Tuesday, September 30, 2008

Selamat hari raya...

Alhamdulilah ramai yang berjaya dapat hartanah yang murah2 sempena bulan puasa ni.. tapi korang semua ada terpikir tak pros and cons bila korang dapat hartanah musim2 festival macam ni? Sebenarnya tak banyak beza bila kita dapat hartanah pada musim2 biasa, cuma bank officer, lawyer, dan semua yang terlibat berada dalam mood raya. Masing2 nak cuti panjang. Korang kena speed up process untuk pastikan korang meet the deadline. Jangan korang gelabah pulak dengan semua ni. Ini cabaran kecil je. Beruntung lah semua dapat pada reserve price, dan ada yang lawan pun, tak jauh beza dari reserve price. Macam aku sendiri pun, hartanah yang aku baru dapat pada 16/9, loan pun belum approved, lawyer dan banker aku pun bercuti sampai 5/10.

Untuk rumah teratak aku tu pun, grill belum boleh dipasang, sebab wireman rasmi aku, azman ali, pun turut bercuti raya. Nak pasang grill pun kena sambungkan elektrik dulu, pun kena tunggu lepas raya baru projek jalan. By the way, untuk rumah kediaman yang sambungan elektrik telah di potong melebihi 6 bulan, tnb wajibkan pemeriksaan semula keadaan wiring untuk pastikan selamat. TNB wajibkan kita appoint wireman panel, dan kos untuk kerja pemeriksaan oleh wireman ini lebih kurang RM700-900 termasuk RM200.00 deposit elektrik TNB. Lebih kurang 1-2 minggu baru wireman akan menyelesaikan tugas, sebab ada paperwork yang mereka perlu submit pada TNB dan selepas selesai segalanya, baru TNB akan pasang kembali meter elektrik dan menyambung kembali elektrik. Dari anggaran aku, mungkin 3rd week of October baru semuanya siap, dan hopefully penyewa boleh masuk rumah pada bulan November.

Aku sendiri pun dalam mood raya jugak.. malas nak tengok listing auction, malas nak pikir pasal hartanah untuk minggu ni. Minggu depan baru business as usual, aku akan mula tumpukan balik perhatian pada hartanah. Esok malam baru aku gerak balik ke JB untuk 3 hari, dan kemudian balik kampung bini aku di Trolak Utara. Kepada semua kawan2, pembaca blog aku dan rakyat Malaysia sekalian, berhati-hati di jalanraya. Sambutlah hari raya secara bersederhana. Kalau ada nak buat open house, khabar2 kan lah.. insyaallah kalau aku ada masa, aku datang. Assalamualaikum.

Saturday, September 27, 2008

JV as an option to invest.

Joint venture merupakan salah satu cara untuk kita invest dalam property. Lately aku ada beberapa kawan yang aku percayai untuk aku bentuk satu joint venture dalam property investment. Sebenarnya, jika kita ingin mengukur dari segi kekuatan kewangan, kita boleh cari apa yang kita mampu beli dan mampu milik, dan kalau kita tiada kekuatan kewangan, kita boleh senyap sorang2 sampai kita mampu menyimpan dan membeli, tapi dengan adanya satu pakatan, kita ada satu kuasa membeli yang lebih besar. Selain daripada itu, pakatan yang kita tubuhkan juga mungkin ada tujuan lain yang bergantung pada situasi masing2.

Antara situasi yang aku boleh wujudkan, kita mungkin berdaya kuasa dari segi kewangan, tapi kita sama2 mahu membeli property yang sama untuk tujuan pelaburan, jadi kita boleh bentuk pakatan untuk membeli hartanah itu, dan keuntungan dibahagi bersama. Dengan cara ini, masing2 beroleh apa yang di ingini, walaupun keuntungan di bahagi bersama. Its better to have something, then nothing. Situasi lain, kita mampu dari segi kewangan tapi kita tidak mampu mendapatkan pinjaman disebabkan komitmen semasa yang tinggi. Dalam masa kita reallign komitmen kita dengan cara menjual hartanah sedia ada, trim dan consolidate segala hutang untuk merendahkan komitmen, atau lain2 cara, kita mungkin terlepas beberapa hartanah yang hot n spicy, jadi ini juga antara sebab kita membentuk pakatan dengan menggunakan nama mereka yang masih boleh apply loan. Bayangkan, kita ada 100k, tapi kita tak boleh apply housing loan lagi, kalau kita beli cash, kita cuma dapat satu hartanah, dan pergerakan akan menjadi lambat. Sebaliknya, dengan 100k tersebut, kalau kita bentuk pakatan, kita boleh dapat lebih kurang 10 buah hartanah lagi yang berharga lingkungan 70-90k. Situasi yang ketiga, kita mempunyai modal, tapi kita tidak dapat apply loan juga, disebabkan nama kita blacklist, atau disebabkan status pekerjaan, atau gaji yang masih rendah, yang juga menidakkan kita untuk apply loan. Ini antara contoh semasa yang telah dilalui oleh pelabur2 sebenar, termasuk aku.

Syarat2 pakatan, terpulang pada individu kerana ini melibatkan duit masing2. Isu duit merupakan isu yang sensitive bagi kebanyakan orang. Kita sedia maklum, kerana duit,kita boleh bergaduh dengan kawan baik, suami isteri, kaum keluarga, adik beradik, malah siapa sahaja, inikan pula kalau kita buat pakatan dengan rakan2 baru. Apa yang penting, kita mesti mempunyai sikap yang positif, untuk kita maju bersama-sama. Satu pakatan yang berjaya, akan menghasilkan banyak lagi projek jv di masa masa akan datang, untuk kita terus menghasilkan keuntungan. Satu pakatan yang gagal disebabkan penipuan, akan menyebabkan conman tersebut tidak dapat diterima dalam komuniti pelabur hartanah, maka kemudian, conman ini terpaksa bergerak sendirian di kemudian hari. Industri pelaburan hartanah ini, walaupun besar, tapi kalau kita fokuskan dalam auction property, skopnya akan menjadi lebih kecil, dan kita akan jumpa muka yang sama setiap kali kita ke acara lelongan. Kesimpulannya, mana mau lari? Apalah nilai untung 10-20 ribu satu projek jv, sekiranya kita boleh memperolehi dan menghasilkan 100-200k dengan terus jujur dalam pakatan kita untuk 10-20 projek jv. Untuk tujuan legal, kita boleh lantik peguam untuk legalize syarat2 jv dengan bayaran yang berpatutan.

