Monday, December 20, 2010

Masalah dengan penghuni

Masalah mengeluarkan penghuni setelah urusan pembelian rumah lelong selesai sememangnya satu tugas berat terutamanya jika melibatkan tuan rumah asal. Mahu atau tidak, jika kita telah meneruskan pembelian, hati kena kering, penyelesaian perlu di cari, penghuni perlu dikeluarkan. Ada pelbagai masalah yang telah di bincangkan sebelum ini. Sekarang, aku sedang berusaha menyelesaikan kes di FD, TM, VM, PV dan AT.

Kes TM dan VM baru mula. Nampak seperti tiada masalah untuk kes VM. Kes VM ni Kak Aida punya. Heheheh.. lepas dia sewakan, penyewa tak call dan tak masukkan sewa dah 5 bulan. 5 bulan duduk free.. bestnya. Penyewa foreigner kulit hitam. Baru petang tadi aku dapat jumpa dia. So far dia nak duduk situ lagi dan akan mula bayar ansur2 untuk bulan2 yang dia tak bayar. Sejauh mana dia akan mula membayar.. mengikut katanya, dia akan bayar 3 bulan sewa sebelum penghujung tahun ini. Dengan tunggakan maintenance hampir mencecah 3k, maintenance office masih tidak potong bekalan air. Bila aku tanyakan bila mereka nak potong air, kata mereka minggu ini.

Kes TM pula, penghuninya adalah tuan rumah. Bekalan air telahpun dipotong, kerana tunggakan maintenance mencecah lebih kurang 7k. Pemotongan telah dilakukan lama dulu. Mungkin juga lebih daripada setahun. Akupun tak tahu macam mana keluarga ini survive. Aku dah berjumpa dengan isteri tuan rumah (sembang kat tingkap je), dan minta tuan rumah menghubungi aku. Masih belum call lagi. Dia bagi alasan tak ingat no talipon suaminya. Masih nak duduk free, mungkin. Loan belum disburse. Masih ada masa.

Kes AT dah berjalan labih kurang 6 bulan. Pemilik baru dah mula bayar installment 2 bulan. Penghuni juga adalah tuan rumah asal. Kalau mengikut persetujuan, dia akan keluar sebelum 1hb Disember, tapi masih memberikan alasan seperti rumah sewa baru ada masalah dan parents sakit. Disebabkan kelewatan dia keluar, aku dah minta dia bayar sewa untuk bulan ini. Sedang menunggu dia masukkan duit sewa dan menunggu bila dia nak keluar.

Kes PV pula, pembeli baru selamat membida pada harga reserve 89k dan rumah memang cantik. Rumah pramugara, seperti yang aku ceritakan sebelum ini. Masalahnya, penghuni yang juga tuan rumah asal, sebenarnya tidak mahu melepaskan unit ini, kalau boleh. Panjang ceritanya yang diceritakan pada aku dalam pertemuan one to one. Di pendekkan cerita, dia masih mahukan rumah tersebut. Dia telah mengkaveatkan unit tersebut atas nama anaknya, dan sekiranya langkah tersebut tidak berjaya menghalang urusan pembelian diteruskan, dia ingin membeli semula dari pemilik baru kemudian dengan menggunakan nama anaknya yang masih belajar di Universiti. Sama ada benar atau tidak, atau valid atau tidak urusan dia mengkaveatkan unit tersebut, akan kita pastikan melalui pihak peguam yang telah memulakan urusan.

Kes FD ada pusing2 sikit. Sebenarnya unit telahpun terlelong dan dibeli oleh seseorang. Menurut cerita pembeli tersebut, dia telah menyewakan unit tersebut sebaik sahaja unit di beli, dan kemudian terdapat masalah dalam proses tukar nama. Unit terlelong semula dan di beli oleh pembeli baru. Sekarang, pembeli baru telah pun menyelesaikan semua urusan, dan loan telah pun selamat disburse. Disebabkan FD menguatkuasakan pemotongan bekalan air untuk unit yang mempunyai tunggakan yang banyak, unit ini telah pun di kosongkan. Tunggakan melibatkan jumlah lebih 5k. Kemudian, sebelum loan disburse, pembeli baru telah menyelesaikan segala tunggakan untuk membolehkan air disambung kembali. Aku dan pembeli baru pun pergilah membuka rumah. Tiba2 ada orang pulak. Entah bila dia tau kita dah sambungkan air, aku pun tak tau. Katanya dia kawan kepada owner lama (owner asal). Lebih kurang satu minggu kemudian, penghuni tidak lagi tinggal di situ, dan menurut katanya, kami boleh collect kunci dari owner asal tersebut. Bila kami hubungi owner asal tersebut, dia pulak yang duduk di situ. Katanya dia nak duduk di situ dan mahu menyewa. Tak boleh. Seboleh-bolehnya kami mahu penghuni keluar supaya kami boleh menyewakan kepada orang lain. Kami bagi tempoh seminggu untuk dia keluar, tapi dia masih berdolak dalik dengan alasan menunggu surat bank dan maintenance untuk dia kosongkan rumah tersebut. No such letter exist. Pihak bank dan maintenance office tidak akan mengeluarkan surat sedemikian. Tempoh satu minggu bakal berakhir beberapa hari lagi. Tadi dia call minta sambung lagi 2 minggu.

Susahkan? Sebab2 yang menjadi susah, aku kena berulang alik ke unit tersebut dengan harapan penghuni ada di rumah. Selalunya mereka susah nak buka pintu walaupun aku tahu mereka ada di rumah. Ya.. seperti, sebelum aku ketuk pintu, ada dengar bunyi TV dan suara kanak2, tiba2 lepas ketuk pintu, suasana jadi senyap. Call?SMS? Jarang mendapat balasan. Itupun kalau ada nombor. Untuk kes2 seperti ini, sebenarnya aku dah mula menjalankan sesuatu. Kita akan mulakan operasi memotong air dan seterusnya memotong bekalan api. Itu langkah2 terakhir sekiranya pemilik masih berdegil dan tidak melayan atau mahu berbincang. Untuk mereka menjadi penyewa, amat2 tidak digalakkan. Sedangkan bayaran bulanan dengan bank yang sepatutnya lebih murah dari kadar sewa pun, mereka tidak dapat jelaskan, malahan tunggakan maintenance juga di biarkan jadi beribu2 (Dalam kes AT mencecah 20k), inikan pula nak suruh mereka menyewa dengan kita? Penat…

*Kami akan mula menjual tikar getah mulai minggu hadapan. Brand Maslino. Boleh collect di office atau boleh dihantar terus ke rumah. Catalogue dan harga akan di keluarkan minggu hadapan.

Thursday, November 25, 2010

Macam Mana Suasana Hartanah Sekarang?

