Saturday, December 27, 2008

Cerita pasal ulat lelong

Aku tukar template blog aku lagi. Sila komen pendapat anda tentang template baru ini. Semalam ada TT. Ramai yang turun TT semalam. Geng2 yang jauh dari Rawang pun ramai. Antara yang datang TT semalam.. aku, Pie, Hanan, Al Husni, Juru ukur, Tuanbri dan adik iparnya, Bling2, Kayzen, Peruzz, Roslan, Azmi, Azlan, Zaid, Khalil, Ganurianz dan kawannya, Zerouseven dan kawannya, Abbas dan kawannya dan jugak bunga tunggal yang datang, Syada (yang sesat jalan sebab tak pernah sampai RJ). Memang banyak cerita yang keluar.. cerita pasal rumah lelong Roslan yang di baiki pulih nya sendiri, cerita pasal rumah Pie, rumah lelong punya cerita memang biasa la.. topik wajib. Pukul 8 malam aku dah datang, memang awal gila aku datang, sebab aku baru balik kerja, terus pergi RJ, nak makan dulu. Sambil2 tu aku layan listing lelong sorang2. Pukul 9 baru la sorang2 mula datang.. Pukul 3.30 pagi baru kita orang balik. Macam biasa la, muka2 yang balik paling last, aku, Pie, Juru ukur, Peruzz dan Tuanbri. Ada kisah menarik dari Tuanbri yang baru menang auction 23 Dec yang lepas. Cerita pasal ulat…


Begini ceritanya…


23 dec yang lepas, Bri ada turun auction. Sesampai di sana, dia ada jumpa kawan kepada kawan Bri, yang merupakan seorang agen hartanah. Bri pernah lepak sekali dengan mamat ini dahulu, bersama dengan kawan Bri tersebut. Lepak minum2, jadi .. secara tak langsung, Bri sudah kenal dengan mamat ini. Bila Bri sampai di tempat lelongan tersebut, mamat ini approach Bri, untuk mengetahui unit yang Bri ingin bida. Bri yang agak percaya dengan mamat tersebut pun bagitau, unit mana yang Bri akan masuk, pada listing lelong yang di tunjuk oleh mamat tersebut. Tiba2 mamat ini bagitau unit itu pun dia nak masuk untuk client dia.. Jadi.. sekarang kena buat deal. Satu kebiasaan di acara lelongan, salah satu cara untuk mengelak kerugian besar membida pada harga lebih tinggi, kita boleh deal supaya salah seorang boleh tarik diri. Tapi dalam kes ni, mamat ini mintak 2k supaya dia tarik diri, dan Bri boleh dapat unit tersebut pada RP. Bri rasa tersangat mahal dan Bri sanggup deal 500.00 sahaja. Mamat ini mulanya seperti tidak bersetuju. Tak pernah ada orang nak deal bagi 500.00 katanya.. tapi akhirnya terpaksa setuju juga sebab Bri sanggup deal sebanyak itu sahaja. Cerita belum selesai lagi.. permainan baru bermula.. Sekarang masa untuk Bri bertindak balas.


Sekarang kalau Bri yang tarik diri pulak macam mana.. berapa pulak agak2 mamat ini sanggup nak bayar pada Bri? Rupanya mamat ni pun sanggup bagi 500.00 sahaja, disebabkan Bri pun cuma offer 500.00 sahaja. Masing2 diam sejenak.. berfikir strategi selanjutnya dalam pertarungan minda ini. Mamat ini bersuara dahulu. Takpe.. dia suruh Bri pergi daftar dahulu. Dia akan bagitau client dia yang rumah ni dah called off. Sambil itu dia bagitau, rumah tersebut dah ada ready buyer, senang2 boleh jual 75k. Berdasarkan RP 55k, boleh untung 20k. Mamat ini cuma mintak 2% komisyen sahaja. Dia pun tunjuk la kira2 dia. Bila Bri tanya penalty fee untuk loan dan lawyer fee, tak terjawab pulak mamat ni. Dia tanya balik, oo ada penalty fee eh.. sambil bertanya berapa jumlah penalty fee dan lawyer fee. Bri yang tak berapa berminat, sebab mamat ini tak berapa tahu tentang semua itu, terus pergi daftar untuk membida.


Selesai mendaftar, Bri tanya balik pada mamat tu, deal masih on ke.. dan mamat ini memberitahu, deal masih on sebab dia dah bagi laluan pada Bri. Bri pun keluar sebentar untuk membuat panggilan telefon, dan kembali semula pada mamat itu dan memberitahu, abang saya kata dia tak sanggup bayar, sama ada RP atau cuba lagi. Itu sahaja. Hhhmm.. tak puas hati la mamat ini, sebab dia takkan dapat 500.00. Dia kata, nak tak nak kena bayar juga lah, sebab dia dah bagitau client dia rumah tu dah called off, lagi pun kalau lawan bida kita jugak yang rugi, sekali angkat dah 1k, 2 kali angkat dah 2k.. (point yang betul… tapi mesti kena pada tempatnya). Bri pun terpaksa buat2 panggilan telefon lagi.. Tiba2 Bri di hampiri satu mamat lain yang berbadan besar, sambil bertanya kenapa Bri nak call off deal tadi? Bri pun bagitau alasan yang sama, abang dia tak sanggup nak bayar, duit semua abang Bri yang support, cuma pakai nama Bri sahaja. Mamat berbadan besar ni cuba nak bising lagi dengan memberi alas an sekarang dah tak boleh daftar lagi, Bri akan dapat unit tersebut pada RP. Bri yang tak puas hati, terus bawa mamat badan besar ini ke tempat pendaftaran dan bertanya pada counter pendaftaran tersebut, sama ada boleh daftar lagi atau sudah ditutup. Officer di kaunter tersebut memberitahu, masih boleh daftar. Heheheh.. sekarang agak2 macam mana diorang nak cover malu? Senang je.. tiba2 pulak mamat badan besar ini toleh kepada mamat yang pertama tadi, dan memberitahu.. eehh.. masih boleh daftar la.. ye la.. boleh daftar lagi.. (sambil buat2 terkejut).


Bri pun masuk terus ke auction hall, tunggu bidaan bermula, dan akhirnya menang at RP. Keluar dari auction hall, dua2 mamat itu telah tiada. Kesimpulan nya.. mereka cuba buat duit cara mudah. Tak perlu bawa bank draft pun nak jadi ulat. Cuma perlu bawak listing lelong dan tanya orang lain masuk unit mana, dan dia akan cakap dia pun masuk unit tersebut, kalau nak dapat RP bayar duit pada mereka. Senangkan?? Apa pula langkah pencegahan yang kita boleh buat? Kalau betul nak deal.. suruh dia register dulu. Tunjuk bukti dia dah register unit tersebut, baru boleh cerita nak deal atau tidak. Kalau ikut cara aku, aku akan sembunyikan diri dan paddle bid, atau masuk auction hall terus, supaya tidak di ganggu oleh ulat2 sebegini. Tak boleh salahkan Bri. Bri dah anggap dalam mindset dia, mamat ni kawan.. tapi rupanya kawan yang nak makan kawan. Tapi kau kena ingat juga Bri, kau akan jumpa lagi mamat tersebut di pusat lelongan. Hati2.







Monday, December 22, 2008

Siri : survey rumah

Untuk memperkemaskan blog ini, aku nama kan ruangan ini siri survey rumah, di mana sebelum aku pergi membida, atau kalau aku ada masa untuk survey kawasan2 baru, aku akan letakkan dalam siri ini. Ini adalah projection aku dan aku anggarkan tempat ini akan menjadi hot area dan boleh memberi pulangan yang okey kalaupun tak lumayan. Aku sebenarnya tak berapa suka masuk tempat2 yang memang ramai orang akan masuk, sebab kebarangkalian untuk menang bid pada harga rendah adalah nipis. Sekali sekala aku akan masuk hot area juga, sekadar mencuba nasib atau sekadar melepas gian angkat paddle bid, tapi aku lebih suka mencuba untuk meluaskan kawasan ke tempat2 baru. Tak semestinya Puchong, walaupun Puchonglah main target area aku. Macam tak best kalau aku letak nama tempat, jadi, nama tempat aku rahsiakan.


Apt medium cost berstatus freehold. Lebih kepada komuniti Melayu. Bila aku sampai untuk survey, aku cuba tanya penduduk setempat tentang keadaan sekitaran. Menurut ceritanya, senang sewa. Dia ingat aku nak sewakan rumah aku, dari gayanya bercerita macam nak cari penyewa. Takpe, kalau dapat baru boleh cerita. Apt ni pun masih baru sebenarnya. Baru mula diduduki bulan July 2008. Kalau search market value dalam internet tak jumpa, mungkin takde orang jual lagi. Rate sewa lebih kurang RM600.00 sebulan. Tunggakan pun tak banyak. Aku survey apt ni untuk kawan aku. Dia macam nak.. macam tak nak.. biasa lah.. orang baru nak melabur dalam hartanah, mesti ada perasaan ragu2 sikit. Kalau lah aku boleh beli lagi tahun ni, memang aku beli untuk aku sendiri. Kalau dia tak nak, dan kalau takde orang beli untuk lelongan terdekat ni, next round aku akan masuk untuk aku sendiri. Mana nak dapat, freehold, komuniti Melayu, kawasan baru, senang sewa, rumah belum diduduki, corner lot, below 100k.


Buat masa sekarang, aku offer servis aku pada mereka yang terdekat. Aku belum buka servis survey rumah pada orang lain lagi. Aku tengah belajar nak uruskan masa aku untuk benda2 macam ni. Aku tengah nak pasang kaki untuk tolong aku. Kena luaskan network untuk terus maju. Masa aku terhad sekarang.

Country view

korang tau ke kat mana ni?


Model rumah : Lelaki macho


Friday, December 19, 2008

Kita di Penghujung Tahun.

Salam penghujung tahun untuk semua. Tahun 2008 hampir tiba di penghujung, apa yang telah kita lakukan pada tahun ini, wajar kita lihat semula untuk kita nilaikan pencapaian kita. Tak kiralah, sama ada dalam bidang hartanah atau pencapaian2 lain. Mungkin ada kejayaan dan ada silap langkah yang menjadi pengajaran untuk kita menjadi lebih berhati hati. Mulakan perancangan untuk tahun 2009 untuk kita mencorak kejayaan yang lebih gemilang atau sekurang kurangnya serupa dengan pencapaian tahun ini. Memiliki 3 buah hartanah setahun bukanlah sesuatu yang mustahil, tapi untuk mendapat kelulusan pinjaman adalah sesuatu yang perlu difikir dan dikira secara mendalam, apakah bank boleh meluluskan dan apakah kita mampu mengurus dan membeli sebanyak itu? Bagi aku, secara peribadi, minimum hartanah yang perlu aku dapatkan dalam satu tahun adalah 3 buah. Itu minimum target peribadi aku. Aku akan bermula semula pada tahun 2009 nanti. Nikmatilah saat2 aku tidak membida sehingga hujung tahun ini.. (cess.. ayat berlagak gile.. menyampahnya..).

Untuk tahun 2009 juga, aku akan asingkan cerita hartanah, cerita tentang makan dan cerita peribadi/keluarga dalam blog yang berlainan. Aku mulakan dengan blog baru, cerita tentang makan. Sila lah lawat blog cerita tentang makan sekali sekala untuk mengetahui apa yang aku masak, apa yang aku makan, dan food review. Aku cuba juga untuk menjadikan blog ini lebih professional dengan bahasa yang sesuai, kerana aku ingin maju, dan aku ingin menyampaikan kepada rakyat Malaysia bahawa ada satu kumpulan rakyat Malaysia di sini yang sedang melangkah maju untuk bertapak dalam bidang hartanah, dan mencapai matlamat dalam menjana passive income. Tapi macam susah lah aku nak ubah cara penceritaan aku kepada cara yang lebih serius.. aku sebenarnya lebih sukakan gaya penceritaan yang santai seolah olah aku sedang bercakap dengan kamu semua.. padahal aku cuma bercakap seorang diri di dalam kepala sahaja.. jadi.. lupakan sahaja tentang gaya formal yang aku impikan itu.. hahahaha.. tak kena.. tak kena.. tiada gaya sebagai seorang faris yang korang semua kenal.. (korang kenal aku ke???)

Juga.. aku mengharapkan pembaca2 yang selama ini hanyalah pembaca senyap.. untuk berinteraksi dan memberikan buah fikiran yang bernas untuk kita sama2 maju dan mahir dalam apa yang cuba aku sampaikan di blog ini. Ilmu aku dalam bidang hartanah tak cukup tinggi lagi. Sama2lah kita berkongsi ilmu. Tak baik simpan sorang2 (ayat pancing).