Dari pengalaman aku dan apa yang aku fokuskan untuk masa akan datang, aku akan bermula dengan projek jv kecil kecilan, dan sampai satu tahap, aku akan fokuskan untuk membeli hartanah2 yang bernilai tinggi. Penilaian peribadi aku untuk pakatan sedia ada aku, semua boleh dipercayaai dan semua berfikiran positif untuk terus memajukan diri sendiri dan orang lain. Apa yang aku dapat dari penulisan artikel aku sekarang? Takde apa2.. sebab tujuan aku cuma untuk create awareness pada mereka yang berminat, membentuk komuniti celik dan berpengetahuan dalam bidang hartanah, serta atas sokongan rakan2 pelabur. Apa yang aku tuliskan juga berdasarkan pengalaman aku sebagai pelabur, dan aku ingin tekankan, risiko yang ditanggung adalah milik peribadi dan untuk risiko dalam pakatan, adalah tangungan bersama. Janganlah bila projek jv bermasalah, kita mintak balik duit kita dan biarkan rakan jv kita tanggung sorang2, tak professional sikap macam tu.

Latest projek pakatan aku adalah dengan Pie, dan dalam masa terdekat aku akan buat pakatan dengan ctfarazila. Pakatan baru aku dengan ctfarazila adalah hartanah bernilai 100k ke atas, dan ini pengalaman baru aku untuk beli hartanah yang bernilai lebih 100k. aku dah mula explore hartanah bernilai sederhana, melangkaui focus aku untuk hartanah2 aku sebelum ini, tetapi margin keuntungan yang aku tetapkan masih seperti biasa. Modus operandi tetap sama. Semoga pakatan aku akan berjaya, dan beroleh kejayaan. Amin.

Di kesempatan ini juga, aku mengucapkan selamat hari raya kepada pembaca2 blog aku, maaf zahir dan batin. Aku minta maaf sekiranya gurauan aku agak kasar dan korang terasa hati. Aku anggap korang semua rakan2 baik aku, sebab tu gurauan dan kelakar aku memang kadang2 macam haramm… sekali lagi.. SELAMAT HARI RAYA…

Thursday, September 25, 2008

Process flow pembelian rumah lelong

Atas permintaan kawan2.. aku up topic untuk process flow pembelian rumah lelong, termasuk la Din. Tiap2 hari Tanya aku pasal process flow pun mau suruh aku up topic lagi. Gila ahh glamour Din, tiap2 topic aku mention nama kau.

Process flow ni base on my experience dan korang digalakkan top up apa2 info yang aku tak mention. Sebab? I’m not perfect.. I’m on my learning curve, dan bersama-sama, kita kongsikan pengalaman supaya ilmu kita bertambah lengkap dan mantap.

Pertama sekali, bila kita dapat info tentang rumah yang akan dilelong, kita perlu dapatkan info selengkap yang boleh.

Kita dapatkan :
(1) alamat hartanah
(2) pelelong hartanah dan bank pelelong
(3) reserve price vs market value
(4) anggaran keadaan hartanah (untuk anggaran kos terlibat selepas pembelian, mungkin dari segi grill, kerosakan yang dapat di lihat, keadaan sekitar dan jiran yang mendiami, mungkin banyak foreigner atau warganegara)
(5) tunggakan yang terlibat (maintenance fee, cukai taksiran, cukai pintu, insurans, IWK, bil api, bil air, sinking funds)
(6) status hartanah (bumi lot, free hold, lease hold, baki lease hold)
(7) nilai sewaan semasa
(8) kemudahan sekitar (sekolah, masjid, bank, perkhidmatan bas, lrt, klinik, stesen minyak, kedai makan, kedai, pasaraya dll)
(9) kemudahan yang disediakan oleh pemaju (swimming pool, sauna, wifi, surau, pusat jagaan harian, dobi, kawalan keselamatan, parking lot dll)
(10) keluasan hartanah (sesetengah bank tidak menerima jika keluasan kurang dari 600 sqft, sama ada low cost, service apt atau studio apt, tapi bank yang melelong boleh accept loan application jika kita apply loan dgn bank yang melelong)
(11) property restriction ( biasanya low cost, mungkin ada syarat gaji below 2500.00, perlu mendaftar dengan jabatan perumahan selangor dll syarat)
(12) sekatan/caveat (err.. aku tak pernah check)
(13) Tempoh settlement sama ada 90 atau 120 hari dari tarikh belian.
(14) Deposit (5 atau 10%)
Semua maklumat di atas, kita boleh dapatkan, dari pelelong hartanah, bank pelelong, developer/maintenance office, pihak berkuasa tempatan (mppj, mpsj, dll), lawyer bank pelelong, dan jiran sekitar. Sumber utama kita adalah Pengisytiharan jualan atau Proclamation of Sales yang boleh didapati dari pelelong hartanah.

Seterusnya, setelah kita faham risiko yang kita bakal tanggung dengan membeli hartanah lelong tersebut, kita atau wakil kita perlu hadir di pusat lelongan pada hari yang di tetapkan untuk membida hartanah tersebut, dengan membawa bankers cheque/bank draft/credit card. Sesetengah pelelong menerima credit card sebagai payment option tetapi ada charge 2% dari jumlah deposit yang di bayar. Kita perlu tahu dan Tanya dahulu sama ada mereka accept payment by credit card atau tidak, kalau tak rugi datang auction tapi tak boleh register sebab tak buat bank draft. Untuk mendaftar, kita perlu serahkan bank draft tersebut, dan sekiranya kita gagal dalam acara lelongan, bank draft akan dipulangkan, dan kita boleh tunaikan di cawangan di mana kita membeli bank draft tersebut. Kalau kita wakilkan seseorang untuk membida bagi pihak kita, sediakan satu surat kuasa untuk membolehkan wakil kita membida bagi pihak kita, berserta copy of ic.

Kita juga perlu menetapkan limit yang kita mampu atau mahu, supaya kita boleh tarik diri bila nilai hartanah melebihi nilai yang kita tetapkan. Setelah kita berjaya dalam lelongan, kita/wakil perlu menandatangani kontrak lelongan dan membayar 50.00 stamp duty. Selain itu, baki deposit dari harga lelongan perlu dibayar tunai. Sebagai contoh, deposit 10%, harga reserve 50k, bank draft amount 5k, jika kita menang pada harga 80k, baki 3k perlu dijelaskan tunai. Jika deposit 5%, harga reserve 50k, bank draft amount 2.5k, bila kita menang pada harga 80k, baki 1.5k perlu dijelaskan tunai.

The next working day, kontrak akan siap dimatikan stamp dan kita boleh collect dari pejabat pelelong dan proceed untuk apply loan. Kebiasaannya, bank approved 90% from buying price, dan jika kita beli pada harga 80k, loan amount adalah 72k tidak termasuk MRTA. Jika deposit awal adalah 5%, kita boleh jelaskan baki 5% kemudian, pada pihak lawyer kita untuk dibayar kepada bank pelelong. Approval process untuk loan sekitar 1-2 minggu, dan setelah loan approved, kita perlu lantik lawyer untuk menyelesaikan process pindah milik nama (sama ada memorandum of transfer atau deed of assignment) dan juga loan agreement process. Kita perlu melantik lawyer dari panel bank untuk loan agreement dan lawyer yang sama boleh menyelesaikan process pindah milik atau kita boleh gunakan lawyer kita (jika ada). Kita boleh melantik lawyer kita sendiri sekiranya lawyer kita adalah panel lawyer untuk kedua dua urusan.