Semenjak pengumuman BNM tentang penurunan margin of finance kepada 70% untuk rumah ketiga dan seterusnya, lebih kurang 3 minggu yang lalu, bagaimana suasana pembelian hartanah sekarang? Sebenarnya masih terlalu awal untuk kita melihat dan mentafsirkan, disebabkan kurangnya kes yang boleh diambil kira, untuk di buat rujukan. Daripada lelongan yang telah dijalankan baru2 ini, tempat2 seperti pangsapuri kos rendah di Cheras masih menunjukkan trend pembelian yang tinggi, di mana pembeli masih sanggup membeli pada harga melebihi 75k untuk sebuah pangsapuri kos rendah, dan terdapat rekod baru di pangsapuri kos rendah di Sunway bila harga belian dari lelong melepasi 70k. Ah.. bila harga di situ melepasi 70k, ianya sesuatu yang tidak berbaloi langsung. Ya.. bayangkan 3 pembeli kami berjaya mendapatkan harga di bawah 45k untuk 2-3 minggu yang lepas, tiba2 masuk minggu ini, harga naik melebihi 70k pula. Untuk kondominium di Cyberjaya, masih terjual pada harga melepasi 200k juga, dari harga rizab bermula dengan 189k. Di kawasan Puchong pula, kita bernasib baik mendapatkan satu hartanah untuk En Azhar Zain pada harga 96k, dengan harga pasaran sekitar 140k.

Ada pelabur yang mengamalkan sikap tunggu dan lihat, ada yang masih gigih mendapatkan hartanah lelong dan ada yang berhenti dahulu untuk tahun ini, untuk mengumpul modal. Pelbagai reaksi berbeza dari para pelabur. Bagi aku? Kalau harga dah sesuai, modal dah ada, tak perlu tunggu lagi, masuk bertarung terus. Situasi sebelum pengumuman BNM dan selepas, tidak banyak berbeza dan merubah pasaran lagi. Esok kita akan cuba lagi membida bagi pihak En Azhar Zain untuk kawasan Puchong juga. Tuah En Azhar Zain setelah mencuba beberapa lelongan, nampaknya lekat di Puchong. Kita tengok esok macam mana.

Cerita Lelong.
Minggu ini masa banyak di habiskan untuk membuka dan membaik pulih rumah2 yang telah di menangi. Juga menyelesaikan isu2 dengan owner lama, penyewa lama dan mencari penyewa baru untuk rumah sewa yang telah tamat kontrak. Sabtu yang lepas kita dah dapat satu unit untuk En Azhar Zain. Harga rizab 95k berbanding harga pasaran 140k. Lebih kurang 4 kali aku tengok unit tersebut. Dengan maintenance office pun aku check 2 kali, untuk kepastian. Aku katakana untuk kepastian, disebabkan unit adalah dalam keadaan bersih dari luar, surat2 di pos box tiada langsung, tunggakan maintenance juga terkini, iaitu tiada tunggakan langsung untuk maintenance fee, manakala bil air adalah minimum iaitu RM6.00 untuk 3 bulan terkini, berbanding belas2 ringgit sebelum2nya. Menurut maintenance office, unit diduduki oleh penyewa, yang bekerja sebagai pramugara, dan lebih kurang satu bulan mereka tidak lagi kelihatan. Mungkin dah pindah, kata orang2 maintenance office. Setiap kali aku pergi juga, walaupun siang hari, petang dan malam, unit tidak berpenghuni. Kemungkinan rumah telah pun kosong, memang tinggi, menurut perkiraan aku. Jadi.. setelah unit dimenangi Sabtu lepas, semalam (Selasa), aku dan En Azhar Zain datang untuk membuka unit. Heheheheh..

Sesampai aku di unit, pintu gril dah terbuka. Hmmm.. sebelum ni aku pergi, grill berkunci walaupun tiada mangga. Aku ketuk pintu bagi salam, tak berjawab, lalu aku pun bukalah pintunya yang berkunci dengan menggunakan teknik Macha Bri yang sebelum2 ini memberikan successful rate 90%. Pintu terbuka dan aku dapati rumah fully furnish.. tiba2 nampak seorang lelaki baru bangun tidur, bangkit dari sofa. Heheheh.. dalam keadaan mamai, dia datang ke arah kami. Lalu aku pun explain la kat mamat ni, tujuan aku buka rumah ni. Nasib baik tak kena marah. Tiada insiden yang tidak dikehendaki berlaku. Misi buka rumah dah berjaya.. heheh.. rumah pun dalam keadaan baik. Penyewa sebenarnya tak tahu rumah telah di iklankan untuk dilelong. Bila dia call owner asal, owner asal kata tak tahupun kena lelong, dan dia akan check dengan bank (heheheh.. tak tau konon.. ). Penyewa sebenarnya dah bagi notis pada owner asal untuk keluar dari unit tersebut hujung bulan December. Jadi, by January unit akan available untuk disewa.

Untuk lelongan esok, rumah yang kita akan masuk membida juga, adalah rumah pramugara. Cuma, ni rumah dia sendiri dan dia masih tinggal di situ. Aku tak berkesempatan jumpa dengan dia lagi, dia tiada di rumah. Kalau menang esok baru pergi semula jumpa dengan dia.

Tuesday, November 9, 2010

Macam mana nak beli rumah lagi??

70% margin pembiayaan agak tinggi untuk pelabur hartanah meneruskan pembelian hartanah ketiga (yang masih dalam pinjaman bank) dan seterusnya. Aku jangkakan hanya margin 80% yang masih mampu ditanggung oleh kebanyakan orang. Pun begitu, kehidupan perlu diteruskan. Pelaburan perlu di buat. Rumah lelong di tempat yang bagus dengan harga reserve yang bagus, sayang sangat kalau dilepaskan begitu sahaja tanpa melawan. Peluang tak datang selalu. Dah fikirkan how to beat the system? Ya.. aku ada fikirkan beberapa cara. Macam mana tu? Hahahahahah..

Aku cuma dapat fikirkan 2 cara sahaja setakat ini. Itupun untuk mereka yang mahu meminimumkan kos. Kalau pelabur yang boleh keluarkan 30% deposit, tak perlu nak gunapakai cara ini.

1) Cara mudah.
Gunakan nama orang lain untuk pembelian ketiga. Seeloknya, gunalah nama orang terdekat. Suami/Isteri atau adik-beradik. Cuma, kalau kita dah gunakan nama orang lain, aku rasa satu hartanah cukuplah. Nanti dia nak beli untuk diri sendiri lagi satu, masih boleh dapat margin 90%. Tapi, bila dah guna nama orang lain, rasa macam tak sedap nak simpan lama2, baik buat rolling atau flipping.

Cara mudah ini juga, boleh aku katakan boleh digunapakai untuk mereka yang baru ada satu hartanah dalam bentuk pinjaman. Hartanah yang pertama, kita simpan. Hartanah yang kedua, kita beli dan jual. Kemudian kita ulangi proses yang sama. Jadinya, hartanah yang kedua hanya untuk flipping semata2, dalam mempergunakan kemudahan pinjaman 90%. Sampai bila nak buat macam ni? Eeerr.. aku rasa, sampai satu tahap, hasil penjualan yang ke 4 atau 5, kita dah boleh beli cash untuk sebuah hartanah. Dan kemudian kita ulangi lagi teknik flipping, sampai cukup modal untuk membeli sebuah lagi hartanah dalam bentuk tunai. Sampai bila nak macam ni bai?? Hahahah.. sampailah BNM benarkan semula pinjaman perumahan ketiga dan seterusnya boleh dapat 90% margin semula. Tapi untuk flipping, bukan juga satu perkara yang mudah dari segi masa. Boleh dikatakan makan juga 1 tahun, dari proses pembelian kita sendiri dan kemudian proses menjualnya semula.