Kepada geng2 PMC, jangan lupa, ada game paintball 28/12 ni. Bertempat di Taman Sri Kenari, berdekatan (lebih kurang 3km) dari Ramal Junction. Tak kenal.. tak boleh geng.. macam mana nak ajak join koperasi PMC (yang masih belum bernama), macam mana nak ajak JV, macam mana nak ajak join projek homestay.. kalau kami tak kenal kamu… permintaan banyak.. tapi kami tak pernah kenal.. dengan hanya letak nama.. belum tentu boleh di terima.. ingat.. ini bukan skim cepat kaya.. geng2 PMC yang aku kenal setakat ini ikhlas berJV, ikhlas bermuafakat dan ikhlas beraktiviti. Kalau kita tak dapat lakukan semua itu dengan ikhlas… aaarrr.. aku tak tau apa nak cakap. Plan Percutian Redang 2009 juga hanya tinggal 12 tempat kosong untuk di isi. Sila mendaftar untuk mereka yang berminat. Esok aku cuti 2 hari.. yeah..

Salam..

Monday, December 15, 2008

Claim refund untuk cukai taksiran & maintenance fee

Untuk pembeli rumah lelong, kebanyakan pembeli risau tentang tunggakan cukai taksiran dan maintenance fee daripada pemaju. Asas yang perlu diketahui adalah daripada Pengisytiharan Jualan yang boleh diperolehi daripada pihak pelelong, sama ada tunggakan tersebut di tanggung oleh pihak bank atau tidak. Untuk makluman, bil api, bil air, bil IWK tidak di tanggung oleh pihak bank. Lain bank, lain cara pengurusan dan jumlah yang di tanggung. Aku sendiri pun ada beberapa kes yang pihak bank tidak menanggung jumlah tunggakan, dan ada yang bank tanggung.

Sekalipun bank menanggung cukai taksiran dan maintenance fee , ini tidak bermaksud bank akan membayar kesemuanya sejurus selepas kita memenangi hartanah tersebut di acara lelongan. Selalunya, apa yang berlaku ialah, kita perlu mendahulukan tunggakan2 tersebut dengan duit kita, dan apabila pihak bank kita menyelesaikan baki kepada pihak bank pelelong, lawyer kita akan bertanggungjawab menuntut kembali jumlah tunggakan tersebut dari pihak bank. Untuk bil maintenance fee dan cukai taksiran ini, kita boleh bayar sendiri di pejabat berkaitan, dan forwardkan bilnya kepada lawyer kita untuk tujuan claim.

Kenapa kita perlu bayar dahulu? Untuk menyelesaikan proses pindah milik nama, pihak pemaju dan Pihak Berkuasa Tempatan mahukan semua bil2 semasa telah dibayar. Untuk kes2 tertentu, kita boleh mohon pihak pemaju menunggu sehingga pihak bank menyelesaikan sendiri tunggakan tersebut, tapi, ini jarang berlaku. Berapa pula kebiasaan jumlah tunggakan? Kalau bernasib baik, tiada tunggakan langsung, Aku pernah dapat! 2 rumah lagi..!! Tapi kebanyakan rumah lelong, adalah rumah yang bermasalah, kalau satu bulan maintenance RM90.00, kalau setahun dah RM1080.00, campur tunggakan cukai taksiran, mungkin 420.00 setahun, lebih kurang RM1500.00 juga kan.. Ada kes yang tunggakan maintenance fee mencecah 15k .. tapi, kalau berbaloi membeli, apa salahnya.

Sekarang, persoalan yang terakhir.. berapa lama pula kita perlu menunggu sebelum pihak bank memulangkan semula duit kita? Yang ini subjektif, bergantung pada pihak bank, dan pihak lawyer yang selalu buat follow up. Aku ada beli hartanah lelong pada bulan November 2007, dan aku selesaikan cukai taksiran dan maintenance fee pada bulan March 2008, tapi sampai sekarang pihak bank pelelong belum released duit claim tersebut. Aku ada beli hartanah lelong pada bulan March 2008, dan aku selesaikan maintenance fee pada bulan July 2008 dan cukai taksiran pada bulan October 2008, dan baru Jumaat lepas pihak bank pelelong fax kan surat kepada lawyer aku, mengatakan cheque akan released minggu ini, tapi hanya separuh bayaran sahaja. Hari ini cheque dah sampai pada lawyer aku, rupa rupanya pihak bank reimburse cukai taksiran aku dahulu, maintenance fee yang aku dah bayar, diorang lupa nak masukkan sekali. Kena tunggu lagi….

Saturday, December 13, 2008

RHB Mega Auction Day 13 Dec 2008

Aku baru sampai rumah… sebelum masuk tidur.. aku nak update sikit cerita hari ini.. pagi tadi, RHB mega auction di Renaissance Hotel, ramai juga member2 PMC yang masuk membida. Aku dan Malau (husband Junny) masuk untuk lawyer aku, Junny, Pie dan Tuah masuk Tiara Beach Resort dan Desa View Tower, Megat masuk Vista Prima, Mercly masuk Vista Pinggiran, Nahar masuk Kota Damansara.


Keputusannya…


Junny : called off
Megat : Menang at RP
Pie : TBR menang at RP
Tuah : called off
Nahar : called off
Mercly : kalah bid. Last priced at 89k. 6 bidder masuk rumah ni. Sempat jugakla Mercly merasa angkat paddle bid.


Tahniah untuk Pie. Lepas ni TBR under PMC akan ada 3 unit. Horeyyy… Lepas bid kita orang lunch kat Pelita Nasi Kandar. Ni aku dah ngantuk.. nak tidur.. malam ni kerja la… seperti biasa.. saper2 bosan leh temankan aku kat shoutbox malam ni.. hahaha.. ni ada gambar orang menang rumah tengah tunggu giliran.. lama tunggu.. lot number 215.. Tuah siap baca paper sambil duduk atas lantai..

*cerita lawak: ada orang kaya bawak motor besar.. datang bawak bank draft je. Pastu takde duit nak bayar stamp duty. hahhahah.. sape tu??


Malau, Nahar, Pie dan Tuah kebosanan..

Bosan sehh tunggu giliran nak bid..

Aauction hall Ng Chan Mau di Renaissance Hotel






Selamat berjaya untuk hari lelongan pagi ini.

Salam semua. Aku baru balik dari TT kat Ramal Junction tadi. Ramai juga yang hadir tadi, dan ada surprise, Man belikan Pie kek Secret Recipe sempena 4th anniversary perkahwinan Pie dan Hani. Happy anniversary untuk keduanya, semoga terus kekal dan murah rezeki. Amin. Apa barang Pie makan sorang.. hahah.. Hani tinggal kat rumah. Perbincangan TT, macam biasa .. projek2 akan datang.. projek homestay.. yang akan dilaksanakan, dan kemungkinan besar tempat pertama adalah Melaka, dan kemungkinan tempat2 lain, adalah di Kuantan, Kuala Terengganu dan tempat2 lain. Tapi, pasti bermula dengan satu dahulu. Aku juga nak rancangkan satu lagi aktiviti untuk tahun depan, iaitu.. Treassure Hunt. Macam best je kan main Treassure Hunt ni. Tuah leh cadang main Treassure Hunt KL-Seremban je, dekat sangat tu. Kurang2 pun kalau boleh.. KL-Terengganu atau KL-Penang ke.. baru syokk.. then kita overnight di hotel, esoknya baru balik ke KL semula. Tapi event2 macam ni kena rancangkan betul2, kena dapatkan paticipant dalam 30-40 bijik kereta.. baru best. Last aku main Treassure Hunt, 2 tahun lepas, KL-Terengganu, best wwoo..

Aaa.. Pagi ini, pukul 10.30 pagi, ada mega auction anjuran RHB bank bertempat di Hotel Renaissance. Muka2 biasa yang masuk auction adalah.. aku dan Pie.. heheh.. selain daripada itu, Mercly juga akan mencuba nasib kali pertama untuk membida hartanah di Sri Kembangan yang comes with free Jusco trolley.. heheh.. aku masuk auction esok.. bukan untuk aku.. ni member aku yang punya.. cuma tolong arrangekan je. Kawan2 aku sekarang dah mula sedar kelebihan property investment untuk menjana passive income, jadi.. aku cuba tolong sebolehnya. Kepada yang masuk auction esok.. kita jumpa di sana.. semoga memperoleh kejayaan.

Sunday, December 7, 2008

Salam Aidiladha

Selamat Hari Raya Aidiladha aku ucapkan kepada semua pengunjung dan pembaca blog faridzaswadi. Berhati hati di jalan raya. Malam ini aku akan bertolak ke Sungkai, balik beraya di kampung wife aku.

Kita semakin menghampiri penghujung tahun. Masa yang sesuai untuk kita review pencapaian kita untuk tahun ini, dan membuat perancangan untuk tahun 2009. Akupun tengah membuat kira kira untuk tahun 2008, apa yang telah aku buat tahun ini.

Takziah aku ucapkan kepada member kita Din, atas pemergian mak nya dan juga seorang lagi office mate aku, Halim atas pemergian neneknya akibat sakit tua, semalam. Di harap Din dan Halim tabah, dan bersabar atas pemergian orang tersayang. Marilah kita sama2 sedekahkan Alfatihah untuk roh keduanya. Semoga mereka di tempatkan bersama sama orang yang beriman. Alfatihah..

Wednesday, December 3, 2008

DIY bersama Abang Din

Hari ni abang Din nak ajar semua orang macam mana nak pasang paip. Mula2 lekatkan white tape pada paip, gulungkan lebih kurang 3-4 gulung.

Bila dah siap letak white tape, masukkan kepala paip pada lubang yang berkaitan.


Putarkan ikut arah pusingan jam. Tada.. dah siap.



Nasib baik Din tak panggil Man. Benda cam ni pun nak panggil Man. Nasib baik Tuanbri paksa Din pasang pasang sendiri. Rumah ni tenant nak masuk cepat, tu yang Din kelam kabut nak pasang paip, nak pasang lampu. Kalau aku ada pun aku hangin dengan Din ni, heheh.. Ni sebenarnya Din dengan Tuanbri pergi settlekan rumah Vista Pinggiran Din. Penyewa tak sabar2 nak masuk bulan Dec ni. Harga sewa pun ok. Rumah dah siap dapat penyewa, bila nak makan besar lagi Din..


Monday, December 1, 2008

Beli rumah idaman atau rumah investment?

Aku rasa kebanyakan dari korang semua, ada yang telah mempunyai rumah, dan ada yang masih tercari cari untuk membeli rumah dan ada yang tak tahu, nak beli rumah idaman dahulu, atau nak beli rumah untuk investment dahulu. Sekarang aku bagi lagi satu cara, apa yang kebanyakan investor macam aku buat. Jawapannya, beli rumah samada untuk invest atau beli untuk duduk sendiri, yang murah dahulu. Aku tak beli rumah idaman dahulu. Target akhir kita, mesti nak beli rumah idaman, atau istana idaman, yang mahal, harga 200k, 300k atau 1 juta kan.. Tapi kalau sekarang kita dah habiskan kuota meminjam, sampai full, macam mana kita nak buat pinjaman untuk rumah kedua dan seterusnya. Apa yang aku buat, dengan bertambahnya keluarga, aku nak pendapatan, rumah dan harta aku bertambah dan membesar juga. Kebanyakan contoh yang aku bagi dari mula sampai sekarang pun, semua rumah2 yang bernilai below 100k kan.. sebabnya, kita boleh beli banyak, sebab murah. Aku bagi contoh, kalau kita dah kawin, gaji suami isteri total 10k, dengan komitmen bulanan cuma kereta dan credit card, mungkin dalam lingkungan 2-3k, mungkin kita boleh cari rumah yang berharga lebih kurang 1 juta dengan monthly payment dalam 5k sebulan, atau kalau total gaji suami isteri 6k, kita boleh cari rumah idaman berharga 200-300k dengan bayaran bulanan lebih kurang 1.5-2k sebulan. Lepas dapat rumah idaman, baru kita cari rumah investment, gitu? Tapi dengan komitmen sekarang yang tinggi, macam mana bank nak rlsd loan utk rumah kedua dan seterusnya? Cuba korang tengok contoh Pie.. dia ada beli rumah untuk duduk sendiri tak? Jawapannya takde.. hahahah.. kau tengok anak murid dia yang 2 orang tu, Man dengan Tuah, diorang ada beli rumah untuk duduk sendiri tak? Takde juga.. semua rumah yang diorang ada, yang berjumlah lebih kurang 3 bijik sorang.. ialah rumah investment. 2 anak murid gabung rumah pun tak dapat lawan jumlah rumah Sifu Pie diorang.. Kau tengok aku pulak.. aku ada rumah untuk duduk sendiri, tapi aku beli dari lelong je, tu pun murah, bayar bulan2 300 lebih. Selebihnya, rumah investment juga.. Bila agak2 aku nak beli rumah idaman? Hahaha.. jawapannya.. bila aku dah generate pasif income yang bersesuaian untuk aku start beli rumah idaman dan bayar dari pasif income aku.. dan bila keluarga aku bertambah ramai dan besar.. aku nak banglo idaman….