Sekiranya urusan pindah milik tidak dapat diselesaikan dalam tempoh 90/120 hari, lawyer kita perlu minta extension dari pihak bank pelelong supaya process pindah milik dapat diselesaikan, dan bank kita boleh disburse baki harga jualan kepada pihak bank pelelong. Apa yang penting, pihak bank pelelong perlu menerima baki jualan dalam tempoh yang ditetapkan supaya mereka tidak melelong hartanah itu sekali lagi dan untuk pihak bank kita meluluskan disbursement, process pindah milik nama perlu diselesaikan. Process pindah milik nama bukan process yang mudah, sebab itu kadang kala 90/120 hari tidak dapat di siapkan bahkan tambahan 90 hari extension pun kadang kala tidak mencukupi sekiranya pihak lawyer kita tidak menjalankan tugas dengan baik. Sebab itu, penting untuk kita selalu follow up dengan lawyer kita untuk ambil tahu progress pindah milik. Process pindah milik melibatkan pihak berkuasa tempatan, pejabat tanah dan lhdn. Sekiranya loan disburse sebelum tarikh akhir tamat, kita akan selamat. Untuk extension selepas tamat tempoh 90/120 hari, selalunya bank pelelong akan mengenakan faedah berdasarkan baki tertunggak, dan kita perlu tanggung kos tersebut.
Dalam tempoh selepas loan disburse juga, pihak bank akan melantik penilai hartanah untuk tujuan penilaian hartanah secara formal. Secara mudah, ini lah process flow pembelian rumah lelong secara gadaian bank. Kalau kita beli rumah lelong secara cash, kita tetap perlu melantik lawyer untuk urusan pindah milik hartanah, tapi kita abaikan bahagian loan agreement dan penilaian hartanah. Di atas kertas, process flow ni tak rumit, tapi on real situation, kita tak dapat jangka bahagian mana yang akan sangkut, jadi kalau ada kes yang pelik2, boleh kongsikan bersama untuk tujuan rujukan.

Tuesday, September 23, 2008

Maybank grand auction @ Tancorp

Din yang macho..

Wow!! Din dah hilang.. magic!!

Hari ni 23/9/2008 aku temankan member aku, Din yang baru semalam confirmkan yang dia nak masuk auction under maybank, bertempat di Tancorp. Pagi tadi pukul 9.00 pagi dia ambik aku, then terus pergi OCBC bank Puchong untuk buat bank draft (kita orang staff, so charges 2.00 waived). Ngam2 pukul 10.20 sampai di Tancorp dan sempat register untuk bidding. Hari ni ada 3 flat penara yang akan di auction, Din pilih yang reserve price paling rendah, 49.5k. Sesampai di Tancorp kita orang jumpa one3838 dan met. Recently, kita akan jumpa sesame kita di tempat lelongan. Pada aku satu perkembangan yang baik, sebab ahli2 PMC aktif membeli dan menambah harta.

Daripada 3 flat penara ni, one3838 dapat reserve price berharga 60k, Met dapat reserve price berhatga 65k, sementara reserve price 49.5k met dan Din terpaksa lawan dan akhirnya Met dapat pada harga 65.5k. sebenarnya one3838 dan seorang makcik pun turut mendaftar untuk penara 49.5k ni, tapi mungkin sebab one3838 dah dapat satu, dia tarik diri, dan makcik ni pulak mungkin dia nak pada harga reserve price je. Lepas kalah bid, aku ngan Din pun balik sebab Din masuk kerja pukul 1pm, dan sebelum tu Din tunaikan balik bank draft tu. Untuk pelanggan bank sebenarnya ada charge rm10.00 kalau kita nak jual balik bank draft tu di OCBC, tapi staff dapat waiver lagi. Pengalaman pertama Din auction sendiri, gagal. Takpe.. Din muda lagi. Banyak lagi masa dia nak beli hartanah. By the way, aku tengok grand auction under maybank ni.. kehadiran tak menggalakkan. Dari cerita kawan2.. kebanyakan orang tak suka beli property auction dari maybank. aku tak pasti sebabnya, tapi dari segi kerjasama, maybank susah nak bekerjasama selepas kita beli property from auction.

Kejap lagi aku nak keluar ambil baju raya, shopping raya, dan pergi buka kat luar. Hari ni birthday bini aku. Semalam aku dah bagi hadiah handphone baru, handphone 3G. senang nak call, boleh tgk muka. Hari ni tak tau lagi nak makan kat mana.. rasa2 macam nak makan steak..

Penggunaan od/asb sebagai financial tools..

Mungkin masih ada yang kurang faham tentang motif dan cara penggunaan od/asb dan yang sewaktu dengannya. Od/asb adalah tools yang baik dalam kita merancang kewangan. Tidak semestinya kita applikasikannya untuk pelaburan hartanah sahaja. Od/asb boleh juga digunakan sebagai akaun perbelanjaan harian atau asas untuk simpanan. Apa yang aku nak cerita kali ini lebih kepada asas pengunaan od/asb, dalam konsep yang mudah.Yang penting dalam teknik ni, penggunaan od, kad kredit, dan current acc. Od facilities yang digunakan adalah od/asb. Untuk permulaan, kalau nak buat dengan rhb, kita perlu ada sijil asb bernilai sekurang kurangnya 11k. Kita juga ada option untuk buat od/asb dengan CIMB, OCBC dan Maybank (different rate applies).


Kelebihan menggunakan asb sebagai sandaran kepada od adalah, dividen tidak diganggu. Setiap awal tahun kita akan tetap menikmati dividen berdasarkan nilai sijil kita, dan bank tak sentuh dividen asb kita. Dividen tersebut juga sebenarnya boleh di masukkan kembali ke dalam akaun od kita, untuk cover int yang di charge oleh pengunaan od. Apa yang bank buat sebenarnya ialah, simpan sijil asb kita, dan bank akan bukakan current akaun untuk kita, dan akan bagi kita duit bersamaan 95% dari nilai sijil kita. Overdraft ini adalah duit yang bank peruntukkan untuk kita, sama seperti credit card credit limit, sebab tu akan ada 6.75% pa charges bila digunakan. Kalau tak diguna tiada charges, kalau guna, charges terus dikira secara harian sehingga di bayar.