2) Cara tak berapa mudah.
Pada aku, cara tak berapa mudah ini, kita tak perlu gunakan nama orang lain. Cuma perlaksanaannya agak memakan masa, dan terdapat faktor2 lain yang perlu diambil kira. Pun begitu, cara kedua ini pun, kita hanya akan mempunyai 2 pegangan hartanah dengan margin of finance 90%. Idea secara kasar aku dah ada, Cuma perlu buat perkiraan dari segi kos dan masa, berapa lama dan kos yang diperlukan untuk pembelian hartanah ketiga dalam bentuk loan dengan margin of finance 90%. Kalau kena caranya, orang yang ada 4-5 hartanah pun masih boleh membeli hartanah seterusnya dengan margin 90%. Tapi.. itulah.. macam aku kata, akan melibatkan kos tertentu dan melibatkan masa. Kalau nak mula dari sekarang, kena lah cepat bertindak. Cara pertama dan kedua sebenarnya boleh dikatakan menggunakan konsep yang sama. Cuma yang berbeza, Cara pertama, kita masih belum cukup kuota 2 hartanah dalam bentuk loan, manakala cara kedua, kita telah melepasi kuota 2 hartanah.

Perlaksanaannya boleh buat sendiri, atau One Solution boleh keluarkan satu pakej baru untuk cater market yang memerlukan servis sebegini. Nanti aku buat sessi brainstorm dengan Bri dulu.

Cerita Lelong

Minggu lepas kita ada menang beberapa unit lagi untuk client. Sebelum perlaksanaan margin 70% oleh BNM. Harga2 yang kita menang juga agak berbaloi dan murah. Macam Farhan yang dapat beli satu unit di Sri kembangan dengan harga 29k dan Wakif yang dapat beli satu unit di Puchong dengan harga 100k. One Solution baru nak start masuk lelong semula hari Jumaat dan sabtu ini.

Sementara itu, minggu lepas juga aku dah settlekan ops buka rumah untuk unit2 yang client dah menang. Juga ops buka untuk unit subsale yang Encik GPS Bergerak (Hanan) beli 2 tahun yang lalu. Ya.. 2 tahun yang lalu dia beli satu unit pangsapuri di Bangsar, dan baru minggu ini dia dapat kunci. Tak semua urusan subsale berjalan lancar dan menemui kesudahan yang baik. Macam unit yang hanan beli ini, lawyer tak benarkan hanan masuk rumah awal, apatah lagi untuk disewakan dalam masa 2 tahun ini, walaupun unit tersebut kosong. 2 tahun yang lalu, masa dia tengok unit tersebut, tak ada banyak benda yang perlu dibaik pulih. Bila Hanan cuba masuk semalam, kuncinya salah, lalu Hanan pun bertindak buka sendiri sahajalah. Setelah 2 tahun unit kosong, rupanya anai2 sudah bersarang dan memakan pintu dan frame pintu. Kos dah bertambah untuk baik pulih semula unit ini. Tapi, dengan kadar sewa sekitar RM800.00 sebulan.. apa de hal kan bro… hahahaha

Thursday, October 28, 2010

Teratak Muhibbah 48k

Next TT stop adalah pada 6 November bersamaan hari Sabtu. 5 November adalah cuti umum sempena Deepavali. Sila cadangkan lokasi. Kalau tak ramai pun tak mengapa. Tempat2 yang aku cadangkan :

Puchong
Kajang
Bangi
Wangsa Maju
Ampang

Sila vote untuk memilih next TT stop. Kalau aku yang pilih, dah tentu Puchong. Pelita Nasi Kandar sebelah IOI Mall atau Restoran AK Din Maju depan rumah aku.. hahahah..



Cerita Lelong.

Sejak last aku update blog 10 October sehingga ke hari ini, Satu Solution (Aku dan Bri) dah masuk lebih kurang 30 unit hartanah lelong. Memang banyak. Menangnya? Cuma 6 sahaja setakat ini. Seperti biasa, ada yang called off dan ada yang tewas dan ada yang menang. Called off kalau dapat tahu awal tak kisah sangat, ini.. last minit called off yang tak puas hati. Sia2 dah buat bank draft, dah survey hartanah. Tak kisah.. kita tetap akan mencuba lagi. Esok pagi dan petang aku akan ke acara lelongan lagi untuk membida bagi pihak clients.



Market lelong memang tak menentu, tapi lebih ke arah susah nak dapat. Macam hartanah di Bandar Sri Permaisuri, harga semakin naik. Cemara dah mula melepasi harga 150k, Penara memang dah lebih 75k, tak perlu di perkecohkan lagi. Hari ini, Apt di Prisma Cheras, walaupun studio unit 1 bilik bersaiz 710sqft, menarik minat 16 pembida. Dari harga 100k, naik kepada 135k. Puncak Alam, satu kawasan yang sebelum ini tiada orang berminat, dah mula menarik perhatian pelabur. Setiap kali unit di lelong, 5-8 orang juga yang akan masuk membida. Macam semalam, aku cuba bida untuk En Naja, dari harga 43k naik kepada 64k dengan 7 pembida. Percubaan pertama En Ari dan Puan Zara untuk mendapatkan haratanah lelong di Setia Alam hari ini juga gagal bila harga dari 43k naik kepada 64k dengan 6 pembida. Sila cuba lagi.




Tapi kalau dah bernasib baik, rezeki tak ke mana. Macam minggu lepas, Samsul Brunsfield yang dapat pangsapuri di Damansara pada harga 48k, Maria yang dapat Desa Mentari pada harga 43k, Engku Farhan yang dapat 2 pangsapuri pada harga 29k dan 42k, dan hari ini, En Rodi pula yang dapat Teratak pada harga reserve 48k. Kan aku dah mention sebelum ini, dari 60k, tiada pembida dan lelongan semula pada harga 54k, dan kemudian tiada pembida, harga turun lagi kepada 48k. Teratak Muhibbah dapat pada harga 48k? Hahahahah.. memang bertuah betul En Rodi. Mesti (Aku Yakin!!) ada yang menyesal sebab tak masuk kan? Ya.. kadang2 kita takut nak masuk disebabkan persepsi akan ada orang lain yang akan masuk membida juga. Tak cuba kita tak tahu..

Sebagai ingatan, kalau nak mendaftar lelongan dengan aku dan Bri, aku minta tolong untuk daftar awal. Kalau berminat nak masuk mana2 unit, email atau call aku dan Bri awal. Masalah utama adalah untuk pastikan bank cover atau tidak tunggakan maintenance, dan kalau dalam POS kata tak cover, kita kena minta pihak bank faxkan surat menyatakan mereka cover maintenance (Resolution Alliance, Standard Chartered dan beberapa bank yang lain). Juga untuk aku hantarkan pendaftaran kepada pihak bank. Aku tak galakkan kerja last minute. Bahaya. Bayangkan.. esok nak lelong,hari ini atau malam ini baru fikir nak masuk lelong, rushing nak buat bank draft lagi, nak minta bank fax kan surat lagi, nak survey unit lagi. Payah bai… Mana sempat. Korang kena ingat, banyak bank yang tak cover maintenance kalau berpandukan POS. Sebagai contoh macam Resolution Alliance, Standard Chartered, Maybank, Public Bank dan lain2 lagi (bagi contoh sikit sudah.. hahah). Cover atau tak cover juga, ada bank yang berpandukan dah berapa kali lelongan untuk unit tersebut. Jadi.. daftar awal untuk elakkan masalah.