Thursday, November 27, 2008

Merancang kewangan untuk percutian.

Bila kita bercakap tentang percutian, apa yang kita boleh kaitkan dengan financial planning? Setiap kali bercuti, mesti kita akan habiskan duit yang banyak kan.. macam aku pun .. setiap kali bercuti, nak kena spend duit untuk hotel, tambang perjalanan, sama ada duit petrol, tol, tiket bas, tiket kapal terbang dan macam2 tiket lagi la.. termasuk tiket feri, entrance tiket,.. dll.. Apa yang aku nak cerita kali ni, macam mana cara aku bercuti. Cara aku tak semestinya perfect.. tapi aku nak kongsikan cara aku bercuti.

Aku tak prefer pembelian kad percutian. Sebabnya.. kad percutian akan mengakibatkan aku tertakluk pada hotel yang berkaitan, dan membataskan pergerakan aku. Walaupun ada free 2D1N atau free 3D2N.. aku still tak prefer.. sebab tarikhnya belum tentu boleh dapat tarikh yang bersesuaian. Dan belum tentu aku akan gunakan kad percutian ni, walaupun dijanjikan diskaun untuk kemudahan bertaraf 5-6 bintang.. adakah itu yang kita perlukan? Apa yang aku perlukan masa bercuti cuma kemudahan bertaraf 3 bintang.. yang merupakan bilik yang selesa, berhawa dingin, breakfast provided dan kolam renang untuk anak2 aku berendam. Selebihnya, aku akan menghabiskan masa diluar untuk kegiatan luar seperti meronda, bershopping, makan, melawat tempat2 menarik dan macam2 lagi la. Bila kita pergi tempat orang, takkan kita nak terperap di bilik hotel sahaja kan..

Kemudahan bertaraf 3 bintang biasanya melibatkan kos 100.00-150.00 satu malam untuk satu bilik, maksudnya satu bilik sudah mencukupi untuk aku dengan wife aku dan anak2 aku yang masih di bawah umur. Kalau tempat yang jauh2 macam Sabah, Sarawak, atau pergi pulau sekalipun macam Pulau Langkawi, aku prefer naik flight sahaja sekarang. Aku prefer mengunakan Air Asia disebabkan, murah, dan aku boleh merancang awal. Dah tiga tahun aku buat percutian cara ni. Caranya, bila Air Asia iklankan tambang murah, freeseat, aku terus pilih tarikh dan destinasi yang sesuai, dan beli melalui kredit kad. Sebagai contoh, masa tahun 2007, aku pergi Pulau Langkawi, promosi free seating untuk 2 orang, bayaran untuk fuel surcaj pergi dan balik, seorang, cuma RM80.00, maksudnya tambang aku pergi Langkawi RM40.00 sehala. Murah tu.. kalau naik kereta, dengan penat lagi, tol, minyak dah berapa ratus. Sampai airport boleh terus ambik kereta sewa dan terus pandu ke hotel. Hotel pulak aku duduk di hotel 3 bintang Aseanea, RM100.00 satu malam, siap ada swimming pool terpanjang di Asia.Total kos flight dengan hotel untuk 5D4N, RM600.00 sahaja. Sewa kereta pulak, RM40.00 satu hari, sebab aku pergi time weekdays. Disebabkan tambangnya murah sangat, aku tak praktikkan cara Installment payment plan. Masa aku pergi Sabah baru aku guna cara Installment payment Plan, sebab mahal sikit. Aku pergi ramai, bawak famili belah wife aku, so semuanya swipe guna kredit kad wife aku. Aku beli masa bulan Sept 2007 kalau tak silap, dan percutiannya pada bulan July 2008. aku suruh wife aku convert pembelian ni kepada 10 months Installment payment plan, dan by the time aku pergi Sabah, semuanya telah siap dibayar. Tahun depan pun aku rancang satu lagi percutian ke Bangkok, bulan July 2009, dan aku guna cara yang sama, beli bulan Sept yang lepas, promosi free seating, Cuma bayar fuel caj dan airport tax sahaja. By the time July nanti, semuanya dah habis bayar. Maksud aku, bila aku gunakan kemudahan kredit kad seperti ini, aku tak perlu menyimpan untuk pergi bercuti, tapi aku akan membeli tiket dari sekarang, mula membayar, dan pergi bercuti setelah semuanya telah aku selesaikan.

Tuesday, November 25, 2008

Modal..

Dalam menyediakan modal untuk memulakan pembelian hartanah, aku lebih suka mengekalkan komitmen sedia ada, tanpa ada bebanan tambahan, dan aku lebih suka bermula dengan duit simpanan sendiri. Simpanan sendiri adalah yang terbaik. Kalau kita tak mampu sekarang, kita perlu mula mengumpul dari sekarang dan tetapkan target bila kita akan berhasil untuk mengumpul sekurang2 nya 10k. Tapi pada aku yang paling baik kalau ada 11k, sebab kita boleh buat sijil ASB dan kemudian cagarkan pada RHB untuk mendapatkan RM10450.00 yang bersamaan 95% nilai sijil ASB kita setelah kita OverDraftkan. Sila rujuk entry2 yang lepas untuk pemahaman tentang OD against ASB. Berapa lama jangka masa untuk kita kumpul 11k ni? Kalau kita mampu menyimpan 1k sebulan, ianya mengambil masa 11bulan.. kalau kita mampu menyimpan 500.00 sebulan, ianya mengambil masa 22 bulan, hampir 2 tahun. Itu lebih baik, daripada tiada apa2 cita2 langsung. Jadi, kalau kita mampu menyimpan 500.00 sebulan, setiap 2 tahun kita sudah mempunyai modal untuk memiliki sebuah rumah yang berharga dalam lingkungan 70-80k sebuah, yang boleh merupakan sebuah apt low medium atau medium cost, mencukupi untuk bayaran muka 10% dan duit lawyer fee.

Cara yang kedua adalah melalui pengeluaran EPF. Sekiranya kita adalah pekerja swasta yang mencarum dalam EPF, dan telah bekerja lebih kurang 5 tahun, dengan gaji purata 2k sebulan, dalam akaun 2 kita memang akan ada lebih daripada 10k, dan…secara teorinya, katalah kita telah membeli rumah pertama pada harga 80k, dan dalam akaun 2 EPF kita ada 16k, bermaksud kita boleh keluarkan 16k tersebut dan kita boleh membeli lagi 2 buah rumah yang berharga lebih kurang 80k sebuah. Kalau kita sudah berkahwin? Gunakan rumah yang ketiga tersebut atas nama pasangan kita, dan pasangan kita juga boleh mengeluarkan 16k duit EPF dia, untuk membeli 2 buah lagi rumah yang berharga lebih kurang 80k. kesimpulannya.. daripada modal asal 10k, kita gunakan duit EPF kita dan pasangan kita, akhirnya kita memperolehi 5 buah rumah.. Ooo.. cara ni aku pernah cerita pada mereka yang pernah TT dengan aku.. mungkin pada diorang.. repeated story.. tapi.. ni la hakikat yang korang perlu lihat.. gunakan sumber sendiri… tanpa perlu menggunakan pinjaman peribadi..

Cara yang ketiga.. masih berpegang pada prinsip mengekalkan komitmen peribadi pada pihak bank pada tahap yang sama.. kita cuba lihat apa yang kita ada.. kereta?? Berapa tahun kita dah guna kereta kita?? Berapa nilai market value sekarang dan berapa nilai baki pinjaman?? Contoh, kalau kita membeli proton wira baru pada 5 tahun yang lalu pada harga 42k, dengan pinjaman 7 tahun, pada interest rate 4% setahun, loan 90%.. 37,800.00.. monthly payment 576.00 sebulan. Kalau mengikut kiraan, baki pinjaman di tolak rebet interest, lebih kurang 11k. katalah.. nilai market value semasa proton wira tersebut, 25k.. apa kata kita refinancekan, mungkin margin of finance boleh pergi 85%, bersamaan loan amount 21k, dan di tolak baki pinjaman 11k, ada baki 10k. ditolak processing fees, insurance dll yang mungkin dalam lingkungan 1k, masuh ada baki 9k.. loan amount baru 21k, pada interest rate 5% untuk pinjaman 5 tahun, monthly payment yang baru adalah lebih kurang 440.00 je. Kita dah kurang komitmen bulanan daripada 576.00 kepada 440.00.. kita ada 136.00 extra money bulanan, dan kita ada 9k cash in hands… dan kita akan pakai wira tu untuk 5 tahun lagi. Ada terpikir nak tukar kereta baru ke? Kalau rasa tukar kereta baru lagi penting.. terpulang la.. aku cuma provide cara je. Kalau kita ada rumah sendiri yang kita duduki untuk sekian lama, pun kita boleh refinancekan semula untuk mengumpul modal.

Ketiga2 cara yang aku tunjukkan, adalah contoh.. cara yang praktikal.. dan boleh kita buat dan telah di buat. Banyak lagi cara lain yang terdapat. Ada saper2 nak kongsi cara masing2?

Balik...

Aku baru balik dari Sungkai hari ini. Esok dah mula kerja balik.. hari ni, sempat juga aku singgah office lawyer aku untuk settlekan urusan hartanah sikit. nak buat payment.. kerja dah siap, kena lah bayar lawyer. Panjang juga aku sembang dengan lawyer aku hari ni. Mrs Junny pun tak lama lagi akan join pelaburan hartanah. Dia selama ni busy uruskan hartanah orang lain. Ada juga kes2 auction rakan2 kita yang aku refer pada Mrs junny jugak. Sekarang baru la Junny nak menceburkan skali dalam bidang hartanah ni. Tiba di Puchong aku singgah ke RHB puchong pulak, nak ambik chequebook. Chequebook aku ni cepat habis. Korang gak kutuk aku, kalau jalan tak bawak chequebook tak sah. macam tu la orang busy. mana2 sempat aku singgah, boleh guna chequebook. takkan nak simpan kat rumah je. banyak benda yang aku bayar gunakan chequebook ni, macam.. bayar bil lawyer.. bayar bill maintenance.. bayar bill api.. bayar credit card bill.. dll lagi la.. Jalan2 di Tesco Puchong terserempak pulak dengan Sifu Man.. hahaha.. tengah entertaint customer.. Penat la aku hari ni. Yasmine bila2 masa boleh keluar, mungkin esok lusa kot. Noura pulak macam2 dia order bila aku balik Sungkai semula nanti.. heheh.. termasuk strawberry..
Aku ada tulis artikel tentang modal... malam nanti la aku upload..


Mrs Junny



Yasmine dengan spec UV



Friday, November 7, 2008

Part II of Site visit rumah Din

Minggu ni aku kerja pagi, balik kerja petang pun banyak kerja sekarang. Busy wwoo.. hari ni pun sama. Ada beberapa appointment penting lepas kerja. Apt Permai Villa yang aku buka untuk sewa dah mula ramai yang bertanya, padahal aku baru iklankan 2 hari lepas. Ahad hari tu Man dah buat wiring rumah tu walaupun takde elektrik. Rumah Permai Villa ni la yang aku ada cerita dalam entry pasal TNB sebelum ni. Aku saja biar buat tukun (aku pun ada tukun gak.. hahahah) sebab adik aku dah book nak duduk rumah ni. Tapi tak jadi pulak. Aku biarkan je bil sampai kena potong. Minggu lepas aku ada setelkan bayaran sikit, RM200.00 je, untuk sambungkan balik elektrik. Officer TNB cakap hari tu jugak diorang akan sambungkan, aku pun percaya je la, tak pergi check pun bila aku balik rumah. Bila Man nak buat wiring, aku ingat dah ada elektrik, rupanya tak sambung lagi. Hampeh betul. Nasib baik jiran depan rumah bagi pinjam elektrik untuk man buat kerja. Tapi tak boleh test la wiring yang dah siap tu. Selasa lepas aku pergi TNB lagi, diorang call wireman untuk bagitau elektrik tak sambung lagi, semalam aku check, pun masih tak sambung lagi.. hampehnya.. so, pagi tadi aku call direct wireman incharge. So, dia bagitau hari ni pukul 12 tengahari akan siap pasang. Hari ni pulak ada orang nak tengok rumah tu. Lepas balik kerja, terus pergi rumah tu dengan bakal tenant, nasib baik dah ada elektrik. Cuma ada beberapa lampu yang masih tak menyala. Takpe, Man kena check balik. Hari Ahad ni masa meeting pra penubuhan koop aku suruh dia check balik. Hahaha.. Man kena check balik, kalau tak aku tak bayar balance duit wiring. Tenant ni ok la.. budak baru nak hidup. Nampak macam dah setuju, nanti dia akan call aku balik. Kalau boleh nak masuk minggu depan katanya. Kalau kau lambat nasib la.. esok ada orang nak tengok lagi rumah tu.