Sekiranya kita memilih untuk simpan di asb sahaja, tanpa dicagarkan untuk mendapatkan od, kita boleh keluarkan di bank juga, tapi kita akan hilang dividen tahunan. Dengan adanya od/asb, kita tetap akan menikmati dividen, dan ada akses untuk emergency funds atau untuk kegunaan pelaburan dan lain2 hal. Cara lain untuk dapatkan od, kita boleh cagarkan fix deposit, tanah, rumah, dan lain2 asset yang kita ada. Unit trust jugak termasuk dalam asset, dan boleh di cagarkan. Kadar int dan margin of finance yang dikenakan adalah berlainan bagi setiap asset yang di cagarkan.


Kad kredit, adalah tools yang kedua dalam penggunaan perancangan kewangan dan sekarang, wujud kredit card yang tiada annual fee, di samping rebat tunai 2-5% untuk penggunaan petrol. Mudah sahaja sebenarnya, apa yang kita belanjakan tiap2 bulan, kita boleh gunakan kredit card, seperti bayaran bil api, bil air, minyak petrol, barang dapur, dan apa2 yang boleh guna kredit card. Bila sampai statement, kita boleh bayar sebelum due date menggunakan funds dari akaun od. Sebaiknya, kita perlu bayar penuh, jangan bayar 5% sahaja.. sebab kalau kita tak guna kredit card pun, kita akan bayar full amount juga untuk semua bill2 tersebut.. sekurang kurangnya, kita dah melengahkan pembayaran untuk servis yang kita dah guna, at least 30-50 hari. Yang terakhir, apa juga incoming funds yang kita dapat kita perlu letakkan dalam akaun od, seperti gaji, pendapatan sewa rumah dan lain2.


Apa yang kita dapat dari cara ini? Kita menjimatkan interest kredit card cari 18% kepada 6.75% sahaja sekiranya kita menggunakan akaun od dan terdapat outstanding dalam akaun od. So, kredit card kita kekal full amount after the full payment dan kita tiada komitmen dengan kredit card.


Apa juga loan yang kita ada, kita boleh consolidatekan ke dalam akaun od jika kita mahu. Kita boleh bayar semua loan yang kita ada guna od, kalau kita ada personal loan atau loan kereta, kita boleh bayar habis (kalau od limit mencukupi). Kalau dibandingkan dari segi int rate, int rate personal loan dan auto loan adalah lebih tinggi dari int od ni sebab int PL dan auto loan adalah fix rate, sedangkan int od adalah daily rest. Untuk jangkamasa panjang, kita akan jimat int yang banyak. dan bila kita dumpkan dividen asb ke dalam akaun od, sebenarnya, kita tak dikenakan apa2 int dari akaun od pun. Interest dah di cover oleh dividen asb. dan perbelanjaan kita boleh dikatakan zero interest, dan kita dah menjimatkan perbelanjaan dengan tidak melibatkan interest yang tak sepatutnya. Kesimpulannya , dengan cara ini, kita membeli masa untuk membayar apa yang telah kita gunakan tanpa interest.


Funds dari OD ni juga boleh digunakan untuk tujuan pelaburan. Tapi kita juga perlu mengambil kira tentang od interest charge sekiranya kadar BLR naik melebihi apa yang dividen asb tawarkan. Apa yang penting, kita tetap mempunyai simpanan dalam asb, dan dalam masa yang sama kita boleh gunakan funds dari akaun od dengan kadar interest yang rendah berbanding personal loan atau credit card.

Monday, September 22, 2008

Aktiviti hari Ahad, 21 sept.






Semalam, lepas aku balik kerja pukul 8.30 pagi, aku terus gerak ke Danau Desa untuk buka rumah yang baru aku dapat 16/9 dari auction. Pie pun on the way masa aku call dia pukul 9.00 pagi. Bila aku sampai, aku tengok tombol pintu tu jenis handle, old fashion type. payah nak jumpa jenis ni skarang. Pie pulak dah beli jenis tombol. Turut join aktiviti pecah rumah ni, peruzz dan awek nya. since Pie takde lock jenis handle tu, aku offerkan diri aku pergi kedai beli. since hari tu ahad, tak banyak kedai hardware yg buka. area sekitar danau desa, semua kedai hardware tutup. aku pun pergi mid valley, sebab boleh cari di ace hardware, carrefour, jusco dan world of locks, tapi hampa, semua kedai/pasaraya tu takde jual lock pintu jenis handle ni. Last skali aku round area bangsar dan jumpa pun lock jenis handle ni. Tu pun harganya RM22.90. Next time aku cari kat Mydin buat stock la. Tombol pintu yang jenis biasa tu pun kalau kat Mydin murah je, RM8.00 kalau kita beli lebih drpd 3. Sebenarnya bila Pie buka rumah ni, agak mengejutkan sebab rumah ni tak pernah diduduki. api belum masuk, air ada, kipas dan lampu belum pasang dan tiles dinding masih berkilat. Rezeki bulan puasa. Lepas pie siap pasang handle pintu tu, kita orang pergi usha rumah Peruzz pulak. rumah 1st peruzz ni masih dalam process pembelian, sebab peruzz beli subsale. dalam pukul 12.30 tengahari, kita orang pun balik. aku pun memang dah ngantuk gila, sebab aku baru balik dari kerja shift graveyard. Petang ni pulak ada buka puasa bersama PMC, so aku kena balik tidur. Petang tu aku sampai ngam2 time berbuka, di alamanda, the coast, untuk berbuka bersama rakan2 PMC. kehadiran memang ramai, ada member2 baru yang 1st time jumpa. selama ni sembang kat blog je. macam2 cerita keluar. Pakatan goyang aku masih belum bergerak. Moi masih ragu2 untuk invest. aku tak kisah, it's your money moi. Kau buatlah keputusan terbaik kau.





handle pintu yang lama gila nak cari










pie tengah pasang pintu




view dari main hall



Sunday, September 21, 2008

Bid sampai menang!!!

Pada November 2007, aku berjaya mendapatkan hartanah lelong aku yang pertama. Apt medium kos, di beli pada harga bidaan 73k. Masa tu, aku ambil pakej RHB bank disebabkan promo pada masa itu lock in period setahun dan aku bercadang untuk refi property ini setelah tamat lock in period. Oleh kerana regular lawyer aku, Mrs Junny from Ram Reza & Muhammad, bukanlah panel untuk RHB bank, aku terpaksa mengambil lawyer yang lain untuk menyelesaikan urusan pindah milik dan loan agreement. Lawyer firm yang aku lantik adalah Anuar Hong & Ong cawangan Puchong.

Apt ni sebenarnya untuk kediaman aku sendiri. Sebelum ni aku cuma menyewa di Bandar Puteri. Apt ni jugak boleh generate cash dalam lingkungan 60k untuk aku bila direfinancekan semula. Harga reserve pada 2007 adalah 65k dan aku menang pada harga bidaan 73k. Setelah kontrak siap, aku terus submit pada RHB dan dalam masa seminggu, loan approved dan aku terus sign letter offer dan lantik lawyer. Tempoh yang diberikan adalah 120 hari dan di sebabkan title individu dah keluar, disamping urusan maintenance bertukar tangan kepada Joint Management Committee, urusan pindah milik agak mengambil masa, tetapi pihak bank pelelong meluluskan extension 3 bulan. Tempoh akhir adalah penghujung bulan June 2008, tetapi rupa2 nya pihak lawyer tidak menyelesaikan urusan pindah milik sehingga June 2008 tersebut.