Sunday, October 10, 2010

Next TT Stop : Shah Alam anyone?

Listing lelongan terkini dari aku dan Bri boleh di semak di http://klangvalleyauctions.blogspot.com/ atau http://rumahlelongkl.wordpress.com/. Untuk pendaftaran atau sebarang pertanyaan, boleh call aku (018-2086161) atau Tuanbri (016-3106500) atau boleh emailkan pertanyaan ke Faris[at]Satusolution.com atau Bri[at]Satusolution.com .

Cerita Lelong

Rabu lepas patutnya aku temankan Hanif untuk lelongan di NCM pukul 11.00 pagi, tapi bila aku keluar dari kawasan Puchong Perdana ada masalah, kena tahan polis, sebab tak pakai seat belt.. hehehe.. polis nak ic n lesen, rupanya tertinggal la pulak. Patah balik ambik wallet.. tapi aku sampai NCM pun dah pukul 11.05 minit. Dah selesai lelongan pun. Lelongan sessi pagi tak banyak unit yang di lelong walaupun dilakukan bersama oleh NCM dan Federal Auc. Hanif menang pada harga 58k untuk satu unit di Sg Buloh, dari harga reserve 49.7k. Sebelum ni, harga2 lelong di Sg Buloh ni dalam range 30k sahaja. Semenjak dua menjak peningkatan dalam pembelian hartanah lelong, harga pun tak boleh dapat macam dulu. Aku ingat lagi Hanif pernah beli unit di Sg Buloh tersebut pada harga lingkungan 30k masa tahun 2008 kalau tak silap aku. Masa tu cerita kat blog Pie.

Rabu minggu lepas, ada banyak lelongan di adakan pada waktu yang sama. Terdapat hartanah yang hot di lelong di NCM, Jln Riong, Leong Auc dan juga di Rawang. Bri ke NCM untuk bida 3 unit hartanah dan aku ke Rawang untuk bida satu unit apt di Sri Kembangan. Apt di Sri Kembangan, setiap kali lelongan mesti aku akan cuba untuk Bro Azhar. Entah berapa kali, akupun dah tak ingat. Sebelum2 ini, kita masih lagi target below 100k untuk mencuba nasib, dengan chances 50-50 tapi untuk lelongan kali ini, budget dah up lebih 100k. Berani masuk lebih 100k pun sebab kita dah tau market price dah naik. Disebabkan lelongan di buat di Rawang, awal juga aku gerak ke sana. Sesampai di sana, tak berapa ramai yang hadir. Sehingga pukul 2.45 petang, aku seorang sahaja registered bidder untuk unit di Sri Kembangan ini. Tiba2 ada pulak mamat tepuk belakang aku, tanya aku masuk Sri Kembangan ke.. sembang punya sembang, dia setuju tarik diri. Jadi, bila pelelong umumkan unit lelongan ini, aku angkat sekali dan menang pada harga 92k. Berjaya juga Azhar dapat satu unit di sini setelah sekian lama mengidam.

Esoknya terus aku buka unit. Walaupun unit kosong dan tak pernah diduduki, tapi ada juga sampah sikit2. Bukan perkara besar. Yang menjadi masalah, mungkin nak masukkan air nanti. Outstanding maintenance, walaupun bank cover, tapi cecah 9k juga. InsyaAllah kalau dah boleh sambungkan air, kerja2 repair dah boleh dimulakan.

Cerita Jamuan Hari Raya dan TT

Terima kasih kepada semua yang sudi datang. Yang tak dapat datang, kami faham, sekarang ni musim open house, jalan pun jam. Aku dan Bri lepak office pun sampai ke malam. Ramai yang tunggu JuruUkur, tapi JuruUkur datang lewat petang. Rugi korang tak tunggu JuruUkur.. cerita best punya. Aku yang mula2 nak let go a few hartanah aku pun, kena pikir balik.. hahahhha.. Penat juga anjurkan open house berdua dengan Bri. Nasib baik wife Bri ada tolong. Wife aku dah start kerja, tak dapat datang. Selesai open house lebih kurang pukul 8.30 malam, kemas2 sikit.. pukul 9.30 gerak ke Line Clear pula sesi TT. Yang tak turun open house, turun sessi TT pula. Ramai juga yang datang walaupun hari hujan. Azhar datang juga, nak serah kunci rumah baru.. heheh.. lepak2 sampai pukul 3 pagi, kemudian sambung TT di office semula dengan Wadi, Azhar dan Adif. Last2 TT sampai pukul 5 pagi. Hahahahah.. gila lama.. Topik macam biasa.. cerita pasal pelaburan hartanah, kerenah penyewa, proses pembelian rumah, masalah2 tuan rumah, area2 hot setempat, projek2 baru dan lain2 lagi.. next stop TT bergerak lepas ni di mana? Aku rasa macam nak ke Shah Alam, lepak bersama geng2 Shah Alam. Jumpa time lelong tak boleh lama2. Masing2 ada kerja. Itupun kalau turun lelong. Kalau kami yang wakilkan, lagi jumpa sekejap. Macam mana? Lepak Shah Alam ok? Kalau buat TT 16 Oct ok tak? Siang nya ada banyak lelongan menarik. Malam boleh buka cerita.

