung Tahun.

Salam penghujung tahun untuk semua. Tahun 2008 hampir tiba di penghujung, apa yang telah kita lakukan pada tahun ini, wajar kita lihat semula untuk kita nilaikan pencapaian kita. Tak kiralah, sama ada dalam bidang hartanah atau pencapaian2 lain. Mungkin ada kejayaan dan ada silap langkah yang menjadi pengajaran untuk kita menjadi lebih berhati hati. Mulakan perancangan untuk tahun 2009 untuk kita mencorak kejayaan yang lebih gemilang atau sekurang kurangnya serupa dengan pencapaian tahun ini. Memiliki 3 buah hartanah setahun bukanlah sesuatu yang mustahil, tapi untuk mendapat kelulusan pinjaman adalah sesuatu yang perlu difikir dan dikira secara mendalam, apakah bank boleh meluluskan dan apakah kita mampu mengurus dan membeli sebanyak itu? Bagi aku, secara peribadi, minimum hartanah yang perlu aku dapatkan dalam satu tahun adalah 3 buah. Itu minimum target peribadi aku. Aku akan bermula semula pada tahun 2009 nanti. Nikmatilah saat2 aku tidak membida sehingga hujung tahun ini.. (cess.. ayat berlagak gile.. menyampahnya..).

Untuk tahun 2009 juga, aku akan asingkan cerita hartanah, cerita tentang makan dan cerita peribadi/keluarga dalam blog yang berlainan. Aku mulakan dengan blog baru, cerita tentang makan. Sila lah lawat blog cerita tentang makan sekali sekala untuk mengetahui apa yang aku masak, apa yang aku makan, dan food review. Aku cuba juga untuk menjadikan blog ini lebih professional dengan bahasa yang sesuai, kerana aku ingin maju, dan aku ingin menyampaikan kepada rakyat Malaysia bahawa ada satu kumpulan rakyat Malaysia di sini yang sedang melangkah maju untuk bertapak dalam bidang hartanah, dan mencapai matlamat dalam menjana passive income. Tapi macam susah lah aku nak ubah cara penceritaan aku kepada cara yang lebih serius.. aku sebenarnya lebih sukakan gaya penceritaan yang santai seolah olah aku sedang bercakap dengan kamu semua.. padahal aku cuma bercakap seorang diri di dalam kepala sahaja.. jadi.. lupakan sahaja tentang gaya formal yang aku impikan itu.. hahahaha.. tak kena.. tak kena.. tiada gaya sebagai seorang faris yang korang semua kenal.. (korang kenal aku ke???)

Juga.. aku mengharapkan pembaca2 yang selama ini hanyalah pembaca senyap.. untuk berinteraksi dan memberikan buah fikiran yang bernas untuk kita sama2 maju dan mahir dalam apa yang cuba aku sampaikan di blog ini. Ilmu aku dalam bidang hartanah tak cukup tinggi lagi. Sama2lah kita berkongsi ilmu. Tak baik simpan sorang2 (ayat pancing).

Kepada geng2 PMC, jangan lupa, ada game paintball 28/12 ni. Bertempat di Taman Sri Kenari, berdekatan (lebih kurang 3km) dari Ramal Junction. Tak kenal.. tak boleh geng.. macam mana nak ajak join koperasi PMC (yang masih belum bernama), macam mana nak ajak JV, macam mana nak ajak join projek homestay.. kalau kami tak kenal kamu… permintaan banyak.. tapi kami tak pernah kenal.. dengan hanya letak nama.. belum tentu boleh di terima.. ingat.. ini bukan skim cepat kaya.. geng2 PMC yang aku kenal setakat ini ikhlas berJV, ikhlas bermuafakat dan ikhlas beraktiviti. Kalau kita tak dapat lakukan semua itu dengan ikhlas… aaarrr.. aku tak tau apa nak cakap. Plan Percutian Redang 2009 juga hanya tinggal 12 tempat kosong untuk di isi. Sila mendaftar untuk mereka yang berminat. Esok aku cuti 2 hari.. yeah..

Salam..