Sebenarnya, as lawyer, diorang sepatutnya advice aku apa yang aku tak buat lagi, apa yang mereka perlukan dan apa yang patut aku bagi pada mereka. Bila aku call, developer dan lawyer, diorang cakap still under process, takde masalah. Tiba2 masuk bulan august yang lepas, aku dapati rumah yang aku beli ni nak kena auction semula. Bila aku tau macam tu, terus la aku call Anuar Hong, dan diorang boleh cakap patutnya dah settle dah semua ni, pastu nanti dia check and revert back later that day, tapi haram tak call pun. Esoknya aku pergi pejabat dia, barulah dia bagitau diorang dapat surat reauction tu pada 29 July 2008. so, kenapa tak bagitau kat aku?? Apa masalah diorang ni yang tak pernah nak update pada aku any latest progress bila aku tanya?? Aku tak expect diorang akan call aku untuk update status selalu, tapi bila ada something important macam ni, bagi tau la. Bila aku yang call diorang, then janji nak call balik, tapi tak call pun, sampailah rumah tu nak kena reauction. Nasib baik aku tahu awal, dan alhamdulillah aku pun ada budget untuk masuk balik reauction. Target aku, kena bid sampai menang. So, misi hari ini adalah bid sampai menang.

Kenapa aku nak sangat apt ni? Sebab aku nak duduk sini la.. di samping market value yang agak tinggi berbanding reserve price. This time around aku akan apply loan under cimb dan akan apply pakej home extra untuk dapatkan the difference between purchase price dengan market value. Ini mungkin pakej home extra aku yang ke tiga. Pakej home extra aku yang pertama adalah apt aku di flora damansara , yang kedua di puchong juga, dan yang ke tiga yang ini. Kalau ketiga tiganya setel, aku ada cash in hands dalam 130k. Sepatutnya kalau ikut perancangan awal, once loan disburse dari rhb aku akan refi terus kepada cimb, tapi bila dah jadi macam ni, aku kena apply loan cimb terus.

Berbalik kepada cerita asal kita, pagi tadi aku datang ngan opis mate aku , Din. Din sekarang nak join aku buat property investment jugak, dia datang hari ni jadi supporter aku. Selain daripada tu, peruzz dan kawan dia dari rawang dan sepul besut pun datang jugak nak bagi support. Pie sampai lebih kurang pukul 11 pagi. Nasib baik Pie datang, sebab dia kenal salah sorang pembaca blog dia, Ruru. Ruru sebenarnya nak bid rumah ni juga, dan setelah Pie explain situation aku, Ruru pun tak jadi bid rumah ni. Bila sampai turn rumah aku, ada 2 bidder lain yang masuk juga.

Reserve prive utk rumah ni back to previous amount, 65k. Salah satu bidder tu, tak lawan pun selepas aku angkat untuk 66k, mungkin dia nak rumah tu on RP only. Lagi sorang bidder ni, lawan.. dan disebabkan misi aku hari ni ialah bid sampai menang, memang laju aku akan paddle bid tu. Bila sampai 70k, mamat sorang lagi tu dah teragak agak untuk melawan.. tapi dia gagahkan juga untuk melawan.. tapi dia stop at 79k. once aku angkat untuk 80k, dia surrender. Alhamdulillah, selamat rumah aku. Walaupun harga yang aku dapat ni lebih tinggi dari dahulu, dan walaupun aku kerugian 7.3k disebabkan last auction amount forfeited, secara positif aku tak anggap aku dalam kerugian. Aku anggap 7.3k tu kos sewa aku duduk di situ since last year sampai 4-6 bulan kemudian (sebab aku akan masih duduk free lagi sehingga loan disburse).

Since harga yang aku dapat juga 80k, aku masih ada peluang untuk ambik pakej home extra untuk dapatkan lebih kurang 50k. moral daripada kes aku ni, kena cari lawyer yang efficient dan reliable.

Friday, September 19, 2008

Teknik pembelian rumah

Posting ni sebenarnya dah lama ada dalam blog friendster aku, tapi officemate aku, uncle din, suruh letak posting ni di sini. So, kalau ada yang dah baca dari blog friendster aku, it's the same posting actually. Apa yang aku nak cerita hari ni, teknik membeli rumah. Membeli rumah semestinya satu pelaburan yang besar. Sama ada untuk kita duduki atau untuk tujuan pelaburan, perkara pokok yang perlu diambil kira adalah lokasi. Pemilihan lokasi adalah bersifat subjektif, apa yang kita anggap bagus, tak semestinya bagus untuk orang lain. Untuk tujuan pelaburan, di syorkan tempat tersebut mempunyai kemudahan jaringan pengangkutan yang baik seperti lrt/komuter/bas dan mempunyai kemudahan awam seperti bank/hospital/kedai/shopping complex dan lain2. tempat sebegini mempunyai demand yang tinggi dan memudahkan kita mencari penyewa. Ada beberapa cara untuk kita membeli rumah :


1) pembelian rumah baru.Selalunya untuk pembelian rumah baru, wang yang di keluarkan tak berapa banyak. Kalau ini pembelian pertama kita, kita boleh bayar deposit dulu, mungkin 1k, ada jugak developer yang letak rm500 atau rm100 sahaja. Proses seterusnya, cari pinjaman, dan bila pinjaman diperolehi, kita boleh mulakan dokumentasi untuk penyediaan sales n purchase agreement, upah lawyer, keluarkan duit epf dan setelkan balance deposit. Kebiasaannya margin pinjaman adalah 90% dari harga rumah, so, kita kena setelkan baki 10% tu bila kita keluarkan duit epf.


Kadang2 pemaju dan bank ada promotion 100% loan atau mungkin 95% loan, so lebih rendah deposit yang kita keluarkan dan juga lebih tinggi bayaran bulanan. Untuk rumah yang berharga 100k ke atas selalunya kita ada option untuk zero entry cost, dimana lawyer fee ditanggung oleh bank. Tanggungan tersebut dalam bentuk fully bare by the bank, atau di masukkan dalam loan. Ada investor yang beli rumah baru dengan tujuan menjualnya kembali bila rumah dah siap, dan pulangan untuk cara ni dalam 10-20%. Risiko tetap ada, disebabkan rumah baru belum terbukti harga akan naik. Contoh pelabur yang mengalami kerugian, bila diorang invest dalam projek bukit beruntung, atau putra perdana. Sewa –ve cashflow, tak mampu nak tanggung monthly paymnt, akhirnya rumah terlelong. Beli rumah baru, kemudian sewakan pun adalah satu option untuk beli rumah baru, dan risikonya sama juga. Tapi untuk long term, kita boleh andaikan harga rumah akan naik. Kebanyakan bandar2 baru yang wujud, harga sewanya masih murah, dan kalau nak beli subsale pun murah, so yang penting sabar, mungkin ambik masa beberapa tahun sebelum harga sewa mula naik, bila dah ramai orang pindah, dah banyak kemudahan disediakan, dan dah ada jaringan perhubungan yang baik seperti highway, dan public transport. Antara contoh Bandar yang belum naik dan sewa masih murah, sri kembangan. Walaupun dah ada jusco, pasar borong Selangor, tapi sewa masih rendah. Tapi akan datang kita tak tau sebab pembangunan masih lagi rancak di Puchong gateway.