No more in Satu Solution

Well, what Pie said is true. He’s not in Satu Solution or One Solution anymore. First when we started in 2009, Bri approached me to set up a servicing company to cater the auction market. Syamoi was there when I had the discussion with Bri, only Syamoi didn’t join us due to Sifu Goyang reason. I agree with Bri’s idea to set up the servicing company since we’re kinda pioneer in this field. Only at that time, Pie already did the same thing under PMC, he’s own company. Since we’re friends and since we’re heading towards the same directions, I told Bri why not we ask Pie to join us. Then the 3 of us having the discussion to set up the service. Pie agree to join forces with us. First I try to do it as a part time job, but we had a lot of jobs that the 3 of us couldn’t really handle all of it. I quit OCBC and started to commit in this auction field. Even after I quit my job, I still couldn’t handle all of it alone. Weekdays, I utilize my time to do survey, bidding, meeting lawyers, bankers, arranging clients to sign for Letter Offer and Loan Agreement. I started to make friends with bankers and lawyers. Get to know who’s doing good job and retain them as our networks. Get to know new networks from valuers and auctioneers. Most of the time me and Bri doing it all the way. But I never complain, without Pie joining us. Never. And I will never complain about it even after today. We’re friends. To me, friends should give and take. I guess I was wrong. Weekends, after auctions, the 3 of us would settle the job to make the units won from auctions, presentable and livable. We repairs , clean and settle the wiring job. It’s tiring but fun. We’re servicing company, and at that time we don’t have any running cost operation. But then Pie wanted us to open a private limited company so that we can make loans, apply funds from govt and so on. At first, Bri oppose and shot down the ideas. But when to think of it, I think Pie’s vision was right, nothing’s wrong with it, so we go on and make ourselves a Sdn Bhd company under the name of One Solution Corporate Services Sdn Bhd. After setting up the Sdn Bhd, we took an office as our operation centre. With all the money we had, we set up the office. We bought things, we installed landlines and so on. Now there’s running cost operation that we had to bear. With the auction market getting really competitive, not every week is a winning week. It goes up and down like the spinning wheels.. at time we had a big winning case, at times we had nothing to celebrate. But that’s not a problem. The market is still at large. We still have loyal friends and clients that still looking for auctions unit to buy, along with new potential buyers. It’s a matter of time. I’m not complaining. There’s always a light at the end of a tunnel. To me, it’s about friendship and trust. We give and take, and we help each other. A friend should tell a friend when there’s anything wrong with oneself. We don’t leave friends to settle all the shit alone. Now that we’re in shit, you just wanna walk away and publish to public on what you said is our wrongdoing? It’s still the best way to tell us what you think what we’re doing is not right. Now that the damage has been done, we too hear another side of stories. But.. It’s wrong for me to talk bad about others. Given enough time, I believe matters should be settled. Aaahh.. not a big problem. I believe my partnership with Bri will work along the way. So to friends and foes.. Nothing to worry. There’s always a solution to every problem. And with your properties matters, One Solution will be there for you. It’s Faris and Macha Bri all the way now.

Tuesday, September 28, 2010

Jemputan ke Open House Satu Solution

2 Oktober ini, Satu Solution akan mengadakan open house. Bermula dari pukul 2.00 petang, di jemput rakan2 dan sahabat handai sekalian hadir ke majlis kami. Acara makan2, sembang2, cerita raya, cerita rumah lelong, semua boleh. Nak main cash flow pun boleh. Malamnya, pukul 9.30 malam, kita akan buat TT di Nasi Kandar Line Clear pula. Sila lah datang.

Alamat : 33-2 Jalan Dwitasik, Dataran Dwitasik, 56000 Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Tuan Besar Satu Solution, Tuanbri @ 016-3106500

Kita buka cerita lelong pulak. Semalam petang aku dan Bri ke Ehsan untuk membida bagi pihak client lagi. 2 unit hartanah yang hot. Hartanah pertama, sebuah low cost berdekatan dengan office Satu Solution yang sememangnya hot. Harga tak menentu, kadang2 boleh dapat below 60k (jarang2..), kadang2 boleh dapat below 70k (kadang2..) tapi selalunya, kena siapkan target atas 70k kalau serius membeli. Kalau target bawah 65k tu, boleh dikatakan bakal membuang masa sahaja. Nak cuba boleh, tapi kemungkinan besar akan tewas. Target Azhar tinggi juga. Block D bhai.. baru lagi. Rumah pun cantik, nampak macam takde orang. Bila lelongan dimulakan, 8 orang yang masuk membida. Hahahah.. Dari harga 50k, masuk ke angka 70k, dah tinggal 2-3 orang serious bidder sahaja yang masih menyambut bidaan, termasuk aku. Akhirnya? Harga mati pada 80k. Mahal sangat dah tu. Ah.. tiap2 bulan ada unit lelong di sini, bulan depan cuba lagi. Hartanah kedua, sebuah apartment di Shah Alam, dengan harga rizab 180k. Hot tempat ni dari semenjak belum adanya MSU lagi. Bila siapnya MSU bertambah2 hot tempat ni. Seriously, kalau masuk lelong sebelum ini, 180k ni orang tak pandang lagi. Last lelongan, Pendekar Nija masuk dan menang pada harga 174k. Itupun dah kira harga yang tertinggi buat masa itu. Sebelum lelongan bermula, agent2 try mencari pembida2 terlibat untuk nego. Rupanya semua taknak nego, masing2 cuma nak offer, dan angkat rumah, tak mahu accept offer. Pendekar Renza yang sebelum ini pernah menang pada harga 160k, akan melawan. Dengan hanya 3 pembida, debaran bermula. Nilai sekali bidaan di tetapkan 2k setiap kenaikan. Dari 180k, naik perlahan2 ke 190k dan mula melepasi 200k. Pendekar Renza terus bertarung dengan agent Cina yang selalu masuk membida area ini juga. Dari 200k angka terus meningkat ke 210k… 220k.. malahan melepasi 230k… hahahahah.. aku dah cuak.. Pendekar Renza masih melayan.. agent Cina juga masih melawan.. akhirnya.. agent Cina menang pada harga 236k.. Arrgghh.. rekod yang gila… Orang2 Kaya Shah Alam yang lain hanya ketawa mendengar harga baru ini. Hahahahaha… Dengar cerita kadar sewa di sini dah cecah 2k satu unit. Boleh la Nija letak sardine 10 ekor bila dia dah mula sewakan unit 174k dia nanti. Unit yang Renza dapat sebelum ini, dah selamat di isi oleh 10 sardine juga. Tak tau la sardine perempuan ke, sardine lelaki. Jangan kecewa Pendekar Renza, bulan depan kita cuba lagi.. hehehh
Ada satu unit Teratak yang dilelong pada 54k semalam, tiada pembida. Sebelum ini harga 60k, tiada pembida juga. Jadi, next auction harga akan turun menjadi 48.6k sahaja. Menurut pelelong, kemungkinan besar unit ini akan di lelong semula bulan Oktober nanti, Lelongan Mega RHB. Ya.. Lelongan Mega RHB akan kembali bulan Oktober nanti. Bersedia untuk membida nanti.

Malamnya aku ke Shah Alam nak usha rumah yang akan di lelong esok, sambil berjumpa dengan Joefizi. Joefizi ni pun boleh tahan power, anak didik Asri Anak Rombau. Mana Asri eh? Lama tak dengar cerita. Esok nak bida satu unit untuk abang Joefizi. Ada cerita menarik juga di sebalik cerita nak masuk lelong ni. Sebenarnya, beberapa minggu yang lepas, Abang Joefizi dah survey satu unit apartment untuk pembelian subsale. Unit yang dia nak beli ni, di miliki oleh seorang kontraktor. Rumah diduduki oleh adik pemilik tersebut. Abang Joefizi pun dah setuju la nak beli. Minggu lepas baru bayar duit booking 1k. Sekali Joefizi pun bagitau la ada satu unit nak lelong di kawasan yang sama. Lepas dapat detail dan info melalui POS, rupa2nya, rumah yang nak dilelong ni, rumah yang abang Joefizi nak beli dari subsale ni la. Hahahahah… owner sudah kencing sama abang Joefizi da.. Joefizi pun tak tau apa kesudahan cerita ni, yang penting, esok nak bida dulu unit ni. Sehingga pukul 7 petang ni, unit tersebut masih on lagi untuk di lelong. Kita tengok esok apa cerita.