Ooo.. aku nak cerita pasal rumah Din sebenarnya. Pukul 8.30 malam tadi baru aku gerak gi Vista Pinggiran. Apt ni memang terletak di Sri Kembangan, berdekatan dengan Pasar Borong Selangor, dan Jusco Equine. Daripada Vista Pinggiran ni, nak pergi Jusco jalan kaki pun boleh, turun bukit je. Owner tu nama dia Mr Loh. Dia call aku ngan Din pagi tadi, bagitau nak jumpa. Mr Loh ni muda lagi sebenarnya, baru 36 tahun. Baik orangnya. Jumpa kat rumah tadi. Masa jumpa kat rumah, bini dia masuk dalam bilik. Cuma Mr Loh dengan anak dia je. Anak dia pun sorang, kecik lagi. Baru setahun kot umur anak dia. Banyak yang dia bagitau pasal rumah tu, siap bagitau parking kat mana dan macam2 info. Dia nak keluar dari rumah tu hujung minggu ni. Dia paham Din dah beli rumah tu dari lelong. Dia pun dah cari rumah lain nak pindah. Nanti semua kunci dan kad access dia akan serahkan pada Din hujung minggu ni. Bagus kan Mr Loh ni. Kita orang pun takde nak push sangat, tapi dia yang ambil keputusan macam tu. Dia siap bagitau jiran2 kat situ siapa, ada rumah cina, rumah Iran, rumah India, rumah melayu. Sebenarnya Mr loh ada buat business ngan kawan2, tapi kena tipu. Banyak duit dia habis. Dia cuba nak buat settlement ngan bank, tapi dah terlambat. Dia nego ngan branch, branch cakap lain, ngan HQ jadi lain pulak, last2 rumah dia kena lelong, tak dapat nak nego lagi. Dulu pun dia ada rumah lain, dah jual, hutang berlambak, gaji pekerja tak dapat bayar, hutang rumah dah lebih setahun tertunggak. Rumah tu pun cantik. Cat kaler pink cair. Kita orang takde la nak tengok dalam bilik dan ambil gambar, segan la pulak kan.. So, masalah dah setel. Actually loan pun Din tak submit lagi. Dia pun kerja pagi gak minggu ni, tapi rumah dah boleh masuk minggu depan. Sekarang Din ada option nak duduk situ atau nak sewakan terus. Ada sorang lagi member kita, carjunk pun ada rumah kat situ jugak, tapi dia takde tadi. Dia pergi kajang.. hahaha.. memang kajang la kau ni carjunk.

Wednesday, November 5, 2008

Site visit rumah Din

Hari ni , lepas balik kerja, Din tak sabar2 nak pergi tengok rumah yang baru di menangi minggu lepas. Berbekalkan kontrak lelong, kita orang pun pergi la Vista Pinggiran petang tadi. Malangnya, takde penghuni. Puas Din ketuk pintu dan panggil penghuni, nampaknya memang takde orang di rumah. Kita orang pun tinggalkan copy kontrak yang berstamp duty untuk membuktikan apt ni sekarang dah ada owner baru. Harap2 penghuni tu akan call Din atau aku untuk perbincangan lanjut. Dapat ambil gambar sekitar je, gambar dalam rumah tak dapat ambil lagi.
Apa yang aku suka disini, kalau dapat tingkat bawah sekali, groundfloor, sebabnya, ada balkoni yang luas. Memang best. Cuma masalah utama bila ada pihak yang tak bertanggungjawab yang buang sampah dari tingkat atas. Rumah yang Din dapat ni pun best jugak, corner lot dan menghadap swimming pool.


sebahagian dari kedai yang terdapat di sini.

Rumah Din tingkat 6



Ada kolam dewasa dan kanak2



Saturday, November 1, 2008

Saving on mortgage interest

Tadi wakata ada tanya aku macam mana nak habiskan cepat pembayaran loan rumah. Salah satu caranya, kita boleh bayar setiap 2 minggu, instead of kita bayar sebulan sekali. Kelebihan bayar 2 minggu sekali, atau bi-weekly, dalam setahun ada 52 minggu, dan kalau kita bayar 2 minggu sekali, bermaksud dalam setahun kita dah bayar 26 kali, yang bersamaan dengan nilai 13 bulan. Sebagai contoh, monthly payment kita RM400.00 sebulan, kalau kita bayar secara bulanan, kita akan membayar RM4800.00 setahun, tapi kalau kita bayar 2 minggu sekali, dengan kadar RM200.00 sekali bayar, 26 payment x RM200 = RM5200.00. ada extra RM400.00 setahun yang kita bayar secara kita tak sedar, yang bersamaan dengan tempoh bayaran bulanan berkurangan sebanyak satu bulan . Setiap tahun kita buat macam tu, kalau untuk loan 30 tahun, secara kasarnya, kita hanya perlu membayar selama 27 tahun 6 bulan, kita dah jimat selama 2 tahun 6 bulan, atau 30 bulan. Itu kiraan kasar, kerana kita perlu ambil kira kiraan int yang telah kita jimatkan. Sebenarnya kita akan jimat lebih daripada itu, kerana kuasa compounded int yang telah kita jimatkan. Cara yang kedua pula, kita boleh bayar 2 kali sebulan, dan kita tetap dapat berjimat. Secara mudah, aku bagi 3 contoh pengiraan. Kita ambil contoh rumah Cik Maria yang berharga RM80,000, loan amount RM72,000.00. Interest rate 5% dan pinjaman selama 30 tahun. Berdasarkan kiraan, monthly paymentnya adalah RM386.96. kalau mengikut cara biasa, Cik Maria akan serve loan nya selama 30 tahun dengan bayaran tersebut. Kalau ikut cara bayar 2 minggu sekali, Cik Maria akan bayar RM193.48 setiap 2 minggu sekali, dan Cik Maria akan menamatkan loan nya dengan 656 kali bayaran atau bersamaan dengan 25 tahun 3 bulan atau selama 303 bulan. 57 bulan telah dijimatkan. Kalau menggunakan cara sebulan bayar 2 kali, satu pada 1hb dan satu pada 15hb, dengan monthly payment yang sama, 193.48, beliau hanya membayar selama 717 kali, bersamaan penjimatan 3 bulan sahaja. Tapi, kalau nak jimat lagi, jangan bayar banyak tu sahaja, kita boleh lebihkan bayaran, instead of bayar 193.48, kita bundarkan jadi RM200.00 setiap kali bayar. Apa yang aku cerita ni adalah teori. Secara praktikal, aku pun tak buat, sebab rumah investment aku nak makan cash flow, malas nak bayar awal. Tapi masing2 ada target masing. Terpulang la nak kalau nak ikut cara mana. Secara praktikal, kita boleh guna cara ni untuk rumah sendiri.

Friday, October 31, 2008

Mini auction day by Ng Chan Mau 31st Oct 2008


Hari ni aku pergi auction lagi. Tapi hari ni aku cuma tolong member je. Rumah ni aku bidkan untuk Din. Auction start pukul 3pm, pukul 2.40pm baru aku sampai untuk register. Ramai jugak orang hari ni. Rumah yang di auctionkan ada 20 bijik, tapi yang ada bidder cuma 3 je kot, kalau tak silap aku. Sebabnya lepas aku bid untuk rumah Din ni, aku terus keluar sign kontrak, malas nak tunggu lama, aku cuma tengok auction seterusnya dari luar je. Rumah yang aku bid ni, terletak di Sri Kembangan. Vista Pinggiran Putra. Reserve price RM81k. owner lama Chinese, jadi ini bukan bumi lot. Total ada 5 bidder. Rumah ni yang first di auctionkan. Daripada harga RM81k, pembida pertama terus angkat paddle dan naikkan RM85k, wow.. tak sabar nak tunggu naik 1k minah tu.. aku pun balas balik RM86k.. pastu terus senyap.. takde orang lain bid dah. So, menang at RM86k. rezeki Din la dapat murah. Salah seorang daripada bidder tu sebenarnya lawyer yang hadir utk acara lelongan ni, dan turut membida untuk kawannya. Dia dah ikut rumah ni daripada lelongan yang lepas sebenarnya, dan dia ingat kali ni takde bidder nak masuk, boleh dapat reserve price, tapi silap dia la.. heheh.. dia tanya aku, rumah ni untuk Mr Wong ke? Aku cakap .. bukan.. ni untuk kawan saya.. sebenarnya Mr Wong ni agak terkenal di kawasan vista pinggiran tu. Semalam aku pergi tengok rumah tu untuk check maintenance fee dan tengok keadaan rumah. Masa di maintenance office, aku jumpa orang Mr Wong yang turut menyemak maintenance fee untuk rumah yang akan di auction. Sebenarnya aku tak nak tau pun dia nak bid untuk siapa dan siapa Mr wong ni, tapi orang Mr Wong ni yang sibuk2 bagitau kat aku.. dia siap bagitau Mr Wong ada banyak rumah area ni.

Ada satu lagi vista pinggiran yang di lelong pada harga 90k, dan apartment yang inilah yang orang Mr Wong tu nak masuk. Corner lot, size lebih besar (850sqft) dan rumah kosong. Aku tak tau la saper yang menang rumah ni, tapi memang ada bidder yang masuk jugak. Tapi yang paling ramai masuk bid tadi, rumah di bukit sentosa, rawang, lot 11. Rumah tingkat 1, reserve price 8k, punya la ramai bidder, auctioneer letak next price to 10k untuk saper2 yang berminat, (untuk eliminate pembida modal kecik kot) dan bidaan seterusnya rm100.00 sekali angkat. Last price terjual pada RM16,300.00. Bayangkan la.. 63 kali angkat paddle jugak tu. Memang puas la bertarung.. hahaha..

Lepas menang tu, aku sms la kat Din, bagitau dia dah menang rumah tu pada harga 86k.. punya la seronok Din.. ada la 4-5 kali message aku benda yang sama.. yeah yeah aku menang.. yeah yeah aku menang.. malas betul aku nak layan. Din kerja hari ni, biarla dia terlompat lompat sorang2 kat opis tu. Tapi aku pun tak tau nak cakap la.. semalam masa aku ngan Din pergi usha rumah ni, menurut maintenance office, owner yang duduk rumah ni. Masa kita orang naik tengok rumah pun, owner ada kat dalam. Tingkap terbuka, barang2 masih banyak. Tengok la macam mana Din settlekan.. hahaha.. semalam pun, lepas aku pergi usha rumah vista pinggiran ni, aku pergi Ehsan auction jap, tengok tuanbri. Sebenarnya tuanbri tak dapat rumah tu, ada bidder lain menang at 59k untuk rumah yang macam Syamoi dapat masa bulan puasa hari tu. Relax tuanbri, takde apa yang nak disedihkan.. banyak lagi rumah lain kau boleh beli.. kalau kau goyang.. kau boleh join syamoi.. pakatan super goyang…

Tuesday, October 28, 2008

TNB matters..