Monday, December 15, 2008

Claim refund untuk cukai taksiran & maintenance fee

Untuk pembeli rumah lelong, kebanyakan pembeli risau tentang tunggakan cukai taksiran dan maintenance fee daripada pemaju. Asas yang perlu diketahui adalah daripada Pengisytiharan Jualan yang boleh diperolehi daripada pihak pelelong, sama ada tunggakan tersebut di tanggung oleh pihak bank atau tidak. Untuk makluman, bil api, bil air, bil IWK tidak di tanggung oleh pihak bank. Lain bank, lain cara pengurusan dan jumlah yang di tanggung. Aku sendiri pun ada beberapa kes yang pihak bank tidak menanggung jumlah tunggakan, dan ada yang bank tanggung.

Sekalipun bank menanggung cukai taksiran dan maintenance fee , ini tidak bermaksud bank akan membayar kesemuanya sejurus selepas kita memenangi hartanah tersebut di acara lelongan. Selalunya, apa yang berlaku ialah, kita perlu mendahulukan tunggakan2 tersebut dengan duit kita, dan apabila pihak bank kita menyelesaikan baki kepada pihak bank pelelong, lawyer kita akan bertanggungjawab menuntut kembali jumlah tunggakan tersebut dari pihak bank. Untuk bil maintenance fee dan cukai taksiran ini, kita boleh bayar sendiri di pejabat berkaitan, dan forwardkan bilnya kepada lawyer kita untuk tujuan claim.

Kenapa kita perlu bayar dahulu? Untuk menyelesaikan proses pindah milik nama, pihak pemaju dan Pihak Berkuasa Tempatan mahukan semua bil2 semasa telah dibayar. Untuk kes2 tertentu, kita boleh mohon pihak pemaju menunggu sehingga pihak bank menyelesaikan sendiri tunggakan tersebut, tapi, ini jarang berlaku. Berapa pula kebiasaan jumlah tunggakan? Kalau bernasib baik, tiada tunggakan langsung, Aku pernah dapat! 2 rumah lagi..!! Tapi kebanyakan rumah lelong, adalah rumah yang bermasalah, kalau satu bulan maintenance RM90.00, kalau setahun dah RM1080.00, campur tunggakan cukai taksiran, mungkin 420.00 setahun, lebih kurang RM1500.00 juga kan.. Ada kes yang tunggakan maintenance fee mencecah 15k .. tapi, kalau berbaloi membeli, apa salahnya.

Sekarang, persoalan yang terakhir.. berapa lama pula kita perlu menunggu sebelum pihak bank memulangkan semula duit kita? Yang ini subjektif, bergantung pada pihak bank, dan pihak lawyer yang selalu buat follow up. Aku ada beli hartanah lelong pada bulan November 2007, dan aku selesaikan cukai taksiran dan maintenance fee pada bulan March 2008, tapi sampai sekarang pihak bank pelelong belum released duit claim tersebut. Aku ada beli hartanah lelong pada bulan March 2008, dan aku selesaikan maintenance fee pada bulan July 2008 dan cukai taksiran pada bulan October 2008, dan baru Jumaat lepas pihak bank pelelong fax kan surat kepada lawyer aku, mengatakan cheque akan released minggu ini, tapi hanya separuh bayaran sahaja. Hari ini cheque dah sampai pada lawyer aku, rupa rupanya pihak bank reimburse cukai taksiran aku dahulu, maintenance fee yang aku dah bayar, diorang lupa nak masukkan sekali. Kena tunggu lagi….

Saturday, December 13, 2008

RHB Mega Auction Day 13 Dec 2008

Aku baru sampai rumah… sebelum masuk tidur.. aku nak update sikit cerita hari ini.. pagi tadi, RHB mega auction di Renaissance Hotel, ramai juga member2 PMC yang masuk membida. Aku dan Malau (husband Junny) masuk untuk lawyer aku, Junny, Pie dan Tuah masuk Tiara Beach Resort dan Desa View Tower, Megat masuk Vista Prima, Mercly masuk Vista Pinggiran, Nahar masuk Kota Damansara.