Lelongan pagi tadi pun takde bawak balik hasil. 2 yang kita nak masuk, satu dah pun called off. Tinggal satu tu pun, harga naik dari 64k kepada 79k. Masa harga 72k lelongan yang lepas bulan July, takde sape nak masuk.. Esok, Bri akan turun lelongan di KL dan aku akan ke lelongan di luar KL pula.

*jangan lupa datang 2 Oktober ni!!

Sunday, September 26, 2010

Cerita Rumah Lelong Ridzuan

Jumaat yang lepas, seperti hari2 biasa sepanjang minggu ini, aku turun membida untuk pihak client. Kalah lagi.. hahahah.. rasa2 budget dah power, dah cukup tinggi, ada orang lain lagi tinggi. Landed property di Puchong, 9 pembida. Tapi yang paling ramai pembida, satu unit di Sri Desa Apt, dengan 35 pembida. Dari harga 120k naik kepada 211k. Selesai lelongan, lepak dengan pelelong Ehsan jap sementara menunggu Ridzuan datang. Ali Ehsan cakap dia masuk Astro Awani siaran pukul 4.30pm tentang property talk. Nak tengok apa, aku kat tempat lelong, dengan dia. Lebih kurang pukul 5.00pm Ridzuan sampai, aku dan Ridzuan ke office lawyer Ridzuan dulu. Kes Ridzuan ni, aku advice dia untuk beli satu unit apt di Ampang pada bulan June yang lepas, di lelongan Mega RHB. Menang pada harga reserve 124k sahaja berbanding market value sekitar 200k. Sebelum bidding, aku dah turun site untuk survey, nampak ada orang tapi tak buka pintu. Barang2 banyak di luar rumah. Following my guts, aku advice Ridzuan untuk masuk membida. Dengan tempoh 120 hari, kami ada banyak masa. So far lawyer dah advice pihak bank untuk released payment kepada pihak RHB sebagai bank pelelong. Cuma masalah tak dapat tengok rumah dan berjumpa dengan penghuni sahaja lagi.

Selepas menang dahulu, aku ada pergi lagi untuk jumpa penghuni, tapi tiada orang di rumah. Beberapa hari sebelum puasa aku ada pergi lagi, dan dapat berjumpa dengan penghuni. Yang ada cuma seorang nenek yang baru sampai dari kampung untuk berpuasa bersama keluarganya, dan cucu2 nya. Dari pertanyaan yang aku buat, rumah ini milik mereka. Aku dapatkan no phone tuan rumah untuk aku call kemudian. Agak kerap aku call dan sms, dia cuma balas sekali sahaja. Katanya nak call aku balik, tapi sampai sudah tak call aku. Macam cubaan untuk mengelak. Kita bagi peluang dahulu. Lagipun tempoh masih panjang lagi. Ridzuan tak banyak masa, isnin dia dah nak terbang semula ke Dubai, jadi, Jumaat lepas kami terjah saja ke unit tersebut.

Sesampai disana lebih kurang pukul 8 malam. Agak lama nak buka pintu, akhirnya anaknya yang aku jumpa sebelum ini, buka pintu. Katanya ibu bapanya keluar pergi beli makanan. Kami katakana, kami datang nak tengok rumah sahaja. Kalau begitu, lebih kurang sejam lagi kami datang semula. Sementara tu, lepak di bawah makan nasi lemak. Lebih kurang pukul 9 malam, kami naik semula ke unit terbabit, setelah lama ketuk pintu dan tunggu diluar, akhirnya dapat juga kami berjumpa dengan tuan rumah tersebut. Dia keluar bersama isterinya. Dia tak dapat bagi kami masuk dalam, sebab banyak barang dalam rumah dia. Dari cerita2 dia, dahulunya dia ada kedai makan, tapi business tak jalan, kedai pun tutup, banyak barang2 perniagaan terpaksa diletakkan di rumah dan di beberapa tempat lain. Dia sebenarnya kecewa dengan pihak bank, yang tak dapat bertimbang rasa dan berbudi bicara untuk menunggu dia melangsaikan tunggakan. Tutur kata dia baik, dia rela serahkan unit ini pada Ridzuan, Cuma dia minta tempoh sedikit untuk dia cari rumah lain dan akan handover unit tersebut bulan hadapan. Pada aku, bank patut lebih bertimbang rasa dan bagi sedikit masa. Sebenarnya bank dah terima duit epf dan ada lump sum payment yang tuan rumah dah jelaskan juga (menurut katanya), cuma tunggakan berbaki lebih kurang 3k sahaja tidak dapat dilangsaikan lagi. Kerana kecewa, setelah penat berusaha sana sini akhirnya dikecewakan, mereka ambil keputusan untuk ignore sahaja, termasuk ignore bakal pembeli dan pembeli baru. Sebab itu dia tak jawab panggilan aku dan tak buka pintu. Tapi akhirnya dia fikir, dia patut jumpa kami. Kesimpulannya, dia akan keluar bulan hadapan, dan unit boleh disewakan. Kadar sewa pun boleh tahan, antara 1-1.2k sebulan boleh dapat. Halfway settle. Aku harap tiada apa2 masalah lagi selepas ini.

Semalam, di lelongan NCM, unit2 yang aku nak bida, semuanya called off. Hahahahah.. unit di Sri Kembangan aku tak masuk. Seperti biasa, dari RP 90k dengan 10 pembida, harga mati pada 108k. Telah ku duga, harga akan naik melebihi 105k. Tak sia2 aku tak masuk membida.

Untuk sessi TT, di tetapkan di Line Clear, Bandar Sri Permaisuri, berdekatan dengan office kami. Waktu selepas pukul 9.30 malam pada 2 Oktober. Sessi open house akan di tetapkan kemudian, kerana Bri nak buat open house untunk geng Hartawan Hartanah dia sekali. Berjumpa kita 2 Oktober nanti okey!!

Wednesday, September 22, 2010

Rumah lelong bukan lagi niche market

Membeli hartanah melalui acara lelongan bukanlah lagi niche market. Persaingan sekarang sentiasa sengit, walaupun kadangkala terdapat beberapa kes kita bernasib baik dapat harga reserve atau menang pada harga yang rendah. Semakin ramai yang mula membeli hartanah melalui acara lelongan, dan kebanyakannya follow hot area yang sudah diketahui ramai, mengakibatkan harga belian meningkat. Kita tak dapat selalu beli hartanah dibawah 20-30 % market value. Satu factor yang menyumbang kurangnya aku menulis di blog adalah kerana ini. Ingat seronok ke tengok orang beli hartanah mahal2 dah dekat dengan market price? Habis aku nak beli lagi macam mana? Kena follow trend beli harga tinggi? Hahahah.. tak payah.. Sebagai contoh, di Sri Kembangan, apartment yang dahulunya biasa dibeli pada harga di bawah 95k, kini setiap kali lelongan sekurang2nya naik sehingga 105k. Dengan market value sekitar 120k, Padahal setiap bulan, pasti ada lelongan untuk unit di sini. Aku tak mampu advice client beli pada harga tinggi, disebabkan kita mahukan pulangan yang berpatutan atas pelaburan yang kita buat. Client aku, kebanyakannya pelabur hartanah seperti aku. Lain cerita kalau membida untuk duduk sendiri. Dapat harga below 10-20% market value pun dah cukup baik. Kalau nilai pulangan below 10%, aku rasa ada baiknya kita terus menyimpan di asb.