Untuk pembelian rumah lelong, selalunya memang bank tak cover bahagian bil api, bil air dan bil pembentungan. Untuk bahagian bil api, selalunya juga, tak berapa banyak, dalam ratusan ringgit sahaja. Itu yang berlaku pada kebanyakan rumah lelong aku. Penyelesaiannya, bila aku bawa bil api ke tnb, aku cuma perlu tukar nama kepada nama aku. Aku tak perlu bayar bil lama. Caj yang terlibat cuma deposit RM200.00 dan stamp duty RM10.00. Melainkan rumah tersebut telah lama dipotong bekalan elektrik, melebihi 6 bulan, dan meter telah di cabut, itu memerlukan wireman inspection. Kalau bil api telah di potong, cuma di cabut suis sahaja, kita boleh terus tukar nama, dengan membayar deposit baru. Itu yang berlaku pada aku selalunya. Tapi untuk satu kes rumah aku ni, lain sikit ceritanya. Rumah ni aku dapat bulan mac tahun ni. Dah lama dah. Monthly payment belum start lagi. Dalam bil tnb cuma tunjuk tunggakan beberapa ratus sahaja, dan aku pun cuba tukar nama masa bulan april dulu. Tapi bila tnb officer check dalam system, diorang kata rumah ni ada kes curi elektrik, atau meter yang telah di usik. Jadi, tnb ada kenakan caj/penalty/saman terhadap bill rumah ni, yang berjumlah lebih kurang RM3900.00, yang tidak di masukkan ke dalam bil bulanan. Jadi, menurut officer tnb tu, aku tak boleh tukar nama selagi aku tak jelaskan pembayaran tersebut. Nampak macam tak adil, sebab bukan aku punya sebab. Aku cuma pembeli rumah lelong. Tapi nampaknya macam aku yang kena tanggung. Aku dah forwardkan request, kalau boleh mintak bank pelelong yang langsaikan tunggakan tersebut, melalui lawyer aku, tapi sehingga kini belum dapat jawapan lagi. Dalam minggu ni bank aku akan buat disbursement kepada bank pelelong, jadi aku try buat tukar nama minggu lepas di cawangan kedai tnb Bandar Puteri, Puchong, tapi masih dapat jawapan yang sama. Aku cuba bagitau yang selama hari ini, aku buat tukar nama, boleh je, sebab aku cuma pembeli baru. Benda ni pun boleh dibuktikan dari kontrak lelong, dan kalau itu tak cukup, boleh tunggu deed of assignment bila dah siap nanti. Itu pun diorang tak bagi jugak. Diorang kata kes ni lain sikit, tunggakan dia banyak, kalau aku tak puas hati, aku kena jumpa officer di tnb Subang Jaya. Hari ni aku nak pergi tnb Subang Jaya.

Wednesday, October 22, 2008

Case study : Desa Mentari Tuanbri

10/10/2008 yang lepas, selain daripada aku menang auction untuk Casa Subang, ada seorang rakan blogger kita, Tuanbri, yang turut berjaya mendapatkan hartanah pada harga reserve price di lelongan NgChanMau. Ramai yang berminat untuk mengetahui kisah Tuanbri disebabkan kisah nya yang agak unik. Sebenarnya Tuanbri survey hartanah ni pada tengah malam 10/10/2008 dan beliau mengambil keputusan untuk masuk auction pagi tersebut, dan sempat membuat bank draft di CIMB cawangan KLCC. Walaupun Tuanbri berjaya mendapatkan hartanah ini pada harga reserve price, tapi ada masalah lain yang menanti. Begini ceritanya…

Rumah ni sebenarnya dimiliki oleh seorang pembawa teksi yang berumur 51 tahun, isteri nya seorang suri rumah sepenuh masa, dan mempunyai 9 orang anak, yang paling tua berumur 17 tahun dan akan menduduki SPM tahun ini. Tuanbri dah set appointment ahad yang lepas, 19/10/2008 untuk bersemuka bersama owner tersebut. Dijangka datang bersama Tuanbri sebenarnya abang Tuanbri, Pie dan AzmanAli, tapi, Pie tak dapat datang sebab man datang lambat sehingga Tuanbri terpaksa pergi dengan abangnya sahaja.

Ringkasan ceritanya, sebenarnya abang Tuanbri pun anaknya ramai, ada 8 orang. Umur pun dah 40an. Jadi memang banyak la pengalaman dia. Abang Tuanbri bertindak sebagai jurucakap, yang banyak bercakap bagi pihak Tuanbri, tapi sebenarnya abang Tuanbri macam cakap sorang2 sebab owner tu diam je sambil mendengar. Isteri owner tu cuma duduk dalam bilik sambil menjulurkan kepala keluar bilik, sambil mendengar. Macam orang dulu2.. orang pompuan tak boleh masuk campur, ini hal orang laki2. banyak pengalaman abang Tuanbri ni, dan banyak suggestion yang diberi termasuk suggest owner pindah ke tempat yang lebih murah seperti di Country Homes rawang, tapi owner tu buat macam tak tau je.

Sebenarnya sebelum ni lawyer ada buat suggestion supaya tukar nama untuk mengelakkan rumah ni dilelong, tapi nak tukar nama siapa?? Anak pun masih sekolah, bini pun tak kerja, owner pun dah nak umur pencen, mana la layak buat loan lagi. Owner pun pernah pergi bank cuba nak nego dan bayar outstanding, tapi katanya bank dah tak terima. Diakhir ceritanya, abang Tuanbri pun bagitau la, Tuanbri sanggup bagi pampasan 2k untuk owner ni start new life ditempat lain, tapi owner ni tetap buat2 tak dengar sambil mengurut2 dadanya. (kalau ikut aku punya pendapat, dia urut2 dada tu nak bagi nampak lima jari, maksudnya 2k tak cukup bang.. 5k boleh la.. heheh. Nasib baik Pie takde.. kalau tak dia up lagi macam auction.). Owner tu bagitau, masa dia beli rumah tu dulu, dia dah letak hati dia nak tinggal situ sampai tua. Kalau boleh dia nak mati di situ. Jadi, dia mintak tempoh, minggu ni dia akan pergi bank lagi sekali untuk mintak ihsan daripada pihak bank kalau dapat nego lagi. Kalau tak dapat juga, maksudnya, dia tidak ditakdirkan untuk tinggal di situ. Dalam masa yang sama juga, Tuanbri terpaksa proceed untuk teruskan pembelian untuk mengelakkan masalah pada Tuanbri kemudian. Tuanbri pun dah check outstanding bill dengan maintenance office, dan dijangka 2-3 hari lagi bekalan air akan dipotong kerana tunggakan maintenance yang banyak. Owner tu ada la hidangkan teh O 2 gelas, katanya teh O nipis je. Lepas minum, Tuanbri dan abangnya pun minta diri untuk pulang. Abang Tuanbri suruh anak sulung owner tu dan 2 adiknya ikut diorang pergi ke kereta. Rupanya abang Tuanbri ada bawak beras dan barang makanan untuk owner tu. Tuanbri tak tau pun. Tuanbri pulak yang rasa bersalah, sebab dia yang beli rumah tu, abang dia pulak yang susah2 bawak makanan untuk owner tu. Jadi sehingga hari ini, macam tu la ceritanya. Kalau ada update, boleh aku tambah lagi ceritanya.

Kalau ada kawan2 yang nak komen, atau nak bagi pendapat, dipersilakan.

Duit raya anak..

Bagi mereka yang ada anak, hari raya boleh dikatakan masa untuk anak2 menerima bonus tahunan. Apa yang boleh dibuat dengan duit raya ini? Aku teringat masa aku masih menerima duit raya. Di kampung aku, sedara mara aku memang bagi duit raya yang agak banyak, di samping tradisi collection dari rumah ke rumah. Masa hari raya, on average aku boleh dapat RM300-500 duit raya setiap musim raya, dari umur aku kecik sampai la umur aku 21 tahun. Zaman tu aku takde kesedaran tentang kewangan, jadi duit tu aku habiskan untuk shopping selepas raya dengan shopping sakan di JB, Singapore atau di KL. Tapi sekarang, bila aku dah ada kesedaran tentang kewangan, aku mula merancang untuk anak aku juga. Disebabkan anak aku masih tidak mengenal erti duit, segala apa duit yang dia dapat aku akan simpan dalam asb aku, dan setiap resit yang disimpan untuk Noura, aku akan simpan sampailah umur dia 12 tahun, untuk aku bukakan asb untuk Noura. Segala duit Noura akan di transfer kepada asb Noura dan buku asb tu pulak aku akan simpan sampai la Noura cukup dewasa dan matang untuk handle kewangannya sendiri. Buat masa ni, aku rasa itu yang terbaik, tapi aku sedar, satu hari nanti, dia akan kenal duit, dan akan mempunyai keinginan yang sama macam aku masa kanak2 dahulu, iaitu membelanjakan duit raya untuk tujuan selain dari disimpan. Maka, dari sekarang, aku kena fikirkan apa yang aku boleh ajar untuk dia gunakan duit dia. Ada pendapat dari blogger dan kawan2 yang ada anak yang dah besar? Aku nak cari buku yang boleh membantu aku dan anak2 aku merancang kewangan mereka. Hari ini aku ada beli beberapa buah buku, antaranya biskut ajaib (Shamsuddin Abdul Kadir dan Nor’Aini Mohamed Noor), The Economic Naturalist , Why Economics explains almost Everything ( Robert H Frank ) dan Kampung Kaya ( Razzi Armansur ) selain satu pack buku kanak2 yang dicukai oleh Noura. Kalau aku pergi jalan bawak Noura macam tu la, selalu kena cukai dengan dia. Total spending untuk buku hari ini, RM96.00. Bila aku dah habis baca buku2 ni nanti, boleh la aku buat Books Review. Sebenarnya aku nak cari lagi satu buku, Rich kid, Smart kid, tapi dah habis stock pulak kat MPH Subang Parade tu.

Buku aku

Buku Noura

Tuesday, October 14, 2008

Hari yang bosan..

Pagi tadi, aku mula membuat kerja2 biasa aku di masa off day. Pertama, aku bank in duit untuk monthly payment housing loan aku, sambil tu aku jenguk banker aku. Loan aku masih belum approved. Lambat betullah. CIMB HQ masih belum review loan application aku. Tak boleh jadi ni, dah hampir sebulan sejak aku dapat rumah tu. So, aku pun terpaksa apply bank lain, sebagai back up sekiranya CIMB tak approved loan aku. Aku pilih HSBC dan aku terus gerak ke HSBC untuk apply housing loan. Di HSBC pagi tadi, aku jumpa officer melayu, namanya Hariani kot kalau aku tak silap. Mula2 sembang dia tengok aku banyak beli rumah lelong, dan dari pengalaman dia yang ada beberapa kawan yang turut rajin membeli rumah lelong, dia kata aku dah addicted to rumah lelong. Dia pun dah ada rumah investment jadi perbualan dan explanation aku menjadi mudah. Tapi terpaksa jugak aku explain kat dia situation aku dengan agak panjang lebar, tu yang aku malas nak tukar banker, dia kena faham situation aku yang agak complicated. First impression aku untuk banker HSBC ni, bagus, boleh dijadikan network. Tapi untuk approval process, akan ambil 5-7 hari lagi.

HSBC ada satu pakej yang dinamakan homesmart, dan seperti yang beberapa orang bagitau aku, ia ada facility untuk top up loan, itu pun betul juga, tapi ada sikit kelainan dari CIMB. Akaun homesmart ni sebenarnya kita boleh top up bila2 dan juga boleh withdraw bila2 juga jika ada excess yang kita letak. Homesmart ni ada 3 lock in period, iaitu 3,5 dan 7 tahun. Kalau kita nak top up loan up to market value, kita kena habiskan lock in period ni dulu, baru boleh apply top up loan. Jadi, ianya mengambil masa yang agak lama. Penalty untuk early termination atau early paid off, sama rate dengan CIMB, 3% dari jumlah loan amount. Tapi, untuk application homesmart ni, loan amount mesti lebih dari 50k. untuk loan amount below 50k, HSBC Cuma benarkan untuk pembeli hartanah yang pertama kali, maksudnya untuk sesiapa yang tak pernah ada hartanah, dan first time beli, dan harganya below 50k, HSBC boleh terima loan application untuk sekali sahaja. Rate yang HSBC bagi untuk homesmart ni, yang aku perasan lepas habis lock in period, ratenya BLR-1.95 %pa dan bila masih dalam lock in period, rate nya variable, bergantung pada berapa lama lock in periodnya, lebih kurang BLR-2 la macam tu. Maximum tenure ialah 35 tahun dan MRTA adalah optional. Kalau loan aku approved dengan HSBC ni, baru aku ambil tahu menyeluruh, yang penting sekarang aku nak secure loan dulu.