Teknik yang aku gunakan untuk pembelian rumah baru, aku cari bank yang provide 0% dalam tempoh construction dan int nya cuma jalan bila rumah dah siap. Rumah baru yang aku beli tu di Baiduri Courts, Bandar Bukit Puchong 2. Aku dengar rumah tu hot juga, dan.. dah habis pun jualannya. aku dengar ada waiting list yang panjang, kalau2 ada buyer yang tak jadi beli. kemungkinan besar rumah tu siap hujung tahun ni walaupun atas kertas, rumah tu dijangka siap awal 2010. penyerahan kunci mungkin feb 2009. First aku akan cari penyewa, dan lepas lock in period refinancekan ikut market value. Bila kita refinancekan rumah, perlu diingat, monthly paymnt akan bertambah ikut harga loan yang baru, kalau hasil sewa masih +ve cashflow, bagus.. tapi kalau –ve beberapa puluh atau ratus pun takpe.. yang penting kita ada cash in hands. Kuasa cash in hands in banyak faedahnya. Kemudian aku ceritakan pasal kuasa cash in hands ni..


2) pembelian subsale atau dinamakan beli rumah atas orang. Selalu yang kita dapat, adalah mengikut market value. Biasalah.. siapa yang nak rugi.. mestilah kita nak jual ikut market value supaya keuntungan kita maxima. Caranya lebih kurang macam beli baru jugak, bagi deposit kat tuan tanah (kedaung) tu, kemudian tuan tanah akan prepare SnP, kemudian kita boleh proceed buat loan dan upah lawyer. Disebabkan kebiasaannya bank boleh bagi 90% loan, baki 10% tu kita kena bayar sendiri pada tuan tanah. Disebabkan kita beli ikut market value, susah nak dapat +ve cash flow kalau kita sewakan. Boleh makan masa beberapa tahun sebelum harga hartanah naik. Kadang2 jugak, terdapat case hartanah dijual below market value. Susah nak dapat ni, antara kes kawan2 aku yang Berjaya beli hartanah below market ni, tuan tanah nak pergi haji, jual tanah murah2 je.. ataupun hartanah nak kena lelong, so sebelum lelong nego dengan buyer so dapat jual murah skit, atau orang tua, dah tak larat nak maintain rumah, jual je la murah2..

Tapi hartanah under market value ni pun boleh dicari.. kena rajin la tgk semua sumber. Tgk suratkhabar, internet, iklan kat tepi Jalan, mulut ke mulut dan lain2.. yang best kalau kita boleh dapat hartanah market value ni, kita boleh mark up loan mengikut market value, dan semestinya dapat lebihan tunai dalam tangan. Apa yang penting kalau nak buat cara ni, dapatkan lawyer yang boleh uruskan perjanjian sebab kita akan buat dua agreement. Satu dengan tuan tanah untuk jual harga sekian sekian dan satu lain untuk tujuan loan bank dengan harga yang dah mark up. Kalau ikut cara mark up ni, kalau boleh dapat 10-20% under market value, takyah kuar duit banyak pun, siap dapat cash lagi.


3) pembelian lelong. Yang ni favourite aku. Cara ni kita kena keluarkan modal 5 atau 10% dari harga reserve. Kita sediakan bankers cheque dan bersedia untuk membida pada hari lelongan. Persediaan kena ada, sebelum membida, kita kena check dulu bil2 tertunggak, syarat2 lelongan sama ada bil terunggak ditanggung oleh bank atau bayar sendiri. Kita boleh check dengan developer, pejabat tanah, dan bank pelelong itu sendiri dan juga dengan pelelong hartanah.

Kita kena tetapkan target setakat mana kita mampu bid atau setakat mana target kita. Apa guna kita beli hartanah lelong kalau kita emosional dan nak jugak dapatkan hartanah tersebut walaupun lebih dari market value..
selepas kita Berjaya membida, kita kena bayar balance deposit tersebut on the spot dan esok lusanya kita boleh dapatkan kontrak lelongan tersebut. Dengan kontrak ni, kita boleh buat loan dan upah lawyer. Part yang best dalam hartanah lelongan ni, kalau 1st round takde orang beli, akan turun 10%. Hartanah lelongan yang aku beli, dah mencapai 6 kali lelongan .. so.. memang under market value gila gila ah… so, bila refinancekan balik ikut market value, memang akan dapat cash yang banyak, of course dalam bentuk loan dan perlu di bayar bulan2.. tapi bila kita ada cash yang banyak, banyak benda yang kita boleh buat untuk gandakan cash tersebut menjadi berganda ganda…


Beli lelong jugak selalunya ada syarat 90 atau 120 hari balance outstanding perlu di jelaskan, tapi asalkan loan dah apprvd, we can say that it’s our property, sebab kalau banker tak boleh disburse dalam tempoh yang ditetapkan, kita boleh mintak tangguh dengan bank pelelong. Memang susah nak dapat hartanah yang hot area tapi dah 5-6 kali lelong, tapi kadang kadang terdapat kekangan lain seperti hartanah tu bumi lot, so maybe bumi tak banyak duit nak beli, atau kurang promo, atau auction house yang tak di kenali ramai.. semua tu mungkin berlaku.. so yang penting sebagai investor, kita kena dapatkan semua maklumat ni..

Awal awal tadi aku ada mention pasal kuasa cash in hands.. so secara teorinya, bila kita buat loan dengan bank, kita akan dikenakan interest.. housing loan int boleh dikatakan rendah.. dalam lingkungan 4-7 per cent.. dan ianya monthly rest… so, bila kita refinance rumah, dan kita dapat lebihan cash yang banyak, 1st option kita boleh laburkan dalam asb untuk dapat dividen lebih dari 8%.. so kita dah dapat untung dari asb.. dan bila kita cagarkan sijil asb kita untuk dapat kan od.. od tadi kita boleh gunakan untuk untuk beli rumah secara tunai.. dan bila urusan tukar nama selesai.. kita boleh financekan balik ikut market value..semestinya pembelian rumah tu mesti dibawah market value sama ada dari subsale atau lelong.. dan bila kita financekan balik.. kita dapat lagi lebihan tunai.. bila kita ulangi process tersebut berulang ulang kali.. terbentuklah kekayaan … pada satu tahap mungkin bank dah tak boleh apprvd loan kita, pada masa tu kena fikirkan cara lain.. sama ada gunakan orang sekeliling, suami, isteri, adik beradik, sedara mara (kalau boleh percaya.. proceed).. atau tubuhkan satu property management company… kalau aku boleh buat.. semua orang boleh buat..