Untuk menjadikan hartanah lelongan niche market semula, agak sukar, sebab kebanyakan orang telah mengetahuinya. Tapi, sekiranya langkah Bank Negara menetapkan margin of finance pada 80%, terdapat kemungkinan yang pelaburan hartanah boleh menjadi niche market semula. Tak semua orang, buat masa ini, mampu untuk fork out 20% untuk di jadikan deposit pembelian rumah. 20% deposit dah macam deposit untuk beli 2 hartanah. Kalau sebelum ini kita boleh beli 4-5 rumah setahun, mungkin bila Bank Negara laksanakan pembaharuan ini, peluang untuk membeli semula pada harga rendah terbuka semula. Ya, aku sokong langkah untuk mengurangkan margin of finance kepada 80% kerana aku seorang pelabur. Aku menggalakkan orang membeli hartanah, kerana aku juga pembeli hartanah. Pada aku, kita akan nampak susah pada permulaan pembelian sahaja, bila kita terpaksa keluarkan 20% deposit. Hal2 yang berlaku selepas itu, aku rasa, dengan apa yang aku buat sekarang, kita boleh dapatkan semula modal permulaan 20% kita tersebut, malahan ada untung lagi. Seperti biasa, rolling2 rolling2.. Kalau dapat beli secara tunai, kemudian cagarkan/buat pinjaman bank pada margin 80%, masih ada untungkan.. (Kalau beli below market value 30-40% la.. hahahaha).

Muka hadapan Utusan Malaysia memaparkan berita ini. Ya, kerajaan masih mengekalkan margin of finance pada kadar 90%. Tapi itu tidak tertakluk pada pembelian hartanah ke 2,3 dan seterusnya. Ada juga kes2 terbaru client Satu Solution tidak dapat margin 90%, disebabkan komitmen yang tinggi, dan juga disebabkan pembelian yang ke 2 dan seterusnya. Ada juga yang tak dapat loan langsung, nasib baik ada standby cash. Langkah terbaik macam tu la.. kalau tidak, hangus deposit. Ada juga tak bernasib baik, tiada standby cash, lalu hangus la deposit.

Apa cerita lepas raya ni? Kita masih dalam mood raya kan? Aku dan Bri dalam perancangan untuk buat TT bergerak dan juga Sambutan Hari Raya dengan aku dan Bri di office kami. Juga perancangan untuk membuka kelas pelaburan hartanah lelong untuk beginner dan novice. Expert tak payah kot.. kalau dah expert nak pergi kelas buat hapa lagi.. hahahah.. Juga sessi permainan Cashflow 101. Kemungkinan besar 1 June Aku dan Bri akan buat TT pertama, mungkin di kawasan office kami, Bandar Sri Permaisuri. Ada orang nak datang tak? Dan esoknya, 2 Oct, Open House Satu Solution pula.. Ok tak?? Seriously, jadual aku padat sampai hujung bulan. Terkejar2 sini sana. Sebab itu nak buat TT dan Open House bulan Oct. Lastly, aku dan Bri tengah cari sumber nak pasang mesin kad kredit, senang nanti client nak beli rumah, swipe je. Lagi bagus kalau dapat yang boleh convert 12-36 months installment. Nak beli rumah? Nak repair rumah? Nak bayar yuran peguam? Nak apa lagi?? Leretkan sahaja kad anda… hahahahah… hohohoho..

Testing. Next week listing.

Tarikh Lelongan

Hari

Alamat Hartanah

Harga Rizab

(Selangor)

27-Sep

Isnin

513 Rumah Pangsa Nilam Sari, Jalan Plumbum 7/100A, Shah Alam

RM55,000.00

28-Sep

Selasa

B-01-03 Block B, Flora Damansara, Jalan PJU 8/9, Bandar Damansara Perdana

RM48,600.00

28-Sep

Selasa

616 5th Floor, Block 38, Section 7, 40000 Shah Alam

RM49,500.00

28-Sep

Selasa

5A-103 Emerald Hill Condominium, Changkat Bukit Indah 2, Ampang

RM144,000.00

28-Sep

Selasa

B9-17-28 Block 9, Jalan PJS 2B/1, Desa Mentari 2, Petaling Jaya

RM47,385.00

28-Sep

Selasa

E-607 Kelana Puteri Condominium, Jalan SS 7/26, Kelana Jaya

RM190,000.00

28-Sep

Selasa

B5-08-01 Jalan PJS 6/5B, Desa Mentari, Petaling Jaya

RM45,000.00

28-Sep

Selasa

B1-6-22 Jalan PJS 6/5E, Desa Mentari, Petaling Jaya

RM54,000.00

28-Sep

Selasa

B9-15-03 Desa Mentari, Petaling Jaya

RM47,385.00

28-Sep

Selasa

B-13A-12 Pelangi Damansara, Petaling Jaya

RM51,030.00

28-Sep

Selasa

D-09-13 Apartment Taman Medan Jaya, Petaling Jaya

RM81,000.00

29-Sep

Rabu

Unit No. 1-07-21 Desaminium Flora, Jalan Flora, Sri Kembangan

RM100,000.00

29-Sep

Rabu

E1-3-42 Permai Villa, Persiaran Puchong Permai, Taman Puchong Permai

RM110,000.00

29-Sep

Rabu

F-14-11 Pangsapuri Seri Nilam, Jalan Wawasan 3/8, Bandar Baru Ampang

RM51,030.00

29-Sep

Rabu

23-7-7 Block 23, Ilham Apartment, Jalan Sastera U2/1, Taman TTDI Jaya

RM100,000.00

29-Sep

Rabu

F3A03A Perdana Exclusive Condominium, Damansara Perdana

RM205,000.00

30-Sep

Khamis

P4-A-03A-03A Sri Raya Apartments, Taman Sepakat Indah

RM80,190.00

7-Oct

Khamis

Unit No. E5-3 Bella Vista Apartment, Jalan Cahaya 13, Ampang

RM135,000.00

16-Oct

Sabtu

No. 7-04-08 Block Keruing, Desaminium Rimba Apartment, Sri Kembangan

RM121,500.00

(Kuala Lumpur)