Kemudian aku gerak ke pejabat anuar hong pula untuk dapatkan refund dari lawyer fees yang aku dah bayar. Diorang akan siapkan cheque dan bila dah siap, diorang akan call aku. Ntah bila la tu diorang nak call aku. Tengahhari pulak, bila ctfarazila dah collect kontrak lelong untuk apt casa subang, aku pun gerak ke opis dia untuk aku pulak ambil copy, sebab aku nak bukak rumah tu. Din follow aku. Din sekarang ni rajin follow aku, dan Din pun rajin usha auction listing sekarang. Kalau ada yang best2 , tunggu masa je Din nak ngap rumah2 lelong ni. Bila aku sampai di Casa Subang, aku check balik maintenance bill tertunggak dan aku Tanya kalau aku boleh pecahkan rumah tu. Sebenarnya maintenance fee casa subang ni baru bermula pada bulan august, walaupun casa subang ni dah open for occupied setahun yang lalu. Patut pun up to date. Maintenance office bagitau owner rumah ni tak pernah collect kunci rumah, dan tak pernah collect auto gate pass dan lift pass pun, so aku boleh collect dari HQ office yang terletak di tingkat 18 the summit, dekat je, kat depan casa subang tu je. On the way aku gerak ke office di summit tu, jam pukul 4.00 petang, dan ada 2 buah bas yang hantar student pulang. Wow, bagus ni, memang ada peluang sewakan pada student. Aku tengok sekitaran, ada pelbagai bangsa, ada foreigner, melayu, cina, India, semua ada..

Sesampai di summit pula, officer yang attend aku pulak cakap aku kena settlekan pindah milik nama dulu, baru aku boleh dapatkan kunci dan auto gate pass dan lift pass. Macam mana pulak aku nak sewakan kalau aku tak dapat lift pass tu. Nak naik lift kena pakai pass, kalau tak lift tu tak jalan. Aku naik lift untuk 2 kali aku pergi casa subang tu pun aku tumpang orang naik lift. Takkan la penyewa nanti nak kena tumpang orang je kan.. tak syok la macam tu. Nak naik tangga, 20 tingkat tu.. hehehheheh.. officer tu kata aku kena dapatkan kebenaran dari CIMB untuk aku masuk rumah tu, since rumah tu aku beli dari CIMB. Kebenaran apa nya..bank mana nak ambik kisah semua ni. Last skali baru officer ni Tanya aku, berapa harga aku beli. Aku pun bagitau la, 145k. dia pun cakap WOW! Tersangat murah… heheheh… nampaknya aku belum boleh sewakan apt ni lagi sampai urusan dapat kan pass selesai. Paling lama pun sampai pindah milik selesai dan itu boleh mengambil masa 4-7 bulan. Impaknya, aku akan kerugian maintenance fee RM175.00 sebulan yang aku dah start dipertanggungjawabkab since semalam. Bank Cuma akan tanggung sehingga hari sabtu 10/10/2008 sahaja. HHmm.. takpe.. ini semua masalah kecil. Dalam masa ni pun bukannya aku start bayar bank pun. Yang penting skarang ctfarazila kena dapatkan loan dulu, yang lain kemudian cerita. Disebabkan aku tak dapat masuk lagi rumah tu, malas aku nak ambil gambar sekitara, mood dah hilang.. heheh.. aku ngan Din dan anak aku noura habiskan masa kat summit parade je.. makan shakeys pizza.

Saturday, October 11, 2008

CIMB Mega auction day + Open house di rumah Matt

Pagi ini, aku attend mega auction by CIMB di Berjaya time square pukul 10.30 pagi. Aku gerak dari rumah pukul 9.00 pagi bersama Din. Ini kali pertama aku attend mega auction by CIMB di Berjaya times square. Sesampai di sana, aku sesat sebenarnya. Aku masuk lif menuju ke tingkat 13, tapi tak boleh naik, so aku naik tingkat 12. Rupa2nya aku kena masuk lif lain, dalam hotel lobby area, baru boleh naik tingkat 14 untuk ke auction room. Nasib baik sempat. Sampai di sana, Din terus makan dulu, mentang2 la ada makan free. Aku pulak ke registration room untuk buat pendaftaran dan aku dapat paddle bid nombor 14. Mega auction ni untuk auctioneers Henry butcher dan Property auction house sahaja, dan dari segi kehadiran, tak begitu memberangsangkan. Macam ada harapan dapat reserve price. Di sana juga aku ada jumpa ImanMukhriz bersama family, pembaca blog pie2020. diorang nak bid rumah area klang. Topeq dan peruzz pun datang jugak untuk meramaikan suasana atau menjadi pemerhati atau penyokong aku. Lot yang aku nak bid ni, lot 15, dan aku tak menunggu masa yang lama untuk tunggu giliran aku bid. Beberapa rumah yang pertama, pembida dapat harga reserve price, dan selepas itu ada hartanah yang ramai pembida juga. Bila sampai giliran lot 15, aku dapat lihat, senarai pembida Cuma untuk paddle bid number 14, iaitu aku. So, kesimpulannya, aku juga dapat pada harga reserve price. Alhamdulillah. Sekarang ni, aku dah takde nak terlonjak lonjak gembira dah, perasaan bila menang bid ni dah tak segembira macam masa mula2 dulu. Mungkin sebab aku dah malalui banyak acara lelongan, perasaan tu jadi biasa. Gembira tetap gembira, sebab kita dah nampak keuntungan yang bakal di jana, motivation drive tetap tinggi, tapi kegembiraan melampau dah takde… dah takde senyum sorang2 sampai ke telinga atau tidur malam termimpi-mimpi.. lepas lot 15 aku selesai, baru met dan keluarga kakct muncul. Sebenarnya met ada di bilik sebelah je, tapi met kata dia tak dapat rumah tu. ImanMukhriz pun tak dapat jugak rumah yang diorang nak bid, sebab kalah pada bidder lain. Takpe.. banyak lagi peluang akan datang. Jam masa tu dah pukul 11.15 pagi, dan selepas aku selesai dapatkan kontrak lelongan, dan dapat free gift berupa blind untuk cermin kereta, dan shopping bag, kita orang semua, kecuali ImanMukhriz dan Met, bergerak menuju ke rumah Matt untuk open house.


Hartanah yang baru dimenangi ini sebenarnya projek JV aku yang ketiga, dan yang pertama dengan ctfarazila dan tidak menggunakan nama aku. Hartanah ni namanya, casa subang yang terletak di USJ1, bersebelahan dengan mydin dan giant subang. Ianya serviced residence dan monthly maintenance fee lebih kurang RM180.00. berkeluasan 682sqft, dan nilai sewaan semasa untuk keluasan ini, lebih kurang RM1300.00. ada juga yang bersaiz 1062sqft yang boleh disewakan pada nilai RM1700.00. Tumpuan untuk disewakan pada student Segi college atau student Monash university. Hartanah baru ini juga memungkinkan satu lagi job untuk azman ali selaku wireman rasmi PMC. Insyaallah minggu depan hartanah ini boleh dimasuki, heheh.. dan selepas pasang grill, boleh mula disewakan.


Lebih kurang pukul 1 petang, kita orang sampai di rumah Matt setelah sesat sikit di jalanan. Ini pun first time pergi rumah Matt. Tuanbri juga datang untuk berkenal kenalan dengan rakan2 PMC. Hari ni juga Tuanbri dapat satu hartanah di DM pada harga reserve price juga, di acara lelongan by Ng Chan Mau dan Federal auction. Selain daripada kami, pie2020, syamoi n awek, man n ayahnya, juruukur juga turut memeriahkan rumah matt. Hari ni aku kerja petang, so tak dapat le nak lepak lama2. pukul 2.30 petang aku beransur balik untuk pergi bekerja pulak. Esok hari, masih ada rumah pie2020 untuk di kunjungi. Harap dapat berjumpa rakan2 PMC untuk terus mengeratkan silaturrahim. Esok sifu besar punya open house, mesti kehadiran pun gempak kan.. jom kita ramai2 pergi.








topeq mendengar dengan kusyuq.. amanat sifu pie





Friday, October 10, 2008

Epf monthly withdrawal


Hari ni aku cuti, tapi sekarang ni, hari cuti pun lagi banyak kerja kena buat. Dari pagi aku bawak noura pergi skin clinic di jalan tar, sachdev skin clinic di sebelah SSF kat jalan tar tu. Sebenarnya noura ada masalah eczema. Dia ada alahan pada certain food terutama telur, which is her favourite. Kalau dia makan telur, it will trigger her eczema dan kulit dia mula menunjukkan tanda2 gatal. So far aku dah pergi dia bawak ke banyak klinik termasuk dermatology specialist di HKL tapi, so far dengan Dr Sachdev ni jugak yang berkesan. Walaupun mahal, sekali visit memang tak kurang dari RM100.00, tapi untuk kesihatan noura, aku tak kisah. Dr sachdev ni pun dah tua dah. Sejak dari zaman kakak aku yang sekarang umur 36 tahun lagi dia dah buka klinik tu. Kakak aku pun masa kecik dapatkan treatment dari Dr sachdev ni. Agaknya umur dia dah 70 tahun lebih kot. Mak aku la yang suggestkan Dr sachdev ni.

Lepas gi klinik, aku jumpa jv partner aku untuk collect docs sebab aku yang akan turun bid sabtu ni. Jumpa fara kejap je, tapi yang bosannya jalan jam tadi. Then aku pergi epf untuk submit monthly withdrawal request. sebenarnya aku dah dapat balance of acc statement daripada bank aku dari 10/9 lagi dan balance of acc statement ni expire within 1 months. Esok due date untuk expiry of the statement, sebab tu hari ni jugak aku kena submit. Sebelum ni pada pemahaman aku, untuk monthly withdrawal epf ni, kalau monthly contribution untuk akaun 2 daripada majikan adalah x amount, kita boleh minta untuk keluarkan x amount jugak. Rupanya aku silap. Sebenarnya, syarat asas untuk monthly withdrawal ni, akaun 2 kena ada minimum rm600.00 dan tempoh minimum untuk pengeluaran bulanan adalah 6 bulan. Jadi, kalau akaun 2 kita ada rm600.00, kita boleh keluarkan rm100.00 setiap bulan, direct debit ke akaun peribadi kita, selama 6 bulan. Dan bila tempoh 6 bulan tamat, kalau dalam epf akaun 2 kita ada balance lagi rm600.00 atau lebih disebabkan ada kemasukan baru dari majikan, baru kita boleh apply lagi sekali untuk pengeluaran rm100.00 untuk 6 bulan seterusnya. Nasib baik akaun 2 aku memang ada lebih daripada rm600.00, jadi, dapatlah aku keluarkan duit epf aku tu. Requirement tak banyak, Cuma perlu dapatkan balance of acc statement daripada bank, dan bank memang ada standard form untuk kita isi. Lepas kita submit pada bank, dalam masa beberapa hari bank akan siapkan surat tu dan kita boleh collect. Kita juga perlu sediakan copy of ic, copy of bank book/bank statement dan juga s&p atau kontrak lelongan. Tadi aku tak bawak kontrak lelongan, tapi disebabkan epf masih ada data kontrak lelongan aku yang aku pernah submit untuk pengeluaran pertama 20%, so nasib aku baik, tak payah balik rumah gi ambik dan buat 2-3 kali kerja. 1-2 minggu lagi baru epf akan creditkan duit ke akaun aku. Urusan die pf petaling jaya, sebelah federal highway ni tak ambil masa yang lama, tak sampai 30 minit dah setel, orang tak ramai pun.

Lepas tu aku gi buat akaun elektrik untuk rumah teratak. Process pun tak lama, tak ramai orang kat TNB jalan klang lama. Tak sampai 15 minit je urusan aku di TNB. Isnin ni TNb akan pasang meter dan sambungkan elektrik ke rumah tu, insyaallah bulan depan dah boleh sewakan. Then aku kuarkan duit kat rhb cawangan puchong lak, sebab aku nak keluarkan lebih, aku kena cashkan cheque di kaunter. Aku malas nak buat bankers cheque di rhb, sebab aku caj 5.00. aku suka buat kat cimb, lagipun boleh jenguk banker di cimb untuk cek loan status. Walaupun aku boleh call je diorang, tapi aku lebih suka gi branch je, lagipun tak menyusahkan aku, semua tu dalam area puchong je. Nampaknya loan aku belum approved lagi. Esok agaknya baru keluar result. Last skali urusan aku, aku gi pejabat lawyer anuar hong, nak mintak refund payment yang aku dah buat untuk rumah pv aku dulu. Rupanya officer in charge tu hospitalized. Kalau ye pun assign le kat officemate, sekarang ni tak tau apa status. Esok aku kena pergi office lawyer tu lagi jumpa lawyer lain. Yang attend aku tadi pun orang baru, baru start keje, gantikan officer yg hospitalized tu agaknya. Nak harapkan diorang yang call aku, takde la jawabnya. Mentang2 la kes aku kecik, diorang buat tak tau je. Noura lak kalau keluar ngan aku memang tak tidur tengah hari atau petang la. Banker aku, lawyer aku, semua dah kenal noura .. kalau aku gi buat urusan kerja ni, memang aku bawak noura. Bila dah setel semua, baru aku balik rumah. Lunch tadi pun makan kat wendy’s puchong je. Tadi ada pulak jemputan open house budak giant, anak buah wife aku. Penat jugak satu hari ni punya kerja. Minggu ni ada jugak aku tengok2 listing auction. Wow.. memang banyak property yang hot n spicy. Korang semua cuba2 lah masuk, mana tau ada rezeki.