Wednesday, September 17, 2008

Pengiraan komitmen

Ramai yang bertanya bagaimana untuk kita layak mendapatkan pinjaman perumahan sedangkan gaji bulanan kita hanya dalam lingkungan 2-3k sahaja. Dalam apa jua keadaan, aku tak galakkan penipuan, kerana penipuan pertama akan mengakibatkan kita terus berada dalam penipuan untuk langkah2 seterusnya. Jadi, selalunya bank menetapkan limit commitment kita adalah pada tahap maksimum 75% dari pendapatan bulanan kita. Sebagai contoh, kita anggap Cik Maria, seorang eksekutif muda, bergaji 3k, mempunyai komitmen seperti berikut:

Kereta persona : monthly payment 670.00/month (9 tahun)
Personal Loan 20k : 365/month (7 tahun)
Kad kredit outstanding 5k : 250/month (min payment 5%)
Apartment medium cost 80k : 400.00/month

So, total komitmen yang boleh di perolehi dari CCRIS atau maklumat yang boleh di capai oleh bank adalah 1685.00/month. Bila total 1685.00 kita bahagikan dengan 3k pendapatan bulanan, total komitmen Cik Maria adalah 56%.

Sekiranya Cik Maria berhasrat untuk membeli sebuah lagi apartment untuk tujuan pelaburan, juga bernilai 80k, dengan monthly payment 400.00 juga, kita tambahkan nilai komitment daripada 1685.00 kepada 2085.00, dan kita bahagikan kepada pendapatan sekarang, 3k, jadi.. komitmen baru yang Cik Maria akan tanggung adalah 69.5%. ianya masih dibawah 75%, jadi.. bank masih boleh consider pembelian hartanah kedua oleh Cik Maria ini. Kemudian cik Maria menyewakan hartanah kedua ini kepada penyewa yang bernama Encik Ozawa, pada kadar 700.00/month, ini akan menambahkan pendapatan Cik Maria daripada 3k kepada 3.7k. Untuk legalize pendapatan 700/month ini, Cik Maria hanya perlu membuat Tenancy agreement dengan Encik Ozawa dan Tenancy agreement ini perlu dimatikan stem di pejabat LHDN, dan duit sewa perlu dikreditkan kedalam akaun simpanan sebagai bukti penerimaan pendapatan.

Seterusnya, sekiranya Cik Maria ingin membeli satu lagi hartanah dengan nilai yang sama, 80k, dengan monthly payment yang sama, 400.00 sebulan, komitmen baru yang Cik Maria akan tanggung, akan menjadi 2485.00. Dengan pendapatan bulanan sekarang adalah 3.7k, komitmen Cik Maria akan menjadi 67%, dan ianya masih dibawah 75%, kemungkinan untuk lulus masih ada. Bila hartanah ketiga di sewakan kepada Encik Syamruz, pada kadar 700.00/month, pendapatan Cik Maria akan menjadi 4.4k dan begitulah seterusnya, Cik Maria masih boleh meneruskan pembelian seterusnya dengan mengira komitmen yang bakal ditanggungnya. Sekiranya masih di bawah 75%, beliau masih layak. Sekiranya komitmen beliau melebihi 75%, beliau boleh membuat permohonan bersama suami atau adik beradik Cik Maria. Dengan langkah pengurusan kewangan yang bijak, Cik Maria boleh menyelesaikan hutang2 kereta, personal loan dan kad kredit dan ini akan merendahkan lagi komitmen bulanan beliau, dan Cik maria boleh mencari beberapa buah hartanah lagi untuk disewakan kepada Encik Tuah, Encik Azman, Encik Asri dan Encik2 yang lain….

Untuk pengiraan komitmen, belanja dapur, belanja rokok, duit susu anak, dan lain2 seperti bil air, api tak termasuk dalam perkiraan kerana bank tak boleh trace perbelanjaan tersebut.

Dengan mengambil contoh pengiraan Cik Maria itulah, aku pun boleh membeli beberapa buah hartanah, seperti Cik Maria.Apa yang penting, kita legalize pendapatan sewa dengan matikan stem di LHDN dan tunjukkan bukti penerimaan sewa dari penyata akaun. Terima kasih.

Tuesday, September 16, 2008

Refinance or Top up your loan..

Baru2 ni aku baru tau CIMB ada satu produk yang bernama home extra..(berbentuk top up loan) dan since kebanyakan hartanah yang aku ada dan akan ada.. adalah dari jenis lelong.. dan disebabkan juga, aku suka mencari hartanah yang ada gap besar dari buying price dengan market value, at least 20k gap, so.. home extra by CIMB adalah option yang perlu difikirkan secara serius selain refinance option.

Teknik biasa bagi pelabur hartanah untuk mendapatkan pulangan yang besar bagi hartanah mereka, yang dipegang, adalah melalui refinance. Maksud aku, kalau hartanah yang dibeli bertujuan untuk disewakan, dan dipegang untuk tempoh yang lama ( bukan untuk di jual segera), selain daripada kita dapat hasil sewa, kita juga boleh refinancekan untuk dapat hasil yang lebih. Sebagai contoh, bila kita beli sebuah apt low medium cost dari new project berharga 72k, dengan monthly paymnt sebanyak 430.00 selama 30 tahun (lock in period 5 tahun), dan maintenance fee 80.00/month, mungkin kita akan letak 550.00 atau 600.00 untuk sewa bulanan. +cash flow dalam lingkungan rm40-90 sebulan. 5 tahun kemudian, kita anggarkan sewa naik pada tahap 750/month, kita boleh dapat hasil 240.00/month. Tapi apakah nilai 240.00 sebulan sekiranya kita boleh mendapatkan 60k atau bersamaan 250 kali nilai 240.00 tersebut, atau bersamaan 20 tahun hasil positive cash flow sebanyak 240.00 tersebut, dan apa yang lebih baik, 60k tersebut boleh dilaburkan lagi untuk mendapatkan beberapa 60k yang lain untuk meneruskan pencarian the 1st RM1million. Jawapan mudahnya refinance. Itupun sekiranya market value apt low medium cost ini bernilai 130k pada 5 tahun akan datang, hehehheh… sekiranya market value apt ini hanya sekitar 100k, terima sahaja 20-30k hasil refinance tersebut.. ianya masih duit, dan ianya masih jumlah yang besar, disamping masih ada +cash flow.