16-Oct

Sabtu

204-4-4 4th Floor, Block 204, Sri Suajaya Condominium, Kuala Lumpur

RM108,000.00

29-Sep

Rabu

D-16-2 Westminster Park, Sri Putramas Condominium, Jalan Kuching

RM192,000.00

29-Sep

Rabu

B1-14-2 Pantai Hillpark, Phase 2, Jalan Pantai Dalam, Kuala Lumpur

RM153,000.00

28-Sep

Selasa

A-7-6 Pelangi Magna, Metro Prima, Kepong

RM63,000.00

27-Sep

Isnin

22-13-10 13th Floor, Block 22, Desa View Towers, Jalan Kolam Air, Kuala Lumpur

RM65,600.00

27-Sep

Isnin

13-13-5 Block 13, Bukit OUG Condominium, Bukit OUG, Kuala Lumpur

RM120,000.00

Wednesday, August 11, 2010

The Third, The Bandung and The Next Bandung

Selamat berpuasa semua. Seperti yang kebanyakan korang dah tahu, isteri aku dah selamat melahirkan anak ketiga, yang juga baby girl bulan July yang lepas. Yea.. sekarang aku dah ada team the power puff girls (Kalau lelaki mungkin jadi 3 stooges pulak..). Ketua dia si budak Noura. Anak ketiga ni, aku namakan dia Hannah Elsa Arianna. Suka betul aku namakan anak aku nama panjang2 ni kan.. hahahah.. A few weeks ago, aku ke Bandung dengan family aku, without my wife. Dia dah 37 weeks, tak boleh fly. Jadi, dia terpaksa tinggal, lagipun, waktu aku pergi tu, ada gap 2 weeks sebelum dia due to deliver. Aku ingat sempat la kot aku bershopping2 di Bandung. Hari pertama sampai Bandung, check in dulu di Aston Braga. Aku dapat rate yang bagus, bila aku book di AsiaRooms. Publish rate untuk condotel 3 bedroom adalah rp3.9M atau lebih kurang RM1400.00, aku book di AsiaRooms dapat USD150 per night sahaja, atau dekat2 RM500.00. Lepas check in, makan dulu di restoraan nasi padang sebelah Rumah Mode, kemudian ke Rumah Mode. Rumah Mode ni, menurut ceritanya, destinasi wajib singgah kalau bershopping di Bandung. Lama juga di Rumah Mode ni, sampai dekat nak maghrib. Aku beli baju untuk anak2 aku je. Kemudian balik hotel. Aston Braga ni, yang bagusnya, kat bawah ada shopping complex. Tak banyak kedai, tapi nak makan senang. Panggung wayang pun ada, tapi cerita Indonesia la. Aku try jalan2 sekitar Aston Braga, tak banyak kedai yang buka waktu malam. Banyak kedai tutup. Rokok murah.. 1/3 dari harga rokok kat sini.. heheh. Since takde apa nak buat malam2, balik hotel je la.



Hari kedua, pagi2 dah gerak ke Gunung Tangkuban Perahu. Ramai betul pelancong yang ke Gunung Tangkuban Perahu. Peniaga kecil pun ramai nak jual cenderamata. Aku decide untuk turun ke ke bawah, kawah Domas. Kena pakai satu ranger dengan bayaran rp300k. Penat jugak, walaupun jaraknya cuma lebih kurang 1.2km. Lepak di bawah rendam kaki dalam air panas gunung berapi sambil diurut oleh peniaga kecil yang follow sekali turun sambil nak jual barang, heheh. On the way balik, ikut jalan lain yang lebih landai. Tak penat sangat. Selesai di Gunung Tangkuban Perahu pun dah pukul 2 petang, pergi makan dulu. Di Bandung ni, makanan tak mahal sangat. Walaupun ke restoran yang nampak macam grand, tapi untuk 7-8 orang makan, tak sampai seratus pun. Macam2 makanan boleh didapati, dari restoran minang, sunda, jawa, semua sedap dan tak mahal. Round2 sekitar pergi ke Kampung Daun, petik strawberry, tengok ladang teh, akhirnya balik ke hotel. Sampai di hotel pun dah pukul 8 malam. Gi carik makan kat bawah je lah, pun ada restoran nasi padang. Wife aku call, dia kata petang tadi ada bleeding sikit, tak sedap hati, lalu dia duduk dengan kakak dia di Bandar Tasik Selatan. Akupun tak sedap hati jugak.. pukul 5 pagi wife aku call, katanya dah selamat beranak.. hahahah… kelam kabut aku. Bersalin awal pulak. Alhamdulillah semua ok.. walaupun aku patutnya ada 3 hari lagi nak duduk di Bandung, pagi2 dah ke airport nak beli tiket balik KL. Aku nak booking online tak boleh, jadi terus beli di Airport sahaja. Untuk perbelanjaan balik naik flight aku, Noura n Yasmine kena dekat RM800.00.. hahahah.. dulu booking free seating, sekarang kena bayar RM800.00 pulak. Flight aku petang, jadi, round2 kejap di Pasar Baru dan pergi makan di Restoran Sri Raya, masakan padang. Pukul 3 aku dah lepak airport. Penyudahnya, tak sempat aku nak jalan2 kat Bandung. Tinggallah adik beradik aku dan mak bapak aku terus bershopping di Bandung.


Anak ketiga aku ni orang KL, lahir di HUKM. Dia lahir tak sempat ke labour room pun. Masa pukul 4 pagi tu, wife aku dah rasa nak bersalin, terus biras aku hantar ke HUKM. Masa nak daftar sambil check darah tu la, wife aku bersalin, tak sempat nak ke labour room. Senang betul dia nak keluar. Petang tu wife aku dah boleh keluar, jadi dia tunggu aku di rumah kakak dia je. Since sekarang ni tak banyak lelongan, kejap2 aku balik Sungkai. Sebab aku bosan duduk rumah sorang2, aku bawak Yasmine. Noura malas nak ikut aku, dia suka duduk kampong, panjat pokok, bagi makan ayam, tengok monyet, babi hutan pun ada. Kat belakang rumah mertua aku banyak betul haiwan liar.


Pagi2 buta semalam, tengah aku surfing2, aku masuk website AirAsia, ada promo baru.. hahahah.. last free seating promo aku tak dapat nak booking sebab traffic yang terlalu teruk. Kali ni traffic ok, sebab dia baru upgrade hari tu. Jadi, untuk memuaskan hati aku, aku book lagi sekali ke Bandung tahun depan.. hahahah.. untuk 5 orang.. aku anak beranak je la.. lepas tu pagi2 buta tu aku message kat adik beradik aku, kalau2 diorang nak join lagi. Tahun depan aku ambil hujung bulan July, dekat2 nak puasa tahun depan. Kira shopping raya tahun depan. Pukul 6 pagi, pukul 8 pagi, masih banyak promo seat ke Bandung lagi. Masuk pukul 10 pagi, terus habis, untuk tarikh yang aku nak pergi tu. Family aku masih nak repeat ke Bandung, so, adik aku suggest dia turun ikut Jakarta, dia follow tarikh sama macam aku. Total booking yang aku buat hari ini, 21 orang akan ke Bandung.. hahahah.. dengan family aku, family adik ipar aku, kawan2 adik aku, semua nak ikut sekali, nasib baik seat banyak, walaupun turun ikut Jakarta. Aku ingat nak buat style book seat untuk Hannah, macam aku selalu buat, rupanya dah tak boleh. AirAsia boleh detect, dan akan ada message error masa aku booking, akhirnya terpaksa book as infant, kena RM100.00 pergi balik. Kalau dapat book seat lagi murah..


Cerita lelong?? Ada la 2-3 lelongan yang aku turun bulan July dan awal August, tapi tak membuahkan hasil. Harga yang dibida masih tinggi. Lelongan Mega CIMB yang lepas pun client aku kalah untuk kali yang ke.. 5 ke 6.. tak ingat dah… hhahah.. rilek Asri.. belum ada rezeki.. Minggu depan ada a few unit yang menarik untuk dibida, kita tengok macam mana nanti, Adakah rezeki berpihak kepada client aku..

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com