Wednesday, October 8, 2008

Survey rumah

Minggu ni aku dah mula sibuk menyelesaikan urusan hartanah aku, termasuk kerja2 survey hartanah yang aku akan bid. Sebenarnya projek jv, tak menggunakan nama aku. Aku masih dalam tempoh berehat. Bermula dari survey hartanah yang aku akan bid sabtu ni, kemudian menyemak status elektrik rumah teratak di tnb, dan last skali pergi bank untuk bayar bil disamping menjenguk banker aku untuk tau status loan application. Nasib baik elektrik rumah teratak baru dipotong bulan july, jadi mengikut kata pegawai tnb, aku Cuma perlu apply untuk akaun baru, disebabkan akaun lama dah di tamatkan akaun. Bermakna, tak perlu buat inspection, Cuma perlu tukar nama terus, jadi esok aku akan siapkan, supaya azman ali boleh mula memasang grill dan kerja2 wiring, supaya rumah boleh siap cepat dan boleh berada dalam condition untuk disewakan. Loan pulak masih belum approved, insyaallah esok lusa baru keluar result. Petang pulak pukul 4 masuk kerja sampai la pukul 1 pagi. Kalau ikutkan nak aje aku berenti kerja buat full time property investment, tapi masanya belum sampai lagi. Kerja macam sekarang pun relax jugak. Siang boleh settlekan urusan, pastu masuk kerja hati tenang skit urusan hartanah dah settle. Tadi masa aku pergi survey rumah, hari hujan, view tak cantik. Kalau dah dapat rumah tu sabtu ni baru boleh tangkap gambar lebih skit. Kalau tak dapat, tak payah la ambik gambar lagi.. Tapi rumah ni cantik jugak. Insyaallah kalau ada rezeki.
pandangan dari depan pintu

kiri rumah

kanan rumah

Monday, October 6, 2008

Masa untuk berehat..

Cerita hari raya aku tahun ni, lebih kurang sama macam tahun2 yang sudah. Tahun ni aku beraya di JB dulu dari hari raya pertama sampai tengahari raya ke3. Malam raya baru aku gerak balik ke JB disebabkan aku masih kerja pada 30/9. Traffic okey, aku sampai dengan selamatnya lebih kurang pukul 2 pagi. Kalau boleh, memang aku nak balik awal, tapi memang aku kena kerja, so memang kebiasaan sekarang ni, kalau balik cuti beraya, malam raya baru gerak. Sampai2 rumah dah siap kemas. Aku ada adik 2 orang, harapkan diorang je la yang tolong kemaskan rumah. Rumah parents aku di JB tu besar, barang pun banyak. Kalau nak buat spring cleaning macam time raya ni, gila penat. Ntah bila nak clearkan barang tu semua. Hari ini, aku baru balik dari kampung bini aku, Felda Trolak Utara, dan baru berkesempatan online.

Selain meneruskan kunjung mengunjung ke rumah saudara mara, sempat juga aku menyinggah ke rumah uncle jaws @ ishak amin. Sebagai otai yang dah lama berkecimpung dalam bidang hartanah dan lain2 investment, banyak nasihat berguna yang disampaikan pada aku. Kalau boleh nak cerita panjang lagi, tapi aku bawak bini dan anak2, termasuk anak2 sedara aku dan adik aku, dan diorang pun nampak keboringan dengan topic property investment yang aku dan uncle jaws bincangkan, jadi tak lama sangat pun aku lepak beraya dirumah uncle jaws. Anak2 uncle jaws pun dah lebih kurang sebaya dengan azman ali atau peruzz, jadi mungkin sebab tu dia dapat pangkat uncle, tak macam dodi, yang orang panggil uncle sebab rambut dah beruban, heheh.. tapi uncle jaws memang best.. kalau ada masa kita boleh jumpa lagi, mungkin kunjungan ke melaka pulak ke.. uncle jaws jugak concern pasal orang2 muda yang mula menceburi bidang hartanah tanpa ilmu yang cukup, dan aku pun sedar tentang hal itu, sebab tu la, penting untuk aku tekankan, kita kena mendalami ilmu dan pengiraan risiko secukupnya sebelum menceburi bidang hartanah untuk mencari kekayaan. Kalau setakat satu dua, aku pun tak risau, tapi kalau kamu semua, iaitu pembaca blog, pelabur2 hartanah semua yang berhasrat untuk membeli dan terus membeli seperti mana yang aku dan orang2 lain buat, dalamilah ilmu dan bekerjasamalah untuk meningkatkan pengetahuan dan pengalaman.

Esok hari, kita akan mula bekerja kembali. Usaha yang terbengkalai seminggu yang lalu akan disambung semula. Banyak kerja2 susulan yang aku kena buat minggu yang mendatang. Loan belum approved, aku kena settlekan urusan sambungan elektrik dan macam2 kerja lagi. Untuk sebulan 2 ni, aku akan berehat dari membeli hartanah lagi. Kalau ada pun, aku tak beli menggunakan nama aku. Aku Cuma akan JV dengan 2-3 orang yang aku dah deal sebelum ni sahaja, menggunakan nama mereka. Sebenarnya aku kena trim dan realign balik komitmen aku, untuk membolehkan aku mula apply housing loan under nama aku balik, dan aku juga perlu buat benda yang sama untuk nama bini aku. Process realign ni biasanya makan masa sebulan 2, sebab tujuan kita realign, untuk clearkan record ccris. Jadi, ada antara hutang2 aku yang perlu dibayar dalam jumlah yang besar, untuk merendahkan komitmen aku. Sebelum ni aku ada buka topic pasal pengiraan komitmen, tapi itu Cuma asas untuk pemahaman semua, secara ringkas. Lain kali aku boleh cerita lagi tentang pengiraan komitmen bahagian 2. pie pun macam nak berehat juga sebulan 2 ni, selapas 5 rumah yang di beli dalam bulan sept sahaja. Peluang baik macam ni gunakan lah bersungguh sungguh. Kalau ada yang ada modal tu, cari lah rumah yang baik2 bulan 10 sampai bulan 12 ni… tumpuan aku sampai akhir tahun ni, Cuma nak maintain hartanah sedia ada, termasuk menyelesaikan urusan home extra untuk aku mula kembali aktif awal 2009. Selamat berjaya semua..











Tuesday, September 30, 2008

Selamat hari raya...

Alhamdulilah ramai yang berjaya dapat hartanah yang murah2 sempena bulan puasa ni.. tapi korang semua ada terpikir tak pros and cons bila korang dapat hartanah musim2 festival macam ni? Sebenarnya tak banyak beza bila kita dapat hartanah pada musim2 biasa, cuma bank officer, lawyer, dan semua yang terlibat berada dalam mood raya. Masing2 nak cuti panjang. Korang kena speed up process untuk pastikan korang meet the deadline. Jangan korang gelabah pulak dengan semua ni. Ini cabaran kecil je. Beruntung lah semua dapat pada reserve price, dan ada yang lawan pun, tak jauh beza dari reserve price. Macam aku sendiri pun, hartanah yang aku baru dapat pada 16/9, loan pun belum approved, lawyer dan banker aku pun bercuti sampai 5/10.

Untuk rumah teratak aku tu pun, grill belum boleh dipasang, sebab wireman rasmi aku, azman ali, pun turut bercuti raya. Nak pasang grill pun kena sambungkan elektrik dulu, pun kena tunggu lepas raya baru projek jalan. By the way, untuk rumah kediaman yang sambungan elektrik telah di potong melebihi 6 bulan, tnb wajibkan pemeriksaan semula keadaan wiring untuk pastikan selamat. TNB wajibkan kita appoint wireman panel, dan kos untuk kerja pemeriksaan oleh wireman ini lebih kurang RM700-900 termasuk RM200.00 deposit elektrik TNB. Lebih kurang 1-2 minggu baru wireman akan menyelesaikan tugas, sebab ada paperwork yang mereka perlu submit pada TNB dan selepas selesai segalanya, baru TNB akan pasang kembali meter elektrik dan menyambung kembali elektrik. Dari anggaran aku, mungkin 3rd week of October baru semuanya siap, dan hopefully penyewa boleh masuk rumah pada bulan November.

Aku sendiri pun dalam mood raya jugak.. malas nak tengok listing auction, malas nak pikir pasal hartanah untuk minggu ni. Minggu depan baru business as usual, aku akan mula tumpukan balik perhatian pada hartanah. Esok malam baru aku gerak balik ke JB untuk 3 hari, dan kemudian balik kampung bini aku di Trolak Utara. Kepada semua kawan2, pembaca blog aku dan rakyat Malaysia sekalian, berhati-hati di jalanraya. Sambutlah hari raya secara bersederhana. Kalau ada nak buat open house, khabar2 kan lah.. insyaallah kalau aku ada masa, aku datang. Assalamualaikum.

Saturday, September 27, 2008

JV as an option to invest.

Joint venture merupakan salah satu cara untuk kita invest dalam property. Lately aku ada beberapa kawan yang aku percayai untuk aku bentuk satu joint venture dalam property investment. Sebenarnya, jika kita ingin mengukur dari segi kekuatan kewangan, kita boleh cari apa yang kita mampu beli dan mampu milik, dan kalau kita tiada kekuatan kewangan, kita boleh senyap sorang2 sampai kita mampu menyimpan dan membeli, tapi dengan adanya satu pakatan, kita ada satu kuasa membeli yang lebih besar. Selain daripada itu, pakatan yang kita tubuhkan juga mungkin ada tujuan lain yang bergantung pada situasi masing2.

Antara situasi yang aku boleh wujudkan, kita mungkin berdaya kuasa dari segi kewangan, tapi kita sama2 mahu membeli property yang sama untuk tujuan pelaburan, jadi kita boleh bentuk pakatan untuk membeli hartanah itu, dan keuntungan dibahagi bersama. Dengan cara ini, masing2 beroleh apa yang di ingini, walaupun keuntungan di bahagi bersama. Its better to have something, then nothing. Situasi lain, kita mampu dari segi kewangan tapi kita tidak mampu mendapatkan pinjaman disebabkan komitmen semasa yang tinggi. Dalam masa kita reallign komitmen kita dengan cara menjual hartanah sedia ada, trim dan consolidate segala hutang untuk merendahkan komitmen, atau lain2 cara, kita mungkin terlepas beberapa hartanah yang hot n spicy, jadi ini juga antara sebab kita membentuk pakatan dengan menggunakan nama mereka yang masih boleh apply loan. Bayangkan, kita ada 100k, tapi kita tak boleh apply housing loan lagi, kalau kita beli cash, kita cuma dapat satu hartanah, dan pergerakan akan menjadi lambat. Sebaliknya, dengan 100k tersebut, kalau kita bentuk pakatan, kita boleh dapat lebih kurang 10 buah hartanah lagi yang berharga lingkungan 70-90k. Situasi yang ketiga, kita mempunyai modal, tapi kita tidak dapat apply loan juga, disebabkan nama kita blacklist, atau disebabkan status pekerjaan, atau gaji yang masih rendah, yang juga menidakkan kita untuk apply loan. Ini antara contoh semasa yang telah dilalui oleh pelabur2 sebenar, termasuk aku.

Syarat2 pakatan, terpulang pada individu kerana ini melibatkan duit masing2. Isu duit merupakan isu yang sensitive bagi kebanyakan orang. Kita sedia maklum, kerana duit,kita boleh bergaduh dengan kawan baik, suami isteri, kaum keluarga, adik beradik, malah siapa sahaja, inikan pula kalau kita buat pakatan dengan rakan2 baru. Apa yang penting, kita mesti mempunyai sikap yang positif, untuk kita maju bersama-sama. Satu pakatan yang berjaya, akan menghasilkan banyak lagi projek jv di masa masa akan datang, untuk kita terus menghasilkan keuntungan. Satu pakatan yang gagal disebabkan penipuan, akan menyebabkan conman tersebut tidak dapat diterima dalam komuniti pelabur hartanah, maka kemudian, conman ini terpaksa bergerak sendirian di kemudian hari. Industri pelaburan hartanah ini, walaupun besar, tapi kalau kita fokuskan dalam auction property, skopnya akan menjadi lebih kecil, dan kita akan jumpa muka yang sama setiap kali kita ke acara lelongan. Kesimpulannya, mana mau lari? Apalah nilai untung 10-20 ribu satu projek jv, sekiranya kita boleh memperolehi dan menghasilkan 100-200k dengan terus jujur dalam pakatan kita untuk 10-20 projek jv. Untuk tujuan legal, kita boleh lantik peguam untuk legalize syarat2 jv dengan bayaran yang berpatutan.