Apa yang aku cuba bagi tau disini, sekiranya market value apt tersebut 130k pada 5 tahun kemudian, dan kita refinancekan ikut market value, dan bank apprvd loan up to 90% bersamaan 117k, di tolak pada loan amount yang mungkin tinggal lebih kurang 60k selepas 5 tahun, itulah punca 60k yang aku sebutkan diatas, dan berdasarkan loan baru 117k, monthly paymnt baru berserta maintenance fee masih dibawah 750.00 sebulan, bila kita buat cara ni, monthly paymnt kita pada bank dan hasil sewa kita break event, tapi kita ada lebihan tunai selepas 5 tahun. Cara ni boleh diguna pakai untuk semua jenis pembelian rumah, tapi mengambil masa yang lama, disebabkan kita mahu mengelakkan penalty oleh bank atas lock in period, mahu mengumpul reducing principle amount disebabkan oleh pembayaran monthly payment oleh penyewa dan market appreciation apt tersebut (kenaikan nilai hartanah over the years).

Bagi hartanah lelong, sebelum ini kita terpaksa menerima yang loan amount apply adalah up to the buying price, walaupun ada hartanah yang kita dapat, market valuenya lebih tinggi dari buying price yang kita beli dari lelongan. Untuk penyelesaian mudah, kita boleh beli hartanah lelong secara cash, dan bila urusan pindah milik selesai, kita boleh financekan kepada bank pada harga market value. Penyelesaian mudah ini selalunya untuk golongan yang mampu, dan bukan untuk golongan pelabur baru yang masih mengharapkan pinjaman bank. Disebabkan sekarang aku tau cimb ada produk yang bernama home extra, aku tak perlu menunggu tempoh lock in period tamat untuk refinance hartanah aku yang ada gap at least 15k antara buying price dengan market value. Kes pertama aku untuk home extra ni, adalah apt aku yang di beli dari lelongan pada harga 71k, dan nilai market value 90k. cara nya, loan pertama aku adalah 90% from buying price 71k, iaitu 64k. Once loan 64k disburse (dah disburse 3 bulan yang lalu), aku dah boleh apply home extra. 90% dari market value 90k adalah 81k, ditolak pada 1st loan amount, 64k, aku akan dapat 17k dari home extra. Caranya lebih kurang sama macam refi, tapi tak perlu tunggu sampai lock in period habis, kita Cuma perlu servis 2 loan, satu yang bernilai 64k (rm360/month) dan loan yang kedua bernilai 17k (juga untuk tempoh 30 tahun, dengan monthly paymnt dalam lingkungan rm80-90/month). Jadi, total monthly paymnt untuk loan ni, rm440.00, dan aku dapat 17k one shot. Tak payah tunggu hasil sewa 10-20 tahun untuk tunggu 17k ni… dan kalau aku jual apt ni pada harga 90k pun, aku break event jugak, sebab aku dah dapat hasil untung 17k awal2.. tak payah tunggu bank buyer disburse. Kelebihan home extra ni juga, kos guaman untuk loan amount yang rendah, kita tak perlu bayar caj guaman pada nilai 90k, sebaliknya caj guaman pada nilai hartanah 17k sahaja, yang hanya berjumlah RM600-700 sahaja. (kalau base on 90k, dalam lingkungan 3-4k). so.. sebab tu aku kata home extra adalah option yang patut kita fikirkan untuk mendapat hasil segera dari pembelian rumah lelong. Untuk waktu sekarang, aku Cuma tau produk jenis ni ada di cimb, tapi aku juga ada dengar hsbc juga ada produk yang serupa, namanya top up loan atau homesmart. Tapi disebabkan aku belum check dengan hsbc, aku tak dapat nak confirmkan.

Apa yang aku nak buat dengan 17k ? Tambah lagi 2 biji rumah…

Monday, September 15, 2008

assalamualaikum..

Assalamualaikum dan salam permulaan untuk semua. Aku tujukan blog ini untuk diri aku sendiri, keluarga aku, dan kawan2 sekalian. Sudah lama aku berhasrat untuk mengarang artikel yang bermanfaat untuk pembelajaran dan pengetahuan semua. Pada aku, apa yang baik, di kongsikan bersama agar sama-sama berjaya dan berpengetahuan. Sama ada di realisasikan atau di praktikkan, itu soal yang kedua, kerana kita perlu sedar setiap orang ada factor kekangan yang mungkin terdiri daripada factor kewangan, masa, pengetahuan yang terbatas atau lain2 kekangan yang tidak dapat dielakkan. Blog ini lebih menjurus kepada teori dan praktikal dalam pelaburan hartanah , perancangan kewangan dan aktiviti semasa aku sebagai orang baru dalam pelaburan hartanah. Aku rasa penting untuk aku blog kan semua untuk tujuan pengetahuan, case study, pengalaman dan ingatan aku di masa hadapan.

Asas untuk aku berkongsi pengalaman, kerana dalam dunia pelaburan hartanah aku tak mampu untuk memiliki semua hartanah. Mungkin, untuk sepanjang hidup aku , aku Cuma perlukan 20-30 buah hartanah untuk di pegang, disamping untuk aku jual beli dalam lingkungan 20-30 buah juga, jadi mungkin sepanjang hidup aku, aku mungkin Cuma perlukan lebih kurang 50-60 buah hartanah sahaja, berbanding pasaran hartanah yang mempunyai banyak, terlalu banyak, untuk kita pilih, untuk pelbagai tujuan. Pelbagai teknik yang pelabur hartanah gunakan dalam menjana keuntungan, sama ada bersifat jangka pendek atau jangka panjang. Bila aku cakap aku tak mampu memiliki semua hartanah, ianya bukan disebabkan factor kewangan aku yang terhad semata-mata. Ia juga melibatkan keterbatasan pihak bank dalam meluluskan pinjaman bila ia mula melibatkan hartanah ke 7 atau mungkin hartanah ke 10 dan ke atas.

Pandangan, perkongsian pendapat, perbezaan pendapat amat dialu alukan supaya kita sama-sama dapat manfaat dari pengetahuan yang dikongsikan. Blog ini juga kesinambungan dari friendster blog aku. Aku dapati pembaca yang tiada akaun friendster tak boleh beri komen atau beri pendapat, oleh sebab itulah, aku buka blog baru untuk tujuan interaksi bersama. Perkongsian ilmu dan pendapat adalah percuma, tetapi penyediaan kewangan dan tanggungan risiko adalah milik peribadi dan kita perlu mengira, memikirkan dan mendalami apa tindakan kita supaya kita tahu apa yang kita tanggung, dan semoga kita tidak di bebani masalah kewangan kelak. Memang seronok mendengar, mengetahui dan membaca kisah2 orang lain yang Berjaya, tetapi setiap kes tak semestinya sama. Sebab itulah kita perlu merancang dan mengira risiko yang terlibat supaya kita mampu menanggungnya.

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com