Keputusannya…


Junny : called off
Megat : Menang at RP
Pie : TBR menang at RP
Tuah : called off
Nahar : called off
Mercly : kalah bid. Last priced at 89k. 6 bidder masuk rumah ni. Sempat jugakla Mercly merasa angkat paddle bid.


Tahniah untuk Pie. Lepas ni TBR under PMC akan ada 3 unit. Horeyyy… Lepas bid kita orang lunch kat Pelita Nasi Kandar. Ni aku dah ngantuk.. nak tidur.. malam ni kerja la… seperti biasa.. saper2 bosan leh temankan aku kat shoutbox malam ni.. hahaha.. ni ada gambar orang menang rumah tengah tunggu giliran.. lama tunggu.. lot number 215.. Tuah siap baca paper sambil duduk atas lantai..

*cerita lawak: ada orang kaya bawak motor besar.. datang bawak bank draft je. Pastu takde duit nak bayar stamp duty. hahhahah.. sape tu??


Malau, Nahar, Pie dan Tuah kebosanan..

Bosan sehh tunggu giliran nak bid..

Aauction hall Ng Chan Mau di Renaissance Hotel






Selamat berjaya untuk hari lelongan pagi ini.

Salam semua. Aku baru balik dari TT kat Ramal Junction tadi. Ramai juga yang hadir tadi, dan ada surprise, Man belikan Pie kek Secret Recipe sempena 4th anniversary perkahwinan Pie dan Hani. Happy anniversary untuk keduanya, semoga terus kekal dan murah rezeki. Amin. Apa barang Pie makan sorang.. hahah.. Hani tinggal kat rumah. Perbincangan TT, macam biasa .. projek2 akan datang.. projek homestay.. yang akan dilaksanakan, dan kemungkinan besar tempat pertama adalah Melaka, dan kemungkinan tempat2 lain, adalah di Kuantan, Kuala Terengganu dan tempat2 lain. Tapi, pasti bermula dengan satu dahulu. Aku juga nak rancangkan satu lagi aktiviti untuk tahun depan, iaitu.. Treassure Hunt. Macam best je kan main Treassure Hunt ni. Tuah leh cadang main Treassure Hunt KL-Seremban je, dekat sangat tu. Kurang2 pun kalau boleh.. KL-Terengganu atau KL-Penang ke.. baru syokk.. then kita overnight di hotel, esoknya baru balik ke KL semula. Tapi event2 macam ni kena rancangkan betul2, kena dapatkan paticipant dalam 30-40 bijik kereta.. baru best. Last aku main Treassure Hunt, 2 tahun lepas, KL-Terengganu, best wwoo..

Aaa.. Pagi ini, pukul 10.30 pagi, ada mega auction anjuran RHB bank bertempat di Hotel Renaissance. Muka2 biasa yang masuk auction adalah.. aku dan Pie.. heheh.. selain daripada itu, Mercly juga akan mencuba nasib kali pertama untuk membida hartanah di Sri Kembangan yang comes with free Jusco trolley.. heheh.. aku masuk auction esok.. bukan untuk aku.. ni member aku yang punya.. cuma tolong arrangekan je. Kawan2 aku sekarang dah mula sedar kelebihan property investment untuk menjana passive income, jadi.. aku cuba tolong sebolehnya. Kepada yang masuk auction esok.. kita jumpa di sana.. semoga memperoleh kejayaan.

Sunday, December 7, 2008

Salam Aidiladha

Selamat Hari Raya Aidiladha aku ucapkan kepada semua pengunjung dan pembaca blog faridzaswadi. Berhati hati di jalan raya. Malam ini aku akan bertolak ke Sungkai, balik beraya di kampung wife aku.

Kita semakin menghampiri penghujung tahun. Masa yang sesuai untuk kita review pencapaian kita untuk tahun ini, dan membuat perancangan untuk tahun 2009. Akupun tengah membuat kira kira untuk tahun 2008, apa yang telah aku buat tahun ini.

Takziah aku ucapkan kepada member kita Din, atas pemergian mak nya dan juga seorang lagi office mate aku, Halim atas pemergian neneknya akibat sakit tua, semalam. Di harap Din dan Halim tabah, dan bersabar atas pemergian orang tersayang. Marilah kita sama2 sedekahkan Alfatihah untuk roh keduanya. Semoga mereka di tempatkan bersama sama orang yang beriman. Alfatihah..