Dari pengalaman aku dan apa yang aku fokuskan untuk masa akan datang, aku akan bermula dengan projek jv kecil kecilan, dan sampai satu tahap, aku akan fokuskan untuk membeli hartanah2 yang bernilai tinggi. Penilaian peribadi aku untuk pakatan sedia ada aku, semua boleh dipercayaai dan semua berfikiran positif untuk terus memajukan diri sendiri dan orang lain. Apa yang aku dapat dari penulisan artikel aku sekarang? Takde apa2.. sebab tujuan aku cuma untuk create awareness pada mereka yang berminat, membentuk komuniti celik dan berpengetahuan dalam bidang hartanah, serta atas sokongan rakan2 pelabur. Apa yang aku tuliskan juga berdasarkan pengalaman aku sebagai pelabur, dan aku ingin tekankan, risiko yang ditanggung adalah milik peribadi dan untuk risiko dalam pakatan, adalah tangungan bersama. Janganlah bila projek jv bermasalah, kita mintak balik duit kita dan biarkan rakan jv kita tanggung sorang2, tak professional sikap macam tu.

Latest projek pakatan aku adalah dengan Pie, dan dalam masa terdekat aku akan buat pakatan dengan ctfarazila. Pakatan baru aku dengan ctfarazila adalah hartanah bernilai 100k ke atas, dan ini pengalaman baru aku untuk beli hartanah yang bernilai lebih 100k. aku dah mula explore hartanah bernilai sederhana, melangkaui focus aku untuk hartanah2 aku sebelum ini, tetapi margin keuntungan yang aku tetapkan masih seperti biasa. Modus operandi tetap sama. Semoga pakatan aku akan berjaya, dan beroleh kejayaan. Amin.

Di kesempatan ini juga, aku mengucapkan selamat hari raya kepada pembaca2 blog aku, maaf zahir dan batin. Aku minta maaf sekiranya gurauan aku agak kasar dan korang terasa hati. Aku anggap korang semua rakan2 baik aku, sebab tu gurauan dan kelakar aku memang kadang2 macam haramm… sekali lagi.. SELAMAT HARI RAYA…

Thursday, September 25, 2008

Process flow pembelian rumah lelong

Atas permintaan kawan2.. aku up topic untuk process flow pembelian rumah lelong, termasuk la Din. Tiap2 hari Tanya aku pasal process flow pun mau suruh aku up topic lagi. Gila ahh glamour Din, tiap2 topic aku mention nama kau.

Process flow ni base on my experience dan korang digalakkan top up apa2 info yang aku tak mention. Sebab? I’m not perfect.. I’m on my learning curve, dan bersama-sama, kita kongsikan pengalaman supaya ilmu kita bertambah lengkap dan mantap.

Pertama sekali, bila kita dapat info tentang rumah yang akan dilelong, kita perlu dapatkan info selengkap yang boleh.

Kita dapatkan :
(1) alamat hartanah
(2) pelelong hartanah dan bank pelelong
(3) reserve price vs market value
(4) anggaran keadaan hartanah (untuk anggaran kos terlibat selepas pembelian, mungkin dari segi grill, kerosakan yang dapat di lihat, keadaan sekitar dan jiran yang mendiami, mungkin banyak foreigner atau warganegara)
(5) tunggakan yang terlibat (maintenance fee, cukai taksiran, cukai pintu, insurans, IWK, bil api, bil air, sinking funds)
(6) status hartanah (bumi lot, free hold, lease hold, baki lease hold)
(7) nilai sewaan semasa
(8) kemudahan sekitar (sekolah, masjid, bank, perkhidmatan bas, lrt, klinik, stesen minyak, kedai makan, kedai, pasaraya dll)
(9) kemudahan yang disediakan oleh pemaju (swimming pool, sauna, wifi, surau, pusat jagaan harian, dobi, kawalan keselamatan, parking lot dll)
(10) keluasan hartanah (sesetengah bank tidak menerima jika keluasan kurang dari 600 sqft, sama ada low cost, service apt atau studio apt, tapi bank yang melelong boleh accept loan application jika kita apply loan dgn bank yang melelong)
(11) property restriction ( biasanya low cost, mungkin ada syarat gaji below 2500.00, perlu mendaftar dengan jabatan perumahan selangor dll syarat)
(12) sekatan/caveat (err.. aku tak pernah check)
(13) Tempoh settlement sama ada 90 atau 120 hari dari tarikh belian.
(14) Deposit (5 atau 10%)
Semua maklumat di atas, kita boleh dapatkan, dari pelelong hartanah, bank pelelong, developer/maintenance office, pihak berkuasa tempatan (mppj, mpsj, dll), lawyer bank pelelong, dan jiran sekitar. Sumber utama kita adalah Pengisytiharan jualan atau Proclamation of Sales yang boleh didapati dari pelelong hartanah.

Seterusnya, setelah kita faham risiko yang kita bakal tanggung dengan membeli hartanah lelong tersebut, kita atau wakil kita perlu hadir di pusat lelongan pada hari yang di tetapkan untuk membida hartanah tersebut, dengan membawa bankers cheque/bank draft/credit card. Sesetengah pelelong menerima credit card sebagai payment option tetapi ada charge 2% dari jumlah deposit yang di bayar. Kita perlu tahu dan Tanya dahulu sama ada mereka accept payment by credit card atau tidak, kalau tak rugi datang auction tapi tak boleh register sebab tak buat bank draft. Untuk mendaftar, kita perlu serahkan bank draft tersebut, dan sekiranya kita gagal dalam acara lelongan, bank draft akan dipulangkan, dan kita boleh tunaikan di cawangan di mana kita membeli bank draft tersebut. Kalau kita wakilkan seseorang untuk membida bagi pihak kita, sediakan satu surat kuasa untuk membolehkan wakil kita membida bagi pihak kita, berserta copy of ic.

Kita juga perlu menetapkan limit yang kita mampu atau mahu, supaya kita boleh tarik diri bila nilai hartanah melebihi nilai yang kita tetapkan. Setelah kita berjaya dalam lelongan, kita/wakil perlu menandatangani kontrak lelongan dan membayar 50.00 stamp duty. Selain itu, baki deposit dari harga lelongan perlu dibayar tunai. Sebagai contoh, deposit 10%, harga reserve 50k, bank draft amount 5k, jika kita menang pada harga 80k, baki 3k perlu dijelaskan tunai. Jika deposit 5%, harga reserve 50k, bank draft amount 2.5k, bila kita menang pada harga 80k, baki 1.5k perlu dijelaskan tunai.

The next working day, kontrak akan siap dimatikan stamp dan kita boleh collect dari pejabat pelelong dan proceed untuk apply loan. Kebiasaannya, bank approved 90% from buying price, dan jika kita beli pada harga 80k, loan amount adalah 72k tidak termasuk MRTA. Jika deposit awal adalah 5%, kita boleh jelaskan baki 5% kemudian, pada pihak lawyer kita untuk dibayar kepada bank pelelong. Approval process untuk loan sekitar 1-2 minggu, dan setelah loan approved, kita perlu lantik lawyer untuk menyelesaikan process pindah milik nama (sama ada memorandum of transfer atau deed of assignment) dan juga loan agreement process. Kita perlu melantik lawyer dari panel bank untuk loan agreement dan lawyer yang sama boleh menyelesaikan process pindah milik atau kita boleh gunakan lawyer kita (jika ada). Kita boleh melantik lawyer kita sendiri sekiranya lawyer kita adalah panel lawyer untuk kedua dua urusan.

Sekiranya urusan pindah milik tidak dapat diselesaikan dalam tempoh 90/120 hari, lawyer kita perlu minta extension dari pihak bank pelelong supaya process pindah milik dapat diselesaikan, dan bank kita boleh disburse baki harga jualan kepada pihak bank pelelong. Apa yang penting, pihak bank pelelong perlu menerima baki jualan dalam tempoh yang ditetapkan supaya mereka tidak melelong hartanah itu sekali lagi dan untuk pihak bank kita meluluskan disbursement, process pindah milik nama perlu diselesaikan. Process pindah milik nama bukan process yang mudah, sebab itu kadang kala 90/120 hari tidak dapat di siapkan bahkan tambahan 90 hari extension pun kadang kala tidak mencukupi sekiranya pihak lawyer kita tidak menjalankan tugas dengan baik. Sebab itu, penting untuk kita selalu follow up dengan lawyer kita untuk ambil tahu progress pindah milik. Process pindah milik melibatkan pihak berkuasa tempatan, pejabat tanah dan lhdn. Sekiranya loan disburse sebelum tarikh akhir tamat, kita akan selamat. Untuk extension selepas tamat tempoh 90/120 hari, selalunya bank pelelong akan mengenakan faedah berdasarkan baki tertunggak, dan kita perlu tanggung kos tersebut.
Dalam tempoh selepas loan disburse juga, pihak bank akan melantik penilai hartanah untuk tujuan penilaian hartanah secara formal. Secara mudah, ini lah process flow pembelian rumah lelong secara gadaian bank. Kalau kita beli rumah lelong secara cash, kita tetap perlu melantik lawyer untuk urusan pindah milik hartanah, tapi kita abaikan bahagian loan agreement dan penilaian hartanah. Di atas kertas, process flow ni tak rumit, tapi on real situation, kita tak dapat jangka bahagian mana yang akan sangkut, jadi kalau ada kes yang pelik2, boleh kongsikan bersama untuk tujuan rujukan.

Tuesday, September 23, 2008

Maybank grand auction @ Tancorp

Din yang macho..

Wow!! Din dah hilang.. magic!!

Hari ni 23/9/2008 aku temankan member aku, Din yang baru semalam confirmkan yang dia nak masuk auction under maybank, bertempat di Tancorp. Pagi tadi pukul 9.00 pagi dia ambik aku, then terus pergi OCBC bank Puchong untuk buat bank draft (kita orang staff, so charges 2.00 waived). Ngam2 pukul 10.20 sampai di Tancorp dan sempat register untuk bidding. Hari ni ada 3 flat penara yang akan di auction, Din pilih yang reserve price paling rendah, 49.5k. Sesampai di Tancorp kita orang jumpa one3838 dan met. Recently, kita akan jumpa sesame kita di tempat lelongan. Pada aku satu perkembangan yang baik, sebab ahli2 PMC aktif membeli dan menambah harta.

Daripada 3 flat penara ni, one3838 dapat reserve price berharga 60k, Met dapat reserve price berhatga 65k, sementara reserve price 49.5k met dan Din terpaksa lawan dan akhirnya Met dapat pada harga 65.5k. sebenarnya one3838 dan seorang makcik pun turut mendaftar untuk penara 49.5k ni, tapi mungkin sebab one3838 dah dapat satu, dia tarik diri, dan makcik ni pulak mungkin dia nak pada harga reserve price je. Lepas kalah bid, aku ngan Din pun balik sebab Din masuk kerja pukul 1pm, dan sebelum tu Din tunaikan balik bank draft tu. Untuk pelanggan bank sebenarnya ada charge rm10.00 kalau kita nak jual balik bank draft tu di OCBC, tapi staff dapat waiver lagi. Pengalaman pertama Din auction sendiri, gagal. Takpe.. Din muda lagi. Banyak lagi masa dia nak beli hartanah. By the way, aku tengok grand auction under maybank ni.. kehadiran tak menggalakkan. Dari cerita kawan2.. kebanyakan orang tak suka beli property auction dari maybank. aku tak pasti sebabnya, tapi dari segi kerjasama, maybank susah nak bekerjasama selepas kita beli property from auction.

Kejap lagi aku nak keluar ambil baju raya, shopping raya, dan pergi buka kat luar. Hari ni birthday bini aku. Semalam aku dah bagi hadiah handphone baru, handphone 3G. senang nak call, boleh tgk muka. Hari ni tak tau lagi nak makan kat mana.. rasa2 macam nak makan steak..

Home Loan Calculator

Loan Calculator
Free loan calculator by Bankrate.com