Wednesday, December 3, 2008

DIY bersama Abang Din

Hari ni abang Din nak ajar semua orang macam mana nak pasang paip. Mula2 lekatkan white tape pada paip, gulungkan lebih kurang 3-4 gulung.

Bila dah siap letak white tape, masukkan kepala paip pada lubang yang berkaitan.


Putarkan ikut arah pusingan jam. Tada.. dah siap.



Nasib baik Din tak panggil Man. Benda cam ni pun nak panggil Man. Nasib baik Tuanbri paksa Din pasang pasang sendiri. Rumah ni tenant nak masuk cepat, tu yang Din kelam kabut nak pasang paip, nak pasang lampu. Kalau aku ada pun aku hangin dengan Din ni, heheh.. Ni sebenarnya Din dengan Tuanbri pergi settlekan rumah Vista Pinggiran Din. Penyewa tak sabar2 nak masuk bulan Dec ni. Harga sewa pun ok. Rumah dah siap dapat penyewa, bila nak makan besar lagi Din..


Monday, December 1, 2008

Beli rumah idaman atau rumah investment?

Aku rasa kebanyakan dari korang semua, ada yang telah mempunyai rumah, dan ada yang masih tercari cari untuk membeli rumah dan ada yang tak tahu, nak beli rumah idaman dahulu, atau nak beli rumah untuk investment dahulu. Sekarang aku bagi lagi satu cara, apa yang kebanyakan investor macam aku buat. Jawapannya, beli rumah samada untuk invest atau beli untuk duduk sendiri, yang murah dahulu. Aku tak beli rumah idaman dahulu. Target akhir kita, mesti nak beli rumah idaman, atau istana idaman, yang mahal, harga 200k, 300k atau 1 juta kan.. Tapi kalau sekarang kita dah habiskan kuota meminjam, sampai full, macam mana kita nak buat pinjaman untuk rumah kedua dan seterusnya. Apa yang aku buat, dengan bertambahnya keluarga, aku nak pendapatan, rumah dan harta aku bertambah dan membesar juga. Kebanyakan contoh yang aku bagi dari mula sampai sekarang pun, semua rumah2 yang bernilai below 100k kan.. sebabnya, kita boleh beli banyak, sebab murah. Aku bagi contoh, kalau kita dah kawin, gaji suami isteri total 10k, dengan komitmen bulanan cuma kereta dan credit card, mungkin dalam lingkungan 2-3k, mungkin kita boleh cari rumah yang berharga lebih kurang 1 juta dengan monthly payment dalam 5k sebulan, atau kalau total gaji suami isteri 6k, kita boleh cari rumah idaman berharga 200-300k dengan bayaran bulanan lebih kurang 1.5-2k sebulan. Lepas dapat rumah idaman, baru kita cari rumah investment, gitu? Tapi dengan komitmen sekarang yang tinggi, macam mana bank nak rlsd loan utk rumah kedua dan seterusnya? Cuba korang tengok contoh Pie.. dia ada beli rumah untuk duduk sendiri tak? Jawapannya takde.. hahahah.. kau tengok anak murid dia yang 2 orang tu, Man dengan Tuah, diorang ada beli rumah untuk duduk sendiri tak? Takde juga.. semua rumah yang diorang ada, yang berjumlah lebih kurang 3 bijik sorang.. ialah rumah investment. 2 anak murid gabung rumah pun tak dapat lawan jumlah rumah Sifu Pie diorang.. Kau tengok aku pulak.. aku ada rumah untuk duduk sendiri, tapi aku beli dari lelong je, tu pun murah, bayar bulan2 300 lebih. Selebihnya, rumah investment juga.. Bila agak2 aku nak beli rumah idaman? Hahaha.. jawapannya.. bila aku dah generate pasif income yang bersesuaian untuk aku start beli rumah idaman dan bayar dari pasif income aku.. dan bila keluarga aku bertambah ramai dan besar.. aku nak banglo idaman….

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com